AktualityCvičení

Quo Vadis 2020 – české letectvo ovládlo vzdušný prostor nad Moravskou Třebovou

Mise splněna! Tak by se dal stručně charakterizovat průběh hlavního scénáře národního cvičení Quo Vadis 2020, do kterého se ve středu 5. srpna ve vzdušném prostoru u aeroklubového letiště v Moravské Třebové zapojily Vzdušné síly AČR a uskutečnily zde úspěšnou komplexní leteckou operaci typu COMAO (Composite Air Operations).

Cílem samotného cvičení Quo Vadis bylo procvičit schopnost spolupráce s předsunutými leteckými návodčími při přímé letecké podpoře pozemních sil CAS (Close Air Support) a dále samotné plánování a provedení náročné letecké operace typu COMAO. Jedná se o typ operací, kdy společně působí velké množství různých typů letounů a vrtulníků, které jsou případně podporovány pozemními silami. V rámci širších aliančních misí COMAO pak mohou být nasazeny i tankery pro doplňování paliva za letu či letouny AWACS, sloužící jako středisko velení a řízení.

COMAO operace se v našich národních podmínkách cvičí pouze párkrát do roka a to zejména z důvodu jejich komplikovaného a složitého plánování. Jejich scénářem může být např. záchrana sestřeleného pilota v boji, úder na strategický cíl, nebo přímá letecká podpora. Standardně se o COMAO misích uvažuje, pokud je nutné působit v nepřátelském prostředí a protivník je schopen se efektivně bránit. Do plánování těchto náročných misí jsou proto zapojeny všechny potřebné složky vzdušných i pozemních sil, záleží vždy na konkrétním úkolu, který je třeba splnit.

Do letošního cvičení Quo Vadis se tentokrát zapojily na dvě stovky vojáků a dvě desítky letounů a vrtulníků Vzdušných sil AČR ze všech tří leteckých základen. „Protože do plánování COMAO operací jsou zařazeny různé typy letounů a vrtulníků, které na jedné straně disponují odlišnými možnostmi a schopnostmi, na straně druhé mají spoustu omezení a rozdílných procedur, je důkladné plánování klíčovým faktorem k dosažení požadovaného cíle,“ říká kapitán Michal Hodač, řídící cvičení Quo Vadis a jinak dlouholetý a zkušený pilot na L-159.

Celá operace začala krátce po 13. hodině, kdy stíhači z čáslavské základny s letouny JAS-39 Gripen dostali za úkol vybojování vzdušné nadvlády nad vzdušným prostorem celé operace, jehož středobodem bylo tentokrát letiště aeroklubu Moravská Třebová ve Starém Městě. Následně do prostoru přilétla transportní CASA C-295M z kbelské základny, ze které byla z vyšší letové hladiny a v dostatečné vzdálenosti od letiště vysazena skupina speciálních sil, jejíž příslušníci na padácích typu křídlo doslova „doplachtili“ až do prostoru aeroklubového letiště, aby na zemi našli zájmovou osobu.

Během jejich akce na zemi je přímo nad letištěm kryla dvojice podzvukových strojů L-159 od 212. taktické letky, jejichž činnost a údery na pozemní cíle řídil předsunutý letecký návodčí. Oba stroje létaly v rozdílných letových hladinách, tak aby se zabránilo případné kolizi. Vzhledem k potřebě delší výdrže nad prostorem operace byly Alcy vybavené čtveřicí přídavných nádrží na 350 litrů paliva. Další stroje L-159 pak zajišťovaly ochranu vzdušného prostoru. Protože celé cvičení probíhalo v civilním prostoru bez jakýchkoliv omezení s výjimkou uzavření vzdušného prostoru nad letištěm ve Starém Městě, nebyla samozřejmě použita žádná cvičná či dokonce ostrá munice, a nedošlo ani k použití FLARE.

Po splnění úkolu už následovalo „pouze“ vyzvednutí celého týmu vrtulníky, které zajistily stroje z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Zatímco transportní Mi-171Š byl určený k naložení skupiny speciálních sil, dvojice Mi-171ŠM přistála nedaleko a jejich palubní střelci kryli celou skupinu proti ohrožení ze země. Vzdušné krytí prostoru dosednutí pak zajišťovala dvojice bitevních vrtulníků Mi-24V/Mi-35. Po naložení „speciálů“ všechny vrtulníky urychleně opustily „horký“ prostor a odlétly pod ochranou letounů L-159.

Cvičení Quo Vadis 2020 prokázalo vysokou profesionalitu všech účastníků zapojených do cvičení. Každé takové komplexní cvičení je pro Vzdušné síly AČR velkým přínosem a získané zkušenosti budou určitě zúročeny při dalších náročných misích v mezinárodním prostředí.


 

 

(úvodní ilustrační foto: www.army.cz)

(zdroj: článek „Souhra stíhacích a bitevních letounů a vrtulníků s pozemními silami – to jsou operace COMAO“, autor kapitánka Hana Havrdová – tisková a informační důstojnice 21. zTL, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/souhra-stihacich-a-bitevnich-letounu-a-vrtulniku-s-pozemnimi-silami—to-jsou-operace-comao–222814/)

(aktualizace: 7. 8. 2020)