AktualityCvičení

První letošní DACT českých a německých stíhačů

Spolupráce mezi českým a německým letectvem pokračuje i v letošním roce a navazuje tak na loňskou velmi intenzivní kooperaci mezi čáslavskou základnou a stíhači z bavorského Neuburgu. Zhruba jednou za 14 dní realizují čeští piloti vzdušné boje DACT (Dissimilar Air Combat Training) s německými kolegy v rámci cvičení Cross Border a to jak v německém, tak i českém vzdušném prostoru. Tuto aktivitu umožňuje společná dohoda o využívání přeshraničních prostorů, určených k podobnému účelu. U cvičení Cross Border se zčásti jedná o lety v rámci systému QRA (Quick Reaction Alert) za využití dvojice hotovostních strojů JAS-39C Gripen, kdy jednotlivé plánování závisí především na statusu dalších hotovostních systémů pod velením CAOC, a zčásti jde o zapojení letounů, vyčleněných mimo hotovostní systém z běžné letové akce.

Nejinak tomu bylo i ve čtvrtek 28. ledna, kdy se do německého vzdušného prostoru nad jižním Bavorskem vydala dvojice čáslavských Gripenů používajících mezinárodní volací znak CEF 303, aby zde realizovala výcvik vzdušného boje DACT s německými letouny EF2000 od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) ze základny v bavorském Neuburgu. V průběhu čtvrtečního DACT, který se odehrával převážně ve vyhrazeném vzdušném prostoru EDR207 západně od Mnichova, se procvičovaly různé scénáře a taktické náměty, při kterých si piloti vyzkoušeli například boj dva na dva, či dva na jednoho. Celkově dvouhodinová mise, na kterou připadla zhruba hodinová činnost v pracovním prostoru dává tušit použití dvou přídavných nádrží na Gripenech, bez kterých by obdobnou činnost nebylo možné zrealizovat. Jenom let do prostoru jižního Bavorska trvá zhruba 30 minut, stejný čas je nutný i k návratu.

Každopádně v letošním roce to rozhodně nebude poslední spolupráce s německými piloty, neboť už v  březnu by měla do Německa odletět čtveřice Gripenů, jež se zde zapojí do dvoutýdenního cvičení MAG TACDAYS. Při něm bude procvičována vzájemná spolupráce v rámci mnohonárodnostního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je za českou stranu vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C od 211. taktické letky.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Milan Nykodým, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. zTL, https://www.facebook.com/21.zTL/; EDDC Radar, https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1354778651687059459; screen z adsbexchange.com, https://globe.adsbexchange.com/?icao=498429&lat=50.035&lon=16.750&zoom=7.0&showTrace=2021-01-28)