AktualityAkviziceModernizaceTechnika

LOM PRAHA dokončil úpravu dvou vrtulníků Mi-17 na pasažérskou verzi

Ve středu 13. prosince předal státní podnik LOM PRAHA zástupcům kbelské 24. základny dopravního letectva druhý modifikovaný vrtulník Mi-17 se sériovou pasažérskou zástavbou, který navázal na úvodní prototypovou zástavbu. Úprava obou „Sedmnáctek“ trvala přibližně jeden rok a specialisté LOMu při ní využili nový modulární upínací podlahový systém, který nabízí značnou variabilitu nakonfigurování kabiny cestujících. Převzetí obou vrtulníků Mi-17 v pasažérské verzi je zároveň předzvěstí úplného vyřazení kbelských salónů Mi-8S.

Vzdušné síly AČR  používaly v poslední dekádě k přepravě důležitých vládních a ústavních činitelů na krátké vzdálenosti trojici specializovaných salónních vrtulníků Mi-8S ev. č. 08340835 a 0836. Šlo o vrtulníky vyrobené v roce 1988 v Kazani a zařazené začátkem ledna 1989 do provozu u tehdejšího letectva ČSLA. Po více než třech desetiletích služby jde stále o spolehlivé a oblíbené vrtulníky s luxusně vybavenou kabinou cestujících, kvůli slabším motorům se však dostávají především v horkých letních měsících v řadě případů na samou hranici svých letových možností. Krátce po dokončení v pořadí třetích generálních oprav bylo proto rozhodnuto, že po dolétání aktuálního meziopravního technického resursu dojde k jejich postupnému vyřazení ze služby a náhradě jinou platformou.

Salonní „Osmičky“ by samozřejmě bylo možné čistě teoreticky „protáhnout“ ještě čtvrtou generální opravou a provozovat je až do maximální dobové životnosti 40 let dle civilních bulletinů. Rozhodnutí o vyřazení ze služby však dozajista ovlivnily nejen z dnešního pohledu nedostatečné výkony, ale  především problematická situace s náhradními díly a fakt, že generální opravy motorů TV2-117AG a reduktorů VR-8 je nutné zadávat třetím subjektům v zahraničí. Jako první tak v březnu 2021 definitivně dolétal první Mi-8S ev. č. 0834, na koci ledna 2023 skončil provoz druhý stroj ev. č. 0835 a jako poslední bude ke konci roku 2025 vyřazen poslední doposud provozovaný Mi-8S ev. č. 0836, který však v případě nějaké větší závady možná dolétá o něco dříve.

Rozlučkový let poslední dvojice Mi-8S nad kbelskou základnou těsně před vyřazením salónu č. 0835 v lednu 2023. Dole na zemi je zároveň vidět odstavený třetí salón č. 0834, který byl vyřazen z provozu už v březnu 2021. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

 

Jako náhrada za vyřazené „Osmičkové“ salóny bylo vybráno ekonomicky úsporné řešení, které spočívalo v přestavbě dvou výkonnějších strojů Mi-17 kbelské základny na pasažérskou verzi. Realizací projektu s označením „Systém Mi-17“, kterému však nikdo neřekl jinak něž „Autobus“, byl pověřen státní podnik LOM PRAHA, jenž má s úpravami či modernizacemi Mi-17/171 dlouholeté zkušenosti a který navrhl úpravu podlahy nákladní kabiny s možností instalace celkově 15 sedadel. Tato úprava spočívá v zástavbě zcela nové vrstvy podlahy, která je na té původní instalována přes frézované hliníkové profily a voštinovou výplň. Součástí nové podlahy jsou standardizované kolejnice pro rychloupínací prvky, navíc nová podlaha umožňuje rovnoměrnější rozložení zátěže vůči původní konstrukci.

Do nákladové kabiny vrtulníku je možné nakonfigurovat až 15 míst, zároveň však zůstává možnost nastavit počet míst podle aktuální potřeby. Pasažérské sedačky jsou typu „0718 Passenger Seat“ od německého výrobce Fischer Seats a materiál a barva potahů byly vybírány v součinnosti se zadavatelem zakázky. Samotné sedačky mají šíři sedáku 418 milimetrů, jejich konstrukce je vyrobena z lehkých slitin duralu s kompozitovou skořepinou a váží pouze 10,6 kilogramů. Jsou vybavené hlavovou opěrkou a čtyřbodovým upínacím samonavíjecím pásem, tak jako bezpečnostní pásy v automobilu.

Sedačky jsou v nákladové kabině instalovány v pěti řadách. Na levé straně kabiny je pět samostatných sedadel za sebou, zatímco pravou stranu tvoří pět dvojic. Třetí řada představuje dvojici sedadel otočených proti směru letu a mezi ní a čtvrtou dvojicí je umístěn sklopný stolek. Rozhodujícím faktorem pro takovéto rozmístění byla poloha původního nouzového východu v podlaze Mi-17, jehož funkčnost bylo nutné zachovat.

Detail na uchycení sedačky a samotné kolejnice, odpovídajících normě MS 33601 kategorie „Medium Duty Aircraft Track“. Tyto kolejnice již byly v minulosti LOMem instalovány do náměšťských vrtulníků Mi-171Š, ovšem jiným konstrukčním způsobem a s jinou roztečí, navíc stejné upínací body používají v nákladové kabině i transportní verze W-3A Sokol českého letectva. Do kolejnic v modifikovaných pasažérských Mi-17 je možné upnout nejen sedačky od firmy Fischer Seats, ale i další vybavení, kompatibilní s těmito kolejnicemi. Jedná se například o nákladové rolny, standardizované kotevní prvky pro náklad apod. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

 

Bezpečnost celého řešení včetně šířky uličky a pevnosti uchycení dalších nových prvků byla posuzována v souladu se všemi platnými normami. Samozřejmě se počítá i s variantou, že armáda nebude v některých případech vyžadovat maximální kapacitu, proto je možné poslední sedadlo na levé straně demontovat a na jeho místo umístit odkládací stolek pro palubní personál. Velkou výhodou je snadná a rychlá manipulace s instalací nebo odejmutím pasažérských míst. Standardem je také nová zástěna, oddělující kabinu pro cestující od zadních dvoudílných nákladových vrat, kde je umístěna nová šatna pro cestující. Zástěna je průchozí i z nákladní kabiny, takže zůstává dostupný také další únikový otvor v pravé polovině nákladových vrat.

Změnou je také nová demontovatelná přepážka, díky které dochází k oddělení prostoru první dvojice sedadel na pravé straně od přední šatny, která tímto vznikla. Do tohoto prostoru se za letu ukládají také nástupní schůdky. Ty jsou nově opatřeny jednoduchým zábradlím po obou stranách. Proměnou prošlo také osvětlení kabiny, kde jsou místo původních svítidel nainstalovány LED zdroje s možností dotykového ovládání jak samotnými cestujícími, tak i posádkou z pilotní kabiny.

Pro samotnou zástavbu byla vybrána dvojice vrtulníků ev. č. 0848 a 0849, které prošly v roce 2019 jako zatím poslední „Sedmnáctky“ AČR generální opravou ve státním podniku LOM PRAHA a mají tak aktuálně největší zálohu životnosti. Práce na prototypové zástavbě u prvního stroje ev. č. 0849 byly zahájeny v říjnu 2022 a přesně po roce byly v Závodu modernizací a modifikací státního podniku LOM PRAHA úspěšně ukončeny zkrácené vojskové zkoušky tohoto prototypu. Odbor dohledu nad vojenským letectvím Sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany následně vydal bulletin, kterým byla celá zástavba do letecké techniky kbelské 243. vrtulníkové letky certifikována. V prosinci 2023 pak ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva slavnostně předal veliteli 24. základny dopravního letectva brigádnímu generálovi Jaroslavu Faltovi i první sériový kus ev. č. 0848.

Oba modifikované vrtulníky zajistí oproti klasickým Sedmnáctkám nejen větší komfort, ale v porovnání se salónními Mi-8S především větší bezpečnost cestujících díky výkonnější pohonné soustavě. Zatím je předpoklad, že se dvojice pasažérských Mi-17 bude používat minimálně do roku 2027 a následně se rozhodne o případném dalším prodloužení životnosti.

Výsledná podoba nákladní kabiny obou modifikovaných Mi-17  s instalovanými 15-ti sedadly pro 14 cestujících a palubní průvodčí, jejichž počet lze ve výsledku samozřejmě nakonfigurovat podle konkrétního typu přepravního úkolu. V původním vybavení „Sedmnáctky“ byly klasické lavice, umístěné podélně celého trupu nákladní kabiny vrtulníku. Výsledná pasažérská verze samozřejmě není tak luxusně vybavená a odhlučněná, jako interiér salónních Mi-8S, pro drtivou většinu přepravních letů by však měla zcela dostačovat. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: článek „Přestavba prvního vrtulníku Mi-17 na pasažérskou verzi byla certifikována, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/prestavba-prvniho-vrtulniku-mi-17-na-pasazerskou-verzi-byla-certifikovana; článek „LOM PRAHA předal kbelské základně dva vrtulníky Mi-17 přestavěné na komfortnější pasažérskou verzi“, autoři Pavel Lang a Jana Deckerová, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/lom-praha-predal-kbelske-zakladne-dva-vrtulniky-mi-17-prestavene-na-komfortnejsi-pasazerskou-verzi-248629/; článek „Poslední Mi-8S dosluhuje“, autor Tomáš Soušek, Vzdušné síly AČR – Ročenka 2023, Letectví+Kosmonautika)

(aktualizace: 17. 1. 2023)