AktualityModernizaceTechnika

LOM PRAHA zmodernizuje vrtulníky armády Severní Makedonie

Delegace vedená ministrem obrany nedávno jednala v Severní Makedonii o bilaterálních vztazích i spolupráci v rámci NATO. S ministry obrany a vnitra zde Lubomír Metnar podepsal memorandum o modernizaci vrtulníků armády a policie Severní Makedonie státním podnikem LOM PRAHA.

“Severní Makedonie je pro Českou republiku velmi důležitým partnerem. V loňském roce se podařilo úspěšně dokončit proces jejího vstupu do NATO a podporujeme i vstup země do Evropské unie,” shrnul Lubomír Metnar.

 

Zakázka na vrtulníky je prvním velkým projektem pro AMOS

Modernizace a generální oprava čtyř makedonských vrtulníků Mi-8MT/Mi-17ve státním podniku LOM PRAHA bude důležitým milníkem vzájemné spolupráce.

“Půjde o smlouvu na mezivládní úrovni. Je to první velký úkol pro naši novou Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci,” uvedl ministr obrany.

“Jsem rád, že první projekt AMOS se týká zrovna našeho státního podniku. A že ho budeme realizovat v nejmladší alianční členské zemí,” uvedl ředitel AMOS Aleš Vytečka.

“Vítáme příležitost spolupráce s ozbrojenými složkami Severní Makedonie. Předpoklad nasunutí prvních dvou strojů do Prahy je ještě během letošního roku,” doplnil Jiří Protiva, ředitel LOM Praha.

Není to jediný příklad rozvíjející se spolupráce. Česká vláda v loňském roce schválila finanční dar 5 milionů korun na nákup protichemického ochranného vybavení pro severomakedonské ozbrojené síly. Další prostředky byly a budou věnovány na zajištění ochrany utajovaných informací dle standardů NATO.

 

Autor textu: Jan Pejšek, odbor komunikace Ministerstva obrany – redakčně upraveno, popisky redakce czechairforce.com

Many thanks to Dragan Cvetić for the very interesting photos!!! Další Draganovy zajímavé fotografie můžete najít na Flickru, https://www.flickr.com/photos/105459399@N08/

Letectvo Severní Makedonie disponuje celkově šesti vrtulníky Mi-17 (Mi-8MT), které jsou ve výzbroji vrtulníkové letky na základně Skopski Petrovac nedaleko hlavního města Skopje. Vůbec první „Sedmnáctky“ získala Makedonie již v roce 1994 z Ukrajiny a vzhledem k embargu šlo o čtveřici civilních strojů Mi-17 trupových čísel 301, 302, 303 a 304, které nemohou nést výzbroj a nemají ani žádné systémy vlastní ochrany. V průběhu služby byly bohužel dva stroje zničeny při haváriích, vrtulník č. 301 v březnu 2001  a další Mi-17 č. 304 pak v lednu 2008. (2x foto: Dragan Cvetić, www.flickr.com)

 

Další vrtulníky přišly do Makedonie v březnu 2001 a šlo o čtveřici strojů Mi-8MT trupových čísel 305, 306, 307 a 308, které předtím používal ukrajinský kontingent KFOR v Kosovu. Tyto „Sedmnáctky“ již mohou nést výzbroj a ve své výbavě mají například infrarušič Lípa, bloky s kazetami pro klamné IČ cíle či přídavné pancéřování pilotní kabiny a kokpit kompatibilní s NVG. Zajímavostí je, že pouze vrtulník č. 307 má jako jediný kování k uchycení chladičů výstupních plynů EVU. (2x foto: Dragan Cvetić, www.flickr.com)

 

Čtveřice novějších Mi-8MT byla postupně modernizována izraelskou společností Elbit Systems, která je uzpůsobila pro použití moderních přílbových zaměřovačů ANVIS/HUD®24T a upgradem zároveň prošlo i jejich radionavigační vybavení a kokpit. Dvojice záběrů na vyzbrojené Mi-8MT s raketovými bloky UB-32A-24 ukazuje i drobné rozdíly ve výbavě makedonských strojů. Vrtulník č. 306 nemá instalované pancéřování kabiny a používá jiné umístění kazet s klamnými IČ cíli pod ocasním nosníkem. Do podniku LOM PRAHA budou pravděpodobně nasunuty vrtulníky č. 305 a 306, které mají dolétán meziopravní technický resurs a čekají nyní na GO. (2x foto: Dragan Cvetić, www.flickr.com)


 

 

(úvodní foto: Dragan Cvetić, www.flickr.com)

(zdroj: https://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/lom-praha-zmodernizuje-vrtulniky-pro-armadu-a-policii-severni-makedonie-227562/)