AktualityTechnika

Alca slaví 20 let a čáslavská základna chystá velké překvapení

Čáslavská základna taktického letectva začíná v těchto dnech na svém oficiálním facebookovém profilu pomalu odtajňovat podobu nového výročního zbarvení letounu L-159A, které vzniklo u příležitosti kulatého výročí 20 let od zavedení Alcy do výzbroje Vzdušných sil AČR. Právě před 20-ti lety, v prosinci roku 2000 byly první dva letouny L-159A ev. č. 6006 a 6007 přelétnuty z Vodochod na základnu taktického letectva v Čáslavi, a začala tak oficiálně jejich služba v českém letectvu.

Nová výroční Alka a zároveň i nová vlajková loď 212. taktické letky navazuje na předchozí výroční letoun L-159T1 ev. č. 6067, který v roce 2010 obdržel podobné efektní zbarvení u příležitosti 10 let od zavedení do výzbroje. Pro letošní „dvacetiny“ byl k nástřiku vybrán jednomístný L-159A ev. č. 6070, který k tomuto účelu začátkem září přelétl k výrobci Aero Vodochody, kde se nový výroční nátěr stříkal.

Jeho realizaci dostala na starost osvědčená firma PAINT SKILLERS z Frýdku-Místku, která pro vzdušné síly již uskutečnila celou řadu podobných projektů. Je zajímavé, že k nástřiku nebyl vybrán stroj po provedené střední opravě PP16, ale „nejmladší“ jednomístná Alka ev. č. 6070, na které se v průběhu roku 2018 realizovala prototypová zástavba osvětlení kompatibilního s NVG a která by měla někdy v průběhu roku 2022 projít jako poslední z jednomístných L-159 předepsanými pracemi PP16.

Podle zatím odtajněných fotografií bude výroční nátěr k 20-ti letům služby laděný do podoby efektní digi kamufláže s barevnými výsostnými znaky a kresbou na směrovce. A nám nezbývá než se těšit na oficiální představení celého letounu čáslavskou základnou, jež se snad v příštím roce objeví na některých akcích v ČR ať již na statické, nebo letové ukázce. Podle zatím zveřejněných fotek se totiž nový nátěr opravdu povedl.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. základny taktického letectva Čáslav, https://www.facebook.com/21.zTL/; www.paintskillers.com)

(aktualizace: 16. 9. 2020)