AktualityCvičeníOstré střelbyZahraniční mise

Piloty Gripenů čekají ostré střelby ve švédském Vidselu

Už v nadcházejícím týdnu se ve švédském vzdušném prostoru a na letecké střelnici Vidsel uskuteční ostré letecké střelby, kterých se zúčastní letecký a pozemní personál z 21. základny taktického letectva Čáslav s nadzvukovými letouny JAS-39C Gripen. Náročné cvičení Air-to-Air Firing 2023 je oficiálně plánované v termínu 17. až 28. února 2023 a po dlouhých třech letech od posledních ostrých střeleb tak opět prověří ostrou mušku českých stíhačů.

Velitelem celého kontingentu ve Švédsku je podplukovník gšt. Pavel Pavlík, přičemž hlavním cílem letošního cvičení Air-to-Air Firing je provedení ostrých odpalů celkově osmi protiletadlových řízených střel AIM-9M Sidewinder s IČ naváděním z Gripenů na vzdušné cíle. Česká republika si tentokrát zaplatila dvě mise specializovaných dronů, z nichž každý může vypustit během letu čtyři tepelné fléry, což znamená i maximálně čtyři cíle. Střelba palubním kanónem na vlečený rukáv se letos nebude realizovat. Dalším úkolem cvičení bude zdokonalení pilotů v létání v nízkých výškách až do 30 metrů nad terénem bez výrazných orientačních bodů, jež nelze ve vzdušném prostoru ČR z bezpečnostních důvodů realizovat. To ostatně platí i pro ostré střelby na vzdušné cíle, které je nutné uskutečnit výhradně v zahraničí, neboť v českých podmínkách je možné na leteckých střelnicích cvičit pouze střelbu proti pozemním cílům.

Pro české „gripenáře“ jde zároveň teprve o čtvrté střelby řízených střel v historii, neboť podobná cvičení se ve švédském Vidselu doposud uskutečnila z finančních důvodů pouze v letech 2006, 2012 a 2019. Cílem podobných aktivit je příprava leteckého personálu v rámci použití ostré munice pro plnění úkolů ostrahy vzdušného prostoru České republiky a Slovenska v rámci aliančního NATINAMDS či domácího NaPoSy, plus zahraničních misí Air Policing. Každý z pilotů, zařazený do hotovostního systému QRA by tak měl mít zkušenost s reálným výstřelem ostré rakety a v podstatě jde o vyvrcholení celého výcviku pilotů taktického letectva AČR.

Letošních střeleb ve švédském Vidselu se mělo původně účastnit 66 osob s čtveřicí letounů JAS-39 Gripen od 211. taktické letky a trojicí L-159 ALCA od 212. taktické letky, účast podzvukových Alek však byla nakonec zrušena. Důvodem jsou především specifické meteorologické podmínky letecké základny ve švédském Vidselu, která se nachází téměř u severního polárního kruhu. V zimních měsících, pokud je větší sněhová pokrývka a silné mrazy, totiž švédské letectvo již nečistí pohybové plochy včetně hlavní RWY až na zpevněný povrch jako u nás, ale ponechává na dráze určitou vrstvu uválcovaného sněhu. Pro operace ze zasněžených povrchů však nejsou české L-159 certifikovány a na rozdíl od Gripenu ani konstruovány. Z tohoto důvodu se velení VzS AČR rozhodlo neriskovat a do Vidselu poslat výhradně Gripeny, které provoz ze zasněžených či zledovatělých ploch umožňují a to díky účinnému aerodynamickému brzdění, které je v podobných situacích naprosto zásadní a navíc vytváří potřebný „přítlak“ k povrchu.

Pro cvičení bylo vyčleněno pět Gripenů, jeden byl ponechán jako záložní.  K severnímu polárnímu kruhu se tak v pátek 17. února vydala formace čtyř letounů JAS-39C s volacími znaky CEF303/305, které po více než dvou hodinách letu v pořádku přistály na „bojové“ základně ve Vidselu. Na sever Švédska zamířilo celkově devět pilotů a s technickým personálem jde zhruba o čtyři desítky lidí. K přepravě osob a materiálu byly využity letouny kbelské 24. základny dopravního letectva a už ve čtvrtek 16. února letěla do Vidselu s materiálem transportní CASA C-295M ev. č. 0453, zatímco páteční přelet logisticky zabezpečovala novější CASA C-295MW ev. č. 0482 s winglety.

Za redakci czechairforce.com nezbývá než českým stíhačům popřát dobré počasí, ostrou mušku a fungující letité Sidewindery či dálkově ovládané drony s flérami. Návrat českých stíhačů je plánován na 27. února, záložní termín je pak o den později.

Jedním ze specifik letiště Vidsel u severního polárního kruhu je zimní provoz na uválcovaném sněhu. Pokud je totiž sněhová pokrývka tak jako nyní, švédské letectvo nečistí v mrazivém počasí pohybové plochy včetně hlavní RWY až na beton jako u nás, ale ponechává na dráze určitou vrstvu uválcovaného sněhu. Na takovém povrchu však mohou z letounů taktického letectva AČR operovat pouze Gripeny, které jsou na provoz ze zasněženého či zledovatělého povrchu přímo uzpůsobeny, navíc někteří čeští piloti 211. letky už mají určitou zkušenost z létání na podobném povrchu ve švédském Luleå. Uvedené snímky ze základny Vidsel jsou pouze ilustrační a některé jsou pořízeny už v jarních měsících. (foto: Jesper Sundström a Louise Levin, Försvarsmakten)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. David Karafa, SkKySIO) 

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com; článek „Čtyři české gripeny odletěly do Švédska. Piloti tam budou cvičit střelbu tepelně naváděnými raketami“, autor Iveta Vávrová, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/gripen-svedsko-cviceni-tepelne-navadene-rakety_2302171057_pj; článek „Čeští letci v Gripenech budou ve Švédsku cvičit ostrou střelbu na vzdušné cíle“, https://denikn.cz/minuta/1083164; článek „Čáslavští piloti odletěli cvičit ostré střelby do Švédska“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/caslavsti-piloti-odleteli-cvicit-ostre-strelby-do-svedska/2327271)