AktualityAkviziceModernizace

Armáda zanedlouho převezme první Alcu po střední opravě PP16

Po více než roce se na domácí čáslavskou základnu vrátí stroj L-159A ev. č. 6052, který u výrobce Aero Vodochody podstupoval od 13. května 2019 jako první jednomístný stroj druhou střední opravu PP16. Vůbec první zálet Alky po provedené opravě absolvoval ve čtvrtek 11. června z vodochodského letiště tovární pilot Vladimír Továrek. Tento druh předepsaných prací, někdy označovaný jako PP4000 se provádí u výrobce po 16 letech provozu, nebo 4000 letových hodinách. V případě českých Alek jde pochopitelně o dobu 16 let provozu, neboť všechny letouny mají zatím v průměru nalétáno zhruba 2000 – 2500 letových hodin. Tímto vyšším stupněm údržby by mělo postupně projít na základě kontraktu z 30. dubna 2019 v hodnotě 1,3 mld. Kč bez DPH všech 16 jednomístných strojů L-159A z výzbroje 212. taktické a 213. výcvikové letky.

Během předepsaných prací jsou vykonány veškeré nařízené postupy střední opravy PP16 na všech systémech, rozvodech a agregátech letounu, tak aby mohl být prodloužen meziopravní technický resurs o dalších 2000 letových hodin či 8 let provozu, a zároveň je všem letounům podstupujícím PP16 prodloužena technická životnost z původních 25 let na neuvěřitelných 40 let. Jedná se tedy o práce na obnovení resursu a letuschopného stavu častí draku a komponentů, kdy je nutné jejich kompletní přezkoušení a případná oprava podle stavu. Během PP16 jsou pochopitelně aplikovány i všechny bulletiny a nápravná opatření, vydaná výrobcem, a v podstatě tak jde svým rozsahem o malou generální opravu. U letounů podstupujících PP16 je zároveň původní nátěr přebroušen a přestříkán novými základními barvami a teprve po dokončení všech prací a vykonání záletů budou letouny přesunuty do lakovny, kde získají novou finální šedou kamufláž.

Všechny jednomístné L-159A zároveň během PP16 procházejí drobnou modernizací, při které jim je upraven kokpit společně s vnitřním a vnějším osvětlením pro použití NVG. Takto upravené letouny lze jednoduše poznat podle černého záhlavníku sedačky VS-2 a vnitřního rámu překrytu kabiny kvůli zabránění odlesků. Vnitřní osvětlení kokpitu je nyní plně přizpůsobeno NVG, v kabině byla zároveň instalována odkládací schránka na samotný noktovizor a na palubní desce se ještě objevil sdružený zobrazovač ESIS, který nahrazuje celou řadu záložních elektromechanických přístrojů a ukazatelů (umělý horizont, ukazatel horizontální situace, barometrický výškoměr, rychloměr, vario apod.). Tento přístroj je už instalovaný na všech dvoumístných strojích L-159T1+ a T2.

Další drobné změny jsou viditelné i zvenku. Jde především o nové vnější osvětlení s duálním režimem, které je opět plně kompatibilní s NVG. Konkrétně se jedná o nová formační světla na trupu, SOP a vřetenech na koncích křídel. Nová formační světla od americké společnosti Astronics LSI se skládají z klasického elektroluminiscenčního (EL) proužku, který je doplněn tenkým černým proužkem, jež emituje zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelném pouze přes NVG. Stejný duální mód mají pak i poziční a antikolizní světla. V souvislosti s úpravami pro NVG a zahájením výcviku v jeho použití začnou piloti L-159 zároveň používat novou výškovou výstroj včetně přilby HGU-55P, která umožňuje uchycení NVG.

Jinou a už méně viditelnou změnou po PP16 je zesílení části trupu v oblasti pod čelním štítkem na pravé straně, kde se nachází kování pro pozdější možné uchycení tankovacího nástavce. Toto zesílení trupu již mají všechny nově vyrobené trupy dvoumístných strojů L-159T1/T2 a výrobce společně s armádou pravděpodobně věří, že se tento modernizační program podaří v budoucnu realizovat. Stejně tak výrobce nevzdává aktivitu s mokrým křídlem pro Alku a připravuje instalaci nového křídla s integrální nádrží o objemu 730 litrů do továrního L-159T2X ev. č. 6073, který nyní prochází plánovanou revizí. Jeho letové zkoušky byly původně plánovány na první pololetí letošního roku, nyní jsou však veškeré práce na T2X poněkud „upozaděny“ ve prospěch středních oprav PP16 a především celého certifikačního procesu L-39NG, který má nyní absolutní prioritu.

Aero Vodochody mělo v červnu 2020 rozpracováno na PP16 celkově 7 strojů L-159A nejstarších sérií, používaných AČR (pravděpodobně jde o letouny ev. č. 6048, 6050, 6051, 6052, 6053 a ????). Jako v pořadí druhou dokončenou Alkou po PP16 by měl být letoun ev. č. 6053, čili bývalá vlajková loď 212. taktické letky, nesoucí od roku 2017 zbarvení připomínající Spitfire Mk.VB AD 572 DU-C, na kterém létal u 312. sq. RAF ve Velké Británii v červnu 1942 F/O František Peřina, nynější patron 212. letky, jež nese jeho čestné jméno. Dokončení všech 16 ks se předpokládá do konce roku 2022.

Další pokračování provozu jednomístných L-159A po roce 2028 pak dozajista ovlivní výsledné rozhodnutí o konkrétní podobě nadzvukového letectva v souvislosti s končícím druhým pronájmem Gripenů, kdy jednou z variant je i pořízení „nadzvuku“ pro druhou letku, čímž by byl osud těchto spolehlivých dříčů u 212. taktické letky zpečetěn. Pokud by ale nakonec L-159A zůstaly ve výzbroji AČR, bude naprosto nezbytné letouny protáhnout generačním MLU, jehož koncept má výrobce připraven. Nechme se tedy překvapit, jakou podobu bude mít taktické letectvo VzS AČR v roce 2030.

Na snímku ze čtvrtečního záletu provedeném odpoledne Vladimírem „FAKY“ Továrkem jsou krásně vidět nová formační světla s duálním režimem a čtyři záslepné šrouby v otvorech závěsného kování pod čelním štítkem, jako příprava na pozdější možnou instalaci tankovacího nástavce. (foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika)

 

V sobotu 13. srpna 2020 dopoledne pak Alka ev. č. 6052 uskutečnila další zálet. Celá přední a střední část trupu s křídly je nastříkána červeno-hnědou antikorozní syntetickou základní barvou, zatímco na ocasní část, SOP, VOP, klapky a kryty podvozku je aplikována žluto-zelená antikorozní epoxidová barva. Letoun bude následně nasunut do lakovny, kde získá finální kamuflážní nátěr se stejnými odstíny barev, použitými na L-159T2. (foto: Michal Krsek, www.planes.cz)


 

 

(úvodní foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: oficiální facebook Aera Vodochody Aerospace; archív článků na czechairforce.com, vlastní archív)

(aktualizace: 3. 7. 2020)