AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Vzdušné síly Kazachstánu převzaly dvojici nových Turboletů

Český letecký výrobce Aircraft Industries předal v prosinci 2023 vzdušným silám Kazachstánu dva nové letouny L-410UVP-E20 Turbolet, které budou primárně sloužit  k výcviku pilotů ve Vojenském výcvikovém institutu v Aktobe. Pro tradičního producenta z Kunovic, který se musí aktuálně vyrovnat s náhlou ztrátou stěžejního trhu, jde o významný úspěch, jenž otevírá dveře k dalším dodávkám oblíbených Turboletů do tohoto regionu. Kazašské letectvo totiž v posledních letech začíná diverzifikovat svou výzbroj a v určitém segmentu postupně nahrazuje stará ruská letadla moderní technikou evropských výrobců.

Kazachstán patří dlouhodobě mezi důležité obchodní partnery České republiky a v regionu střední Asie jde o nejbohatší zemi, se kterou má ČR historicky velmi dobré obchodní vztahy. Jen obrat vzájemného obchodu dosáhl v roce 2022 téměř 1,3 miliard dolarů (cca 28 miliard korun). V oblasti letectví je v Kazachstánu úspěšný především holding OMNIPOL a.s., který pro kazašské vojenské letectvo zastřešuje opravy a modernizace cvičných letounů L-39C Albatros a zároveň prodává letadla L-410UVP-E20 české společnosti Aircraft Industries civilním subjektům i ozbrojeným silám.

Právě výrobce Aircraft Industries z Kunovic prošel na jaře roku 2022 zásadní změnou vlastnické struktury, když se po vojenské agresi Ruska na Ukrajině ocitl ve značných problémech. Uvalení unijních sankcí totiž pro společnost znamenalo konec jakéhokoliv obchodního styku s Ruskou federací, která byla pro Aircraft Industries naprosto stěžejním trhem posledních několika let. Dosavadní ruský majitel kunovického Aircraft Industries proto 21. dubna 2022 prodal sto procent akcií skupině OMNIPOL a největší výrobce civilních dopravních letounů v ČR se tak po 14 letech vrátil zpět do českých rukou.

Zálet prvního vyrobeného L-410UVP-E20 „červená 41“ pro vzdušné síly Kazachstánu se uskutečnil v pátek 12. května 2023.  Během záletů už tento Turbík létal v kompletní barevné úpravě, včetně výsostných znaků Kazachstánu, a s přidělenou českou registrací OK-JNP. Veškeré výstražné či provozní popisky jsou provedeny dvoujazyčně v azbuce a angličtině, pouze nápis Kazakstan eek už je proveden kazaštinou přepsanou do latinky a písmem, částečně vycházejícím z turečtiny. (foto: Jan Lekeš, https://eu.zonerama.com)

 

Ztráta důležitého a prakticky „nenahraditelného“ ruského trhu zároveň znamenala nutnost hledání nových zákazníků, kteří by alespoň částečně pomohli překonat obchodně složité období. Kunovický výrobce totiž v roce 2022 skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun a společnosti zároveň meziročně výrazně klesly tržby. V době změny vlastnické struktury měl Aircraft Industries na lince 12 rozpracovaných Turboletů, pro které bylo zároveň nutné najít úplně nové zájemce. Za první pololetí roku 2023 pak v Kunovicích vyrobili pouze šest letounů a podnik se nyní při prodeji L-410 orientuje především na trhy v jihovýchodní a střední Asii, v Africe a na Blízkém východě. Jedním z výsledků hledání nových trhů je právě region střední Asie, kam se v létě podařilo dodat dvě letadla L-410UVP-E20 pro leteckou společnost Uzbekistan Airways, která  s nimi přepravuje pasažéry na regionálních linkách.

Dalším důležitým trhem je samotný Kazachstán, kde Turbíky používají k plné spokojenosti civilní regionální letečtí přepravci a zároveň se podařilo uzavřít kontrakt na dodávku dvou L-410UVP-E20 přímo pro kazašské vojenské letectvo. Pro Kazachstán jsou bezesporu důležité základní užitné vlastnosti Turboletů, mezi které patří robustnost a odolnost celé konstrukce, nebo schopnost vzletu a přistání na krátkých a nezpevněných drahách do 400m, což výrazně zvyšuje přepravní flexibilitu a dostupnost v obtížném terénu. Letouny jsou navíc konstruovány tak, aby odolaly extrémním teplotám, které jsou typické pro drsné klima Kazachstánu. První z letounů pro Vzdušné síly Kazachstánu „červená 41“ (výr. č.  3411 , reg. OK-JNP) byl dokončen na jaře a premiérový zálet absolvoval již v květnu 2023, zatímco druhý letoun „červená 42“ (výr. č.  3412 , reg. OK-JNO) byl zalétán o něco později. V září 2023 už byly oba Turbolety připravené na předání zákazníkovi a čekaly pouze na dovozní dokumentaci.

Na dlouhý přelet k zákazníkovi se oba Turbíky vydaly v pátek 1. prosince 2023 a po mezipřistání v Bulharsku, Turecku, Ázerbájdžánu a Kazachstánu následně v pondělí 4. prosince v pořádku dorazily do cílového Aktobe. Pro přelet byly u obou Turboletů přelepeny výsostné znaky Kazachstánu a na trupu se objevil český praporový znak. (foto: Jan Lekeš, https://eu.zonerama.com)

 

Samotný přelet k zákazníkovi se uskutečnil v pátek 1. prosince 2023, kdy oba letouny vzlétly z Kunovického letiště a po letové trase Burgas (Bulharsko), Ordu-Giresun (Turecko), Baku (Ázerbájdžán) a Atyrau v Kazachstánu dorazily v pondělí 4. prosince do cílového Aktobe. Po přistání čekalo letouny slavnostní přivítání, kterého se zúčastnil velitel Vzdušných sil a protivzdušné obrany Kazachstánu generálmajor Dauren Kosanov, zástupce Aktjubinské oblasti Mavr Abdullin, náčelník Vojenského institutu SVO plukovník Timur Espaganbetov, dále hlavní inženýr kazachstánských vzdušných sil plukovník Nildibaev, který koncem září v ČR navštívil několik podniků skupiny OMNIPOL, plus zástupci českého výrobního závodu Aircraft Industries a univerzitní kadeti institutu v Aktobe.

Oba Turbolety rozšíří letecký park  Vojenského výcvikového institutu letectva a PVO v Aktobe, pojmenovaném po dvojnásobném hrdinovi Sovětského svazu Talgatu Begeldinovovi. Zde budou sloužit k výcviku mladých kadetů, kteří jsou určeni pro službu na transportních letounech a kteří ukončili školení na lehkých vrtulových strojích Tecnam P2002 Sierra. Mezi další úkoly kazašských Turbíků budou pochopitelně patřit různé přepravní lety či seskoky výsadkářů. První školící kurz na nových letounech začne už v červnu 2024 a potrvá do října, přičemž výcvik mladých kadetů dopravního letectva bude probíhat na letištích Aktobe a Chlebodarovka.

Doplnění letecké flotily kazašského letectva novými letouny L-410UVP-E20 umožní Vojenskému institutu výrazně zvýšit efektivitu leteckého výcviku budoucích pilotů dopravního letectva, kteří později přejdou na nové moderní západní typy CASA C-295MW či Airbus A400M Atlas.

Společnost OMNIPOL ve spolupráci s výrobcem Aero Vodochody rovněž zastřešovala pro vzdušné síly Kazachstánu generální opravy a modernizace cvičných letounů L-39C Albatros. Celkově desítka Albíků prošla ve Vodochodech výrazným upgrade avioniky a získala moderní „glass cockpit“ s avionickým systémem Genesys Aerosystems, který je do značné míry podobný kokpitu nových L-39NG. Takto modernizované Albíky by měly výrazně zefektivnit přípravu mladých pilotů a usnadnit jejich pozdější přeškolení na hlavní bojový typ kazašského letectva, kterým jsou víceúčelové letouny Suchoj Su-30SM. (foto: Kazakhstan Air Force)


 

 

(úvodní foto: Jan Lekešhttps://eu.zonerama.com)

(zdroj: článek „Dva letouny pro vojenský výcvikový institut v Aktobe“, http://www.let.cz/post?id=81; článek „Aircraft Industries dodá dva letouny L 410 do Kazachstánu“, https://zdopravy.cz/aircraft-industries-doda-dva-letouny-l-410-do-kazachstanu-176580/; článek „Kazakhstan Air Defense Forces Accepts Delivery Of L-410 Aircraft“, https://aviationweek.com/defense-space/aircraft-propulsion/kazakhstan-air-defense-forces-accepts-delivery-l-410-aircraft; článek „На аэродроме военного института «Актобе» приземлились чешские самолеты“, https://www.gov.kz/memleket/entities/mod/press/news/details/665418?lang=ru)