AktualityTechnika

Letecké muzeum v Kunovicích získalo do expozice vládní Jak-40

Už ve čtvrtek 15. října 2020 přesně v 9:57 hod. přistál na letišti v Kunovicích bývalý vládní dopravní letoun Jak-40 ev. č. 0260 z výzbroje 241. dopravní letky na 24. zDL v Praze-Kbelích. Tento vyřazený vládní speciál získalo Technické muzeum v Brně, které jej zapůjčilo do expozice Leteckého muzea v Kunovicích. Jde tak o další významný projekt v rámci mezimuzejní spolupráce.

Přílet Jaku-40 se měl původně uskutečnit již v úterý 13. října, ale vzhledem ke špatnému počasí a nutnosti letět za podmínek VFR se nakonec přesunul na čtvrtek 15.10., kdy již panovalo lepší počasí. Během příletu posádka Jaku-40 nejprve udělala průlet nad letištěm a poté i nad muzeem. Po přistání na kunovickou dráhu 20 a zarolování na stojánku před terminálem je čekala slavobrána od letištních hasičů společnosti Aircraft Industries.

V případě Jaku-40 ev. č. 0260 jde o první vojenské letadlo po více než třiceti letech, které provedlo své poslední přistání na kunovickém letišti a poputuje do expozice kunovického leteckého muzea. Stroj z Kbelského letiště přeletěla posádka 241. dopravní letky ve složení: kapitán posádky major Ondřej Kudělka, druhý pilot major Pavel Kondras a palubní technik kapitán Daniel Judák. Pro kbelskou posádku zároveň přiletěl do Kunovic „Turbík“ L-410UVP-E20M ev. č. 2602 a odpoledne cca v 17:00 hod. ještě i druhý L-410UVP-E20M ev. č. 2312, jenž odvezl do Kbel zbývající členy technického personálu, kteří v Kunovicích zajišťovali předání letounu.

Po „naganském“ Tu-154M jde o druhý letoun z vládní letky a čtvrtý salónní stroj v kunovickém muzeu. S takovým počtem VIP letadel v jednom muzeu se expozice kunovického muzea stává unikátní v celoevropském měřítku. Letadlo nyní čeká příprava na přesun a vystavení  v areálu muzea, kde mu bude  vybudováno stání. Kromě brněnských kolegů z Technického muzea se do projektu zapojili především příslušníci 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely a velitelství Vzdušných sil Armády České republiky. Dále pak ministerstvo obrany, Vojenský historický ústav Praha, město Kunovice a vedení a pracovníci společnosti Aircraft Industries.

Stroj evidenčního čísla 0260 byl dodán ze Sovětského svazu pro potřeby tehdejšího Leteckého oddílu Federálního ministerstva vnitra v roce 1979, kde s imatrikulací OK-BYK létal až do roku 1998. Poté byl převeden ke Vzdušným silám AČR, kde získal své současné „vojenské“ značení. Z armádní služby byl pak slavnostně vyřazen 2. září 2020. Letadla Jak-40 mají vazbu také přímo ke Kunovicím. V rámci vnitrostátních linek sem tyto stroje v minulosti pravidelně létaly a místní letiště nejednou navštívily také jako součást vládní letky. Konkrétně stroj ev. č. 0260 přiletěl na kunovické letiště naposledy 3. července 2019, když přepravoval prezidenta České republiky Miloše Zemana. Druhý letoun Jak-40 ev. č. 1257 pak získalo do svých sbírek letecké muzeum Kbely.

Obrovské poděkování si zaslouží Honza Lekeš, jehož úžasné fotky z příletu Jaku-40 do Kunovic můžete shlédnout v jeho fotogalerii na www.zonerama.com

Poslední přistání Jaku-40 ev. č. 0260 na RWY 20 kunovického letiště, projetí vodní slavobránou a zarolování na stojánku před terminálem, kde posádka Jaku ve složení kapitán letounu major Ondřej Kudělka, druhý pilot major Pavel Kondras a palubní technik kapitán Daniel Judák naposledy vypnula motory. Kbelská osádka po krátké ceremonii a předání stroje nastoupila do Turbíka ev. č. 2602, se kterým se vrátila zpět do Kbel. Návštěvníci kunovického muzea si budou moci nový přírůstek do expozice podrobně prohlédnout již v příští sezóně. (4x foto: Jan Lekeš)


 

 

(úvodní foto: Jan Lekeš)

(zdroj: https://www.muzeum-kunovice.cz/novy-exponat-jak-40/)