AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Ve znamení Delty, čeští a francouzští stíhači cvičili v Pobaltí

Od 1. dubna letošního roku plní stíhači čáslavské 211. taktické letky operační úkol v rámci mise enhanced Air Policing  2022 (eAP), určené k zabezpečení vzdušného prostoru pobaltských států, které nedisponujících vlastním nadzvukovým letectvem. Jde již o celkově sedmé nasazení českých pilotů v zahraniční operaci a v pořadí čtvrté nasazení v rámci mise Baltic Air Policing.

Pětice českých Gripenů odlétla na litevskou leteckou základnu Šiauliai již v úterý 29. března. Hlavním úkolem 7. úkolové uskupení Armády České republiky enhanced Air Policing (ÚU AČR eAP) je držení tzv. ostré hotovosti v rámci systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System), tak aby byla zachována integrita a bezpečnost aliančního vzdušného prostoru. České stroje JAS-39C tak ve spolupráci s dalšími aliančními partnery zasahují proti letounům, jež nedodržují stanovená pravidla mezinárodního leteckého provozu, nebo záměrně narušují integritu vzdušného prostoru baltských zemí.

 

Vedoucím státem mise enhanced Air Policing  2022 je tentokrát Španělsko, které na základnu Šiauliai vyslalo osm  letounů EF-18M Hornet od 12. křídla (Ala12) s domovskou základnou v Torrejónu. Z estonské základny v Ämari dále působí francouzský kontingent se čtyřmi stroji Mirage 2000-5F, tvořený příslušníky slavné Groupe de Chasse 1/2 „Cigognes“ z letiště Luxeuil. Mise enhanced Air Policing je zároveň posílena kontingentem belgického letectva se čtyřmi letouny F-16AM, jenž operuje rovněž z estonského Ämari.

Ačkoliv je hlavním úkolem mise již zmiňovaná ochrana vzdušného prostoru pobaltských států a piloti jednotlivých kontingentů startují především k ostrým misím Alpha Scramble, je nasnadě, že během působení v Pobaltí realizují jednotlivé alianční jednotky i potřebný součinnostní výcvik. Jedno společné cvičení tak nedávno absolvovali i čeští a francouzští stíhači, létající na deltách JAS-39C Gripen a Mirage 2000-5F.

Během cvičného letu dvě francouzské Mirage a dva české Gripeny simulovaly ostrou misi typu „Alpha Scramble“ a provedly cvičný start „Tango“ za účelem vizuální identifikace cíle. Během reálné mise jsou pak zachycena letadla, která nesplňují řadu kritérií a nemají například podaný platný letový plán, neudržují rádiové spojení s civilními orgány letového provozu a mají vypnutou identifikaci pomocí transpondéru. České letectvo zároveň v rámci mise enhanced Air Policing  2022 kooperuje i s belgickým kontingentem a 4. května piloti českých Gripenů realizovali ve spolupráci se španělským kontingentem slavnostní průlet během přehlídky k 32. výročí nezávislosti Lotyšska.

České Gripeny po příletu na litevskou základnu v Šiauliai. Během mise enhanced Air Policing  2022 létají naše stroje v klasické „bojové“ konfiguraci s dvojicí přídavných baků a po dvou střelách Amraam a Sidewinder. Zapomenout nelze ani na palebný průměr pro kanón BK-27 a část letounů navíc používá i zaměřovací kontejner Litening 4i. Ještě před odletem do Pobaltí prošly české Gripeny další modernizací na nejnovější softwarovou edici MS20 Block 2. (foto: 211. taktická letka Čáslav)

 

Nádherné snímky ze společné mise s francouzskými deltami Mirage 2000-5F, které jsou i přes své stáří stále neskutečně elegantními letouny. „Přeludy“ působí z estonské základny v Ämari a létají v zajímavé konfiguraci s dvojicí obřích baků na 2.000 litrů pliva a dvojicí střel MICA. Raketa navěšená na trupovém pylonu je radiolokačně naváděná verze MICA RF, zatímco na krajním „launcheru“ je verze MICA IR s infračerveným naváděním. (foto: 211. taktická letka Čáslav)

 

České Gripeny kooperují v rámci enhanced Air Policing  2022 kromě francouzského kontingentu i s belgickým letectvem, které působí se čtveřicí „šestnáctek“ z estonského Ämari. Na obou Gripenech je krásně vidět odkrytá trojice výmetnic na klamné cíle, které doposud české letectvo prakticky nepoužívalo, neboť si až doteď vystačilo pouze s jednou výmetnicí na spodní části trupu. (foto: 211. taktická letka Čáslav)


 

 

(úvodní foto: 211. taktická letka Čáslav)

(zdroj: článek „eAP – Entraînement conjoint pour les pilotes de chasse des polices du ciel estonienne et lituanienne“, https://www.defense.gouv.fr/actualites/eap-entrainement-conjoint-pilotes-chasse-polices-du-ciel-estonienne-lituanienne; www.army.cz; archiv redakce czechairforce.com)