AktualityAkviziceModernizace

Slavnostní roll-out nového letounu L-39NG, který získá i pardubické Centrum leteckého výcviku

V pátek 12. října přesně v 11:50 AERO Vodochody AEROSPACE představilo světu první vyrobený letoun Aero L-39NG ev. č. 7001. Roll-out, tedy slavnostní vyjetí prvního předsériového letounu z hangáru, je pro projekt dalším důležitým milníkem, jenž potvrzuje, že  vývoj a výroba nového stroje L-39NG pokračují podle plánu. Dalším krokem je příprava letoun na první let, který by měl proběhnout ještě před koncem letošního roku. Roll-outu přihlížela řada významných hostů, vojenští představitelé několika států, již potvrzení zákazníci a potenciální zájemci o letoun spolu s politickými a diplomatickými delegacemi. Aero Vodochody je s celkovým počtem 6 700 proudových letadel historicky největším výrobcem lehkých proudových letounů v Evropě a jedním z největších na světě. Od posledního roll-outu L-159 ale uběhlo již více než dvacet let.

„Když jsme v roce 2006 Aero kupovali, firmě se nedařilo dobře a začít vyvíjet nový vlastní letoun nebylo reálné. Proto jsme zvolili strategii, aby Aero budovalo svou pozici jako přímý dodavatel největších světových leteckých výrobců. Zároveň jsme si ale udrželi důležité členy vývojového týmu, abychom zachovali know-how Aera. Jak dnes můžeme vidět, bylo to správné rozhodnutí,“ popsal Marek Dospiva, zakládající partner skupiny Penta Investments.

V roce 2016 Aero oznámilo svůj plán posílit svou vojenskou výrobu a vrátit se mezi hlavní světové výrobce cvičných a lehkých bojových letounů. Úspěch nové generace legendárních L-39, letounů L-39NG, je při dosahování tohoto cíle klíčový. Strategickým partnerem projektu nového proudového cvičného letounu je česká společnost Omnipol. L-39NG je vysoce efektivní proudový cvičný letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku. Jde o jednomotorový dvoumístný letoun s vyspělým digitálním kokpitem, který zahrnuje sofistikovaný palubní virtuální výcvikový systém a přilbový zaměřovač HMD (Helmet Mounted Display). Letoun L-39NG je klíčovou součástí inovativního konceptu výcviku vyvinutého v Aeru, jenž nabízí nejmodernější vybavení pro pozemní školení, nové učební metody a prostředí a rozsáhlé využívání technologií virtuální reality a umělé inteligence. Letoun L-39NG je navržený tak, aby mohl spolehlivě sloužit desítky let při zachování snadné údržby.

Přední pilotní prostor bude konfigurovatelný podle požadavků zákazníka, který si bude moci vybrat provedení s dvojicí MFD 6“ x 8“, anebo trojicí menších MFD. V pravé horní části palubní desky je sdružený zobrazovač ESIS. Pilotní kabina má být podle vyjádření výrobce plně kompatibilní s NVG. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

 

„L-39NG představuje budoucnost českého leteckého průmyslu. Staví na kombinaci toho nejlepšího z tradice české letecké výroby s moderními technologiemi a nabízí nejlepší řešení pro výcvik pilotů i pro lehké bojové mise. Již nyní si letoun L-39NG získal velkou mezinárodní pozornost i první zákazníky a komunita uživatelů našich letounů tak dále poroste,“ řekl prezident a CEO Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Vývoj letounu L-39NG v posledních dvou letech významně zrychlil, aby bylo možné dodržet termín dodání prvního letounu zákazníkovi již v roce 2020. V roce 2017 začala fáze industrializace a předsériová výroba, ve stejném roce Aero dokončilo dohody se všemi významnými dodavateli a partnery projektu, mezi kterými je 40 českých firem a řada zahraničních společností. Na konci roku 2017 Aero získalo certifikaci pro avioniku a instalaci motoru, plné certifikace nového letounu chce Aero dosáhnout do konce roku 2019. První zkušební let prototypu ev. č. 7001 je naplánovaný na konec roku. Do konce letošního roku by měl být dokončen ještě druhý stroj ev. č. 7002, který bude určen pro statické zkoušky. Následovat budou v roce 2019 stroj ev. č. 7003, určený pro únavové zkoušky a konečně druhý létající ev. č. 7004, který bude už zároveň předsériovým letounem. Firma chce vyrábět zhruba 16 letadel ročně, první sériový kus by měl být hotov v březnu 2020. Plná výroba by měla začít v roce 2022 a vyrábět se bude na jedné výrobní lince v jednosměnném provozu. Zájem o novou generaci L-39NG je velký. První čtyři kusy si objednal africký Senegal, 16 strojů (10 plus opce na dalších 6) portugalský civilní kontraktor Sky Tech a 12 americká výcviková firma RSW Aviation, která se přitom rozhodla i k nákupu modernizačního balíčku pro šest původních L-39 do standardu L-39CW. Dalších 6 letounů (4 plus opce na další 2) koupí také státní podnik LOM Praha, který cvičí české vojenské piloty. Současné objednávky tak zcela pokryjí výrobu na dalších 4 až 5 let.

„Dnes se začíná psát nová historie vzájemné spolupráce. Česká armáda letadla této provenience v historii už měla, má je i v současné době a počítá s tím, že je budeme mít i v budoucnu. První letouny zakoupí státní podnik LOM PRAHA pro využití v Centru leteckého výcviku Pardubice a smlouva na nákup nových letounů by měla být podepsána do konce letošního roku“, řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Předvedení prvního prototypu L-39NG ev. č. 7001 zaměstnancům Aero Vodochody v sobotu 13. září. (foto: Tomáš Medřík)

Aero Vodochody očekává, že celosvětová poptávka po cvičných letounech dosáhne v příštích 10-15 letech až 3 000 strojů. Většina dnes používaných cvičných letounů se blíží ke konci své životnosti, navíc neodpovídají současným požadavkům na výcvik pilotů pro bitevníky čtvrté a páté generace. Konzervativní odhad Aera je, že by v příštích deseti letech mohlo dodat kolem 150 letadel. Krátce před roll-outem proběhla v Aeru Vodochody 3. konference uživatelů letounů L-39, na které se sešli zástupci 18 států, které mají zkušenosti s provozováním těchto legendárních cvičných strojů. Většina účastníků konference využila příležitosti zúčastnit se roll-outu a seznámit se s novou generací letounů, která má ambici navázat na úspěchy svého předchůdce.


Aero L-39NG

Letoun L-39NG je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Rozdíl mezi novým a starým letounem je například kratší příď letounu nebo zmenšené sací otvory, eNGéčko tak získá menší odpor vzduchu. Na první pohled nejviditelnější konstrukční změnou je použití tzv. „mokrého křídla“, tedy zjednodušeně řečeno umístění palivových nádrží dovnitř křídel. Odpadají tak typické válcové nádrže umístěné na konci křídel, známé z L-39 i L-159 ALCA. Díky umístění nádrží do křídel vzrostl objem palivových nádrží na 1450 kg a poklesl aerodynamický odpor letadla. Úsporný motor, větší nádrže i lepší aerodynamika umožnila zvýšit dolet L-39NG na 2590 km a výdrž ve vzduchu na 4,5 hodiny. Výraznou změnou je použití moderních konstrukčních materiálů. Výsledkem je menší hmotnost letounu, větší odolnost proti korozi a také životnost draku více než 15 000 letových hodin. Prázdná hmotnost L-39NG je 3100 kg a maximální vzletová hmotnost činí 6300 kg. Na celkově 5 závěsnících může podvěsit zbraně až do hmotnosti 1200 kg, nebo externí přídavné nádrže s 570 kg paliva. Dalším rozdílem je větší sklon kokpitu, čímž se oproti původním L-39 znatelně zlepšil výhled především z druhého instruktorského místa. Kokpit L-39NG je vybaven novými vystřelovacími sedačkami Martin-Baker Mk.16 a stejně tak je nový i překryt kabiny od švýcarské společnosti Mecaplex, který má oproti původnímu překrytu L-39 jiný tvar a je mnohem odolnější v případě tzv. birdstrike, čímž se opět zvýší bezpečnost provozu.

Motor Williams FJ44-4M. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

Pohon nového stroje L-39NG obstarává moderní  dvouproudový motor FJ44-4M od firmy Williams International s maximálním tahem 16,87 kN. Motor má elektrické startování a plné digitální řízení FADEC (Full Authority Digital Engine Control). Výhodou je i nízká hmotnost motoru (305 kg), o 45 kg menší, než u původní ukrajinské (sovětské) verze AI-25TL. Motor se dostane z volnoběhu do maximálních otáček jen za 3 až 5 sekund, oproti 9 až 12 sekundám u původního AI-25TL.  Motor FJ44-4M je dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje vysokou letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu od amerického výrobce Genesys Aerosystems je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. Genesys Aerosystems je předním poskytovatelem integrovaných avionických systémů pro vojenské i civilní zákazníky a jeho systém syntetického vidění EFIS (Electronic Flight Instrument System) přinesl značné zvýšení bezpečnosti při nízkých letech a nyní je schválen již pro více než 700 modelů letounů a vrtulníků.

Příklad zobrazení na multifunkčních displejích IDU-680 (6” x 8”) amerického výrobce Genesys. (foto: Genesys Aerosystems)

V letounu L-39NG se počítá s použitím dvojice barevných multifunkčních displejů (MFD) s vysokým rozlišením typu IDU-680 o rozměru 6” x 8”, které patří k nejefektivnějším na trhu v poměru cena/výkon a díky širokému rozšíření uživatelům nabízejí kvalitní poprodejní podporu, vysokou schopnost přizpůsobení specifickým požadavkům zákazníka a snadno dostupnou údržbu. Jako průhledový displej (head-up displej – HUD) byl zvolen výrobek české firmy SPEEL Praha, typ HUD-39. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku.

 

Nezbývá než si přát, aby nový L-39NG naplnil očekávání do něj vkládaná a dlouhá sága rodiny legendárních strojů Albatros mohla pokračovat i nadále.

L-39CL-39NG*
Maximální životnost draku letounu3000-4500 LHVíce než 15 000 LH
Maximální čas do generální opravy draku1000 LHBez omezení
Typ motoruAI-25TLFJ44-4M
Životnost motoru4000 LHBez omezení
Maximální čas do generální opravy motoru1000 LHZáleží na cyklech
Počet závěsných bodů25
„Mokré“ závěsy (pro přídavné nádrže)02
Prázdná hmotnost3 460 kg3 100 - 3 200 kg
Maximální vzletová hmotnost4 700 kg5 800 - 6 300 kg
Užitečný náklad250 kg1200 kg
Vnitřní nádrže1 050 kg1 250 - 1 450 kg
Vnější přídavné nádrže0 kg570 kg
Kapacita výcviku zbraňových systémůOmezenáBez omezení
Neřízené raketyAno - 2 blokyAno - 4 bloky
Bomby125 kg125 kg - 370 kg
Podvěs pro kanónovou výzbrojNeAno – dle přání
Podvěs pro průzkumný kontejnerNeAno – dle přání
Přistávací rychlost s 200 kg paliva181 km/h174 km/h
Cestovní rychlost v optimální výšce481 km/h510 km/h
Maximální rychlost (6000 m.n.m.)740 km/h780 km/h (420 KTAS)
Stoupavost s 1000 kg paliva22 m/s23 m/s
Dostup9 810 m11 580 m
Výdrž ve vzduchu2 h a 35 min4 h a 30 min
Přeletová vzdálenost (vnitřní nádrže)1300 km2590 km
Maximální tah16,87 kN16,87 kN
Akcelerace z klidu na maximální výkon10 sekund5 sekund
Řízení motoruHydro-mechanické2 x FADEC
Omezení maximálního výkonu20 minutBez omezení

Poznámka* – údaje pro letové výkony L-39NG jsou zatím teoretické (zdroj: Aero Vodochody Aerospace)


 

(úvodní foto a presskit: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

(zdroj: zpracováno na základě tiskové zprávy AVA „Aero ukázalo nový český proudový letoun L-39NG, www.aero.cz; článek „Ministr obrany Lubomír Metnar se zúčastnil slavnostního představení letounu L-39 NG“, autor Michal Voska, www.mocr.army.cz/informacni-servis/;  článek „Aero odhalilo novou generaci cvičného letounu L-39NG“, www.natoaktual.cz; článek „Nový český cvičný letoun L-39 Next Generation“, autor Jan Grohmann, www.armadninoviny.cz; Genesys Aerosystems, http://genesys-aerosystems.com; SPEEL Praha, https://www.speel.cz/; článek „Nový český cvičný letoun L-39 Next Generation“, autor Jan Grohmannwww.armadninoviny.cz)

(aktualizace: 17. 10. 2018)