AktualityCvičeníTechnika

SAR Meet 2021 v belgickém Koksijde i s českým Sokolem

V termínu od 27. září do 1. října hostilo belgické vojenské letectvo velmi zajímavou akci s názvem Galileo Search-and-Rescue Meet 2021, což je tradiční setkání vrtulníkářů, zapojených do úkolů pátrací a záchranné služby, jež se tentokrát uskutečnilo na letecké základně Koksijde. Tato přímořská základna nedaleko francouzské hranice je domovem 40. letky belgického letectva, která je zodpovědná za pátrací a záchranné vrtulníkové operace SAR u belgického pobřeží.

Belgická 40. letka má v pořádání podobných setkání dlouhou tradici, poslední SAR Meet se však v Koksijde uskutečnil již v roce 2016. Důvodem několikaleté přestávky byl nejprve náročný proces přezbrojení z legendárních Sea Kingů na nové a moderní vrtulníky NH90, a následně pandemie Covid-19, která znemožnila pořádání veškerých podobných aktivit.

Search-and-Rescue Meet není pouze setkáním posádek vrtulníků zapojených do úkolů SAR, ale jde především o cvičení, na kterém jednotlivé pátrací a záchranné týmy provádějí předem naplánované mise, při nichž demonstrují své konkrétní schopnosti a postupy. Cílem je tak sdílet cenné zkušenosti a získat nové dovednosti, tak aby náročné záchranné operace byly mnohem efektivnější, bezpečnější a rychlejší.

Zpočátku byla setkání  SAR Meet čistě záležitostí armády či námořnictva, v poslední době se však do cvičení zapojují i civilní subjekty. Letošní SAR Meet 2021 byl organizován v úzké spolupráci s projektem Galileo, což je evropský autonomní globální družicový polohový systém (GNSS), který financuje Evropská unie prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA), a účastnilo se ho celkem 7 týmů ze šesti evropských zemí. Domácí Belgii zastupovaly dva stroje NH90 NFH ze 40. letky v Koksijde, Norsko vyslalo jeden AW-101 od 300. letky ze základny Sola, Nizozemí reprezentoval civilní subjekt NHV (North Sea Helikopters Vlaanderen) se strojem AS365NM3 Dauphin, Německo pak představilo dva týmy –  jeden s lehčím strojem H145M a druhý od námořní jednotky MFG 5 s těžším Sea Kingem Mk.41. Sedmý tým byl z České republiky, která do Belgie vyslala zkušenou osádku od 243. vrtulníkové letky z kbelské základny se SARkovým W-3A Sokol ev. č. 0717.

Samotná akce se skládala ze tří částí. Po úvodním semináři, na kterém kterém každý tým představil své schopnosti a postupy, následovalo samotné létání. Během navigačního cvičení musely posádky létat určenou tratí přesně stanovenou rychlostí a pravidelně hlásit svá pozorování, naopak soutěž v přesném létání spočívala v řadě dovednostních úkolů, při kterých se ověřovala souhra celé posádky a ke slovu se tak dostala oblíbená manipulace s kbelíkem, naplněným vodou a zavěšeným na laně jeřábu.

Na konci cvičení byly všechny disciplíny vyhodnoceny a nejlepší osádka obdržela prestižní cenu, tzv. SAR Meet Trophy. Letos ji zcela po zásluze získal německý tým od Marinefliegergeschwader 5 ze základny Nordholz s vrtulníkem Sea King. Vítězný tým se zároveň zavázal uspořádat příští SAR Meet 2023 v německém Nordholzu.

Každopádně setkání v belgickém Koksijde opět ukázalo, že spolupráce v rámci SAR Meetu není rozhodně marným konceptem a že výměna dovedností a odborných znalostí může každý tým posunout na ještě vyšší úroveň. Snad podobné aktivity budou pokračovat i nadále.

Českou republiku na letošním SAR Meetu v belgickém Koksijde zastupovala mimořádně zkušená osádka pod velením mjr. Petra Šafaříka z 243. vrtulníkové letky, která do Belgie odlétla s vrtulníkem W-3A Sokol ev. č. 0717 v SAR úpravě. U horní fotografie je na levé straně přídě W-3A, zhruba v prostoru mezi krytem radomu a spodním průzorem, vidět nový kryt s kamerou zařízení EVS (Enhanced Vision System), instalovaného nedávno do všech „sarkových“ Sokolů. (foto: Belgické letectvo – Adjt Joseph Vanden Broeck et Adjt Devid Ryckewaert)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: https://www.facebook.com/BelAirForce/posts/3059335084346644; Koksijde SAR meet 2021, Scramble,  https://scramble.nl/military-news/koksijde-sar-meet-2021; Galileo SAR Meet 2021 in Koksijde (B) – de helikopters en actie (deel 2), https://helispot.eu/hs/page/detail.asp?oid=G2h7D3f9&sub=logboek; Galileo SAR Meet 2021 in Koksijde (B) – de helikopters en actie (deel 1), https://helispot.eu/hs/page/detail.asp?oid=C3b1F1f9&sub=logboek)