AktualityCvičeníTechnika

Piloti L-159 cvičili na střelnici v Boleticích a létali s NVG

Uplynulý týden byl u čáslavské základny nejen ve znamení prvních letošních ostrých střeleb 212. taktické letky z kanónu Plamen, ale zároveň i velmi zajímavého plnění úkolů s brýlemi nočního vidění NVG (Night Vision Gogles), na kterém participovala kromě 212. letky i sesterská 213. výcviková letka. Ostré střelby na pozemní cíle z 20 mm dvojhlavňového kanónu ZPL-20 Plamen jsou u 212. letky již naprostou rutinou a piloti Alek během nich zároveň procvičují součinnost s předsunutými leteckými návodčími při přímé letecké podpoře CAS, čili Close Air Support. Ke střelbám se většinou využívá letecká střelnice Ondřejov ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice, která je určena k tomuto účelu. Letouny L-159A létají na střelnici v klasické konfiguraci, tedy s jedním kanónem ZPL-20 Plamen na středovém pylonu a dvojicí přídavných baků na 350 nebo 500 litrů paliva. Ačkoliv Plamen trápily v prvních letech různé dětské nemoci, v dnešní době jde už o zavedený a spolehlivý zbraňový systém.

Mnohem zajímavější činností z pohledu současného výcviku však byly noční lety za využití brýlí nočního vidění NVG, na kterých se podílely obě čáslavské letky, vybavené stroji L-159. Použití NVG zásadně zvyšuje možnost vizuální identifikace cíle a provádění podpory pozemních jednotek před použitím zbraní v nočních podmínkách a zároveň zlepšuje situační povědomí o prostoru působení. Záměr pořídit NVG do výzbroje českého taktického letectva byl obsažen již v Koncepci rozvoje taktického letectva z prosince 2015, k jejich pořízení však došlo až o čtyři roky později a celé anabázi s jejich akvizicí jsme se podrobně věnovali v článku „Armáda připravuje nákup NVG typu AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva“.

Není tak žádným tajemstvím, že Ministerstvo obrany v červenci 2019 podepsalo smlouvu se společností Glomex MS na dodávku celkově 30 ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 (ANVIS F4949 – Night Vision Imaging System) v celkové hodnotě 15,9 mil. Kč (bez DPH) s tím, že menší část bude určena pro piloty nadzvukových strojů JAS-39C/D Gripen z 211. taktické letky a zbytek pro piloty podzvukových L-159A/T1/T2 od 212. taktické a 213. výcvikové letky. Součástí dodávky byly rovněž přílbové úchyty, kontrolně měřící technika, speciální nářadí, náhradní díly, školení personálu a provozní dokumentace. Celá dodávka NVG se posléze uskutečnila v průběhu podzimu 2019 a tomuto tématu byla věnována aktualita „Podepsána smlouva na dodávku noktovizorů AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva“.

Nově modifikované stroje L-159T2 z výzbroje 213. výcvikové letky byly plně kompatibilní s NVG již přímo od výrobce. Na letounu jsou krásně vidět formační světla s duálním módem a černým proužkem, který emituje zdroj světla v infračerveném spektru, viditelném pouze přes NVG. (foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav, http://afbcaslav.cz)

 

Zatímco nadzvukové Gripeny byly k použití NVG uzpůsobeny již z dřívějška a jediné větší úpravy tak  spočívaly především v instalaci držáku pro odkládání NVG na pravé straně kabiny a schránky pro odložení přílbového úchytu s protizávažím nad pravým kolenem pilota, u letounů L-159 všech verzí byly úpravy o něco rozsáhlejší. Alkám musel být například plně přizpůsoben kokpit, což představovalo instalaci vnitřního osvětlení kompatibilního s NVG plus aplikaci černého matného nátěru na záhlavníku sedačky VS-2 a vnitřního rámu překrytu kabiny kvůli zabránění odlesků. Displeje MFD a především osvětlení v kokpitu totiž musí emitovat minimum infračerveného záření, jinak by mohl být degradován výkon zesilovačů jasu samotného noktovizoru. Pokud displej nebo podsvícení přístrojů a ovládacích prvků vyzařuje i nepatrné množství záření, jež spadá do pásma citlivosti zesilovače jasu v NVG, může to podstatně zhoršit rozlišení nebo citlivost samotného přístroje. NVG kompatibilní displeje, přístroje a zdroje osvitu v kokpitu tedy nesmí interferovat s brýlemi nočního vidění a přitom musí zůstat stále čitelné normálním okem i při sníženém jasu. Poslední změnou v kabině byla zároveň instalace odkládací schránky na samotný noktovizor.

Na letounech L-159 zároveň došlo k instalaci sad vnějšího osvětlení s duálním režimem od amerického výrobce Astronics LSI. Nová formační světla mají tzv. duální mód a skládají se z klasického elektroluminiscenčního (EL) proužku, který je doplněn tenkým černým proužkem, jež emituje zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelném pouze přes NVG. Stejný duální mód mají i poziční a antikolizní světla. Integrace a následné zkoušky veškerého vybavení kompatibilního s NVG probíhaly nejprve na továrním stroji L-159T2X ev. č. 6073 výrobce Aero Vodochody,  což je vlastně přestavěný L-159B, který sloužil jako zkušební letoun v projektu L-159T2. Jinak armádní dvoumístné L-159T1+ byly takto upraveny již během modernizace a prací PP2000 v letech 2017-2019, nové L-159T2 tímto vybavením disponují už přímo z výroby a u jednomístných strojů L-159A tato úprava probíhá v současné době během předepsaných prací PP16 u výrobce Aero Vodochody. 212. letka zatím od výrobce převzala trojici jednomístných strojů po revizi PP16 a zároveň disponuje jedním strojem ev. č. 6070, na kterém byla v roce 2018 provedena prototypová zástavba vybavení kompatibilního s NVG.

Produktová fotografie starší podoby kokpitu L-159A v nočním režimu a nastavením na maximální jas, které se při letu s NVG samozřejmě nepoužívá. Na palubní desce jsou ještě původní MFD 4 x 4 palců od společnosti Honeywell, které byly postupně nahrazeny novými MFD 5 x 7 palce s rozlišením 1024 x 768 pixelů, sestavenými u výrobce Aero Vodochody. (foto: Jan Kouba, Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Čeští piloti taktického letectva jsou zatím v podstatě na začátku výcviku s NVG, protože ten byl zahájen teprve v průběhu loňského roku. Zatímco v případě Gripenů jsou NVG primárně používány v hotovostním systému pro případnou noční identifikaci civilních dopravců, u letounů L-159 jde především o taktické využití v rámci součinnosti s předsunutými leteckými návodčími a plnění úkolů CAS v nočních podmínkách. Piloti L-159 používají noktovizory na nových přilbách HGU-55/P, dodaných společně s výškovou výstrojí v rámci jiného akvizičního projektu. Před použitím NVG si musí každý pilot nejprve svůj binokulár přesně seřídit a zaostřit. Během startu a přistání je binokulár umístěn v odkládací schránce a pilot jej nasazuje teprve během samotného plnění úkolu. Důvod tohoto opatření je nasnadě. I když jsou noktovizory AN/AVS-9 společně s přílbovým úchytem certifikovány pro použití na vystřelovacích sedačkách typu VS-2B či VS-20 a je u nich zabezpečeno automatické odpojení binokuláru při katapultáži, každá taková událost představuje vždy určité riziko. Během přistání nebo přerušeném startu navíc může dojít k vyjetí letounu z dráhy do nezpevněného terénu, což by opět mohlo představovat pro pilota s nasazeným binokulárem neúnosné riziko poranění obličeje.

Při samotném plnění úkolu je nasazený noktovizor fixován na otočném uchycení ve dvou polohách – sklopené pracovní, nebo odklopené pohotovostní. Pilotní přilba zároveň nemá  instalovaná ochranná hledí. Okuláry brýlí NVG nejsou nasazeny jako u dalekohledu přímo na očích, ale jsou vzdáleny zhruba 2 – 3 cm od nich, tak aby si pilot letící s nasazeným noktovizorem v pracovní poloze byl schopen v kokpitu přečíst rozsvícené přístroje a displeje. Při letu se totiž pilot v kokpitu nedívá na přístroje a displeje (s výjimkou průhledového displeje HUD) přímo pomocí NVG brýlí, ale pouze očima, kdy musí sklopit zrak pod okuláry NVG. Optika brýlí je totiž zaostřena na nekonečno (stejně jako HUD), takže by pilot brýlemi viděl v kokpitu pouze rozmazané kontury. Protože má noktovizor zorné pole jen 40°, musí pilot používat zcela jiné pohyby hlavou, než je zvyklý při letu bez NVG.

Jinak AN/AVS-9 používaný 212. taktickou letkou je standardním noktovizním prostředkem nočního vidění, pracující na principu zesilování jasu světla. V současné době se jedná o nejrozšířenější noktovizor, který je oblíben především pro svou jednoduchost a malou hmotnost. Piloti Vzdušných sil AČR s ním navíc mají bohaté zkušenosti, neboť jej už od roku 2009 používají vrtulníkáři na Mi-35/Mi-171Š a později i piloti „dopravky“ na transportních strojích CASA C-295M. Samotné zobrazení je dáno technologii mikrokanálkových zesilovačů jasu 2. generace a uživatel si na „zelenou“ projekci obrazu musí zvyknout. Českým pilotům v přechodu na novou technologii výrazně pomáhá speciální simulátor NightFox VTIGS (Virtual Terrain Image Generation Systém) od rakouské společnosti AMST, který byl na začátku prosince 2015 instalován v prostorách Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze a který dokáže poměrně věrně nasimulovat pracovní prostředí při použití NVG. To by mělo alespoň částečně eliminovat případnou prostorovou dezorientaci pilota s nasazenými NVG, ke které samozřejmě může v noci dojít. Je potřeba si uvědomit, že pohled přes NVG připomíná spíše koukání do tunelu.

Každopádně výcvikem v použití brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 se čeští piloti taktického letectva posunuli opět na vyšší level a zařadili se tak k vyspělým letectvům NATO, které tento systém na bojových letounech používají již několik let. Za redakci czechairforce.com nezbývá než popřát všem příslušníků 212. a 213. letky mnoho úspěchů při zvládnutí tohoto jistě náročného druhu výcviku.

Pilot výroční Alcy 6070 alias Pandura s nasazeným noktovizorem AN/AVS-9 na nové přilbě HGU-55/P před nočním výcvikovým letem. Binokulár je sklopený do pracovní polohy před oči pilota a ochranná hledí přílby jsou demontovaná. (foto: 212. taktická letka, http://afbcaslav.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav, http://afbcaslav.cz)

(zdroj: články na czechairforce.com, registr smluv, Ministerstvo obrany – Brýle nočního vidění – nákup, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/9519399; oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav, https://www.facebook.com/21.zTL/; oficiální facebookový profil 212. taktické letky Čáslav, https://www.facebook.com/212-taktick%C3%A1-letka-gener%C3%A1la-Pe%C5%99iny-467822989923051/; článek „Osvity pilotních a vojenských hodinek – část sedmá“, https://forum.chronomag.cz/blogs/entry/204-osvity-pilotn%C3%ADch-a-vojensk%C3%BDch-hodinek-%C4%8D%C3%A1st-sedm%C3%A1/; http://kuknamys.cz/sim159a/sim159a.htm)

(aktualizace: 27. 2. 2021)