AktualityCvičeníZahraniční mise

Česká republika poprvé využila přepravní kapacity flotily MMF

Mnohonárodní flotila víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF, neboli Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet je zajímavým počinem několika západoevropských členů aliance na poli společného sdílení transportních a tankovacích kapacit, kterých je v Evropě obecně nedostatek. Flotila MMF by měla v budoucnu používat celkově devět strojů A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport), jež budou dislokovány na letecké základně Eindhoven v Nizozemí a Köln-Bonn v Německu. Víceúčelové Airbusy jsou primárně určeny k tankování za letu se schopností doplňovat palivo oběma způsoby, tedy jak ráhnem, tak i metodou s použitím hadice a koše, a zároveň se dají využít pro transport veškerého materiálu, osob i evakuaci zraněných.

Česká republika se k programu MMF oficiálně připojila v říjnu 2019, což jí v budoucnu umožní participovat za rozumných finančních nákladů na přepravních a tankovacích kapacitách, ke kterým by se v domácích podmínkách jinak nedostala. Akvizice letounu kategorie A330 se sice zvažovala v teoretické rovině, ovšem jeho pořizovací náklady, údržba a samotný provoz by extrémně zatížily obranný rozpočet, který samozřejmě není nafukovací. Navíc kbelská základna se svou krátkou asfaltovou VPD ani není vhodná pro provoz letounu podobné rozměrové a hmotnostní kategorie.

Díky zapojení do Mnohonárodní flotily MMF se tak ČR dostane k přepravním schopnostem takto velkého stroje alespoň v rámci sdílených kapacit v celkovém objemu až 100 letových hodin ročně. Podle zatím zveřejněných informací by mělo být zhruba 30 hodin vyčleněno na výcvik procedur tankování za letu pilotů českých Gripenů a zbytek pro přepravní účely AČR. Flotila MMF zatím převzala čtveřici letounů A330MRTT, přičemž dodávka pátého letadla je plánována na srpen tohoto roku a dodání posledního objednaného letadla se předpokládá na konci roku 2024. Na další dva stroje lze navíc uplatnit opci, čímž by se mohla flotila MMF rozšířit až na celkových 11 strojů A330 MRTT.

A právě přepravní kapacity MMF v tomto týdnu premiérově využila armáda při přepravě části příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku, který historicky poprvé vyčleňuje samostatné úkolové uskupení do zahraniční operace. Od letošního července totiž budou strakoničtí protiletadlovci působit v Litvě v rámci alianční mise předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence). Jednotka má  celkem 131 příslušníků a její jádro tvoří vojáci z 252. protiletadlového raketového oddílu, které doplňují kolegové z ostatních součástí strakonického pluku a dalších útvarů Armády ČR. Hlavní silou jednotky je protiletadlová raketová baterie, jež je vyzbrojena protiletadlovými raketovými komplety RBS-70. Strakoničtí vojáci budou v Pobaltí zabezpečovat protivzdušnou obranu bojovému uskupení a čeká je společný výcvik s dalšími aliančními jednotkami.

Nástup příslušníků AČR na palubu Airbusu A330 MRTT. Zatímco protiletadlovci ze Strakonic letěli do Litvy, ženisté z Bechyně pokračovali do Lotyška. K naložení carga se použil speciální nakladač K-loader, kterým disponuje pardubické letiště. (2x foto:  kapitánka Jana Samcová)

 

Airbus zároveň přepravil poslední část příslušníků zesílené pontonové čety, která je opět součástí alianční předsunuté přítomnosti eFP, tentokrát v Lotyšsku. Jedná se o 7. úkolové uskupení, jehož jádro tvoří příslušníci 152. ženijního praporu, doplněné o další vojáky 15. ženijního pluku, kteří budou působit na základně Adazi společně s dalšími osmi státy pod vedením Kanady.

Celý přesun byl organizován z pardubického letiště, kam v pondělí 19. července v podvečer dorazil letoun A330-243MRTT s registrací T-055. Airbus přilétl z německého Bonnu a po přistání na dráhu 27 zaroloval na západní stojánku u civilního terminálu, kde přečkal noc. Hned druhý den ráno začala nakládka materiálu za pomoci speciálního nakladače K-loader a samotný nástup příslušníků AČR na palubu Airbusu. Po naložení carga a příslušníků armády vzlétl opět z dráhy 27 a pokračoval do Pobaltí na letiště Kaunas v Litvě a Riga v Lotyšsku.

Fungování MMF je teprve v počátcích a plných operačních schopností FOC (Full Operational Capability) by měla celá flotila dosáhnout v létě 2024. Pro AČR teď bude velmi důležité zrealizovat celý proces certifikace Air-to-Air Refueling na typ JAS-39C/D, tak aby bylo možné začít využívat i tankovací kapacity A330 MRTT pro výcvik českých pilotů Gripenů.

Velké poděkování za pomoc s přípravou aktuality si zaslouží Radim Špalek

Letoun A330-243MRTT s registrací T-055 na finále dráhy 27 pardubického letiště. Airbus přilétl do Pardubic v pondělí 19. července z německého Bonnu a během letu do ČR používal volací znak „MMF 43“. Stroj T-055 byl zároveň prvním dodaným Airbusem flotile MMF v červnu 2020. (2x foto: Radim Špalek)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Airbushttps://www.airbus.com/)

(zdroj: článek „Strakoničtí vojáci zamířili do Litvy. Nasazení v zahraniční operaci bude zkouškou i pro jejich blízké“, autor kapitánka Jana Samcová, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/strakonicti-vojaci-zamirili-do-litvy–nasazeni-v-zahranicni-operaci-bude-zkouskou-i-pro-jejich-blizke-229017/; článek „V Lotyšsku budou poprvé nasazeni ženisti“, autor podplukovnice Vlastimila Cyprisová, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-lotyssku-budou-poprve-nasazeni-zenisti-229061/; Delivery of third A330MRTT to Eindhoven, https://www.scramble.nl/military-news/delivery-of-third-a330mrtt-to-eindhoven; MULTINATIONAL MRTT FLEET (MMF): Fourth Aircraft delivered by OCCAR-EA, http://www.occar.int/multinational-mrtt-fleet-mmf-fourth-aircraft-delivered-occar-ea; www.adsbexchange.com)

(aktualizace: 23. 7. 2021)