AktualityAkviziceModernizacePiloti

Maďarsko kupuje dvanáct nových cvičných letounů L-39NG

Společnost AERO Vodochody AEROSPACE a.s. podepsala s Velitelstvím maďarských obranných sil smlouvu na dodávku dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG a souvisejících podpůrných služeb. První letouny budou zákazníkovi dodány v roce 2024.

Český výrobce dodá celkem dvanáct letounů, přičemž osm strojů bude dodáno ve cvičné konfiguraci a zbývající čtyři v průzkumné konfiguraci. Průzkumná konfigurace je vybavena systémem EO/IR pro identifikaci a sledování stacionárních i pohyblivých objektů na zemi.

„L-39NG je bezpochyby jedním z nejlepších cvičných letounů ve své třídě. Letoun je součástí komplexního výcvikového systému, který využívá moderní technologie a systémy pro výcvik stíhacích pilotů čtvrté a páté generace. Jsme velmi rádi, že se náš vlajkový produkt, letoun L-39NG, stane nedílnou součástí maďarského letectva. Vzhledem k tomu, že se na vývoji a výrobě této moderní platformy podílí řada českých dodavatelů, věříme, že uzavření této smlouvy bude významným milníkem pro celý český letecký průmysl. Všichni v Aeru jsme na tento úspěch velmi hrdí a těšíme se, až dodáme letoun L-39NG našemu maďarskému zákazníkovi. Spolu s maďarským kontraktem má nyní Aero smlouvy na výrobu a dodávku téměř 30 nových letounů L-39NG a vzhledem k dalším probíhajícím jednáním se zákazníky by se tento počet mohl v příštích několika letech navýšit o další desítky letounů,“ řekl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero.

Obě strany se dohodly, že výši kontraktu nebudou zveřejňovat.

Tisková zpráva AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz, redakčně upraveno, popiska czechairforce.com

Maďarsko objednalo pro své vzdušné síly celkem 12 ks nových strojů L-39NG. Osm „engéček“ bude používáno v klasické cvičné konfiguraci pro výcvik budoucích pilotů nadzvukových Gripenů, zatímco čtyři zbývající stroje mají být určeny k průzkumným účelům. U této varianty tak dojde k integraci systému EO/IR pro identifikaci a sledování stacionárních i pohyblivých objektů na zemi, a její vývoj bude probíhat v rámci společného česko-maďarského projektu výzkumu a vývoje. S největší pravděpodobností půjde o implementaci kulové hlavy optoelektronického systému, zastavěného do spodní části trupu, zhruba v místě zadní kabiny. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)


 

 

(úvodní foto: AERO Vodochody AEROSPACE a.s., www.aero.cz)

(zdroj: Aero dodá velitelství maďarských obranných sil dvanáct zbrusu nových cvičných proudových letounů L-39NG, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/aero-doda-velitelstvi-madarskych-obrannych-sil-dvanact-zbrus/)