AktualityPilotiTechnika

CLV se kvůli výluce stěhuje na tři měsíce do Čáslavi a Přerova

V období od 15. února do 15. května 2023 bude pardubické letiště uzavřené pro veškerý letecký provoz a to z důvodu plánované opravy hlavní VPD a pojezdové dráhy „BRAVO“. Výluka pardubického letiště (LKPD) zároveň znamená, že zdejší Centrum leteckého výcviku (CLV) muselo svou leteckou a vrtulníkovou techniku přesunout na náhradní letiště v Čáslavi a Přerově.

Aktuální práce na pardubickém letišti jsou pokračováním další fáze celkové rekonstrukce zpevněných ploch na LKPD, která byla započata již v roce 2020, a nadále bude pokračovat i v letech 2024 a 2025. Během nadcházejících tří měsíců bude v celé délce VPD vyměněno celkem 188 kusů cemento-betonových desek, na spojce BRAVO pak budou vyměněny desky dvě.

Radionavigační služba pardubického letiště se zároveň dočká instalace nového přesného přibližovacího systému ILS/DME od korejské společnosti Mopiens, který nahradí stávající systém z roku 1999. Pro nový ILS bude třeba provést výkopové a betonářské práce, na ně naváže samotná stavba anténních systémů a podpůrné infrastruktury. Veškeré zkoušky včetně letového ověření a certifikace Odborem dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany tohoto zařízení proběhnou začátkem května.

Uzavření letiště se pochopitelně významně dotkne veškerého leteckého provozu na LKPD. Úlohu intervenčního letiště převezmou ostatní vojenské základny a technika zdejšího Centra leteckého výcviku bude na dobu výluky přesunuta na náhradní letiště. Výcvik na vrtulnících Mi-17 a Enstrom 480B-G bude probíhat v Přerově-Bochoři, letouny L-39C Albatros a Z-142CAF našly své útočiště na 21. základně taktického letectva v Čáslavi a historické unikáty C-11 a Zlín Z-381 „Basa“ přelétly do Kbel. Školní letouny CLV budou využívat vlastní pracovní prostory, na které jsou piloti zvyklí. Provoz se tedy uklidní zejména nad letištěm a v jeho bezprostředním okolí. Plně obnoven bude ve druhé polovině května. Tímto dočasným opatřením zůstane zachována kontinuita leteckého výcviku posluchačů Univerzity obrany a příslušníků Vzdušných sil Armády České republiky.

Život na pardubickém letišti se během výluky nezastaví, ani nezpomalí. Právě naopak. Všechny oblasti využijí uzávěru letiště k provádění servisních a opravárenských prací na různých letištních zařízeních. Půjde o pravidelnou technickou údržbu, elektrické revize a profylaxe prostředků, které ukládají rezortní předpisy a jež jsou bezpodmínečně nutné pro bezpečný a bezporuchový provoz celého letištního komplexu.

Zpracováno na základě textu tiskové mluvčí Správy letiště Pardubice npor. Ivy Machové.


Přelet na 21. základnu taktického letectva v Čáslavi – čtvrtek 9. února 2023

4x Aero L-39C Albatros
0113
0441
0444
0448

6x Zlín Z-142C AF
0551 – Vladimír Bachorík
0556 – Jaroslav Špaček a Martin Šonka
0557 – Tomáš Merta
0558 – Kamil Kopáč
0567 – Martin Zušťák
0568 – Václav Tyrychtr

Přelet na letiště Přerov-Bochoř – úterý 14. února 2023

5x Enstrom En-480B-G
0459 – Karel Novotný, Zdeněk Umlauf
0474 – Pavel Prokop, Michal Bystřičan
0484 – Luboš Drápela, Jaroslav Špaček
0515 – Jan Neumann, Zdeněk Kamelander
0516 – David Horváth, Martin Janďourek

2x Mi-17
0836 – Michal Kocourek, Karel Duchan, Jakub Štorek
0828 – Jiří Dědoch, Vít Kučera, Radek Pilný


Šestice Zlínků Z-142C AF a čtyři L-39C přelétly na čáslavskou základnu taktického letectva už ve čtvrtek 9. února. Poslední letuschopný L-410UVP-T ev. č. 0928 zůstal na pardubickém letišti z důvodu právě probíhající revize po pěti letech provozu. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav a LOM PRAHA, s.p., www.lompraha.cz)

 

Do výcviku pilotů AČR se na přerovském letišti zapojí dva vrtulníky Mi-17 a pět strojů Enstrom En-480, včetně dvojice nejnovějších vrtulníků trupových čísel 0515 a 0516, které má LOM PRAHA čerstvě pronajaté od hradecké společnosti DSA. Na letišti v Bochoři budou vrtulníkáři CLV využívat bývalý areál 32.LOZ v severní části letiště. Vrtulníková legenda a poslední létající stroj Mi-2 trupového čísla 0711 z inventáře CLV zůstal na pardubickém letišti, neboť jeho provoz byl definitivně ukončen k 31. lednu 2023.  (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

 

“Účastníci zájezdu“, respektive úterního přeletu do Bochoře, při kterém piloti-instruktoři CLV používali své klasické volací znaky „BLADE“ (Enstromy) a „DUSTER“ (Mi-17). Kromě ředitele CLV Jaroslava „Jerryho“ Špačka jsou některé tváře spojeny s dlouholetou službou na Mi-2 a Mi-17, další jsou zase známí z létání na Mi-24 v Náměšti.  (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

 

(úvodní foto: Jakub Jirásekwww.planes.cz)

(zdroj: článek „Výluka leteckého provozu na letišti Pardubice“, autor npor. Iva Machová, https://slp.army.cz/aktuality/vyluka-leteckeho-provozu-na-letisti-pardubice; oficiální FB pardubického CLV; archív redakce czechairforce.com)