AktualityCvičení

Nad Boleticemi hřmí letouny a vrtulníky, cvičení Ample Strike je v plném proudu

V Česku pokračuje i přes aktuálně nepříznivou epidemiologickou situaci s nákazou Covid-19 jedno z největších letošních vojenských cvičení Ample Strike 2020  (AMSE20). Dvoutýdenní letecké cvičení je tradičně zaměřeno na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek. Účastní se ho asi 700 českých a spojeneckých vojáků ze šesti armád NATO.

Letošní ročník cvičení Ample Strike 2020 se však nenese pouze ve znamení blízké letecké podpory CAS (Close Air Support), která je pochopitelně hlavním námětem cvičení, ale pro co největší přiblížení scénářů realitě byly letos do námětu cvičení zařazeny rovněž komplexní letecké operace COMAO (Composite Air Operations). Při nich dochází k plánování a sladění činností letectva a pozemního vojska tak, aby se efektivně využily jejich schopnosti a palebná síla.

Plánovacího procesu se účastní posádky letadel, letečtí návodčí, velitelé pozemních jednotek a další specialisté. „Během něj si ujasníme úkoly, stanovíme počty techniky a munice, určíme pravidla pro použití zbraní, analyzujeme oblasti zájmu (např. počasí, terén, překážky, schopnosti protivníka) a připravujeme mapové podklady. Na základě toho všeho se pak zvolí vhodný způsob provedení operace,“ přibližuje ředitel cvičení plukovník Aleš Cápal.

Jednou ze součástí operace COMAO byla aeromobilní operace, při které se využívá vrtulníků k přesunu pozemních vojsk. Rychlost a dosah vrtulníků umožňuje rychlé a flexibilní nasazení síly na bojišti. Dalšími součástmi operace bylo provádění CAS, urychlený zdravotnický odsun (CASEVAC), průzkumu a doprovodu vrtulníků stíhacími letouny. „Do každého ročníku se snažíme zařadit nové scénáře, které reagují na aktuální poznatky z vedení bojových operací. Úspěšná integrace úsilí letectva a pozemních jednotek je v soudobém boji klíčová“, zdůraznil ředitel cvičení plukovník Aleš Cápal.

To vše si v tomto týdnu prakticky natrénovali cvičící na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou a ve vojenském újezdu Boletice. Letouny L-159 ALCA prováděly doprovod dvou vrtulníků Mi-171ŠM, které poté zasadily vojáky do prostoru Kovářovice, odkud vojáci provedli pěší přesun pod taktickým námětem do cílového prostoru. Aktuální informace o situaci v prostoru a poloze cílů získávali vojáci provádějící útok z bezpilotního prostředku Raven. Hlavním úkolem pozemní jednotky 71. mechanizovaného praporu Hranice bylo eliminovat skupinu povstalců, která neoprávněně obsadila tyto prostory. Přímou leteckou podporu v cílovém prostoru zahájili letouny L-159 ALCA a potom převzala přímou leteckou podporu dvojice bitevních vrtulníků Mi-24V. V průběhu bojů v oblasti došlo k simulovanému zranění cvičícího a bylo nutno přivolat vrtulník pro CASEVAC. Po splnění úkolu jednotka provedla přesun do prostoru vyzvednutí. V průběhu celé operace jednotka JTAC zajišťovala komunikaci a koordinaci letecké podpory ve prospěch jednotky provádějící přepad.

Autoři textu: Jindřiška Budiková a tiskové středisko AMSE20, redakčně upraveno a doplněno, popisky k fotkám redakce czechairforce.com

Hlavní tíhu leteckých operací během letošního Ample Strike nesou především čáslavské letouny L-159A/T1+ od 212. taktické letky, která vyčleňuje pro AMSE20 čtyři letouny plus jeden záložní. A jak dokládá záběr ze severní čáslavské stojánky, svůj výcvik realizuje i 213. výcviková letka se třemi spárkami L-159T1+/T2. Pokud k tomu připočteme čtveřici Gripenů 211. taktické letky na jižní stojánce plus dvojici hotovostních strojů, letové akce se v těchto dnech na čáslavské základně účastní celkově až 14 letounů, což je na české poměry bezesporu úctyhodné číslo. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

Alky 212. taktické letky používají během misí do VVP Boletice ostrou munici v podobě kanónů ZPL-20 Plamen, nebo tzv. „prkna“, čili cvičné zbraňové kontejnery SUU-5003/A pro nácvik bombardování a střelby neřízenými střelami. Kontejner nese šest balistických simulačních pumiček BDU-33/B pro nácvik bombardování a čtyři cvičné neřízené rakety CRV7. Samozřejmostí je i nabíjení kazet Vinten Vicon 78 klamnými cíli typu FLARE. (prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: kpt. Vaňha, 21. zTL Čáslav, http://afbcaslav.cz)

(zdroj: článek „Nad Boleticemi hřmí letouny a vrtulníky“, autor tiskové středisko AMSE20,   http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/nad-boleticemi-hrmi-letouny-a-vrtulniky-223339/; článek „Nad Boleticemi hřměly letouny a vrtulníky, autor Jindřiška Budiková, http://www.lznamest.army.cz/aktuality/nad-boleticemi-hrmely-letouny-vrtulniky)