AktualityAkviziceModernizace

Druhý letový prototyp L-39NG 7004 se představil v Maďarsku

Na pozvání maďarské strany navštívil minulý týden základnu maďarských vzdušných sil v Kecskemétu výrobce Aero Vodochody se svým novým cvičným letounem L-39NG, který zde byl představen zástupcům maďarských vzdušných sil  a zároveň si jej mohli za letu vyzkoušet i zkušení maďarští instruktoři.

Na maďarskou 59. leteckou základnu „Szentgyörgyi Dezső“ v Kecskemétu (59. „Szentgyörgyi Dezső“ Harcászati Repülőbázis) dorazil v úterý 17. listopadu druhý letový prototyp L-39NG s výrobním číslem 7004, který v současné době stále létá v základovém nátěru a s přiděleným trupovým číslem 0476. V dalších dnech pak vždy smíšená česko-maďarská posádka provedla celkem tři vývozní lety. „Do L-39NG usedli naši nejzkušenější piloti a jejich dojem z letounu byl velmi pozitivní. L-39NG je dobrý a moderní cvičný letoun se skvělým potenciálem i do budoucna,“ uvedl velitel maďarských vzdušných sil, generálmajor Nandor Kilian.

Předvedení nového českého letounu maďarské straně se ujal zkušební pilot Aera Vodochody David Jahoda. „Nejprve proběhlo představení letounu na zemi a předletová příprava. Dva letečtí instruktoři z maďarské letky Gripenů absolvovali každý jeden let v roli pilota instruktora, major Tibor Molnár následně ještě provedl let z přední kabiny,“ sdělil tovární pilot David Jahoda.

Maďarské vzdušné síly mají historicky velmi dobrou zkušenost s letouny vyrobenými v Aeru Vodochody. Maďarsko totiž už v minulosti používalo velmi oblíbené cvičné stroje L-29 Delfín a v roce 1993 získalo i použité letouny L-39ZO Albatros od bývalého východoněmeckého letectva. Ty pak provozovalo až do roku 2009 u 3. letky v Kecskemétu. V letech 2007 až 2010 se navíc v Kecskemétu cvičili maďarští piloti na pronajatém továrním letounu L-159B, aby posléze mohli projít přeškolením na nadzvukové Gripeny. Všechny typy československých a později českých cvičných letounů z produkce Aera Vodochody zanechaly v Maďarsku pro své letové vlastnosti a operační schopnosti velmi dobrý dojem.

V případě L-39NG jde prakticky o úplně nový letoun z Aera Vodochody, který nabízí vyvážené vlastnosti a výkon, pokročilé letecké technologie, efektivní a propracovaný koncept výcviku pilotů a pozemního personálu a snadnou údržbu při zachování přijatelných pořizovacích a provozních nákladů. L-39NG navíc pokrývá všechny fáze výcviku pilotů.  Projekt nového „engéčka“ pokračuje stále kupředu a například v září 2020 certifikoval Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany České republiky letoun L-39NG podle nových nadnárodních vojenských standardů EMAR 21 a EMACC, uznávaných všemi vojenskými autoritami EU a NATO.

Není žádným tajemstvím, že Maďarsko chce postupně ukončit výcvik svých pilotů v zahraničí z důvodu velké finanční náročnosti a plánuje obnovení kompletních výcvikových aktivit v domácích podmínkách. Podle českého tisku má maďarské letectvo zájem až o 12 ks nových strojů L-39NG. Případná akvizice maďarského ministerstva obrany by tak pro Aero Vodochody byla bezpochyby velmi důležitou referenční zakázkou, která může otevřít tomuto tradičnímu výrobci cvičných proudových letounů přístup na další trhy. Nový L-39NG, jehož avionika je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace, má k tomuto kroku veškeré předpoklady.

Moderní kokpit druhého letového prototypu L-39NG trupového čísla 0476 si za letu vyzkoušel i dlouholetý pilot Gripenu major Tibor Molnár. Všechny lety s maďarskými instruktory pak vykonal tovární pilot Aera Vodochody David Jahoda. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva – L-39NG na hodnotících letech v Maďarsku, http://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/l-39ng-na-hodnoticich-letech-v-madarsku/)