AktualityAkviziceModernizace

Podepsána smlouva na dodávku noktovizorů AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva

Ministerstvo obrany dne 2. července podepsalo smlouvu se společností Glomex MS, s.r.o. na dodávku celkově 30ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 (ANVIS F4949) v celkové hodnotě 15,9 mil. Kč bez DPH (19,3 mil. Kč s DPH). Konkrétně bude dodáno 10ks brýlí typu ANVIS F4949X-P pro piloty JAS-39C/D Gripen z 211. taktické letky a 20ks brýlí ANVIS F4949P pro piloty L-159A/T1/T2 z 212. taktické a 213. výcvikové letky. Součástí dodávky jsou rovněž přílbové úchyty pro švédské přilby typu 116H2 a americké HGU-55P, kontrolně měřící technika, speciální nářadí, náhradní díly na zajištění provozu minimálně po dobu 2 let a do 500 letových hodin na každém typu letecké techniky, školení personálu a provozní dokumentace. Celá dodávka NVG by se měla podle smlouvy uskutečnit nejpozději do 15. října 2019.

Původní zámysl pořízení NVG a zahájení výcviku v jeho použití u pilotů taktického letectva pochází přibližně z období připravovaného druhého pronájmu letounů Gripen, kdy se počítalo s postupným zvyšováním operačních schopností nejen u strojů JAS-39, ale u celého taktického letectva obecně. Podle Koncepce rozvoje taktického letectva z prosince 2015 byla v rámci investičních projektů naplánována akvizice NVG pro letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA, pro níž bylo vyčleněno 7 mil. Kč v případě letounů Gripen a 12,4 mil. Kč v případě L-159. Celý akviziční proces měl podle původního plánu proběhnout už v letech 2016-2017, nakonec však nabral zhruba dvouleté zpoždění.

Držák NVG na pravé straně kabiny Gripenu. (zdroj: Jonas Linde, Saab AB)

V souvislosti s tímto záměrem byla rovněž naplánována modernizace a zajištění kompatibility s NVG na letounech taktického letectva. V případě Gripenů se tak stalo během jejich modernizace ve Švédsku v letech 2016-2018. Gripeny byly poměrně dobře uzpůsobeny k použití NVG již z dřívějška a proto nejnovější úpravy spočívaly především v instalaci držáku pro odkládání NVG na pravé straně rámu kabiny, schránky pro odložení přílbového úchytu a protizávaží nad pravým kolenem pilota a dodávkách nových švédských pilotních přileb „Flyghjälm“ type 116H2. Upraveno bylo i vnější osvětlení v podobě nových pozičních světel s duálním režimem a nových přistávacích LED světlometů od britské společnosti Oxley Group, které jsou „NVG friendly“. V případě letounů L-159 byly úpravy o něco rozsáhlejší a spočívaly v úpravě kabiny a vnitřního osvětlení pro použití NVG, a instalaci sad vnějšího osvětlení s duálním režimem od americké společnosti Astronics LSI. Zatímco všechny spárky L-159T1/T2 již prošly tímto upgrade, u jednomístných strojů L-159A tato úprava proběhne během předepsaných prací PP4000 (PP16) v letech 2019-2022 u výrobce Aero Vodochody Aerospace.

V únoru 2019 pak Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na nákup samotných brýlí nočního vidění NVG (Night Vision Goggle) pro piloty taktického letectva, létající na typech JAS-39 Gripen a L-159 Alca s termínem otevírání nabídek stanoveným na 20. března 2019 a tomuto tématu jsme se velice podrobně věnovali v aktualitě „Armáda připravuje nákup NVG typu AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva“.

Ještě před finální dodávkou NVG proběhnou tzv. zkrácené vojskové zkoušky, při kterých budou v rámci pozemních zkoušek například ověřovány postupy předletové přípravy brýlí, dále bude ověřována funkčnost a kompatibilita brýlí v kabině letounu a dojde i k ověření postupů řešení zvláštních případů za letu. V rámci letových zkoušek pak dojde k ověření samotné funkčnosti brýlí na obou typech letounu. S plnohodnotným zahájením výcviku v použití NVG se pak u taktického letectva počítá pravděpodobně od roku 2020.

Jeden z nejzkušenějších českých pilotů JAS-39 – mjr. Michal D., který může nosit červenou nášivku Gripenu označující dosažení náletu 1500 hodin, zachycený v nové přilbě „Flyghjälm“ type 116H2 během zkoušek integrace software MS20 do českých Gripenů. Přilba 116H2 má uprostřed držák k připevnění NVG a v zadní části přilby je možné instalovat protizávaží. (foto: Jan Čadil, Letectví + Kosmonautika)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Katsuhiko TOKUNAGA, převzato z oficiální „image bank“ společnosti SAAB AB, https://saabgroup.com/)

(zdroj: registr smluv, Ministerstvo obrany – Brýle nočního vidění – nákup, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/9519399; článek „Flight testing – a part of the road to NVG introduction in SwAF“, autor Jonas Linde – Senior Flight Test Engineer FMV T&E)