AktualityČlánkyCvičeníTechnika

JAS-39 Gripen – 15 let úspěšné služby ve Vzdušných silách AČR – 4. díl

Předchozí díl našeho vyprávění o patnáctileté službě Gripenů v českém letectvu jsme zakončili rokem 2014, kdy se blížil konec prvního desetiletého pronájmu. Česká republika opět řešila, jakým způsobem bude pokračovat s nadzvukovým letectvem a už v letech 2011-13 proto hledala možná řešení tohoto problému. Tehdejší pravicová vláda Petra Nečase totiž rozhodně nebyla příznivcem dosavadního švédského „sociálnědemokratického“ řešení v podobě Gripenů a poměrně vážně zvažovala přechod na americkou platformu F-16. Jenže v červnu 2013 Nečasova vláda „padla“, navíc americký výrobce neučinil žádnou zajímavou nabídku, která by donutila ČR zvažovat přechod na úplně jinou platformu, a proto i díky dosavadní spokojenosti armády s provozem strojů JAS-39 nakonec jednání probíhala opět pouze se Švédskem. Původní desetiletá smlouva totiž stanovovala jasné podmínky provozu, které výrobce, respektive švédský stát, musel bezpodmínečně zajistit. A popravdě, na tak vysokou provozuschopnost a dostupnost letecké techniky, která byla navíc provozována v malém počtu pouhých 14 strojů, nebyli po zkušenostech z let minulých naši piloti a technici zvyklí. Na přelomu let 2013-14 tak už probíhala intenzivní jednání se švédským státem, respektive úřadem pro vyzbrojování FMS, jejichž výsledkem byla v květnu 2014 nově uzavřená dohoda o dalším, tentokrát dvanáctiletém pronájmu s dvouletou opcí v celkové ceně 21,4 miliardy Kč (včetně DPH). Součástí dohody byla i zcela zásadní modernizace na nejnovější softwarovou edici MS20, která konečně umožnila plné využití platformy JAS-39 pro všechny typy misí. A právě roky 2015-2020 je možné považovat za asi nejintenzivnější v provozu Gripenů, kdy se piloti 211. letky účastnili rekordního množství cvičení a zahraničních misí. Pojďme se tak společně podívat na relativně nedávnou historii ve službě českých Gripenů.

 

 

2015 / „Lion Effort 2015“ – setkání uživatelů JAS-39 v Čáslavi a maďarská „Puma“ v poli

Hned zkraje roku se 211. taktická letka zapojila do velmi zajímavého cvičení Quo Vadis 2015, na kterém tentokrát premiérově participovaly mimořádně výkonné stroje EF2000 britské RAF. Tyto dvoumotorové stroje jsou v současnosti asi nejlepším západoevropským dogfighterem, který ve vyšších letových hladinách těžko najde přemožitele. Dvoudenní cvičení se odehrálo ve dnech 13. a 16. března na letecké základně v Čáslavi a jednalo se tak trochu o soukromou aktivitu jednoho z britských pilotů, který si v ČR našel partnerku a měl tak k naší zemi nadstandartní vztah. Tato neformální skutečnost dovolila naplánovat celou řadu scénářů, které si piloti sami připravili a nebyli svázáni nějakými předem danými omezeními apod. Ve čtvrtek 12. března pak v doprovodu Gripenů dorazila do Čáslavi čtveřice britských strojů od 11. sqn ze základny v Coningsby, z čehož byly tři jednomístné stroje verze FGR.4 (reg. ZJ924, ZJ919, ZJ926) a jedna spárka T.3 (reg. ZJ805). Pozemní zabezpečení dopravil v předstihu kamion a pozemní personál musel místo slíbeného Herculesu přiletět běžnou komerční linkou. S připravenými plány trochu zamíchala skutečnost, že hned první den cvičení došlo na dvou strojích EF2000 k závadě a nepodařilo se tak realizovat maximální scénáře čtyři proti čtyřem. I přes tuto komplikaci se během dvou letových dnů uskutečnila celá řada vzdušných soubojů, a to jak BVR na vzdálenost několika desítek km za pomoci navedení letovodů 261. Střediska řízení a uvědomování ze Staré Boleslavi, tak i manévrových bojů WVR, které se zahajovaly bezprostředně po rozchodu. Čáslavská letka zapojila do soubojů jak stroje z ostré hotovosti ev. č. 9241 a 9242, tak i letouny ev. č. 9235, 9236, 9237 a 9239 připravené na stojánce v rámci standardní letové akce.

Britové cvičili souboje proti českým strojům JAS-39 Gripen vůbec poprvé. A byla to pro ně bezesporu cenná zkušenost. „Naše stroje jsou možná motorově silnější, Gripen naopak umí operovat při nižších rychlostech a tuto schopnost čeští piloti výtečně užívají, takže výsledek souboje se odvíjí od zvolené taktiky pilota,“ uvedl major Paul Gardiner od 11.sqn RAF. Každopádně se ukázalo, že pro výkonnější dvoumotorový Typhoon a jeho piloty je výhodnější manévrovat při vyšších rychlostech. Další velkou výhodu Typhoonů pak představovala nepochybně střela krátkého dosahu AIM-132 ASRAAM, která byla tehdy v podstatě novinkou v inventáři RAF a která svými vlastnostmi deklasuje Sidewinder verze „Mike“. Maličký Gripen naopak těžil ze svých rozměrů a lepší obratnosti při nižších rychlostech. „Trénovali jsme vzdušné boje jeden na jednoho a dva na jednoho. Souboje dva na jednoho dopadly dle očekávání, početní převaha je garancí úspěchu, souboje jeden na jednoho však tak jednoznačné nebyly,“ vysvětloval starší pilot letounu JAS-39 Gripen nadporučík Stanislav Čejka. „V pátek jsem se utkal se zkušeným pilotem eurofighteru a střetnutí nemělo vítěze. Jednou jsem vyhrál já na kanón, jednou on, několikrát jsme se ale dostali do fáze, která neměla vítěze,“ dodává nadporučík Čejka. Na celkové strategii českých stíhačů tak nebude potřeba nic zásadního měnit, důležité však bude taktické schopnosti i nadále zdokonalovat. Jako největší handikep při střetnutí s Tajfuny se tak opět ukázala především absence moderní raketové výzbroje krátkého dosahu ve spojení s přílbovým zaměřovačem.

Odlet Britů z Čáslavi se pak opozdil kvůli řešení závad na dvou strojích, které nebylo možné okamžitě odstranit. V této souvislosti si jeden z autorů dovolí uvést svůj soukromý a zcela subjektivní názor, že zavádění strojů EF2000 do výzbroje neprobíhalo úplně hladce a především v počátcích služby trápily Tajfuny četné dětské nemoci. Autor měl možnost se v posledních 10-15 letech účastnit celé řady zahraničních cvičení a letouny EF2000 především z výzbroje Luftwaffe či RAF, měly zcela subjektivně asi největší procento zrušených misí z důvodu různých technických závad. Pochopitelně závady mívá veškerá technika bez rozdílu a zároveň je potřeba přiznat, že u španělských či italských strojů podobný trend autor nezaznamenal.

Kombinovaná formace 10 Gripenů složená ze švédských, maďarských a českých strojů, které participovaly na cvičení Lion Effort 2015. Fotografie pochází z 23. 5. 2015, kdy se na 21. zTL v Čáslavi konal pravidelný „Den otevřených dveří“. (foto: Radim Špalek)

 

Jednoznačně nejvýznamější výcvikovou aktivitou hned v první polovině roku bylo mezinárodní cvičení Lion Effort 2015, které je určeno především uživatelům platformy JAS-39 sdružených ve skupině GUG (Gripen Users Group) a které se tentokráte uskutečnilo v Čáslavi. Do povědomí široké veřejnosti se bohužel dostalo kvůli poměrně zbytečné havárii maďarské spárky JAS-39D, která navíc ani nebyla součástí cvičících jednotek a jejíž příčinám jsme se velice podrobně věnovali v článku: „GERI“, střílíme se!!!! Poslední let „PUMY 66“ na cvičení Lion Effort 2015“, proto nyní jen velice stručně. Vůbec první cvičení uživatelů platformy Gripen se uskutečnilo v roce 2009 a jeho hostitelem bylo tehdy Maďarsko, druhé cvičení tohoto druhu se pak konalo v roce 2012 ve Švédsku a v roce 2015 byla organizátorem Česká republika, která jej uskutečnila v termínu od 11. do 24. května 2015 na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. Ředitelem celého cvičení Lion Effort byl pplk. Jaroslav Míka, který v té době zastával funkci velitele 21. taktického křídla. Samotná příprava a náročné plánování cvičení ovšem bylo úkolem zejména pro zkušený tým vedený mjr. Tomášem Mertou, dalším z čáslavských pilotů Gripenu, který zastával pozici tzv. „Project Officera“.

Pro cvičení Lion Effort 2015 vyčlenila domácí 211. taktická letka šestici Gripenů a během letových misí tak bylo možné zaznamenat letouny ev. č. 9819, 9235, 9236, 9238, 9240, 9241 a 9243. Zdaleka největší účast však mělo švédské letectvo, které se účastnilo s celkově 11 Gripeny, z toho 5 strojů (taktická č. 209, 220, 226, 291, 839) náleželo 72. letce od křídla F7 „Skaraborgs“ ze základny Såtenäs a dalších 6 Gripenů (taktická č. 218, 224, 278, 289, 292, 840) patřilo 172. letce křídla F17 „Blekinge“ ze základny v Ronneby.  Švédskému kontingentu v Čáslavi velel pplk. Tommy Petersson, veterán nasazení jednotky FL01 nad Libyí v roce 2011, a logisticky tento kontingent podpořila dvojice transportních strojů C-130H Hercules (Tp84) taktických čísel 84005 a 84006. Z Maďarska pak přilétla pětice Gripenů taktických č. 31, 33, 40, 41, 43) z 1. letky „Puma“ 59. letecké základny „Szentgyörgyi Dezső“ v Kecskemétu („Puma“ Harcászati Repülőszázad / 59. „Szentgyörgyi Dezső“ Harcászati Repülőbázis). Čtyři letouny byly jednomístné JAS-39C EBS HU, stroj číslo 43 byla spárka JAS-39D EBS HU. Rovněž některé maďarské Gripeny nesly na závěsníku č. 4 zaměřovací a průzkumný kontejner Litening III a většina strojů měla opět instalovány i tzv. NATO pylony pro použití přesně naváděné protizemní munice. Piloti maďarských Gripenů používali svůj standardní volací znak „PUMA“ a během cvičení LEF2015 využívali společně s českými Gripeny střední provozní stojánku M2.

Za české taktické letectvo se do cvičení ještě zapojilo šest podzvukových strojů Aero L-159A ALCA ev. č. 6051, 6053, 6060, 6062, 6063 a 6070 od 212. taktické letky z Čáslavi. Ze zahraničních účastníků se cvičení Lion Effort 2015 ještě účastnila čtveřice německých strojů EF 2000 Typhoon od TLG74 (Taktisches Luftwaffengeschwader 74), které však létaly z bavorské základny v Lechfeldu, jelikož se na jejich domovském letišti v Neuburgu opravovala dráha, a dále dvojice polských letounů F-16C, které se do cvičení zapojovaly rovněž ze své domovské základny. Jak německé Tajfuny, tak polské Vipery plnily během cvičení roli tzv. agresorů. Nesmíme rovněž zapomenout na letoun včasné výstrahy E-3A Sentry, který létal z letiště v Geilenkirchenu a z jehož paluby byly řízeny dopolední komplexní mise. Sentry po většinu času působil ve vzdušném prostoru Polska, kde létal na určené orbitě. Do cvičení se ještě zapojil jeden americký tankovací stroj KC-10A Extender, jehož působení nad Evropou využili někteří piloti Gripenů k prodloužení kvalifikace v doplňování paliva za letu. Čáslavského Lion Effort 2015 se ještě účastnila malá skupina osmi Thajských pilotů ze 701 sqn „Sharks“, kteří zde byli samozřejmě bez letadel a hlavním účelem jejich pobytu v Čáslavi bylo nabrat zkušenosti s plánováním a vyhodnocováním jednotlivých misí, mimo to ale měli možnost se několikrát svézt na zadních sedadlech švédských spárek JAS-39D.

Pro cvičení byly plánovány a prováděny letecké operace proti pozemním i vzdušným cílům s větším počtem letounů a letecké boje 1 vs. 1, 2 vs. 1 a 2 vs. 2 letouny. V rámci letové akce bylo nasazeno až 28 kusů letecké techniky současně. Pro tak velké cvičení byly vyčleněny nad územím ČR celkem tři poměrně rozsáhlé letové prostory, označené jako LION, a dále dva koridory pro přelety mezi jednotlivými prostory, nebo pro létání v nízké letové hladině, označené jako SKYWAY. Program cvičení byl rozdělen do dvou hlavních bloků. Dopoledne se létaly mise podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO) a to nejčastěji v prostorech LION 1 a LION 2. V odpoledních hodinách následovaly mise Shadow wave, které byly zaměřeny na manévrový vzdušný boj a na úkoly přímé letecké podpory, a to nejčastěji  prostorech LION 3, SKYWAY 1 a SKYWAY 2. Skoro tři desítky letounů tak měly možnost spolu cvičit taktiku vzdušného boje, dále procvičovat techniky a procedury při kooperaci. Pro české piloty bylo asi nejpřínosnější seznámení nejen s moderními střelami krátkého dosahu IRIS-T, ale především s úplnou novinkou ve výbavě švédského Flygvapnetu v podobě přílbového zaměřovače HMD Cobra, který si švédští piloti přivezli do Čáslavi.

V roce 2015 oslavily Gripeny 10 let provozu u Vzdušných sil AČR a při této příležitosti vznikl nový „výroční“ polep na SOP, který obdržela „spárka“ JAS-39D tč. 9820. Motiv českého dvouocasého lva a gryfa doplňovala česká vlajka v pozadí, která nesla „tygří“ pruhy jako odkaz na členství 211. tl v NTA. (2x foto: Radim Špalek)

 

Hotovostní Gripen v hledáčku litevských protiletadlovců se systémem RBS-70, cvičení Tobruq Legacy 2015. (Lithuanian Armed Forces)

Pod názvem Tobruq Legacy 2015 se ve dnech 22. června až 4. července ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice uskutečnilo mezinárodní cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany, do kterého se zapojilo téměř 500 příslušníků ozbrojených sil České republiky, Litvy, Maďarska, Slovenska a Spojených států amerických. Výcvik tohoto charakteru se konal na našem území vůbec poprvé a byla tak zahájena tradice ve spolupráci aliančních protiletadlovců, která trvá do dnešních dnů. Z hlavních zbraňových systémů nasazených během cvičení šlo především o protiletadlové raketové komplety RBS-70, se kterými cvičili čeští a litevští vojáci, slovenští protiletadlovci naopak používali komplety IGLA, zatímco maďarští vojáci nasadili komplety MISTRAL. Taktické cvičení vyvrcholilo bojovými střelbami ze všech nasazených protiletadlových systémů. Tobruq Legacy 2015 se pochopitelně účastnilo i taktické letectvo Vzdušných sil AČR, které plnilo roli cílů pro protiletadlovce. Cvičilo se dokonce i o víkendu, neboť například v neděli 28. června dvojice hotovostních Gripenů ev. č. 9235 a 9236 po průletu ve formaci s vládním Challengerem během 13. ročníku Memorial Air Show v Roudnici nad Labem zamířila právě do prostoru LKR 1 v Boleticích, aby zde působila v roli cílů pro cvičící jednotky. Nažhavení snajpři si naštěstí nespletli cvičné a ostré verze střel, a oba Gripeny se v pořádku vrátily na svou domácí základnu v Čáslavi.

 

Piloti letky si však ani v roce 2015 příliš neodpočinuli, neboť je čekala už druhá mise ASICIPPN II na Islandu, kdy neplánovaně zaskakovali za jednoho aliančního partnera. Podle původního plánu měly totiž vzdušný prostor ostrovního státu chránit kanadské vzdušné síly s letouny CF-188, jenže Kanaďané se nakonec zapojili do operace proti Islámskému státu a NATO tak požádalo Českou republiku o záskok. Při své druhé islandské misi vyslala ČR do ochrany vzdušného prostoru Islandu opět 4+1 letouny JAS-39C Gripen a personál v celkovém počtu do 68 osob. Velitelem Úkolového uskupení ASICIPPN II se stal plukovník gšt. Ing. Martin Nezbeda, zástupce velitele 21. základny taktického letectva Čáslav.

V pondělí 20. července odlétla první polovina úkolového uskupení spolu s předsunutou skupinou, aby na letišti Keflavík, ze kterého budou čeští stíhači působit pět týdnů, připravili potřebné zázemí. První pokus dne 22. července o přelet na Island nebyl úspěšný, neboť se celá formace musela kvůli závadě už po hodině letu vrátit zpět do Čáslavi. Kontrolní systém jednoho z Gripenů totiž detekoval závadu na záložním systému letových dat a s tímto problémem nebylo možné absolvovat dlouhý a náročný přelet. Druhý pokus dne 23. července už byl ale úspěšný a pět Gripenů ev. č. 9234, 9235, 9236, 9239 a 9243 bezpečně přistálo v 13.10 hodin místního času (15.10 hodin středoevropského času) v Keflavíku.

Piloti urazili v nadzvukových letounech JAS-39 Gripen více než 3.000 kilometrů a během letu několikrát doplnili palivo z tankeru KC-767 (reg. MM62227) italských vzdušných sil od  14° Stormo /  8° Gruppo ze základny Pratica di Mare. „Během čtyř a půl hodinového letu jsem doplňoval palivo třikrát,“ konstatoval kapitán Ervín Ehm, pilot Gripenu. Čeští stíhači museli rychlost přeletu uzpůsobit rychlosti tankeru, vlastní doplňování paliva pak probíhá v rychlosti okolo 500 km/h a připojení trvá několik minut. Je to již potřetí, kdy byla schopnost českých pilotů využita v rámci taktického přeletu. „S tankerem jsme procvičili procedury k air to air refuelingu koncem června a začátkem července letošního roku nad mořem východně od italského Rimini,“ prozradil kapitán Jiří Čermák, inspektor bezpečnosti letů a pilot JAS-39. Piloti se stejným tankerem kooperovali již při loňském přeletu na Island, podmínky však platí 6 měsíců, pak je nutné je prodloužit cvičným letem s tzv. „wet contact“, což znamená, že dojde k vlastnímu přečerpání paliva z tankeru do letounu.

V předešlém roce nasazení na Islandu předcházela více než půlroční příprava, letos však bylo nutné vše zvládnout během šesti týdnů. Díky zkušenostem právě z konce roku 2014 a díky podpoře Švédska se vše zvládlo. Vzdušné síly Švédska nám ve velice krátké době nejen navýšily skladové zásoby náhradních dílů a pozemního technického vybavení k nasazení čtyř letounů do systému NATINAMDS, ale také se podílely na letecké přepravě potřebného materiálu v rámci programu Strategic Airlift Capability letounem C-17A. První certifikační lety se uskutečnily z Keflavíku ve dnech 27. a 28. července. Ostrou hotovost QRA pak stroje zaujaly ve středu 29. července a plnění operačního úkolu trvalo do půlnoci 26. srpna. Čeští stíhači během mise ASICIPPN II realizovali celkově 91 letů a ve vzduchu strávili více než 150 hodin. Návrat Gripenů z Islandu proběhl v pátek 28. srpna 2015, když krátce po 15:30 hod. v pořádku přistálo na 21. základně taktického letectva Čáslav všech pět letounů JAS-39 Gripen. Let z mezinárodního letiště Keflavík trval zhruba tři a půl hodiny, a stíhače opět doprovázel italský tanker KC-767, který každý z pilotů několikrát využil k doplňování paliva ve vzduchu.

Gripen 9234 nasazený v misi ASICIPPN II při letu nad ledovcem Vatnajökull, ležícím na jihovýchodě Islandu. V roce 2015 byla na letounech použita opět klasická konfigurace v podobě dvojice střel Sidewinder krátkého dosahu, munice pro kanón a dvou přídavných nádrží. Stejně jako v roce 2014, i piloti mise ASICIPPN II se ve vzduchu nesetkali s žádnými Medvědy a nemohli tak rozšířit fotoalbum čáslavské základny o tohoto mohykána ruského dálkového a námořního letectva. (foto: mjr. Milan Nykodym, 21. zTL Čáslav)

 

Zajímavý pohled přes průhledový displej Gripenu během cvičného přiblížení na civilní letiště Akureyri s asfaltovou dráhou o délce 2400 m. Vzhledem k terénní geografii Islandu jde o jedno z mála míst, kde by mohl Gripen v případě potřeby nouzově přistát. (foto: mjr. Milan Nykodym, 21. zTL Čáslav)

 

Krátce po skončení druhé mise na Islandu se v Čáslavi objevil švédský tanker Tp.84T taktického čísla 842, čili jediný vzdušný tanker švédského Flygvapnetu, který během týdne realizoval několik tankovacích misí v rámci AAR Conversion Course 2015 s českými piloty Gripenů. Posádka Herculesu při této příležitosti používala svůj oblíbený volací znak „Mighty 842“ a po skončení výcviku v Čáslavi se ještě objevila na víkendových Dnech NATO v Mošnově.

Sychravý listopad byl ve znamení dalšího elektronického cvičení Ramstein Guard 12 (NEWFIP) 2015, jež se uskutečnilo v českém vzdušném prostoru v týdnu od 23. do 27. listopadu 2015. Během tohoto cvičení si jednotlivé směny 261. Střediska řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre) v součinnosti s operátory jednotlivých radiotechnických rot 262. radiotechnického praporu, řídícími bojového navedení a piloty taktického a dopravního letectva měly opět po dvouleté přestávce možnost vyzkoušet vedení bojové činnosti v prostředí rušení radiolokačních i rádiových prostředků. Do cvičení byly vedle 26. pluku velení, řízení a průzkumu ze Staré Boleslavi zapojeny téměř všechny útvary Vzdušných sil AČR, čili 21. základna taktického letectva v Čáslavi s letouny Gripen a L-159 společně s 24. základnou dopravního letectva v Praze-Kbelích, která vyčlenila jeden stroj CASA C-295M, a za protiletadlovce se do cvičení zapojil 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic plus 53. pluk průzkumu a elektronického boje z Opavy. Na základně v Čáslavi dále působil rušící letoun Dassault Falcon 20 registrace G-FRAU od společnosti Cobham Aviation, který přilétl už v pondělí 23. Listopadu ze svého domovského letiště Durham Tees Valley. Z Čáslavi pak po celý týden létal své rušící mise, během kterých používal svůj oblíbený volací znak „JAZZ“. Cvičení Ramstein Guard je pro všechny útvary vzdušných sil AČR velkým přínosem, neboť jejich příslušníci mohou cvičit v reálném prostředí za použití skutečného rušení. Velmi důležité je především procvičení součinnosti všech jednotek a koordinace jejich činnosti, kterou v běžné mírové situaci nelze reálně vyzkoušet.

Rok 2015 přinesl, pokud nepočítáme zničený maďarský Gripen, i jednu mimořádnou událost u 211. taktické letky, když měl přistávající Gripen kolizi na dráze čáslavského letiště se zajícem!! Tento „Rabitstrike“ odnesl zajíc svým životem a Gripen poškozeným přistávacím světlometem pravé podvozkové nohy a znečištěním podtrupové přídavné nádrže a samotné podvozkové nohy. Rozlehlé polní plochy mezi letištěm a obchvatem Čáslavi, na kterých se pohybovalo velké množství různé zvěře včetně „vysoké“ představovaly pro vzlétající či přistávající stroje určité riziko, neboť vyplašená zvěř mohla kdykoliv vběhnout na dráhu. Tento incident se zajícem byl pravděpodobně poslední kapkou v poháru trpělivosti zvaném oplocení letiště a velení základny tak konečně přistoupilo k projektu budování vnějšího oplocení okolo celé čáslavské základny. Abychom byli ale zcela objektivní, svůj podíl na tom měla zcela určitě i jedna dementní reportáž nejmenovaného média, při které nebojácný redaktor napochodoval ke světelné řadě v předpolí dráhy 31 a udělal z toho senzační reportáž. Do té doby neřešený problém s chybějícím oplocením totiž spočíval v tom, že pozemky na kterých mělo dojít k budování vnějšího oplocení především na jižní straně základny, nepatřily armádě, ale místním zemědělcům. Ti totiž vlastnili a obhospodařovali i plochy přímo sousedící se záložním travnatým pásem, které byly až za bývalou hlukovou stěnou z topolů a přilehlou betonovou cestou k radarům. Armáda samozřejmě chtěla oplocení posunout až k této linii a proto započalo složité martyrium s výkupy pozemků. Samotná výstavba pak probíhala na několik etap a byla dokončena až v roce 2018.

I v roce 2015 probíhalo přeškolení dalších pilotů na JAS-39 Gripen a na výcvik do Švédska tak odcestovala  dvojice zkušených Alkařů – npor. Ondřej Š. a npor. Radek Z. V této souvislosti je dobré uvést, že se pravděpodobně jednalo o poslední piloty, kteří se na Gripen dostali po „povinném“ několikaletém kolečku služby u 212. taktické letky. Už v roce příštím se systém výběru pilotů na JAS-39 změnil s cílem dostat na nadzvuk piloty v mnohem mladším věku a proto se na Gripeny začali přeškolovat mladíci, vybraní přímo od 213. výcvikové letky. Letku zároveň opustil jeden ze zkušených pilotů npor. Robert „Stejsy“ Stejskal, který odešel do civilu a později se stal instruktorem u CLV v Pardubicích na L-39C.


 

 

2016 / potřetí na Island, premiérově i s Amraamy

Hned zkraje roku se letka soustředila na potřebný výcvik v tankování za letu, jehož cílem bylo připravit a zdokonalit piloty českých Gripenů v procedurách Air-to-Air Refueling pro operace NATO Air Policing na Islandu a pro účast na mezinárodních cvičeních. Ve čtvrtek 10. Března tak trojice Gripenů zamířila do německého vzdušného prostoru, aby v přidělených zónách EDR 307/207 kooperovala s německým tankerem A-310MRTT  od jednotky FBS BMVg na základně Köln-Bonn, který používal svůj standardní volací znak „COBO 31“. O týden později, 17. března, zamířila trojice Gripenů opět do Německa, aby v prostoru EDR 202 opět cvičně doplňovala palivo z německého tankeru A-310MRTT. Výcvik v procedurách tankování za letu pokračoval i nadále a v termínu od 29. března do 1. dubna se trojice Gripenů účastnila čtyřdenního cvičení AAR Conversion Course 2016 ve Švédsku, během kterého čeští piloti doplňovali palivo pro změnu ze švédského Herculesu. Gripeny tč. 9237, 9244 a ???? operovaly po celou dobu cvičení ze švédské základny v Ronneby a samotné doplňování paliva se odehrávalo většinou ve vyhrazeném prostoru nad Baltem. Po návratu ze Švédska se na čáslavské základně uskutečnila další výluka letového provozu z důvodu revize řídící věže a šest Gripenů tak v dubnu zamířilo východním směrem do města perníku. V Pardubicích se nakonec objevilo na krátkou dobu pět jednomístných strojů ev. č. 9237, 9239, 9241, 9242 a jedna spárka ev. č. 9820 (10 let provozu JAS-39 Gripen).

Momentka z výcviku Air-to-Air Refueling se švédským Herculesem někde v prostoru jižně od ostrova Gotland. Tankovací Tp.84T taktického čísla 842 je veteránem libyjské operace Karakal 2011 a zároveň je jediným švédským Herculesem, uzpůsobeným pro tankování ve vzduchu. (foto: mjr. Milan Nykodym, 21. zTL Čáslav)

 

15. května 2016 odlétla z 21. zTL v Čáslavi čtveřice Gripenů na NATO Tiger Meet 2016 do španělské Zaragozy. Konkrétně šlo o tři „sóláky“ tč. 9236 (v novém tygřím zbarvení „Fiery Tiger“), 9237, 9245 a jednu „spárku“ tč. 9819 (letěla se třemi „baky“ 1 100 l). Kontingent 211. letky celkem zahrnoval cca. tři desítky osob. Na domovské základně španělské jednotky ALA 15 v Zaragoze následoval „kolotoč“ běžných denních aktivit na cvičení. Piloty letounů JAS-39 Gripen čekalo po příjezdu na letiště v ranních hodinách standardní plánování dopoledního letu, během něhož se procvičují vzdušné souboje. Příprava zahrnovala například informace o meteorologických podmínkách nebo stavu dráhy a v tomto ohledu se neliší od přípravy doma v ČR. Odlišné je až plánování typu mise, konzultace o specifikách cizích letadel a jejich rizicích.

Pro NTM 2016 připravila 211. letka novou „vlajkovou loď“ v podobě JAS-39C tč. 9236, který byl následně znám jako „Fiery Tiger“ pro jeho motiv tygra vyobrazeného z hořící lávy, jenž měl připomínat nasazení letky v misi ASICIPPN na Islandu. (foto: Radim Špalek)

„Každý letoun má své silné a slabší stránky, které musíme při vzdušném manévrovém boji využít v náš prospěch,“ prozrazuje jeden z českých stíhačů a dodává: „Máme svou vlastní taktiku vedení boje a v závislosti na technických specifikacích stroje protivníka vybíráme tu nejvhodnější.“ Přednostmi letounu JAS-39 Gripen jsou kromě jeho vysoké manévrovatelnosti také rozměry. „Letoun je v porovnání s ostatními stroji čtvrté generace znatelně menší, protivník nás proto zpravidla zpozoruje později než my jeho. Mezi další přednosti patří výkonný radar, který umožňuje detekci cílů na velkou vzdálenost v kombinaci s rušičem, který dle dosavadních výsledků způsobuje nemalé problémy ostatním letounům,“ chválí stíhačku zkušený čáslavský pilot. Než pilot sedne do kokpitu, musí technici letoun připravit. Kontrolují stav antén, překryt kabiny, podvozek, tlak v pneumatikách, množství provozních kapalin, magnetické zátky v motoru, množství hydraulické kapaliny, doplňuje se palivo, upravuje konfigurace letadla (např. počet přídavných nádrží), odjišťuje se sedačka, kontroluje množství kyslíku a stroj se prohlíží i zvenku. Celý tento proces zabere dvě hodiny.

„Musím si být naprosto jistý, že letadlo je funkční a na nic jsem nezapomněl. Kontrolu stvrzuji v deníku letounu svým podpisem,“ vysvětluje starší technik prap. Martin Kamenický a dodává, že jeho práce je náročná především na pozornost a pečlivost. Je si přitom vědom, že kromě odpovědnosti za stroj v hodnotě stovek milionů ručí za něco mnohem cennějšího – za život pilota. Po poslední a zevrubné prohlídce už nic nebrání předat letoun pilotovi, který nahodí motor a komunikuje s technikem kvůli kontrole funkčnosti všech systémů a motoru. Technik odjistí zbraně a navede stroj na vzletovou dráhu. Během následující hodiny už může přát kolegovi pouze úspěch v soubojích.

„Během jedné letové mise svedeme několik vzdušných soubojů a pak počítáme skóre,“ usmívá se český pilot. „Dopolední tzv. „Shadow waves“, tedy mise zaměřené na vzdušné souboje, jsou díky menšímu počtu letadel kratší, letová akce trvá zhruba hodinu. Avšak během této hodiny se dokážeme až čtyřikrát zavázat do vzdušného souboje s letouny oponenta,“ prozrazuje velitel čáslavského uskupení a pilot Gripenu pplk. Jaroslav Tomaňa. Lety mají především výukový charakter a vždy se dodržuje připravený plán. Domlouvá se ale i ten záložní, to pokud se změní bojová situace a jeden z taktické dvojice je vyhodnocen jako sestřelený.

Při návratu ze vzduchu je letoun takzvaně chycen technikem a zaparkován na stojánce. „Při pohybu kolem letounu, který má spuštěný motor, musíme být opatrní,“ vysvětluje prap. Aleš Nývlt, starší technik letounu. „S pilotem poté diskutujeme, zda nedošlo k nějaké nestandardní situaci nebo k problémům za letu,“ dodává Nývlt. Mezitím, co technický personál stroj kontroluje, doplňuje palivo a připravuje stíhačku k odpolední letové akci, piloti absolvují základní vyhodnocení. „Zhruba po hodině proběhne hlavní vyhodnocení letu, kdy se konzultuje pohled ostatních účastníků na vzdušný souboj, hodnotí se taktika, kontroluje se bezpečnost a zda nedošlo k porušení stanovených limitů,“ dokresluje další z pilotů českého Gripenu. Mezinárodní letecká cvičení, jakým je i NATO Tiger Meet, jsou výjimečná také tím, že se piloti mohou proletět v dvojmístné verzi i jiných typů letounů. „Je to skvělé. Můžeme sledovat, jaké mají technické vybavení a jak se ve vzduchu chovají. Tyto lety nám pomáhají vytvořit si obraz o manévrovacích schopnostech a výkonnosti jiných typů strojů než je JAS-39 Gripen,“ popisuje český pilot. Na NTM 2016 nalétala 211. Taktická letka celkově 75 hodin.

 

V roce 2016 se Česká republika už potřetí zapojila do ochrany vzdušného prostoru nad územím a teritoriálními vodami Islandu v rámci Úkolového uskupení ASICIPPN III (Airborne Surveillance and Interception to meet Capabilities Iceland’s Peacetime Preparedness). Vláda tentokrát schválila nasazení do 75 vojáků a přímé zapojení čtyř letounů JAS-39C Gripen k ochraně vzdušného prostoru členského státu NATO z letecké základny Keflavík a to v termínu září – listopad 2016. Velením mise ASICIPPN III byl tentokrát pověřen  podplukovník Ing. Jaroslav Tomaňa, velitel 211. taktické letky.

Ve čtvrtek 29. září krátce po půl dvanácté vzlétly z mateřské 21. základny taktického letectva Čáslav první tři letouny JAS-39C Gripen na Island, o půl hodiny později je následovaly další dva stroje (celkově se jednalo o 5 strojů tč. 9235, 9236 „Fiery Tiger“, 9237, 9238 a 9245. Na letišti Keflavík přistály poslední letouny až v 18.11 hod. českého času, neboť cesta na Island se neplánovaně protáhla. Původní plán počítal, že české stíhače na dlouhé cestě doprovodí americký tanker KC-135R z britské základny Mildenhall, jenže celý pečlivě připravený plán zhatilo počasí nad Atlantikem. „V místech určených k tankování za letu není vhodné počasí, předpokládá se tam silná turbulence, které neumožňuje bezpečné provedení procedury. Po dohovoru s kapitánem amerického tankeru se velitel přeletu rozhodl pro záložní variantu – spolupráci s tankerem zrušit a přelet realizovat s mezipřistáním na letišti Lossiemouth ve Skotsku,“ prozradil zástupce velitele 211. taktické letky major Milan „Rimmer“ Nykodym. Proto musel nastoupit záložní plán a celkový čas letu se tak prodloužil ze 4 hodin na více jak 6 hodin. V rámci přeletu museli piloti na letišti Lossiemouth ve Skotsku připravit letouny k opakovanému vzletu do cílové destinace Keflavík (tzv. Cross Servicing). „K této proceduře jsou všichni piloti letky cvičeni,“ doplňuje major Nykodym.

Třetí mise na Islandu však měla pro české taktické letectvo i jednu důležitou premiéru. K ostraze vzdušného prostoru Baltských států nebo Islandu byly totiž doposud letouny Gripen vyzbrojeny pouze kanonem a raketami krátkého dosahu AIM-9M Sidewinder. Historicky poprvé však byly české stíhací letouny na zahraniční misi navíc vyzbrojeny i raketami středního dosahu AIM-120C-5 AMRAAM.  „Pro tuto variantu výzbroje jsme se rozhodli z důvodu, že získaná praktická zkušenost přinese další nové poznatky, které umožní nastavení všech postupů pro následující období. Kdykoliv v krátkém časovém horizontu bychom měli být připraveni k plnění úkolů s tímto druhem výzbroje v zahraničí,“ dodává poněkud diplomaticky podplukovník Tomaňa. Alianční vzdušné síly totiž k plnění úkolů ostrahy vzdušného prostoru začaly používat tento druh raket až poté, co se přibližně v letech 2014-15 začaly na ruských hotovostních letounech Su-27 nečekaně objevovat kromě klasických raket krátkého dosahu R-73 i střely středního dosahu rodiny R-27.

Certifikační tým z CAOCu (Combined Air Operations Centre) z německého Uedemu ve dnech 4. a 5. října 2016 prověřil český kontingent na Islandu. Tato certifikace je vždy nutná k zařazení do ostré hotovosti (QRA – Quick Reaction Alert), kterou budou držet české letouny JAS-39 Gripen při ochraně vzdušného prostoru členského státu NATO. Inspektoři se zaměřili především na dodržení časových norem při aktivaci hotovosti (tzv. Alfa Scramble) a zachování správných postupů. „Kontrola připravenosti vrcholí cvičným vzletem dvou letounů JAS-39 Gripen,“ popisuje velitel mise Air Policing podplukovník Jaroslav Tomaňa. Zástupce velitele major Tomáš Merta upřesnil specifika nasazení pilotů: „Odlišné povětrnostní podmínky a plnění operačních úkolů nad mořem vyžadují, aby měli piloti speciální výstroj, ke které kromě výškového vybavení patří i neopren.“

Pětice plně vyzbrojených Gripenů na čáslavské jihovýchodní stojánce po návratu z mise ASICIPPN III na Islandu dne 2. 11. 2016. Gripeny byly na tento let zpět domů podvěšeny dvojicí „baků“ po 1 100 litrech paliva, párem PLŘS AIM-120C-5 AMRAAM a dvojicí PLŘS AIM-9M Sidewinder na wingtipech. Na dolním snímku pak zbrojíři provádějí vybití palubního kanónu Mauser BK-27 a ostrou munici ukládají do beden. Z bezpečnostních důvodů jsou všechny letouny na stojánce postaveny šikmo, aby případný výstřel směřoval do polí nad obchvatem Čáslavi, tedy mimo obydlenou oblast. (2x foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

 

Začátek druhého týdne působení českého Air Policingu na Islandu přinesl po několika letech našim letcům součinnost s loďmi hned několika námořnictev NATO. Jednalo se o francouzskou fregatu Languedoc, dánskou patrolovací fregatu Thetis a cvičení se účastnilo i nejnovější plavidlo islandské pobřežní stráže Thor. Zapojily se i vrtulníky – a to nejen ze zmíněných fregat. „Byli jsme osloveni, zda bychom nechtěli participovat na tomto cvičení, které se konalo na moři přibližně 80 km jihozápadně od Islandu,“ popisuje zapojení českých gripenů velitel českého kontingentu podplukovník Jaroslav Tomaňa. Primárním úkolem našich letců bylo provést simulované napadení fregaty Languedoc, která patří mezi nejnovější plavidla francouzského námořnictva. Lodě této třídy jsou adekvátně vybavené proti napadení ze vzduchu a právě připravenost jejich osádek mohly u Islandu prověřit české stroje JAS-39 Gripen. Naši piloti si zase mohli procvičit manévry při nízkém letu nad mořem. „Gripeny mají nejnižší hranici letu nad mořem 30 metrů, ale protože nelétáme nad mořem tak často, zvolili jsme bezpečnější variantu s minimální výškou letu 100 metrů,“ vysvětluje jeden z účastnících se pilotů major Tomáš „Clerk“ Merta. Dodává, že francouzské námořnictvo mělo přesně připravený scénář profilů jednotlivých letů tak, aby co nejlépe procvičilo schopnost obrany proti útoku ze vzduchu. Podle majora Merty je hlavní zvláštností působení na Islandu počasí: „Snad jediným problémem je silný, zejména boční vítr, jehož rychlost dosahuje kolem 50 kilometrů za hodinu. Pokud je boční vítr příliš silný, stroje do vzduchu nesmí“.

Dne 1. listopadu v 6.00 hodin místního času ukončil český kontingent Úkolového uskupení ASICIPPN III na Islandu ostrou hotovost. Tu čeští vojáci drželi nepřetržitě necelý měsíc, od 5. října, v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS) na Islandu. Odlet pětice českých Gripenů zpět do vlasti se uskutečnil 2. listopadu cca v 9.00 hodin místního času. Na čási letové trasy opět došlo k doplnění paliva z amerického tankeru KC-135R (volací znak QUID 455) od 100th Air Refuelling Wingu dislokovaného v anglickém Mildenhallu. Všech pět strojů JAS-39C tč. 9235, 9236 „Fiery Tiger“, 9237, 9238 a 9245 pak v pořádku přistálo na dráhu 31 čáslavské základny krátce po 14. hodině.

V roce 2016 jsou přeškoleni na JAS-39 Gripen další čtyři mladí piloti – npor. Jan T., npor. Petr Z., npor. Aleš S. alias „Viper“ a npor. Martin Š. Všichni čtyři přešli na Gripeny jako vůbec první skupina pilotů přímo od 213. výcvikové letky, kde doposud létali především na spárkách L-159T1. Posledně zmiňovaný pilot zažil v říjnu 2010 ještě během svého výcviku v pardubickém CLV nepříjemný birdstrike v zóně s dravcem, který pronikl čelním štítkem L-39C až do kabiny a přes zaměřovač a pilotovu helmu skončil až na záhlavníku vystřelovací sedačky VS-1BRI. I přes toto poškození dokázal Martin dovést Albík na nouzové přistání ze směru 09 v Pardubicích.


 

 

2017 / Tiger Meet ve Francii a poškození „Simonky“

Začátek roku vyplnil tradiční výcvik 211. taktické letky v procedurách Air-to-Air Refueling. V pondělí 23. ledna a v pátek 27. ledna 2017 vždy dvojice Gripenů kooperovala s německým tankerem „COBO 31“, což byl stroj A-310MRTT ze základny Koln v německém vzdušném prostoru. Ve středu 15. března se v Německu uskutečnil další výcvik v tankování za letu, tentokrát ovšem ve spolupráci s americkým tankerem KC-135R z britské základny Mildenhall, který při těchto misích většinou používá volací znak QUID. Dva letouny JAS-39C opakovaně provedly nácvik připojení a poté i doplnění paliva z amerického Stratotankeru, vše ve vyhrazených prostorech EDR208/308 zhruba v prostoru jižního Bavorska nedaleko Mnichova.

Letka byla aktivní, i co se týče výcviku DACT (Dissimilar Air Combat Training). Ve čtvrtek 23. února 2017 v odpoledních hodinách se uskutečnilo cvičení českých a německých stíhačů ve vzdušném prostoru Spolkové republiky Německo v tradičních a českým pilotům dobře známých prostorech EDR 208 a 308 na území Bavorska. Dvojice českých letounů JAS-39C Gripen s mezinárodním volacím znakem CEF300 vedla vzdušné souboje s německými stroji EF2000 Typhoon. Během hodiny a půl dlouhého letu stihli stíhači 3 scénáře, souboje se vedly za hranicí viditelnosti BVR i v rámci manévrových vzdušných bojů WVR.

Ve dnech 20. až 31. března pokračoval na území ČR výcvik posádek vrtulníků českého a belgického letectva pod názvem Moravian Griffon 2017. Jeho cílem bylo prohloubení bilaterální spolupráce se vzdušnými silami Belgie na úrovni společného leteckého výcviku při plánování a provádění misí. Výcvik českých a belgických vrtulníkářů podpořili i piloti s letouny JAS-39C Gripen a L-159A Alca z 21. základny taktického letectva. Jejich cílem bylo vyzkoušet zachycení nízko a pomalu letících cílů v podobě belgických strojů A109, což k jejich rozměrům a velikosti nebylo vůbec snadné. V pátek 31. března 2017 přilétla na základnu v Čáslavi dvojice německých strojů EF2000  (reg. 30+06 a 30+63) od Taktisches Luftwaffengeschwader 74 z Neuburgu a jedno Tornado ECR  (reg. 46+54) od  Taktisches Luftwaffengeschwader 51 ze severoněmeckého Schleswigu. Cílem kratičkého cvičení byla realizace vzdušného boje s dvojicí Gripenů (MAIDEN 21/22) v prostorech Volyně a Netolice za spolupráce GCI. V pondělí 3. dubna 2017 pak všechny stroje odlétly zpět do Německa.

Švédské stroje jsou certifikovány pro doplňování paliva z celé řady tankerů tzv. metodou „Probe and Drogue“, čili pomocí koše a sondy. Čeští piloti asi nejvíce využívají německého tankeru A310MRTT či amerických KC-135R, nebo v kategorii turbovrtulových strojů švédského Tp.84T. Tankování s Gripenem není úplně jednoduché kvůli umístění teleskopického výsuvného nástavce až v prostoru levého sacáku. Během přiblížení k tankeru je samotný koš na konci hadice ovlivňován aerodynamickým prouděním okolo kabiny a trupu samotného letounu a jeho zachycení je tak dílem perfektního odhadu a zkušeností pilota Gripenu. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

V roce 2017 čekalo na příslušníky Vzdušných sil AČR i tradiční mezinárodní cvičení elektronického boje Ramstein Guard 4/17, které se uskutečnilo ve dnech 24. až 28. dubna ve vzdušném prostoru České republiky. Cvičení bylo zaměřeno na výcvik prostředků vzdušných sil ve vedení bojové činnosti při rušení radiolokačních i rádiových prostředků a konalo se v rámci programu NATO Electronic Warfare Force Integration Programme (NEWFIP). Celé cvičení Ramstein Guard řídilo z německého Uedemu Centrum kombinovaných vzdušných operací CAOC prostřednictvím řídícího a koordinačního centra, které se nacházelo v prostorách 261. Střediska řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre). Tam kromě koordinátorů z CAOC Uedem působili zástupci dalších zahraničních součástí – AIRCOM Ramstein (velení vzdušných sil v rámci Severoatlantické aliance), Cobham Aviation (soukromá společnost vlastnící rušící letoun) a JEWCS (koordinátor pozemního rušiče a poskytovatel podvěsných rušičů pro rušící letoun).

Největší zastoupení z jednotek vzdušných sil měl během cvičení 26. pluk velení, řízení a průzkumu. Vojenští profesionálové ze štábu pluku operovali v řídícím centru. Jednotlivé směny CRC pak vedly bojovou činnost v podmínkách rušení a předávaly hlášení o rušení od podřízených útvarů nadřízenému stupni, kterým je pro CRC už zmíněný CAOC Uedem. Operátoři jednotlivých radarů na rotách 262. radiotechnického praporu zase měli možnost si vyzkoušet použití možných ochran při rušení a operativní reakci na změnu situace. Nedaleko objektu jedné z radiotechnických rot byl také dislokován pozemní rušič Mini-Radar Van. Do cvičení se dále zapojili také příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku se svou technikou – řídícími a naváděcími radiolokátory SURN CZ, průzkumným čidlem ReVISOR a systémy velení a řízení palby PU PoSy a RACCOS. Část prostředků byla rozmístěna v prostorech čáslavské letecké základny, zbytek se pak nacházel na letišti v Chrudimi. Strakoničtí vojáci, jejichž hlavním úkolem je zabezpečení pozemní protivzdušné obrany, se během cvičení zdokonalovali v zachytávání vzdušných cílů v podmínkách radioelektronického rušení. Čáslavská 21. základna taktického letectva pro cvičení vyčlenila letouny JAS-39C Gripen a L-159A ALCA, jejichž piloti si vyzkoušeli vedení bojové činnosti za podmínek rušení palubního radiolokátoru a při rušení rádiové komunikace. Čáslav byla během cvičení Ramstein Guard dočasným působištěm i specializovaného rušícího letounu DA-20 společnosti Cobham Aviation.

Tato hlava tygra se v podobě samolepky objevila v roce 2017 na některých Gripenech 211. tl. Umístěna byla na sacím kanálu vzduchu do motoru po obou stranách těsně za výstražným trojúhelníkem s nápisem DANGER. Zcela určitě ji postupně dostaly následující „sóláky“ tč. 9234, 9235, 9236, 9238, 9239, 9241, 9244 a také „spárka“ tč. 9820. (foto: Radim Špalek)

Prvním větší zahraniční výcvikovou aktivitou českého taktického letectva v roce 2017 bylo cvičení Load Diffuser 2017 v Maďarsku, které probíhalo od 22. do 31. května. Na letecké základně v Kecskemétu působila kromě maďarských strojů především šestice amerických letounů F-16C Fighting Falcon od 180th Fighter Wingu letecké gardy státu Ohio, slovinské PC-9M a do Kecskemétu nakonec dorazila i dvojice L-159A ev. č. 6060 a 6070 od 212. letky a dvojice Gripenů ev. č. 9238 a 9244 od 211. letky. Zatímco v prvním týdnu se létaly převážně mise A2A ve scénářích jeden na jednoho či „přesilovka“ dva na jednoho plus mise zaměřené na CAS, ve druhém týdnu se piloti během dopoledních letů zaměřili na procvičování jednotlivých částí kombinované operace COMAO, tedy misí s důrazem na SCAR (Strike Coordination And Recconaissance), vzdušného boje na BVR (Beyond Visual Range) či plnění CAS (Close Air Support). Odpoledne pak byla organizována celá operace COMAO se zapojením všech účastníků a společně s letouny z jiných základen se takové mise účastnilo zpravidla až 30 strojů.

V květnu 2017 byla 211. letka vůbec poměrně dost zaměstnaná, neboť kromě účasti na již vzpomínaném cvičení Load Diffuser v Madarsku se zapojila koncem května i do velkého taktického cvičení BALT 17 v Polsku. Toho se ve dnech 29. května až 3. června účastnila zhruba stovka příslušníků Armády ČR na polygonu Ustka a jednalo se o jedno z nejvýznamnějších cvičení Vzdušných sil Armády ČR v tomto roce. Jádro cvičících tvořili vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic, které doplnili jejich kolegové z ostatních součástí strakonického pluku i příslušníci dalších vojenských útvarů a zařízení Armády ČR. Taktické cvičení BALT17 pak vyvrcholilo v pátek 2. června bojovými střelbami z protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB. Do cvičení se zapojila, jak už bylo uvedeno i čáslavská 211. taktická letka, která vyčleňovala vždy jeden stroj JAS-39C, jež měl u pobřeží Baltského moře simulovat vzdušného protivníka během průpravných střeleb. Ty sloužily nejen jako nácvik před bojovými střelbami, nýbrž i k ověření schopností vojáků před polskými bezpečnostními důstojníky, kteří na průběh střeleb dohlíželi. Gripeny létaly nad Balt ze své domácí základny v Čáslavi a vzhledem k délce těchto misí v trvání tří hodin bez možnosti využít tankování paliva za letu měly Gripeny pravděpodobně navěšené tři přídavné nádrže. Na samotnou činnost ve vyhrazeném prostoru EPD53 pak zbývala zhruba půlhodina. Samotné ostré střelby a odhoz cílových raket pro jistotu nechali na polské kolegy s letouny Su-22M4.

 

K aplikaci nového tygřího zbarvení pro tradiční cvičení tygřích letek NATO Tiger Meet 2017 (NTM 2017), které se konalo od 5. do 16. června 2017 ve francouzském Landivisiau, byl tentokrát vybrán Gripen tč. 9241, dodaný do ČR ve druhé skupině jednomístných letounů dne 17. srpna 2005. Letoun získal nový polep na SOP, kde je částečně překrytá tvář topmodelky a herečky Simony Krainové stylizovaná do podoby tygřice. Její tygří oči pak zdobí také vodorovné řídící plochy, tzv. kanardy. Na horních a bočních plochách pak bylo poprvé nastříkáno efektní tmavě šedé tygrování a své žluto-oranžovo-černé tygří zbarvení získaly i dvě přídavné nádrže. Tento „Grip“ dostal oficiální jméno „Wildcat,“ ale mezi příznivci letecké vojenské techniky získal také přízviska „Krainová“ nebo familiérnější „Simonka“. Že se nové zbarvení mimořádně povedlo, svědčí i druhé místo v soutěži o nejlepší kamufláž letounu s tygřím motivem na NTM 2017.

Za Vzdušné síly Armády ČR se tohoto Tiger Meetu účastnilo 30 vojáků, primárně pilotů a techniků 211. taktické letky z Čáslavi se 4 letouny JAS-39C/D Gripen (9236, 9238, 9241, 9820), a 2 příslušníci 26. pluku velení, řízení a průzkumu ze Staré Boleslavi. Během cvičení se v dopoledních hodinách létaly tradičně mise podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO), do kterých se zapojilo několik desítek kusů letecké techniky, námořní fregaty a jednotky speciálních sil. V odpoledních hodinách následovaly mise zaměřené na manévrový vzdušný boj a na úkoly přímé letecké podpory. Čeští piloti absolvovali se čtyřmi letouny JAS-39 Gripen celkem 46 cvičných letů a ve vzduchu strávili více než 65 hodin.

Vlajková loď 211. taktické letky, JAS-39C tč. 9241 alias „Wildcat“ v celé své kráse. Na dolním snímku přilétá „Wildcat“ do Pardubic dne 20. 4. 2018 jako „MAIDEN 12“ a v této zajímavé konfiguraci je nachystán k přeletu kpt. Ivo Kardoše na akci Eurasia airshow v turecké Antalyi. Přeletová konfigurace se třemi přídavnými nádržemi se na českých strojích prakticky nepoužívá a v podstatě takto létaly v několika případech pouze „spárky“ kvůli menšímu doletu oproti jednomístným strojům. Švédské letectvo naopak tuto konfiguraci běžně používalo při hlídkových letech nad Libyí v rámci operace Karakal 2011. (horní foto: Aleš Hottmar, spodní foto: Marek Horák, www.airplane-pictures.net)

 

Letní měsíce jsou většinou spojeny s výlukou provozu čáslavského letiště a přesunu techniky do nedalekých Pardubic a rok 2017 samozřejmě nebyl výjimkou. Krátce po skončení Tiger Meetu tak ve čtvrtek 22. června do města perníku přelétla značná část techniky v podobě šesti strojů  JAS-39C ev. č. 9238, 9240, 9235, 9236, 9242, 9244 a jedné spárky 9820, které doplnily podzvukové Alky 212. taktické letky ev. č. 6050, 6053, 6057, 6060, 6070. Do Pardubic se přemístila i 213. výcviková letka, jež zde létala se čtyřmi spárkami L-159T1  ev. č. 6047, 6067, 6077, 6078 a dvojicí L-39ZA ev. č. 5015, 5017. V pondělí 21. 8. následně proběhl odlet zpět do Čáslavi.

Jestliže letní měsíce většinou znamenají výluku provozu v Čáslavi, pak měsíc září je v posledních letech neodmyslitelně spjat s mezinárodním cvičením Ample Strike. Nejinak tomu bylo i v roce 2017, kdy se cvičení uskutečnilo oproti zvyklostem o něco dříve v termínu od 23. srpna do 12. září.  Pro Ample Strike 2017 vyčlenilo taktické letectvo čtveřici Gripenů z 211. letky, stejný počet L-159A od 212. letky a dvojici L-39ZA od 213. letky, které létaly ze své domácí čáslavské základny. Z náměšťského letiště pak působily především litevské stroje L-39 Albatros, slovinské PC-9M a polské Su-22, zatímco z  FARPu ve vojenském prostoru Boletice létaly americké bitevní vrtulníky AH-64D Apache plus dva americké tankery KC-135R reg. 59-1495 a 61-0311 byly ještě dislokovány v Pardubicích. Z dalších účastníků se do cvičení zapojily ještě maďarské Gripeny, jež na cvičení létaly ze své domácí základny v Kecskemétu a německá Tornada, která zase létala z bavorského Neuburgu. Do Ample Strike 2017 se dokonce zapojily i americké strategické bombardéry B-1B a B-52H z britské základny Faiford a pro autora se stal naprosto nezapomenutelný průlet jednoho stroje B-1B v nízké letové hladině nad základnou v Náměšti s následným odvalem na forsážním režimu. Velmi důležitým se pro piloty 211. letky stal právě výcvik procedur AAR z amerického tankeru KC-135R a během cvičení se nakonec uskutečnilo celkem 130 připojení, z toho 110 provedly české Gripeny. Představitelé vzdušných sil zároveň uvedli, že by 21. základna taktického letectva v Čáslavi chtěla mít do konce roku 2017 vyškoleno k tankování paliva ve vzduchu všech 20 pilotů letounu Gripen.

Podzimní období přineslo čáslavským stíhačům poslední a velmi zajímavé mezinárodní cvičení, o kterém se v českém denním tisku prakticky nepsalo, a je to možná i dobře. V pondělí 16. října totiž bylo zahájeno každoroční alianční cvičení Steadfast  Noon 2017, jehož hlavním úkolem je procvičení postupů při vedení leteckých operací za použití “speciální munice“, což není nic jiného než označení pro taktické jaderné pumy B61. Cvičení probíhalo ze základen v belgickém Kleine Brogel a německém Büchelu, kde jsou podobné hračky údajně skladovány, a kromě Německa, Belgie, Nizozemska, Itálie a Polska se ho poprvé účastnily v rámci programu SNOWCAT (Support Nuclear Operations With Conventional Air Tactics – podpora jaderných operací s konvenčními vzdušnými postupy) i české Gripeny z výzbroje 211. taktické letky. Čáslavská letka tak do belgického Kleine Brogel vyslala celkem 4 letouny, z toho tři jednomístné JAS-39C evidenčních čísel 9237, 9242, 9245 a jednu spárku JAS-39D ev. č. 9819. Gripeny létaly ve standardní konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi, pouze spárka létala se třemi kvůli menšímu doletu. Pro příznivce různých konspiračních teorií můžou autoři opravdu potvrdit, že Gripen není a s naprostou určitostí nikdy nebude „jaderným nosičem“, a hlavním cílem našich pilotů tak byla opravdu pouze procvičování ochrany a doprovodu stíhacích-bombardérů aliance.


 

 

2018 / přechod na MS20 alias „Czech Gripen multi-role“

V březnu 2018 byla zahájena na 21. základně taktického letectva dlouho očekávaná instalace nové softwarové edice MS20 do českých Gripenů. Ta se realizovala u všech strojů prakticky v jednom termínu, aby se předešlo s problémy v používání dvou poměrně odlišných softwarových verzí současně. V půlce března se pak naplno rozběhlo školení pilotů a pozemního personálu, a švédští zkušební piloti z úřadu pro vyzbrojování FMV v Linköpingu zahájili v třetím březnovém týdnu sérii kontrolních záletů a zkoušek letounů s nově nainstalovaným software. Samotný proces modernizace a příprava k instalaci MS20 (Materiel System 20) do českých Gripenů započaly již v létě 2016, kdy byla do Švédska k výrobci SAAB v Linköpingu odeslána první dvojice strojů JAS-39C. Vzhledem k požadavkům na nové schopnosti byla nezbytná také instalace nové datové sběrnice, a tak práce na každém letounu trvaly zhruba tři měsíce. K únoru 2017 už modernizací prošlo celkem osm strojů JAS-39, jako poslední byla modernizována spárka ev. č. 9820, která se vrátila z Linköpingu zpět do Čáslavi začátkem března 2018. Jako zajímavost je možné uvést, že všechny modernizované stroje po návratu ze Švédska stále používaly starší softwarovou edici MS19.3, která pak byla v březnu přehrána již zmiňovanou novou verzí. O konkrétních prvcích modernizace českých Gripenů a přechodu na nový software jsme se podrobně věnovali v článku „České Gripeny přecházejí na novou softwarovou edici MS20“, takže nyní jen velice krátce.

Nová softwarová edice umožnila konečně naplno využít potenciál strojů JAS-39 a podstatně zvýšit operační schopnosti českých Gripenů. Mezi hlavní prvky modernizace patří softwarový upgrade palubního radiolokátoru PS-05/A Mark 3, integrace automatického systému GCAS (Ground Collision Avoidance System), vylepšení datalinku TIDLS (Tactical Information Data Link System), instalace úložných prostorů pro NVG v kabině, implementace palubních terminálů MIDS-LVT (Multifunctional Information Distribution System) pro zprovoznění aliančního datalinku formátu Link 16 a kryptomodulů pro utajené hlasové spojení plus integrace nové protiletadlové a protizemní výzbroje či nové senzorické vybavení atd. České stroje tak po modernizaci mohou používat zaměřovací kontejnery Litening 4i a zároveň i řízenou protizemní munici, která byla v posledních letech nakoupena. Tím je možné české Gripeny konečně považovat za multi-role bojové letouny. Tolik tedy ve stručnosti.

Modernizace a přechod na sw edici MS20 znamenaly zásadní krok v navýšení operačních schopností českých Gripenů, jež se tak staly skutečnými multi-role bojovými letouny, které jsou schopny plnit široké spektrum úkolů A2A i A2G. Na Gripeny byla zároveň integrována řada nových systémů včetně aliančního datového spojení Link16, brýlí NVG, zaměřovacího kontejneru Litening 4i či utajeného hlasového spojení cryptovoice. Nejslabší stránkou českých strojů je nyní absence moderní raketové výzbroje krátkého dosahu a přílbového zaměřovače. (foto:  Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

 

Hned v dubnu se po více než devíti měsících vrátila na svou domovskou základnu v Čáslavi vlajková loď 211. taktické letky, letoun JAS-39C Gripen evidenčního čísla 9241, který byl podle tygřího zbarvení známý také jako „Wildcat“, mezi lidem leteckým se mu však rovněž přezdívalo „Simonka“ podle tailartu. Wildcat procházel od července 2017 rozsáhlou opravou podvozku přímo u výrobce firmy Saab ve švédském Linköpingu, když při jedné z posledních misí cvičení NATO Tiger Meet 2017 došlo při tvrdším přistání k jeho poškození. To se následně po podrobné kontrole na stojánce ukázalo jako poměrně závažné a proto byli v následujících dnech do Francie přivoláni švédští specialisté přímo od výrobce, kteří po detailní prohlídce rozhodli, že letoun bude muset projít opravou u společnosti Saab ve Švédsku. Zhruba na přelomu června a července byl proto Wildcat technickým přeletem přemístěn z Landivisiau do švédského Linköpingu, kde nakonec strávil přes 9 měsíců. Po sérii záletů švédskými piloty byl v druhém dubnovém týdnu předán české straně a ve středu 11. dubna se konečně vydal s volacím znakem CEF312 na hodinu a čtvrt trvající přelet z Linköpingu do Čáslavi, kde v odpoledních hodinách v pořádku přistál na dráhu 13. Poškození Wildcata je asi nejvážnějším incidentem českých Gripenů za jejich patnáctiletou službu v českém letectvu.

V pátek 20. dubna 2018 opět začala výluka leteckého provozu 21. základny taktického letectva v Čáslavi, která trvala do středy 2. května, jejímž důvodem byla tentokrát odstávka čáslavské řídící věže, kde byl potřeba servis a údržba programového a technického vybavení. Celkově pět strojů JAS-39C ev. č. 9235, 9238, 9241, 9244 a 9245 se tak přesunulo na záložní letiště v Pardubicích, odkud se po dobu výluky zabezpečovala ochrana vzdušného prostoru České republiky v rámci aliančního systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System). Během přeletu z Čáslavi do Pardubic bylo možné vidět právě vlajkovou loď 211. taktické letky, stroj JAS-39C ev. č. 9241 alias „Wildcat“ v poměrně netradiční konfiguraci. Letoun byl totiž podvěšen hned třemi přídavnými nádržemi na 1.100 litrů, které se u „sóláků“ na rozdíl od „spárek“ běžně nepoužívají. V této přeletové konfiguraci byl totiž nachystán k přeletu kpt. Ivo Kardoše na akci Eurasia airshow v turecké Antalyi.

 

V polské Poznani se ve dnech 14. – 25. května 2018 konalo tradiční mezinárodní cvičení NATO Tiger Meet 2018, neboli každoroční setkání „tygřích“ letek. Za VzS AČR se ho účastnilo 30 vojáků, primárně pilotů a techniků 211. taktické letky s letouny JAS-39C tč. 9234 (nové zbarvení k výročí 100 let letectva a PVOS), 9239, 9242 („Wildcat“) a 9244. Do NTM 2018 se zapojilo celkem 22 elitních „tygřích“ letek členských a partnerských států NATO se 70 letouny a 10 vrtulníky. V rámci komplexních misí působil také alianční letoun včasného varování a řízení AWACS. V průběhu dvou týdnů čeští stíhači na Gripenech absolvovali celkem 47 letů, ve vzduchu strávili více než 54 hodin. V dopoledních hodinách se létaly mise podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO), v odpoledních hodinách následovaly mise zaměřené na manévrový vzdušný boj a na úkoly přímé letecké podpory. Piloti z dvaceti zemí zde předváděli své umění spotterům, kterých je v Poznani tradičně několik stovek, předávali si zkušenosti a poměřovali síly díky rozličnosti strojů jednotlivých zemí. České vzdušné síly se cvičení účastnili se čtyřmi letouny. „Piloti měli možnost ověřit a rozšířit si své zkušenosti v plánování a provádění taktických operací, kdy plní úkoly v rámci komplexních misí taktického a vrtulníkového letectva připravených až pro šedesát letadel i se zapojením pozemních prostředků protivzdušné obrany,“ vysvětlil velitel českého uskupení pplk. Radoslav Matula. Ve spolupráci s dalšími jednotkami procvičovali letecké obranné i ofenzivní operace, mise na podporu pozemních jednotek i mise menšího rozsahu na výcvik vzdušných soubojů 2 vs. 2, 1 vs. 2 nebo 1 vs. 1 mezi různými typy letadel. Pplk. Matula, velitel 211. tl, cvičení celkově hodnotil pozitivně. „Šlo o tradiční setkání tygřích letek. Známe se již z řady dřívějších cvičení, ale to nám nebránilo neustále se zdokonalovat a předávat si užitečné informace. Podmínky zde v Polsku byly výborné, jednotlivé týmy perfektně spolupracovaly,“ uvedl velitel českého uskupení.

Ve dnech 4. až 14. června 2018 se na území Maďarska a Slovenska konalo už tradiční mezinárodní taktické cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany s názvem Tobruq Legacy 2018, u kterého byl kladen důraz na rozvoj schopností interoperability či sladění činností a procedur v rámci společných protivzdušných operací aliance. Armáda ČR vyslala do Maďarska úkolové uskupení pozemní protivzdušné obrany na bázi protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB, jehož úkolem byla obrana maďarské letecké základny Pápa v západní části země. Uskupení bylo tvořeno třemi desítkami vojáků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, které doplnili příslušníci velitelství Vzdušných sil AČR a Univerzity obrany. Cvičení Tobruq Legacy 2018 podpořila také 21. základna taktického letectva, která svými letouny tradičně simulovala cvičícím jednotkám vzdušného protivníka. Do maďarského vzdušného prostoru se tak ze základny v Čáslavi vydávala dvojice strojů JAS-39C, které létaly nejčastěji do výcvikového prostoru Bakony. Například dne 11. 6. se dvojice strojů JAS-39C s mezinárodním volacím znakem CEF324 vydala na celkově 2,5 hodinovou misi, při které působila ve vyčleněném prostoru TRA21 v jihozápadní části Maďarska.

JAS-39C tč. 9234 dostal v roce 2018 před odletem na NATO Tiger Meet do polské Poznaně speciální zbarvení k výročí 100 let letectva a PVOS. Nátěr ale zároveň obsahoval i tygří prvky. Na levém křídle je tygří symbolika 211. tl a na pravém naopak upomínka na výročí 100 let od založení československého a potažmo českého vojenského letectva a PVOS. To samé rozdělení platí pro zbarvení předních kanárdů. Na levé straně SOP jsou vyobrazeny některé z význačných typů letounů, které prošly za 100 let službou u československého a českého vojenského letectva. Zleva dole je to Mig-21, Supermarine Spitfire, dále Avia BH-21, Mig-15 a zcela nahoře pak JAS-39C Gripen. Po „Wildcatu“ tč. 9241 z roku 2017 se jednalo o druhý Gripen, který měl mimo standardních polepů na SOP a kanárdech, provedený i nátěr na vrchních plochách křídel a trupu. (horní foto: Air National Guard Tech. Sgt. Mindy Bloem, spodní foto: Marek Horák, www.airplane-pictures.net)

 

Předchozí lety do vzdušného prostoru Maďarska byly jen drobnou epizodou v životě 211. letky, neboť už v druhé půli června čekalo na čáslavskou základnu možná nejdůležitější a nejočekávanější cvičení tohoto roku pod názvem Sky Avenger 2018, kdy se do české republiky po devíti letech opět vrátili pistolníci z Texasu. Samotné cvičení se uskutečnilo ve dnech 18. – 29. Června a završilo 25 let úspěšné spolupráce mezi Armádou ČR na jedné straně a národní gardou Nebrasky a Texasu na straně druhé. Úkolem cvičení Sky Avenger 2018 bylo zejména procvičení a vzájemné předání zkušeností v leteckých operacích zaměřených jak na vzdušný boj DACT, tak i na podporu pozemních jednotek CAS. A to jak v jednotlivých misích „Shadow Wave“, tak i v komplexních scénářích misí COMAO. Dalším benefitem tohoto cvičení bylo rozvinutí mobilního taktického a velitelského centra D-SQOC (Deployable – Squadron Operations Centre) skládajícího se ze stanů a zabezpečujícího techniky přímo na 21. zTL v Čáslavi. Odtud byla řízena letecká činnost a každý den zde probíhaly briefingy na jednotlivé mise. Řídícím cvičení Sky Avenger 2018 byl určen bývalý velitel 211. taktické letky, dnes již ředitel bojové přípravy na generálním štábu plk. gšt. Jaroslav „Gyro“ Míka a jeho zástupcem byl jmenován zkušený instruktor a bývalý první display pilot na typu JAS-39 Gripen z let 2006-2008, mjr. Tomáš „Clerk“ Merta.

Přímo na 21. zTL v Čáslavi bylo k dispozici na každý letový den 6 strojů JAS-39 Gripen, z toho čtveřice letounů ev. č. 9234, 9242 9245 a spárka 9820 byla k dispozici přímo na letové stojánce, a do společných misí zasahovali i hotovostní stíhači ze systému NATINAMDS na „sólech“ JAS-39C tč. 9235, 9241 „Wildcat“ a 9243. Zajímavostí bylo, že oba hotovostní Gripeny tentokrát neměly instalovanou podtrupovou přídavnou nádrž na 1100 litrů paliva. 212. taktická letka vyčlenila rovněž 6 letounů L-159A ev. č. 6053, 6062, 6063, 6064, 6065, 6066), na letovou akci ale přistavovala většinou jen 4 stroje. Americká strana zastoupená 182nd FS „Lone Star Gunfighters“ od 149th FW ze základny Lackland AFB u města San Antonio v Texasu přiletěla v pátek 15. 6. s celkem 6 letouny F-16 (5x jednosedadlová F-16C-30-CF a 1x dvousedadlová F-16D-30-CF). V průběhu cvičení, konkrétně v úterý 26. června byl americký kontingent posílen ještě jednou „spárkou“ F-16D. Zajímavostí je, že tento „Viper“ nepřiletěl z USA, ale z Charleroi v Belgii, kde se podroboval údržbě ve zdejším podniku SABCA, který zajišťuje zejména provoz belgických F-16. Na letovou akci přistavovali „Pistolníci osamělé hvězdy“ 5-6 strojů podle momentální provozuschopnosti. Mimo pistolníků z texasu se do cvičení zapojila i letecká národní garda státu Nebraska, která do ČR vyslal dva tankery KC-135R od 173rd ARS „Hustlin´Huskers“ / 155th ARW ze základny Lincoln AFB. Oba tankery měly v průběhu cvičení svou základnu na letišti v Pardubicích, odkud plnily lety ve prospěch amerických F-16 ze 182nd FS, protože disponovaly pouze obvyklým ráhnem pod ocasními plochami a nikoli tankovacími kontejnery s hadicí a košem pod konci křídel, které by byly potřeba pro české JAS-39 Gripen. Česká strana měla původně zájem tankovací stroje využít i k výcviku vlastních pilotů 211. tl, ale bohužel se nepodařilo „sehnat“ správně vybavený tanker. Celkově bylo během 8 letových dnů nalétáno celkem 215 hod. při 153 letech bez vzniku mimořádné události a při splnění většiny plánovaných úkolů. Zejména ve druhém týdnu mezi 25. – 28. 6. bylo částečně omezujícím faktorem počasí, neboť v některých prostorech se často vyskytovala bouřková oblačnost.

V prvním týdnu mezi 18. – 22. června se létaly pouze mise „Shadow Wave“ zaměřené zejména na vzdušný boj DACT, přičemž americké F-16tky létaly bez přídavných nádrží pouze s registry CATM-9X. Američtí piloti rozhodně nechtěli cvičné souboje prohrát a z tohoto důvodu létali v úplně čisté konfiguraci bez jakýchkoliv podvěsů, což jim dávalo ve spojení s přeci jenom výkonnějším strojem určitou výhodu. Tomu se čáslavští piloti snažili čelit použitím taktiky boje ve vertikále, na kterou američtí piloti nebyli úplně zvyklí, neboť většinou používali pouze standardní horizontální manévry. Každopádně boje mezi Vipery a Gripeny byly poměrně vyrovnané a často rozhodovala konkrétní reakce či individuální invence každého z pilotů. Každopádně lze konstatovat, že manévrové vzdušné boje na krátkou vzdálenost byly při letošním Sky Avenger mnohem vyrovnanější, než tomu bylo před devíti lety během prvního cvičení s Pistolníky z Texasu. Ačkoliv by některé čtenáře mohlo označení „letecká garda“ svádět k domněnce, že do ČR přiletěli strejdové v pokročilém věku, opak je pravdou. Oproti roku 2009, kdy zde byla texaská garda naposledy a v jejich řadách byl například veterán operace Pouštní bouře 1991 létající na F-117, byl v roce 2018 věkový průměr amerických pilotů podstatně nižší a bylo zde několik relativně mladých pilotů. Na druhou stranu velitel amerického kontingentu a současně velitel 149th FW Col. Timothy J. Madden  byl pilot v pokročilém věku s celkovým náletem 4000 hodin na Viperu!!!

V druhém týdnu mezi 25. – 28. 6. se dopoledne létala komplexní mise COMAO a odpoledne pak mise „Shadow Wave,“ do kterých se zapojovali zejména mladší a méně zkušení piloti. To bylo výhodné i proto, že 149th FW je jednotkou, která zajišťuje pro USAF operační výcvik mladých letců na typu F-16, tedy je obdobou jakési OCU jednotky. Ještě dodejme, že v druhém týdnu byly oba druhy misí celkově více zaměřeny na CAS a s tím spojený výcvik JTAC (Joint Tactical Attack Controllers). Každopádně cvičení Sky Avenger 2018 bylo mimořádně úspěšné a pro čáslavské stíhače bezpochyby poučné. Škoda jen, že podobný intenzivní letový výcvik s texaskou gardou probíhá velmi sporadicky.

 

Vzdušné boje během cvičení Sky Avenger 2018 byly poměrně vyrovnané, přitom řada amerických pilotů měla bojové zkušenosti z nasazení v zahraničních operacích a velké nálety na samotných strojích F-16. Pistolníci používali v soubojích převážně standardní horizontální manévry a tomu odpovídající poněkud šablonovitou taktiku. Té se čáslavští tygři snažili více či méně úspěšně čelit například přenesením boje do vertikály v případě WVR a nebo většími rozestupy při boji mimo vizuální dohlednost BVR. (foto: Ivo Kardoš)

Čáslavští stíhači si ani nestačili pořádně oddechnout po náročném cvičení s Texaskou gardou a začátkem července je čekala premiérová účast na prvním společném cvičení MAG TACDAYS 2018 v německém Neuburgu a tímto názvem jsou označena společná cvičení Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group). Tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová totiž dne 7. června 2018 podepsala na zasedání ministrů obrany členských států NATO v Bruselu dokument o zapojení Vzdušných síl AČR do Mnohonárodního uskupení vzdušných sil v rozsahu jednoho roje stíhacích letounů JAS-39 Gripen (4 letouny) a 20-ti osob ve prospěch aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (tzv. JFAC, Joint Force Air Component). Hlavním cílem cvičení TACDAYS je společná příprava a výcvik sil a prostředků vyčleněných do mezinárodního úkolového uskupení vzdušných sil a stanovení základních pravidel pro společné působení jednotek v rámci MAG. Příslušníci létajícího personálu mají zároveň příležitost se zdokonalit ve standardních operačních postupech NATO při řízení, plánování a realizaci leteckých misí a plnění úkolů typu COMAO (Composite Air Operations), AAR (Air-Air-Refuelling) či DACT (Dissimilar Air Combat Training). První podobné cvičení za účasti českých Gripenů se uskutečnilo, jak už bylo uvedeno v bavorském Neuburgu v termínu od 9. do 11. července a do Německa nakonec odlétla dvojice strojů JAS-39C ev. č. 9240 a 9242. První cvičení bylo spíše seznamovací a české Gripeny kooperovaly s domácími letouny EF2000 od TLG 74 především v pracovních prostorech EDR 107/407. Vzhledem k potřebě zvýšeného doletu létaly české stroje v konfiguraci s dvojicí přídavných nádrží a registrem CATM-9M. Ve středu 11. července odlétl zpět do Čáslavi pouze jeden Gripen ev. č. 9240, neboť druhý stroj měl závadu a z Německa se vrátil až za několik dnů po jejím odstranění techniky, které do Neuburgu dopravila transportní Casa. Pokud by se celá událost stala na přelomu září a října, autor by příslušníky čáslavské základny podezříval, že si chtěli užít zdejší vyhlášený Oktoberfest v nedalekém Mnichově.

Po velmi intenzivním výcviku s americkými esy z texaské gardy a návštěvě u bavorských stíhačů čekala na příslušníky 211. letky další premiéra, když se poprvé zapojili do velkého aliančního cvičení MACE XIX, jež probíhalo na Slovensku v termínu od 9. do 27. července. Cvičení MACE jsou tradičně zaměřena na vedení bojové činnosti v podmínkách elektronického boje (REB), dále na výcvik posádek protiletadlových raketových systémů při působení letectva (SEAD) a nácvik překonávání  PVO letadly koaličních sil s využitím různých profilů letu a elektronických protiopatření. Cvičení MACE XIX se účastnilo přibližně 450 vojáků z 19 krajin, 22 kusů letecké techniky, přičemž české a polské letectvo vykonávalo lety ze svých domovských základen v Čáslavi a Łasku. Vzdušné síly Armády České republiky nakonec vyčlenily pro cvičení na Slovensku celkem 2 stroje JAS-39 Gripen z výzbroje 211. taktické letky v Čáslavi a jeden transportní stroj CASA C-295M ev. č. 0453 z výzbroje 242. transportní a speciální letky v Praze-Kbelích, vybaveného systémem pasivní ochrany DAS. Pardubický výrobce ERA a.s. dále poskytl pasivní sledovací systém VERA NG, umístěný ve VVP Lešť. Gripeny se do cvičení zapojily až v průběhu jeho druhé části a misí na Slovensko se účastnily převážně oba dvoumístné stroje ev. č. 9819 a 9820. Standardní délka jednotlivých misí Gripenů trvala cca 2 hodiny a z tohoto důvodu musely být spárky kvůli menší výdrži vybaveny trojicí přídavných nádrží, což umožnilo hodinovou činnost v pracovních prostorech v okolí VVP Lešť. Spárky JAS-39D byly pro cvičení MACE XIX vybrány především z důvodu, že letů na Slovensko se účastnili také specialisté elektronického boje švédských vzdušných sil z jednotky elektronického boje TKSE (Telekrigstödenheten). S českými piloty JAS-39 si vyměňovali informace a zkušenosti, a spolupracovali při tvorbě technik radiotechnického rušení a klamání.  Kromě naplnění radiotechnických dat pro potřeby rozšíření databáze emitorů systému RWR (Radar Warning Receiver) letounů Gripen cvičení přispělo především k získání cenných zkušeností v oblasti překonávání nepřátelské PVO a při činnostech se systémem elektronického boje EWS-39, které piloti 211. letky jistě zužitkují při dalším zkvalitnění výcviku.

V červenci rovněž došlo k určitým změnám na velitelských funkcích čáslavské základny. Dosavadní zástupce velitele 21. základny taktického letectva Čáslav plukovník Martin Nezbeda se k 1. červenci 2018 stal vedoucím oddělení Odboru rozvoje Vzdušných sil Sekce rozvoje sil MO a novým zástupcem velitele základny se ke stejnému datu tak stal plukovník Jaroslav „GYRO“ Míka. Plukovník Nezbeda sloužil v Čáslavi od roku 1991 po absolvování Vysoké vojenské letecké školy v Košicích. Během své vojenské kariéry prošel všemi velitelskými pozicemi  na základně, zástupcem velitele základny se stal v roce 2015. Jako aktivní pilot absolvoval téměř 3000 letů a jeho historický nálet činí více než 2600 hodin a to na letounech L-29, L-39, MiG-21 a JAS-39 Gripen. Právě v kokpitu letounu JAS-39 Gripen, na který se začal přeškolovat v srpnu 2005, strávil plk. Nezbeda více jak 1140 hodin. S letounem Gripen se také účastnil první mise Air Policing v Pobaltí v roce 2009, a v letech 2014 a 2015 velel českému kontingentu, který chránil vzdušný prostor Islandu. Svůj poslední let na nadzvukovém stroji JAS-39C Gripen ev. č. 9244 realizoval plukovník Martin Nezbeda ve čtvrtek 19. července. Po tomto letu mu vzdali čest příslušníci základny v čele s jejím velitelem plk. Petrem Tománkem a zástupcem velitele Vzdušných sil Armády ČR plk. Petrem Lančim. Plukovník Nezbeda se tak rozloučil s kariérou vojenského stíhacího pilota a své zkušenosti později uplatnil na funkci velitele 24. Základny dopravního letectva v Praze-Kbelích.

Velkou výhodou českých pilotů jsou určitě malé rozměry švédských plasťáčků, solidní situační povědomí a modernizace na MS20, která mimo jiné zlepšila výkony radaru. Bohužel velmi limitujícím faktorem například při střetnutí s pistolníky z Texasu byly výkony starších Sidewinderů verze MIKE. (foto: Ivo Kardoš)

Po návratu z dovolených se koncem léta opět naplno rozjela intenzivní výcviková činnost. V pondělí 27. srpna tak byla v Čáslavi zahájena letová část česko-britského leteckého cvičení Central Hawk 2018, kterého se kromě letounů JAS-39 Gripen od 211. letky a L-159A z 212. letky zúčastnila, jak už název cvičení napovídá, dvojice letounů Hawk T1 (reg. XX303/CR a XX321/CI) z výzbroje 100.sqn britské Royal Air Force ze základny Leeming. V rámci RAF tato letka při výcviku často plní úkoly tzv. „agresora“, kdy pro ostatní jednotky simuluje nepřátelské síly. Létat proti malému a mimořádně obratnému Hawku rozhodně není jednoduché a to ani pro piloty nadzvukových strojů, kteří mnohdy dostanou od zkušených agresorů pěkně napráskáno. Cvičení Central Hawk 2018 trvalo celkově dva týdny, přičemž v prvním týdnu se čeští a britští piloti zaměřili na plnění úkolů DACT (Dissimilar Air Combat Training), tedy výcviku ve vzdušném boji mezi odlišnými typy letounů. V druhém týdnu pak čeští a britští piloti létali v rámci podpory mezinárodního cvičení Ample Strike 2018, které řídil štáb Velitelství vzdušných sil na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Spolupráce mezi čáslavskou základnou a jednotkami RAF je dlouhodobá a přináší benefity oběma stranám.

Dalo by se říci, že již tradiční mezinárodní taktické cvičení Ample Strike 2018 tentokrát proběhlo v termínu od 3. do 14. září 2018 a čáslavští pro něj nakonec vyčlenili dvojici strojů L-39ZA Albatros ev. č. 5017, 5019 od 213. letky, šest L-159A ALCA ev. č. 6051, 6052, 6058, 6064, 6065, 6066 od 212. letky a „tygři“ tentokrát uvolnili pouze jeden stroj JAS-39C Gripen. Ze svých domovských základen rovněž létali i někteří zahraniční účastníci, konkrétně dva německé letouny Eurofighter EF2000 Tajfun (pravděpodobně od Taktisches Luftwaffengeschwader 31 na základně Nörvenich) a dvojice strojů Tornado IDS (44+06 a 45+85) od Taktisches Luftwaffengeschwader 33 v Büchelu, přičemž všechny německé letouny létaly během Ample Strike z bavorské základny v Neuburgu a nejčastěji působily nad OP Boletice, a to včetně použití ostré munice. Ostrou munici používaly rovněž letouny taktického letectva Vzdušných sil AČR, které k misím cvičení AMSE 18 vzlétaly ze své domovské základny v Čáslavi, a které se kromě střelnice v Boleticích objevovaly i nad dalšími operačními prostory.  Z maďarského Kecskemétu zase létala dvojice strojů JAS-39C Gripen z 1. letky „Puma“, které působily nejčastěji nad VVP Libavá. Několik misí v rámci cvičení AMSE18 absolvoval nad naše území i jeden z dvojice strategických bombardérů B-52H Stratofortress registrace 60-0057 a 61-0015 z výzbroje 307th Bomb Wing, respektive 2nd Bomb Wing na základně Barksdale AFB v Luisianě, které ovšem působily z britské základny RAF Fairford a při misích do ČR používaly svůj standardní volací znak „SCALP 99“. BUFF alias B-52, jak je nazýván létajícím personálem, nejčastěji operoval v prostorech ROZ Boletice a ROZ 5 Budvar, přičemž v českém vzdušném prostoru strávil většinou hodinu a půl. Ke své činnosti s týmy FAC/JTAC byl samozřejmě vybaven zaměřovacím kontejnerem Litening III. Nejzajímavějším a hlavně nejexotičtějším účastníkem cvičení AMSE18 však byly jednoznačně letouny F-16C/D od 195th FS „Warhawks“ 162. FW arizonské letecké gardy ze základny v Tucsonu, které se do Evropy vydaly po dlouhých 31 letech.

Účast pouze jednoho Gripenu na cvičení AMSE18 byla pravděpodobně dána přípravou letky na jiné rozsáhlé mezinárodní cvičení uživatelů letounů Gripen pod názvem Lion Effort 2018 (LEF 2018), konané tentokrát v termínu od 24. září do 4. října na 59. základně taktického letectva (59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) v maďarském Kecskemétu. Jednalo se o v pořadí již čtvrté cvičení států užívající letoun JAS-39 Gripen sdružených ve skupině uživatelů těchto strojů, známé také pod zkratkou GUG (Gripen Users Group), které se koná vždy jednou za tři roky. V roce 2009 bylo poprvé hostitelem Maďarsko, druhé cvičení tohoto druhu se konalo v roce 2012 ve Švédsku a v roce 2015 byla organizátorem Česká republika. Lion Effort je určeno uživatelům letounu Gripen ke zdokonalení vedení bojové činnosti na platformě JAS-39 Gripen a výcviku vedoucích skupin pro vedení vzdušného boje. Vzdušné síly AČR vyčlenily pro cvičení Lion Effort 2018 čtveřici letounů JAS-39C ev. č. 92369238, 9240 a 9243 z výzbroje 211. taktické letky v Čáslavi, které do Kecskemétu odlétly v neděli 23. září. České Gripeny létaly na Lion Effortu v konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi na 1100 litrů a registrem CATM-9M na pravém wingtipu. Pozemní personál a zabezpečení přepravil do Maďarska v pondělí transportní letoun Casa C-295M ev. č. 0453 z výzbroje kbelské 242. transportní letky. V neděli 23. 9. do Kecskemétu přilétlo i osm švédských Gripenů (trupová č. 210, 212, 218, 228, 255, 287, 292, 294) od 172. letky, které logisticky podpořil velkokapacitní C-17A Globemaster III (02) z NATO Heavy Airlift Wingu v Pápě, který si pronajal  švédský Flygvapnet pro dopravu svého personálu a zabezepeční pro Gripeny. Pro cvičení se dokonce podařilo zajistit jeden stroj E-3A AWACS, který působil rovněž ze základny v Kecskemétu. Každý den se létaly tři různé mise, z nichž jedna byla vždy kombinovaná operace COMAO, které se účastnilo až 18 strojů včetně Awacsu.

Společně s akvizicí kontejnerů Litening 4i muselo dojít i k výměně pylonů č. 4 za novější verzi se západním interface. (foto Aleš Hottmar)

Během léta byly do České republiky rovněž dodány první dva ze čtyř objednaných a dlouho očekávaných elektro-optických průzkumných a zaměřovacích kontejnerů Litening 4i od izraelské společnosti Rafael. V průběhu měsíce září byly následně zahájeny vojskové zkoušky kontejneru, jejichž letová část se realizovala většinou na spárce JAS-39D ev. č. 9819. Výběr a pořízení kontejnerů Litening 4i pro české stroje JAS-39 má, jak už bylo uvedeno dříve, spojitost se zvyšováním operačních schopností českých Gripenů v souvislosti s upgrade na novou softwarovou edici MS20 a integrací nových komunikačních, průzkumných i zbraňových systémů, díky nimž budou české Gripeny schopny působit efektivněji nejen proti vzdušným cílům, ale nově především proti pozemním cílům. Smlouva s izraelskou společností Rafael na dodávku celkem čtyř kusů kontejnerů Litening 4i byla podepsána v květnu 2017 a dodání zbývajících dvou kontejnerů se uskutečnilo 30. října 2018, kdy je z Izraele dopravil transportní letoun CASA C-295M. Tímto krokem byl úspěšně završen dvouapůlletý, technicky a obchodně složitý akviziční proces, při kterém české letectvo získalo výrazný modernizační prvek vybavení letounů JAS-39 Gripen. Složitá softwarová integrace nové modifikace zaměřovacího kontejneru do českých Gripenů naštěstí nebyla nutná, neboť verze 4i se vůči letounu chová veskrze stejně jako starší Litening III, který je na Gripenech plně integrován již několik let a úspěšně jej používá švédské, maďarské, jihoafrické a thajské letectvo. Ke zdárnému dokončení integrace nakonec bylo nutné především nahradit původní a českým letectvem od roku 2013 nepoužívané závěsníky č. 4 se švédským interface za nové závěsníky se standardním západním rozhraním, umožňující uchycení a komunikaci kontejneru s nosičem. Samotná integrace byla dokončena ověřovacím letem na spárce JAS-39D, kterou kromě českého letce pilotoval i zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk). Paralelně s tím byl zahájen také výcvik pozemního technického personálu.

Konec měsíce října je v České republice tradičně spojen s oslavami vzniku samostatného československého státu dne 28. října a v roce 2018, kdy se slavilo kulaté sté výročí, měla zpestřit i slavnostní vojenská přehlídka v Praze na Evropské třídě. Do Přehlídky 2018, na které se prezentovala současná Armáda ČR spolu s dalšími složkami, se zapojilo celkem 4357 osob a 236 kusů techniky, přičemž za AČR to bylo konkrétně 3425 vojáků a 128 kusů techniky (103 ks pozemní a 25 ks letecké techniky). Celá příprava na Přehlídku 2018 trvala 2 roky a stejně jako v roce 2008 se přímo v pochodovém proudu představilo více než 1700 vojáků Armády České republiky a téměř 300 příslušníků dalších složek IZS, např. hasiči, policisté a záchranáři, či příslušníci Celní správy se speciální technikou. Vojenská přehlídka se uskutečnila teprve podruhé v moderní historii České republiky a její nejzajímavější částí měla být letová formace letadel a vrtulníků českého a slovenského vojenského letectva.

Letadla a vrtulníky měly původně přehlídku zahájit a podle připraveného plánu se počítalo, že nad Evropskou třídou proletí celkově deset formací letadel české a slovenské armády. Vzdušné síly Armády České republiky měly vytvořit 8 formací. První zahajovací formaci měl tvořit dopravní stroj Airbus A-319CJ z kbelské 241. dopravní letky s dvojicí nadzvukových strojů JAS-39 Gripen z čáslavské 211. taktické letky, které měla následovat druhá formace s trojicí letounů JAS-39 Gripen. V pořadí třetí formaci měl tvořit transportní letoun CASA-295M z výzbroje kbelské 242. transportní letky, doprovázený dvojicí podzvukových L-159 Alca od čáslavské 212. taktické letky. Následovala je čtvrtá formace s trojicí L-159 a pátá formace s trojicí cvičných L-39 Albatros. Šestou formaci měla tvořit trojice vrtulníků W-3A Sokol z 243. vrtulníkové letky ve Kbelích, následovaná sedmou formací s transportními Mi-171 z výzbroje náměšťské 222. vrtulníkové letky a nakonec poslední osmá formace VzS AČR s trojicí bitevních Mi-24/35 od 221. vrtulníkové letky rovněž z Náměšti. Poslední dvě formace se skládaly ze strojů Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Konkrétně devátá formace s trojicí vrtulníků UH-60M Black Hawk z Vrtulníkového krídla v Prešove, a nakonec závěrečná desátá formace, kterou měl tvořit transportní letoun C-27J Spartan z Dopravného krídla Kuchyňa a dvojice stíhacích letounů MiG-29 Taktického krídla Sliač.

V neděli 28. října ráno už bylo při pohledu na oblohu všem jasné, že letová formace se kvůli počasí v plánovaném rozsahu zcela určitě neuskuteční. Vzhledem k mimořádně nepříznivému počasí s trvalou srážkovou činností, nízkou spodní základnou oblačnosti a malou dohledností, které nedovolovalo bezpečné zformování letounů ve vyčkávacích prostorech a jejich samotný průlet nad Evropskou třídou se velení armády okolo 11. hodiny dopolední nejprve rozhodlo, že letovou část Přehlídky 2018 úplně zruší, nakonec ale byla zvolena improvizovaná varianta se silně redukovanou účastí. Přibližně o půl druhé našeho času vzlétla z dráhy 31 čáslavské základny dvojice nadzvukových letounů JAS-39C Gripen ev. č. 9235 a 9236 s volacími znaky „GRIPEN 12/13“, které díky modernímu avionickému vybavení mohly uskutečnit průlet nad mraky přesně v ose Evropské třídy, a tato dvojice zamířila do vyčkávacího prostoru HOLD Slaný severozápadně od Prahy. Ve vedoucím stroji seděl jeden z nejzkušenějších příslušníků 211. taktické letky, mjr. Michal Daněk, který se mimo jiné podílel na plánování celé letové části přehlídky. Kromě průletu Gripenů, které diváci kvůli velmi nízké oblačnosti pouze slyšeli, se nad Evropskou třídu pustily už jen vrtulníky W-3A Sokol a Mi-24, účast další techniky byla samozřejmě kvůli zcela nevyhovujícímu počasí zrušena.

O dva dny později, v rámci oslav při příležitosti 100. výročí vzniku Československa ve slovenském Martině a výročí podepsání tzv. Martinské deklarace dne 30. října pak Vzdušné síly AČR recipročně vyslaly na Slovensko dva stroje JAS-39C Gripen ev. č. 9234 a 9241, které už v pondělí 29. října přelétly na Sliač společně s transportním strojem Casa C-295M ev. č. 0455. Oba Gripeny měly být druhý den zařazeny do společné formace slovenského a českého letectva při slavnostním průletu nad Martinem. I zde však do plánů zasáhlo špatné počasí a na průletu se v redukované sestavě předvedlo pouze slovenské letectvo. Podzimní počasí roku 2018 tak leteckým přehlídkám a průletům velkých formací vůbec nepřálo, tak snad za 10 let vše klapne.

Na konci roku 2018 došlo k další „technické odstávce“ letecké základny Čáslav a letouny pohotovostního systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) se tak musely opět stěhovat na záložní letiště v Pardubicích. K perníkářům nakonec přelétlo v pondělí 17. prosince 6 letounů JAS-39C ev. č. 9235, 9236, 9239, 9240, 9243 a 9244, které zde následně zahájily službu v pohotovostním systému a uskutečňovaly rovněž cvičné lety v rámci Tango Scramble. Hotovostní posádky oslavily ve městě perníku Vánoce i Silvestra a zpět do Čáslavi se vrátily až 17. ledna 2019


 

 

2019 / poprvé na misi do Estonska i s Liteningem

Úvod nového roku patřil společnému jednotýdennímu aliančnímu cvičení MAG TACDAYS 2/19, které se uskutečnilo na severoněmecké základně Schleswig-Jagel. Cvičení MAG TACDAYS (někdy označovaná pouze jako MAGDAY) mají, jak už bylo uvedeno v předešlé části za cíl procvičovat vzájemnou spolupráci v naplňování cílových schopností v rámci Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C Gripen 211. taktické letky. Přesun materiálu a pozemního personálu na základnu v Schleswigu byl zahájen už v pondělí 18. března za pomoci transportního letounu Casa C-295M ev. č. 0454 z výzbroje kbelské 242. transportní letky a v úterý 19. března se pak na sever Německa vydala dvojice strojů JAS-39C ev. č. 9244 a 9245. Během prvního dne cvičení MAG TACDAYS byly oba stroje vybaveny pouze jednou podtrupovou přídavnou nádrží a registrem CATM-9M na pravém wingtipu, později už ale létaly v konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi na 1100 litrů paliva, zavěšenými pod křídelními pylony kvůli většímu doletu. Dvojice českých Gripenů se vrátila zpět do Čáslavi v pátek 22. března. V roce 2019 se už jednalo o druhé cvičení Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG v Schleswigu z plánovaných čtyř, neboť již v únoru pobývala na severu Německa trojice maďarských Gripenů (takt. č. 30, 31 a 43) od MH 59. „Szentgyörgyi Deszö“ ze základny v Kecskemétu. Maďarské letectvo totiž vyčleňuje pro MAG stejně tak jako české letectvo jeden roj Gripenů.

Zajímavý pohled na navěšování střely AIM-9M na pravý wingtip Gripenu. (foto prap. Martin Král, 21. zTL)

Asi nejdůležitější výcvikovou aktivitou roku 2019 bylo bezpochyby dvoutýdenní cvičení Nordic Fires 2019 ve Švédsku, neboli ostré střelby českého taktického letectva, které se uskutečnily po dlouhých sedmi letech od poslední podobné akce.  Výcvik během Nordic Fires byl pochopitelně zaměřen především na použití ostré munice, konkrétně odpalu řízených střel AIM-9M Sidewinder při ničení vzdušných cílů na krátkou vzdálenost a použití ostré kanónové minuce při střelbě na vzdušné cíle. Cílem výcvikové aktivity ve Švédsku byla především příprava leteckého personálu 211. taktické letky na použití a zacházení s ostrou municí v rámci plánované mise Baltic Air Policing 2019 v Estonsku. Ve čtvrtek 28. března 2019 tak zamířilo celkem 7 letounů JAS-39 Gripen a L-159 Alca na známou švédskou střelnici Vidsel, která se nachází za severním polárním kruhem. Jako první odlétl do Švédska již brzy ráno transportní letoun CASA C-295M ev. č. 0454 patřící kbelské 242. transportní letce, na jehož palubě byli příslušníci pozemního personálu, kteří pak ve Vidselu zabezpečovali provoz našich strojů.  Následně se do Švédska vydala trojice strojů L-159A (ev. č. 6051, 6064, ?) od 212. taktické letky a po nich zamířily na sever i čtyři Gripeny od 211. taktické letky – konkrétně tři stroje JAS-39C ev. č. 92349242, ????) plus jedna spárka JAS-39D ev. č. 9820. Všechny letouny měly mezipřistání na švédské základně v Såtenäs, odkud pak pokračovaly až do Vidselu. Jednomístné Gripeny letěly v konfiguraci s jednou přídavnou nádrží na 1100 litrů paliva na centrálním pylonu, pouze spárka, kterou pilotoval velitel 211. letky pplk. Radoslav „Sniper“ Matula byla vybavena dvojicí nádrží na křídelních pylonech. Naopak „Stopadesátdevítky“ nesly čtveřici přídavných nádrží na 350 litrů paliva a na centrálním pylonu měly nainstalován kanonový kontejner ZPL-20 Plamen ráže 20mm.

Cvičení na švédské střelnici Vidsel se zúčastnilo celkově 66 osob z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a velitelství Vzdušných sil, z čehož bylo 15 pilotů – konkrétně osm pilotů Gripenů a sedm pilotů L-159. V rámci Nordic Fires 2019 se plánovalo celkově 12 odpalů řízených střel AIM-9M Sidewinder a použití 2 500 kusů kanónového střeliva pro typy JAS-39 a L-159, kvůli technickým problémům s cílovými drony se však nakonec uskutečnily pouze tři odpaly Sidewinderů. Souběžně s tím piloti trénovali i létání v nízkých letových hladinách okolo cca sto metrů nad terénem, respektive nad mořem, neboť tento druh výcviku není v podmínkách České republiky možný. Piloti Gripenů navíc procvičovali i tankování za letu ze švédského tankeru Tp.84T. Ostré střelby ve Švédsku tedy nedopadly úplně dle našich představ, na druhou stranu se podařilo alespoň realizovat velmi zajímavý výcvik v nízkém létání plus střelbu kanónem na vlečný cíl, a dokonce při tom nebyl sestřelen ani vlečný letoun.

Neuplynuly ani tři měsíce od poslední výluky čáslavské základny a na záložní letiště v Pardubicích se opět přesunulo na dva týdny šest letounů JAS-39C/D Gripen 9236, 9238, 9239, 9244, 9820 a čtyři stroje L-159A ALCA ev. č. 6057, 6059, 6064, 6066 kvůli další odstávce leteckého provozu na 21. základně taktického letectva v Čáslavi, což určitě „potěšilo“ věčné stěžovatele na hlukovou situaci v okolí letiště. Výluka tentokrát probíhala v termínu od 24. dubna do 6. května 2019 a z pardubického letiště byla po tu dobu opět zabezpečována ochrana vzdušného prostoru České republiky v rámci aliančního systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Po návratu do Čáslavi se hned v následujícím měsíci čeští piloti taktického letectva zapojili do rozsáhlého cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany států NATO s názvem Tobruq Legacy 2019, jež se tentokrát uskutečnilo na území Polska ve dnech 3. až 14. června. V tomto roce šlo už o pátý ročník tohoto cvičení, za jehož vznikem i pojmenováním stojí čeští a slovenští vojáci. V roce 2015 přišli se společným nápadem, aby se jednotky protivzdušné obrany různých aliančních armád pravidelně setkávaly a společně cvičily. Od té doby se z Tobruq Legacy stalo největší cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany v rámci Severoatlantické aliance a jak už název napovídá, je odkazem na boje u severoafrického přístavu Tobruk během 2. světové války. V roli hostitelské země, kde cvičení probíhá, se pravidelně státy NATO střídají, a letos tak přišla řada na Polsko. Do cvičení Tobruq Legacy 2019 se také v druhém týdnu zapojily vzdušné síly několika států NATO s letouny, mezi kterými nechyběly stroje z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Konkrétně šlo o letouny JAS-39C Gripen od 211. taktické letky a L-159A ALCA od 212. taktické letky, které pozemním jednotkám simulovaly vzdušné cíle a jejich piloti se zároveň procvičovali a zdokonalovali v taktice při překonávání pozemní protivzdušné obrany.  Konkrétně Gripeny se vydávaly nejčastěji na 1,5 hodinové mise do vyhrazeného prostoru TSA07 v jihozápadní části Polska, nad vojenským výcvikovým prostorem Świętoszów u města Żagań.

Ve dnech 24. až 28. června se ve vzdušném prostoru České republiky opět po roce uskutečnilo již tradiční mezinárodní cvičení Ramstein Guard 19, zaměřené na výcvik převážně příslušníků Vzdušných sil AČR ve vedení bojové činnosti při rušení radiolokačních, rádiových a GPS prostředků. Cvičení Ramstein Guard se koná v rámci programu NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Programme) a je v průběhu roku organizováno v různých státech aliance. 21. základna taktického letectva vyčlenila pro cvičení  Ramstein Guard opět letouny JAS-39 Gripen od 211. taktické letky a podzvukové L-159A od 212. taktické letky. Piloti si procvičili vedení bojové činnosti za podmínek rušení palubního radiolokátoru, rádiové komunikace, palubních GPS prostředků a vyzkoušeli si i použití systémů vlastní ochrany. Čáslavské letiště bylo během cvičení dočasným působištěm rušícího letounu DA-20 (reg. G-FFRA) od společnosti Cobham Aviation, který sem přilétl na týden z britského Bournemouthu. Posádka britského rušiče tentokrát  používala během misí z Čáslavi převážně volací znak „GHOST“.

 

Letní měsíce většinou znamenají ať už výluku v Pardubicích, nebo zasloužený odpočinek a vybírání dovolených před náročnou podzimní výcvikovou aktivitou. Léto roku 2019 však bylo trochu odlišné z důvodu příprav na nejdůležitější misi čáslavských stíhačů v tomto roce – plnění operačního úkolu v rámci 51. rotace Baltic Air Policing a mise 3. úkolového uskupení Armády České republiky Baltic Air Policing 2019. Samotné přípravy na celkově šestou zahraniční misi českých Gripenů probíhaly samozřejmě již od začátku roku, ovšem především v posledních dvou měsících léta se velice zintenzivnily, což bylo možné poznat například na letounech ostré hotovosti, které v této době nosily netradičně i rakety středního dosahu AIM-120C-5 AMRAAM a nové zaměřovací a průzkumné kontejnery Litening 4i. Právě s touto výzbrojí a výstrojí se letový a pozemní personál čáslavské základny co nejdůkladněji seznamoval.

Úkolem českých stíhačů bylo po dobu čtyř měsíců držet ostrou hotovost v rámci systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System – Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO) pomocí letounů JAS-39C Gripen a tak se podílet na zachování integrity a bezpečnosti vzdušného prostoru členských států NATO – Litvy, Lotyšska a Estonska. České Gripeny byly v Estonsku v přímé podřízenosti vedoucího hotovostní směny mnohonárodního operačního střediska vzdušných sil CAOC (Combined Air Operations Centre) v německém Uedemu. Velením 3. úkolového uskupení byl pověřen zkušený stíhací pilot a zástupce velitele 21. křídla taktického letectva 21. základny taktického letectva v Čáslavi, 42letý podplukovník Pavel „Speedy“ Pavlík. „Speedy“ měl v uvedené době nalétáno celkově přes 2000 hodin na typech Z-142CAF, L-29 Delfín, L-39 Albatros, L-159 ALCA a JAS-39 Gripen, z toho přímo na Gripenu zhruba 950 letových hodin. V minulosti se již podílel na ochraně vzdušného prostoru v rámci zahraniční operace Baltic Air Policing 2012 v litevském Šiauliai a mimořádně zajímavá je i skutečnost, že se „Speedy“ stal v říjnu 2012 prvním aliančním stíhacím pilotem, který s Gripenem přistál na tehdy nově zrekonstruovaném letišti Ämari.

Už v sobotu 24. srpna 2019 odlétla s týdenním předstihem z 21. základny taktického letectva v Čáslavi první část Úkolového uskupení Armády ČR Baltic Air Policing, kterou do Ämari přepravil transportní letoun CASA C-295M ev. č. 0452 z výzbroje kbelské 242. transportní letky. Tento tzv. „Advanced tým“ musel v prostorech letiště Ämari připravit vše potřebné pro přijetí pětice letounů JAS-39 Gripen a druhé části příslušníků uskupení, který se plánoval o týden později. Přesun „carga“ pokračoval i ve čtvrtek, kdy do Ämari opět letěla CASA C-295M ev. č. 0452. V pátek 30. srpna odlétla do Estonska i druhá a zároveň hlavní část Úkolového uskupení AČR Baltic Air Policing 2019, kterou tvořila pětice letounů JAS-39C (4+1 záložní) z výzbroje čáslavské 211. taktické letky. Jako první odstartovala z čáslavského letiště transportní CASA C-295M ev. č. 0452 s přibližně 40 příslušníky pozemního personálu kontingentu, kteří se připojí ke svým kolegům, jež do Estonska přelétli před týdnem. Krátce po Case zamířil do Ämari i dopravní CL-601 Challenger ev. č. 5105 z kbelské 241. dopravní letky. Přesně v 11.15 hodin vzlétla z mateřské 21. základny taktického letectva v Čáslavi první dvojice letounů JAS-39C Gripen tč. 9239, 9240 a nabrala směr Estonsko, o půl hodiny později ji následovala druhá dvojice tč. 9241 a 9234 („100 let letectva a PVOS). Zhruba o hodinu později pak odstartoval poslední z nadzvukových strojů „sólák“ tč. 9237.

Čáslavský stíhač se zdraví s příslušníky 121. Expeditionary Air Wingu britské RAF, kteří v estonském Ämari zabezpečovali s letouny Typhoon ostrahu pobaltských států a od nichž čeští piloti převzali v září 2019 operační úkol. První dvojici českých Gripenů t.č. 9239 a 9240 přivedl do Ämari zkušený pilot na snímku, jenž pět let sedlal kokpit Alcy u 212. taktické letky a v roce 2015 prošel ve Švédsku přeškolením na stroje JAS-39. Jeho číslem při letu do Ämari byl naopak mladý „fighter“, který přišel k tygří letce v roce 2016 přímo od 213. výcvikové letky, kde do té doby létal na L-39ZA a L-159T1. (foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

 

Český Gripen v péči pozemního personálu na stojánce letecké základny v Ämari krátce po příletu do Estonska. Dobře je vidět výzbroj v podobě střel AIM-120C-5 AMRAAM a AIM-9M-9 Sidewinder, plus kontejner Litening 4i. Později se konfigurace strojů změnila a Gripeny mise BAP 2019 létaly převážně s dvojicí přídavných nádrží a pouze střelami krátkého dosahu. (foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

 

Čtveřice letounů Gripen se vydala do Pobaltí plně vyzbrojená se zvláštním povolením zemí, přes které vede trasa přeletu a v konfiguraci, ve které se předpokládalo plnění operačního úkolu v rámci BAP2019, tedy s výzbrojí v podobě střel AIM-120C-5 AMRAAM, AIM-9M-9 Sidewinder a plného palebného průměru pro palubní 27mm kanón Mauser BK-27. Část letounů měla na pylonu č. 4 navěšenu i novinku ve výzbroji českého letectva –  zaměřovací a průzkumný kontejneru Litening 4i. Pouze poslední letoun odlétl bez výzbroje v konfiguraci se třemi přídavnými nádržemi. Jinak Gripeny v Estonsku nakonec létaly převážně s dvojicí přídavných nádrží na 1100 litrů paliva a střelami Sidewinder. Samozřejmostí bylo i vybavení letounů klamnými cíli infračerveného spektra (FLARE) ve spodní trupové kazetě BOP/C. Vzhledem k častým letům nad mořem pak čeští piloti používali i speciální termo-izolační oblek „Isolerdräkt 97“ pro případ nutného opuštění letounu a pádu do studené vody. Armáda zároveň zpřísnila ochranu identity účastníků zahraničních misí včetně té současné do Pobaltí, a to především z důvodu obtěžování rodin vojáků jiných armád NATO na sociálních sítích či nevyžádanými telefonáty. Nejzávažnější byl případ z roku 2017, kdy rodiny nizozemských vojenských pilotů od posledního nasazení v Pobaltí obtěžovaly telefonáty neznámých lidí se silným ruským přízvukem a výzvami, ať se jejich muži raději vrátí z mise Baltic Air Policing domů. K incidentům začalo docházet většinou poté, co vojáci z Pobaltí sami volali z vlastních mobilních telefonů rodinám. Návrat všech příslušníků kontingentu i letounů Gripen zpět na domovskou základnu byl naplánován v prvním až druhém týdnu v lednu 2020. V průběhu mise se vystřídaly na estonské letecké základně v Ämari celkem 2 rotace, kdy určitá část personálu byla v polovině mise vystřídána.

Zatímco značná část 211. taktické letky zajišťovala ochranu vzdušného prostoru baltských států a samotné České republiky, příslušníci letky si ještě našli čas na zapojení do tradičního cvičení Ample Strike 2019 (AMSE19), jež se tentokrát uslutečnilo v termínu 29. srpna do 16. září. Kromě České republiky se cvičení zúčastnilo dalších pět zahraničních armád aliančních zemí v podobě Maďarska, Německa, Slovenska, Spojených států amerických a Velká Británie. Cílem cvičení Ample Strike je standardně sladění výcviku předsunutých návodčích (FAC/JTAC) s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Největší zastoupení měly na AMSE19 tradičně Vzdušné síly AČR, které vyčlenily dvojici strojů JAS-39C od 211. taktické letky, čtyři podzvukové L-159A od 212. taktické letky a trojici bitevních vrtulníků Mi-24V/Mi-35 od 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou. Gripeny s Alkami létaly klasicky ze své domácí základny v Čáslavi a účast alespoň dvojice JAS-39 byla v uvedené době asi maximem možného, neboť 211. letka byla extrémně vytížena úkoly v rámci nasazení 3. úkolového uskupení Armády České republiky Baltic Air Policing 2019 v estonském Ämari a samozřejmě dalším plněním úkolů v rámci domácího pohotovostního systému QRA.


 

 

2020 / ani Covid-19 nás nezastaví

Hned v úvodu nového roku, ve čtvrtek 2. ledna přistály krátce po 13. hodině na 21. základně taktického letectva v Čáslavi letouny JAS-39C Gripen, které tak ukončily své působení v rámci 3. Úkolového uskupení AČR Baltic Air Policing 2019 na estonské základně Ämari. Zde byly čtyři měsíce nasazeny k ochraně vzdušného prostoru členských států NATO (Litvy, Lotyšska a Estonska) v rámci aliančního systému protivzdušné a protiraketové obrany (NATINAMDS). 3. Úkolové uskupení s pěticí letounů JAS-39C Gripen plnilo svůj operační úkol v Estonsku od 1. září 2019 společně s kontingenty vzdušných sil Belgie a Dánska, které se svými letouny F-16AM působily z litevské základny Šiauliai. Česká armáda vyslala do Estonska zhruba sedmdesát pět členů leteckého a pozemního personálu převážně z 21. základny taktického letectva Čáslav, z toho bylo cca 8-10 pilotů. Během svého nasazení čeští piloti provedli celkem 13 ostrých startů „Alpha Scramble“ a nalétali stovky letových hodin. Kromě ostrých startů k letounům, které nekomunikovaly s řízením letového provozu, neměly letové plány nebo zapnuté odpovídače, piloti absolvovali společné výcvikové mise i s jednotkami aliančních předsunutých sil, které NATO v oblasti rozmístilo, nebo také cvičili tankování za letu.

K předání operačního úkolu došlo již v úterý 31. prosince 2019 v 7 hodin ráno, kdy službu převzali příslušníci polského 9. Kontingentu PKW Orlik s letouny F-16C Block 52, jehož jádro tvořili piloti a pozemní personál 10. Eskadry z  32. Bazy Lotnictwa Taktycznego z Łasku. Samotný přelet všech pěti Gripenů z Estonska se plánoval ve dvou blocích, přičemž poslední pátý stroj měl dorazit až v podvečer, z důvodu účasti na slavnostním ceremoniálu v Ämari. Nakonec ale vše dopadlo úplně jinak a ve čtvrtek dorazily z Estonska pouze tři Gripeny ev. č. 9239, 9244 a 9245, které nad čáslavskou základnu přilétly v efektní formaci za doprovodu dvojice hotovostních letounů, a následně v pořádku přistály na dráhu 31 čáslavské základny. U čtvrtého stroje ev. č. 9237 byla totiž během mezipřistání v litevském Šialiai z důvodu doplnění paliva metodou „hot-refueling“ zjištěna palubním systémem Gripenu technická závada, a letoun tak musel zůstat zhruba týden v Litvě kvůli opravě. Poslední pátý stroj ev. č. 9234, který se v podvečerních hodinách vracel z Ämari, byl zase nucen divertovat na pardubické letiště z důvodu rychlého zhoršení meteorologických podmínek pod minima pro daný typ na domovské základně a zpět do Čáslavi se vrátil až druhý den dopoledne. Ještě večer se zpátky do vlasti vrátila na palubě transportní Casy C-295M rovněž první část příslušníků 3. úkolového uskupení AČR.

Typický „cvrkot“ pozemního personálu po přistání letounů, vracejících se z mise v Estonsku. Kromě standardní poletové kontroly je nutné svěsit veškerou raketovou výzbroj v podobě střel Amraam plus Sidewinder a uložit ji na přepravní vozíky, dále vybít palubní kanón Mauser BK-27 a munici ráže 27mm rovněž uložit do beden, zapomenout nelze ani na vybití výmetnic s klamnými cíly FLARE. V případě návratu z Islandu by musel být ještě zkontrolován teleskopický tankovací nástavec. (foto:  prap. Martin Král, 21. zTL)

 

Pro rok 2020 plánovali příslušníci 211. taktické letky celou řadu výcvikových aktivit, které měly vyvrcholit účastí na NATO Tiger Meetu v Portugalsku a návratem do programu TLP ve španělském Albacete. Vypuknutí celosvětové pandemie Covid-19 však nakonec znamenalo zrušení prakticky veškerých větších cvičení, přitom začátek roku vypadal velice slibně. Už v lednu totiž odlétly čtyři jednomístné Gripeny ev. č. 923892419242 a 9243 na severoněmeckou základnu Schleswig-Jagel, kde se ve dnech 3. až 7. února konalo mezinárodní cvičení MAG TACDAYS 20/1, jež bylo nejen prvním zahraničním cvičením českého letectva v roce 2020, ale zároveň i prvním letošním cvičením Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group). Vzhledem k potřebě zvýšeného doletu během jednotlivých misí byla na letounech zvolena konfigurace s dvěma přídavnými nádržemi, dva stroje navíc měly na pylonu č. 4 navěšený i zaměřovací kontejner Litening 4i. Příslušníky pozemního personálu a potřebné cargo pak do Německa dopravila transportní Casa C-295M ev. č. 0454 od kbelské 242. transportní letky.

Do cvičení se nakonec zapojilo více než 20 letounů, nejvíce jich samozřejmě vyčlenilo německé letectvo, které nasadilo stroje Tornado IDS od domácí TLG51 „Immelmann“ z Jagelu, dále stíhací EF2000 od TLG71 „Richthofen“ z Wittmundu, jeden transportní Airbus A400M od LTG62 z Wunstorfu a jeden tankovací Airbus A310 MRTT z letiště Köln-Bonn, určený pro doplňování paliva do vzduchu. Z dalších zahraničních účastníků pak do Schleswigu přilétly ještě čtyři maďarské Gripeny. První letošní MAG TACDAYS 20/1 bylo zaměřeno především na procvičování manévrového vzdušného boje, tankování za letu a provádění nočních misí v rámci společných leteckých operací COMAO (Composite Air Operations), kdy v jedné formaci letí letadla různých typů. „Hlavním úkolem našich stíhačů bylo vybojovat a udržet vzdušnou nadvládu nad územím protivníka, a zajistit tak bezpečný průlet letounů určených k útokům na pozemní cíle,“ vysvětlil major Martin Špaček, velitel úkolového uskupení z 21. základny taktického letectva Čáslav. Noční lety jsou pro piloty logicky náročnější než ty denní: „Musíte se zaměřit na pilotování podle přístrojů, protože nemáte vizuální reference jako ve dne,“ doplnil mjr. Špaček alias “Jet Lee“. Cvičení podle něj bylo pro jeho kolegy obrovským přínosem – znovu měli možnost létat v mezinárodním prostředí a své schopnosti porovnat s ostatními, třeba s maďarskými Gripeny či německými stroji Eurofighter. Piloti se zároveň zdokonalovali i v plánování misí.

Jeden ze čtveřice českých mladíků, kteří u 73. letky „Phoenix“ na švédské základně Satenäs prošli přeškolením na stroje JAS-39. (foto: Astrid Amtén)

V roce 2020 zároveň pokračovala obměna létajícího personálu a do Švédska tak v polovině února vyrazili na přeškolení další čtyři mladí čáslavští „Fighteři“. Jejich tříměsíční přeškolovací výcvik na nadzvukové letouny JAS-39C/D Gripen probíhal na letecké základně Satenäs, kde sídlí křídlo F7 „Skaraborgs“ a čeští stíhači byli prvními zahraničními přeškolovanými piloty Gripenů u znovu obnovené 73. letky „Phoenix“, která byla reaktivována v rámci nově vytvořené Gripen Training Academy.  Čeští piloti při přeškolení ve Švédsku nalétali zhruba 30 letových hodin na simulátoru a 15 letových hodin na dvoumístných JAS-39D a poté i na jednomístné variantě JAS-39C. Po návratu zpět do ČR pak zahájili taktický výcvik přímo u letky, na jehož konci budou moci býti zařazeni do hotovostního systému NATINAMDS. Nová čtveřice tak personálně posílila stav letky, kterou z různých důvodů opustili dlouholetí a mimořádně zkušení „matadoři“ a instruktoři v podobě Tomáše „Clerka“ Merty, Milana „Rimmera“ Nykodyma, Martina „Hobbita“ Peldy či již zmiňovaného Martina Nezbedy nebo velitele letky pplk. Radoslava „Snipera“ Matuly, který po předání velení nad 211. tl dne 25. června 2020 pplk. Michalu Daňkovi, odešel na post velitele letištní správy Pardubice.

V dubnu, kdy v ČR již naplno vypukla pandemie Covid-19, zahájili svůj výcvik i display piloti 21. zTL pro jejich certifikaci, což je nezbytná nutnost pro možnost vystupování na veřejnosti. S tím jak ovšem docházelo ke stále větším omezením v souvislosti s přijatými opatřeními v boji proti Covid-19 začalo být jasné, že se v letošním roce pravděpodobně neuskuteční žádná veřejná akce a z tohoto důvodu byl výcvik display pilotů přerušen. Je to samozřejmě obrovská škoda, neboť v letošním roce převzal štafetu po Ivo Kardošovi nový display pilot na JAS-39, jeho identitu však nebudeme zveřejňovat a počkáme až na oficiální představení základnou. I v takto složité době samozřejmě pokračoval běžný výcvik a aktivity spojené především s integrací NVG a Link16.

Protože pandemie Covid-19 přinesla zrušení většiny naplánovaných výcvikových aktivit v Evropě, čáslavským stíhačům tak zbývala pouze jediná možnost pro intenzivní výcvik, a to zapojení do přeshraniční spolupráce s našimi aliančními kolegy z Německa a Polska v rámci cvičení Cross Border. V úterý 5. května například dvojice českých hotovostních strojů JAS-39C letěla do polského vzdušného prostoru jižně od letecké základny Łask, aby se zde střetla v rámci DACT s polskými stíhači na F-16C od 10. taktické letky ze 32. Blot v Łasku. Podobné vzdušné souboje mají přesně daný námět, a pokud strana, která plánuje celou akci, neudělá nějakou zásadní taktickou chybu, většinou vyhrává. Cílem je ověřit předem nacvičené postupy a taktiku vzdušného boje. V následujících týdnech se pak čeští stíhači realizovali podobné vzdušné boje s německými piloty EF2000 a to jak v našem vzdušném prostoru, tak i německém. Právě spolupráce čáslavských stíhačů 211. taktické letky a jejich německých kolegů od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) z bavorského Neuburgu je v rámci cvičení Cross Border dlouhodobá a velmi intenzivní. V pondělí 25. května se trojice českých strojů JAS-39 Gripen vydala ze své mateřské základny v Čáslavi do vzdušného prostoru Německa, aby zde naši piloti opět realizovali důležitý výcvik v tankování za letu z německého tankeru A-310 MRTT. Stejná akce se pak realizovala ještě ve čtvrtek 28. května. Armáda se pochopitelně snaží, aby každý z pilotů JAS-39 měl kvalifikaci pro tankování ve vzduchu (AAR) za denních podmínek a zároveň, aby si již vycvičení piloti své oprávnění k tankování za letu udrželi. K tomu je nutné se minimálně jednou v šestiměsíčním intervalu účastnit vzdušného tankování, což bývá problém vzhledem k obecné nedostupnosti tankerů v Evropě.

Téměř každoroční výluka leteckého provozu v Čáslavi a přesun části techniky na záložní letiště v Pardubicích je usnadněn nejen blízkostí pardubického letiště a vybudovanou infrastrukturou, ale zároveň i skutečností, že většina létajícího i pozemního personálu pochází z Královéhradecka a Pardubicka. Čáslavské Gripeny a L-159 zde využívají část oploceného a zmodernizovaného rozptylu bývalého 4. slp. Na snímku Gripen t.č. 9235 opouští pardubickou RWY 27 během odletu z výluky dne 27. července 2020. (foto: Marek Horák, www.airplane-pictures.net)

 

V poslední době snad neexistuje rok, kdy by čáslavská základna neměla výluku a nebylo tak nutné přesunout část techniky do Pardubic, a letošek samozřejmě nebyl výjimkou. Z důvodu plánované technické odstávky čáslavské řídící věže a nutného provedení údržby zpevněných ploch plus prací spojených s budováním nové infrastruktury byla 7. července 2020 přelétnuta technika na záložní letiště do Pardubic a ještě téhož dne také došlo k zaujetí nepřetržité hotovosti v rámci aliančního systému NATINAMDS dvojicí letounů JAS-39C Gripen. K pernikářům nakonec zamířilo šest Gripenů ev. č. 9234, 9235, 9237, 9238, 9242, 9819 a stejný počet „Alkáčů“ – L-159T2 ev. č. 6028, 6031, L-159T1+ 6046 a L-159A 6059, 6063, 6065. Dále také zabezpečovací personál v počtu do 80 osob. Přesun techniky a personálu zpět na mateřskou základnu v Čáslavi proběhl 27. července 2020. Krátce po návratu do Čáslavi se piloti taktického letectva zapojili do hlavního scénáře národního cvičení Quo Vadis 2020, které se uskutečnilo ve středu 5. srpna ve vzdušném prostoru u aeroklubového letiště v Moravské Třebové a Vzdušné síly AČR zde uskutečnily jak jinak než úspěšnou komplexní leteckou operaci typu COMAO (Composite Air Operations). Z pohledu čáslavských stíhačů s letouny JAS-39 Gripen šlo o vybojování vzdušné nadvlády nad vzdušným prostorem celé operace, který následně přenechali kolegům s L-159, jejichž úkolem byla podpora speciálních sil na zemi formou CAS.

Ve dnech 7. -17. září 2020 se Gripeny 211. tl zapojily do každoročního cvičení Ample Strike 2020, které je zaměřeno na výcvik leteckých návodčích FAC/JTAC. Díky pandemii Covid-19 byla letošní účast ze zahraničí slabší než obvykle, ale provoz na 21. zTL v Čáslavi běžel na plné obrátky. 211. Taktická letka letos poprvé použila značkovací kontejnery Litening 4i při podpoře pozemních vojsk, když s nimi působila v některých misích CAS při výcviku návodčích. Konkrétně takto létal například JAS-39C tč. 9237. Mimo toho bylo dalším cílem cvičení pro 211. letku zejména procvičit a zdokonalit postupy leteckého tankování za letu AAR ve spolupráci s KC-135R od USAF, který byl jako již tradičně během cvičení umístěn na základně v blízkých Pardubicích. Mimo již uvedeného „sóláku“ tč. 9237 byly během cvičení zaznamenány na letových akcích další stroje JAS-39C tč. 9234, 9235, 9236, 9238, 9239, 9242, 9245 a také „spárka“ JAS-39D tč. 9820.

Koncem září čekala čáslavské piloty Gripenů jedna velmi zajímavá mise, když v pátek 28. srpna dvojice stíhacích letounů JAS-39C ev.č. 9234 a ???? od 211. taktické letky s volacími znaky „MAIDEN 11/12“ doprovázela přes Českou republiku americký bombardér B-52H reg. 61-0034. Ten vzlétl ze základny RAF Fairford s volacím znakem „NATO 01“ a v rámci jednodenní operace Allied Sky 2020 měl společně s několika dalšími bombardéry přeletět nad všemi 30-ti členskými státy NATO. Gripeny se k bombardéru letícímu z německého vzdušného prostoru připojily zhruba na úrovni Velvar a celá formace pak letěla přes ČR v letové hladině 27.000 feetů až k hranicím se Slovenskem, kde si jej převzali slovenští kolegové s letouny MiG-29AS.

Zatím poslední mezinárodní cvičení čáslavských stíhačů s názvem AAR Conversion Training 2020 proběhlo ve dnech 2. až 6. listopadu ve Švédsku a jeho hlavním námětem bylo vycvičení třech nových pilotů v procedurách tankování za letu AAR (Air-to-Air Refueling), zatímco další piloti si prodloužili kvalifikaci. Za tímto účelem odlétla čtveřice Gripenů ev. č. 9239, 9242, 9245 a spárky 9820 přes německý vzdušný prostor na švédskou základnu v Ronneby, která je domovem křídla F17 „Blekinge“, aby zde následně  trénovali doplňování paliva se švédským tankerem Tp.84T, a to jak při letech nad pevninou, tak i nad mořem. V pátek 6. listopadu se pak čtveřice strojů vrátila zpět do Čáslavi.

JAS-39C tč. 9237 přistává na čáslavskou RWY 31 po návratu z odpolední mise cvičení Ample Strike 2020. Mimo podtrupového „baku“ na 1 100 litrů ze stroje JAS-39C tč. 9241 „Wildcat“ je podvěšen také zaměřovacím a značkovacím kontejnerem Litening 4i, který 211. taktická letka používá od podzimu 2018, ale většinou jen na hotovostních strojích QRA NATINAMDS. Během letošního cvičení AMSE20 je však příslušníci 211. letky nasadili i při některých misích CAS ve VVP Boletice. K nově pořizované protizemní výzbroji byly dodány i tzv. NATO Standard pylony, na které je možné tuto munici v podobě „hloupých“ pum Mk.82 či laserově naváděných GBU-12 navěsit, letoun na snímku má však klasické „švédské“ závěsníky pro výzbroj A2A. (foto: Aleš Hottmar)


2021-2025 / poslední „pětiletka“ českých Gripenů?

Je docela možné, že koncem roku 2020 vstupuje služba letounů JAS-39 Gripen u Vzdušných sil AČR do své poslední „pětiletky“, neboť nejpozději v roce 2025 by mělo být zveřejněno, jakým způsobem bude v ČR řešeno pokračování „nadzvuku“ a jednou z celé řady variant je i pořízení zcela nové platformy. Ať již celý příběh dopadne jakkoliv, je naprosto nezpochybnitelné, že letoun JAS-39 Gripen byl pro armádu ČR obrovským přínosem a umožnil českým pilotům získat nezpochybnitelný kredit u svých aliančních partnerů, ostatně počet zahraničních misí a nálet 30.000 letových hodin, kterého bylo dosaženo 11. listopadu 2020, je tím hlavním potvrzením současných kvalit českého taktického letectva. V následující „pětiletce“ čeká české Gripeny implementace dalších schopností v rámci nové softwarové aktualizace, kterou švédský výrobce Saab označuje jako verzi MS20 Block 2, čímž by měl být v podstatě celý proces modernizace MS20 ukončen. Už v loňském roce se zpracovávaly nezbytné podklady pro uzavření smlouvy na modernizaci letounu JAS-39 Gripen v rámci nové softwarové aktualizace, jejíž součástí bude například integrace systému IFF Mode 5, který zlepší schopnost letounů JAS-39 Gripen v rámci rozpoznání cílů „vlastní – cizí“. V rámci aktualizace softwarové edice MS20 na verzi Block 2.0 dále dojde k reinstalaci přesné vojenské GPS, čímž by se měl zpřesnit systém GCAS, neboli Ground Collision Avoidance System. Ministerstvo obrany dále plánuje v letech 2022-23 akvizici nových protiletadlových raket krátkého a středního dosahu, a do roku 2025 i pořízení nové GPS naváděné protizemní munice.

Neméně zajímavým modernizačním prvkem je integrace tzv. FAC – link (Forward Air Controller – link), pro zlepšení schopnosti provádět přímou leteckou podporu pozemních jednotek ve spolupráci s JTAC. Tento datalink výrobce označuje jako Digital CAS a je integrován právě v nejnovější softwarové edici MS20. Digital CAS je obousměrný šifrovaný datalink, který využívá samostatný rádiový kanál pro operátory JTAC/FAC. Ti pro zobrazení a odesílání dat pomocí datalinku používají speciální terminál, přes který komunikují s pilotem Gripenu. Operátor FAC je tak schopen poslat pilotovi šifrované datové informace o popisu cíle a jeho lokalizaci, směru útoku, poloze vlastních a nepřátelských sil, typu útoku a preferované munici, časové synchronizaci atd. Ve fázi přípravy je pak budoucí zavedení nového standardního radiokomunikačního systému SATURN (Second generation Anti­‑Jam Tactical UHF Radio for NATO). SATURN je druhá generace systému utajeného spojení NATO, který byl vyvinut tak, aby odolával nejnovějším a budoucím způsobům rušení. Tento systém zajišťuje normální a bezpečnou obousměrnou hlasovou a datovou komunikaci ve frekvenčních pásmech 30 až 400 MHz (VHF / UHF) a je kompatibilní s předchozími systémy Have Quick a Have Quick II.

Toto jsou prozatím asi veškeré plánované modernizace českých Gripenů, které se uskuteční ještě před ukončením druhého pronájmu v roce 2027. Další možnosti modernizace budou závislé na zásadním rozhodnutí, zda AČR bude pokračovat na platformě JAS-39C/D i po roce 2027, nebo si naopak zvolí jinou cestu. Vzhledem k současným „vítězným“ aktivitám amerického výrobce Lockheed Martin nemusí být konečné rozhodnutí tak jasné, jako se zdálo ještě před 2-3 lety a švédský výrobce rozhodně nemá nic jisté. I když do jeho karet nyní hraje zejména skutečnost, že samotné švédské letectvo hodlá platformu Gripen C/D provozovat v síle minimálně jednoho leteckého křídla i nadále s výhledem až do roku 2035 včetně potřebných upgradů, což může VzS AČR přinést zajímavou možnost rozšířit nynější minimální počet 14 ks Gripenů další možnou akvizicí strojů, které se stanou ve Švédsku přebytečnými po zavádění nové verze JAS-39E. V tomto ohledu by měl být výběr nového supersoniku zřejmě koordinován i s dalším osudem provozu L-159A, které budou muset v letech 2028-30 projít další velkou revizí, neboť jim bude končit rezurs nynější komplexní revize PP16. Jistého tak není v podstatě nic, protože konečné slovo totiž nebudou mít vojáci, ale politici, a něco nám říká, že rozhodování v této věci bude ještě velice zajímavé. Nechme se tedy v roce 2025 překvapit.

Autoři textu: Aleš Hottmar a Radim Špalek

Všechny informace obsažené v tomto článku byly získány z volně dostupných zdrojů a text samotný si v žádném případě nedělá nárok na to, že se jedná o bezchybnou „kroniku“ provozu typu JAS-39 Gripen u nás. Takovou práci budou muset za pár let udělat jistě povolanější, nicméně v tuto chvíli bylo našim úmyslem přiblížit službu tohoto švédského supersoniku u Vzdušných sil AČR všem čtenářům, kteří by si ji chtěli zrekapitulovat ve větší míře, než je možné běžně dohledat.

Snáší se nad českými Gripeny pomalu soumrak, nebo je čeká ještě další služba v českém letectvu? Ať už řešení otázky nadzvuku po roce 2027 dopadne jakkoliv, je s odstupem 15 let možné konstatovat, že švédské stroje v podstatě udržely při životě české nadzvukové letectvo a naši piloti se díky nim mohli dostat mezi elitu aliančních stíhačů. To není žádná zdvořilostní fráze, ale reálné zhodnocení schopností, budovaných v posledních 15 letech. (foto:  Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)


 

 

(úvodní ilustrační foto:  Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

 

Fotografie:

Radim Špalek – www.airfighters, Marek Horák – www.airplane-pictures.net, kpt. Ivo Kardoš – 21. zTL Čáslav, Cpl Lee Matthew – RAF Photographer, prap. Martin Král – 21. zTL, Tech. Sgt. Mindy Bloem – Texas ANG, Aleš Hottmar, mjr. Milan Nykodym – 21. zTL Čáslav, Jan Kalina – www.czechairspotters.com, Astrid Amtén – F7 Skaraborgs.

 

Zdroje:

Vlastní archív – Aleš Hottmar a Radim Špalek

Cvičení Quo Vadis, autor Michal Voska, A-Report 4/2015

Cvičení Quo Vadis, autor Tomáš Soušek, L+K 4/2015

Cvičení Ramstein Guard 12: Jak se bránit, když nepřítel ruší signál?, autor Lucie Machorkováhttp://www.bvrpz.army.cz/aktuality/cviceni-ramstein-guard-12-jak-se-branit-kdyz-nepritel-rusi-signal

Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR, autor kapitán Tomáš Maruščák, styčný důstojník ÚU ASICIPPN II, http://www.mocr.army.cz/aktualni-mise/air-surveillance/zpravodajstvi/letouny-jas-39-gripen-jsou-z-islandu-zpet-v-cr-113763/

Po gripenech dorazili na Island i zbylí příslušníci mise, autor kapitán Tomáš Maruščák, http://www.mocr.army.cz/aktualni-mise/air-surveillance/zpravodajstvi/po-gripenech-dorazili-na-island-i-zbyli-prislusnici-mise-112972/

Gripeny zaujaly na Islandu ostrou hotovost, autor kapitán Tomáš Maruščák, http://www.mocr.army.cz/aktualni-mise/air-surveillance/zpravodajstvi/gripeny-zaujaly-na-islandu-ostrou-hotovost–113031/

Pětice letounů JAS-39 Gripen už přistála na Islandu, autor Miroslav Šindelář, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/petice-letounu-jas-39-gripen-uz-pristala-na-islandu-112929/

Letouny JAS-39 Gripen jsou z Islandu zpět v ČR, autor kapitán Tomáš Maruščák, styčný důstojník ÚU ASICIPPN II, http://www.mocr.army.cz/aktualni-mise/air-surveillance/zpravodajstvi/letouny-jas-39-gripen-jsou-z-islandu-zpet-v-cr-113763/

České gripeny se na Islandu připravují k nasazení, autor kpt. Tomáš Maruščák, 21. zTL, http://www.mise.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ceske-gripeny-se-na-islandu-pripravuji-k-nasazeni-127116/

Čeští piloti gripenů prošli certifikací a začali střežit vzdušný prostor nad Islandem, autor kpt. Marek Maxim Švancara, styčný důstojník Úkolové uskupení ASICIPPN, http://www.mise.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cesti-piloti-gripenu-prosli-certifikaci-a-zacali-strezit-vzdusny-prostor-nad-islandem-127353/

Gripeny se na Islandu zúčastnily nezvyklého cvičení, ze vzduchu útočily na fregatu, autor kapitán Marek Maxim Švancara, http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/island-ap/zpravodajstvi/gripeny-se-na-islandu-zucastnily-nezvykleho-cviceni–ze-vzduchu-utocily-na-fregatu-127687/

Čeští piloti na Islandu už nalétali přes 100 hodin, autor podplukovnice Jolana Fedorková, http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/island-ap/zpravodajstvi/cesti-piloti-na-islandu-uz-naletali-pres-100-hodin-127999/

Gripeny dnes ukončily ostrou hotovost na Islandu, autor kapitán Marek Maxim Švancara, kapitán Tomáš Maruščák, http://www.mise.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/gripeny-dnes-ukoncily-ostrou-hotovost-na-islandu-128270/

NATO Tiger Meet 2016: Jeden den z pohledu pilota stíhačky, autor nadporučice Alžběta Doubková

Čeští stíhači si z mezinárodního cvičení NATO Tiger Meet 2018 odnášejí třetí místo, autor Michal Voska, kapitán Tomáš Maruščák

 

(aktualizace: 21. 11. 2020)