AktualityČlánkyModernizace

České Gripeny přecházejí na novou softwarovou edici MS20

V březnu letošního roku byla zahájena na 21. základně taktického letectva dlouho očekávaná instalace nové softwarové edice MS20 do českých Gripenů. Ta je realizována u všech strojů takříkajíc v jednom okamžiku, aby se předešlo s problémy v používání dvou poměrně odlišných softwarových edic současně. V půlce března se pak naplno rozběhlo školení pilotů a pozemního personálu, a švédští zkušební piloti z úřadu pro vyzbrojování FMV v Linköpingu zahájili v třetím březnovém týdnu sérii kontrolních záletů a testů letounů s nově nainstalovaným software.

Samotný proces modernizace a příprava k instalaci MS20 (Materiel System 20) do českých Gripenů započaly již v létě 2016, kdy byla do Švédska k výrobci SAAB v Linköpingu odeslána první dvojice strojů JAS-39C. Vzhledem k požadavkům na nové schopnosti byla nezbytná také instalace nové datové sběrnice, a tak práce na každém letounu trvaly zhruba tři měsíce. K únoru 2017 už modernizací prošlo celkem osm strojů JAS-39, jako poslední byla modernizována spárka 9820, která se vrátila z Linköpingu zpět do Čáslavi začátkem března. Všechny modernizované stroje však po návratu ze Švédska stále používaly starší softwarovou edici MS19.3.

Ilustrační záběr na kabinu letounu JAS-39C Gripen v nočním režimu zobrazení, které dominují tři víceúčelové barevné displeje MFID-68 o velikosti 6×8 palců (15,7 × 21 cm) a s rozlišením 600×800 dpi. Vlevo je tzv. Flight Data Display, uprostřed pak Horizontal Situation Display a vpravo je Multi Sensor Display. Palubní desce dominuje rozměrný Head-Up Display (HUD) a pod ním je tzv. Upfront Control Panel. Za pozornost ještě stojí přepínač na pravém bočním panelu, který má dvě polohy – WAR a PEACE – a který umožňuje po přepnutí do polohy war dodatečné zvýšení výkonu některých systémů jako je například radar a EWS až o 30%. (foto: SAAB, https://saab.com/)

Softwarová edice MS20 přináší celou řadu změn a zlepšení. Z pohledu pilotů jde především o přepracovanou symboliku a způsob ovládání jednotlivých funkcí na multifunkčních displejích MFD. Další významnou novinkou je integrace automatického systému GCAS (Ground Collision Avoidance System), který podstatně zvyšuje letovou bezpečnost tím, že dokáže vyhodnotit riziko nárazu do země a automaticky mu zabránit zásahy do řízení. Pokud by tak pilot například v důsledku své chyby přivedl letoun do nezvyklé polohy, letoun se dokáže sám srovnat do horizontálního letu, samozřejmě pokud k tomu má dostatečnou výšku. Po modernizaci dále pilotům přibude možnost použití NVG, neboli brýlí pro noční vidění, které zvýší možnost vizuální identifikace cíle a provádění podpory pozemních jednotek před použitím zbraní v noci. S největší pravděpodobností se bude jednat o klasický noktovizor AN/AVS-9, který je možné připevnit na standardní švédskou přilbu „Flyghjälm“ type 116H a který již používají piloti švédského a maďarského letectva. Změn doznala také kabina, a to nainstalováním úložných prostorů na nápoje a stravu, které piloti využijí například při dálkových přeletech s využitím tankování za letu, kdy se doba letu může blížit i čtyřem hodinám.

Úpravami prošel rovněž software, ovládající palubní radiolokátor PS-05/A Mark 3, který umožnil opět zvýšit jeho dosah a vylepšil režim mapování země. Podle výrobce je možné do modernizovaných Gripenů verze C/D jednoduše instalovat i jeho nejnovější a nejvýkonnější verzi, označovanou jako PS-05/A Mark 4, a to bez nutnosti dalších zásahů do konstrukce.

Vylepšení se v rámci modernizace také dočkaly komunikační systémy, kdy se zvýšila kapacita datalinku TIDLS (Tactical Information Data Link System), a dále lepší ochrana pilota proti zbraním hromadného ničení. Individuální prostředky pilota tvoří upravená maska, upravená helma a filtr. Ty zabezpečí ochranu pilota během katapultáže a následného přistání v oblasti kontaminace. Dále jde o systém letounu s filtrem klimatizace, který zajistí, aby v kabině bylo nekontaminované prostředí. Software MS20 pak ještě usnadňuje údržbu a pozemní obsluhu tím, že zjednodušuje některé postupy týkající se například motorové zkoušky, nebo integrované autodiagnostiky.

Hlavním bonusem MS20 je však integrace nové protiletadlové a protizemní výzbroje, a to především řízené střely středního dosahu MBDA Meteor (Rb101), která představuje zásadní zlepšení v porovnání s dosud švédským letectvem užívanými střelami AIM-120B AMRAAM (Rb 99), vůči které má až trojnásobně větší tzv. „No Escape Zone“. Tedy zjednodušeně řečeno oblast s vysokou pravděpodobností zásahu definovaného cíle, pro který bude velmi obtížné uniknout, a to i za použití řady energetických manévrů pro tzv. utahání střely. To bylo právě možné u starších verzí AMRAAMu, ovšem Meteor si na rozdíl od rodiny střel AIM-120A/B/C udržuje vysokou rychlost i v koncové fázi letu. Meteor je poháněn náporovým motorem a s účinným dosahem více než 100km představuje v současné době naprostou špičku v kategorii střel BVR (Beyound Visual Range). Švédské letectvo se jej rozhodlo urychleně integrovat na své Gripeny po incidentu z 29. na 30. března 2013, kdy dvojice ruských bombardérů Tu-22M3*, doprovázená čtyřmi stíhacími letouny Su-27, simulovala nálet na hlavní město Stockholm v rámci velkého cvičení vzdušných sil Ruské federace pod názvem „Ladoga 2013“. Ruské stroje se dostaly až na hranici švédského vzdušného prostoru nad ostrovem Gotland, aniž by švédské letectvo bylo schopno jakkoliv zasáhnout z nejbližších základen v Såtenäs a Ronneby. Švédské letectvo následně čelilo značné kritice a tento ve Švédsku silně medializovaný incident byl jedním z impulsů k urychlenému zavedení střely Meteor do výzbroje švédského letectva.

Díky nákupu kontejnerů Litening 4i získají české Gripeny schopnost použít přesně naváděnou munici bez nutnosti jejího navedení pouze pomocí předsunutých leteckých návodčích. Brýle nočního vidění NVG zase zlepší pilotům situační přehled při poskytování CAS v nočních podmínkách. Nespornou výhodou je, že na Gripenech dnes létá velké množství pilotů, kteří mají bohaté zkušenosti s poskytováním CAS ještě z dob své služby na L-159. (foto: Aleš Hottmar)

 

Software MS20 dále rozšiřuje i schopnosti ničení pozemních cílů. Švédské letouny mají nově integrovány lehké řízené pumy GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) s inerciálním /satelitním navedením, které umožňují s vysokou přesností zasahovat bodové pozemní cíle při minimálních vedlejších škodách, například v zastavěném městském prostředí. Gripen může nést na dvou vnitřních křídelních pylonech celkově až osm těchto pum, zavěšených na sdruženém závěsníku BRU-61.

Tyto integrace nové moderní výzbroje do software MS20 se však českého letectva příliš netýkají, neboť Vzdušné síly AČR v dohledné době žádnou podobnou výzbroj vzhledem k finanční náročnosti neplánují zavést a pálí je spíše náhrada střely krátkého dosahu AIM-9M Sidewinder s IČ navedením, jejíž zlatá éra byla už během první války v zálivu. To samé platí o použití přilbového zaměřovače HMD Cobra (helmet-mounted display), který je integrován do švédských Gripenů už od softwarové edice MS19 a nově jej zavedlo například i thajské letectvo.

Poznámka*  –  Bombardéry Tu-22M3 pravděpodobně patřily 840. tbap ze základny Soľcy, zatímco doprovodné stíhacími letouny Su-27 byly pravděpodobně od 159. gviap ze základny Besovec, nebo od 790. iap z Chotilova. Oba stíhací útvary se zapojily do cvičení „Ladoga 2013“, ze základny Besovec navíc působilo i šest letounů MiG-29SMT z letiště Kursk.)

Spektrum výzbroje pro vzdušný boj zůstane u českých Gripenů i po instalaci MS20 na stejné úrovni jako dosud, a bude se skládat pouze ze střel AIM-120C-5 AMRAAM a AIM-9M-9 Sidewinder. Na snímku přistává „MAIDEN 12“ na dráhu 22 letiště v Mošnově během příletů na Dny NATO 2017. V jeho kabině je zkušený „Gripen driver“ s náletem více než 1200 hodin na typu mjr. Michal D., jinak poslední pilot v českém letectvu, který se ještě stihl přeškolit v roce 2003 na legendární Migy 21 a který se podílel za českou stranu na kontrolních záletech a testech letounů s nově nainstalovaným software. (foto: Aleš Hottmar)

 

Rozsáhlá modernizace letounů JAS-39C/D Gripen však umožní českým strojům konečně působit i proti pozemním cílům, což doposud s výjimkou palubního kanonu nemohly**. Nově tedy budou integrovány neřízené pumy řady Mk. 82 a Mk. 83, a jejich laserem naváděné verze GBU-12 a GBU-16 řady Paveway II. V současnosti je už realizována objednávka 180ks pum GBU-12 pořízených prostřednictvím agentury NSPA (NATO Support and Procurement Agency), která sdružila požadavky dalších zemí a následně provedla hromadný nákup řízené protizemní munice u příslušných dodavatelů pro několik letectev.

Kompletně složená GBU-12/B Paveway II s cvičnou pumou Mk.82 Mod 1 INERT a namontovanou řídicí a naváděcí jednotkou MAU a stabilizační skupinou MXU v zasunuté poloze. (foto: Aleš Hottmar)

Česká republika konkrétně objednala 120ks pum Mk.82 ráže 500lb (227kg) plněných tritonalem*** a 60ks cvičných pum Mk.82 INERT, které by všechny měla vyrobit španělská firma EXPAL Systems S.A. Dále bylo objednáno 180ks řídicích a naváděcích jednotek MAU-169L/B, 180ks stabilizačních skupin MXU-650C/B, 120ks zapalovačů M905 a 120ks zapalovačů FMU-139, které by měla dodat česká obchodní společnost Max Merlin Ltd. Dodávka munice měla být původně realizována už v roce 2017, v lednu 2018 však munice stále nebyla na území ČR. Nákup protizemní munice pro letouny Gripen však bude pokračovat, neboť Ministerstvo obrany ČR koncem dubna 2018 vyhlásilo další výběrové řízení, tentokrát na dodávku 140ks pum Mk.82, z čehož by mělo být 50ks cvičných INERT a 90ks ostrých, o jejichž náplni zatím není rozhodnuto (zvažuje se opět Tritonal nebo PBXN-109). Dodávka by měla proběhnout ve třech etapách v rozmezí let 2018-2020.

Dále Česká republika nakoupí na základě uzavřené smlouvy mezi Ministerstvem obrany ČR a Českou zbrojovkou a.s. celkem 30.000 nábojů 27 x 145 FAP DM113 od švýcarské společnosti Rheinmetall Waffe Munition Schweiz AG pro palubní kanón Mauser BK-27 letounu Gripen. Dodávka bude realizována ve třech etapách po 10.000 nábojích v období let 2018-2019. Náboj 27 x 145 FAP DM113 je plně certifikovaný výrobcem letounu a schválený k použití na letounech AČR v souladu se smlouvou o pronájmu letounů, čímž se konečně podařilo vyřešit problém s původní operační kanónovou municí ráže 27mm, která byla původně dodána s letouny, ovšem nesměla být na základě rozhodnutí výrobce letounu používána z důvodu nespolehlivosti a byla nakonec dodavatelem vyměněna za munici s nižším účinkem (určenou pro výcvik). Problém s používáním původní operační munice pravděpodobně souvisel s tím, že na Gripenu je kanón BK-27 opatřen oproti jiným typům tzv. plynovým kompenzátorem, který zřejmě stojí za těmito problémy. Navíc, v roce 2015 už začala docházet i cvičná munice, kterou ČR nakoupila v roce 2006 z přebytků Luftwaffe v počtu 8.000ks.

V souvislosti s používáním nové protizemní munice bude nutné nakoupit nové závěsníky pro nesení výzbroje, tzv. NATO standard pylony, které nahradí původně používané vnější křídelní pylony č. 2 švédské provenience.  Tzv. NATO pylony již řadu let používá jak švédské, tak například maďarské letectvo. Ve srovnání s původními švédskými závěsníky mají NATO pylony nepatrně odlišný tvar, hlavní rozdíl je však v rozmístění a tvaru zámků, umožňujících navěšení standardní protizemní munice NATO. Pro české stroje budou nové závěsníky pravděpodobně vyrobeny v Aeru Vodochody, které má s jejich výrobou bohaté zkušenosti. První kontrakt na výrobu NATO standard pylonů byl uzavřen v říjnu 2008 a první závěsník byl v Aeru Vodochody kompletně dokončen přesně o rok později. V roce 2011 byla podepsána druhá smlouva na dodávku dalších 54 kusů NATO standard pylonů pro švédské a thajské vojenské letectvo, která se realizovala v období říjen 2011 až prosinec 2012.

Poznámka**  – České Gripeny byly původně dodány se software MS18.5 a od roku 2006 jsou provozovány se softwarovou edicí MS18.7, která v rámci uzavřené dohody o pronájmu obsahovala pouze módy pro použití air-to-air výzbroje.

Poznámka***  –  Ministerstvo obrany ČR vybralo nejpoužívanější verzi pumy Mk. 82, plněnou trhavinou Tritonal (80% TNT a 20% práškový hliník). Kromě tritonalu ještě byly nabízeny pumy Mk.82 s trhavinou TNT, H6 a nejdražší PBXN-109, kterou používá především americké námořnictvo a jejíž cena je skoro trojnásobná oproti běžnému tritonalu.

Software MS20 konečně umožní českým strojům efektivně působit proti pozemním cílům, což doposud s výjimkou palubního kanonu nemohly. Výcvik v použití kanónu Mauser BK-27 proti pozemním cílům byl zahájen přibližně v roce 2009 a nejčastěji se realizoval na letecké střelnici Jordán ve VVP Jince. Snímek zachycuje přípravu zbrojířů 21. zTL k vybíjení ostrých nábojů (červený proužek) 27mm kanónu Mauser BK-27 a jejich uložení do nábojových schránek po návratu Gripenů 3. úkolového uskupení Armády ČR z mise ASICIPPN III (Airborne Surveillance and Interception to meet Capabilities Iceland‘s Peacetime Preparedness) na Islandu. (foto: Aleš Hottmar)

 

Detailní pohled na starší verzi kontejneru Litening III, zavěšenou na pylonu č. 4 švédského stroje JAS-39D Gripen taktického čísla 840. Kulová hlava elektrooptického systému je otočena směrem vzad, aby se předešlo poškození optických prvků. (foto: Aleš Hottmar)

Dalším klíčovým prvkem bude integrace zaměřovacího elektrooptického kontejneru, který najde uplatnění nejen při navádění přesné protizemní munice, ale i při vzdušném průzkumu. Například během misí typu Air Policing kontejner umožní identifikovat vzdušné cíle na mnohem větší vzdálenosti a to rovněž za ztížených povětrnostních podmínek, nebo v noci. V květnu 2017 byla podepsána smlouva s izraelskou společností Rafael na dodávku celkem čtyř kusů kontejneru Litening 4i, které by měly být dodány nejpozději do 30. listopadu 2018.

Litening je samozřejmě primárně určen k navádění přesné protizemní munice využívající elektro-optickou zaměřovací hlavici (např. laserem naváděné pumy řady Paveway II) a ve verzi 4i by měl umět získat souřadnice cíle a údaje zanést i do satelitně naváděných zbraní (např. pumy JDAM). Výhodou použití kontejneru Litening je nezávislost letadla při útoku, kdy dokáže identifikovat a zaměřit cíl pro použití přesných zbraní, bez vnější podpory například předsunutého leteckého návodčího (FAC). Pomocí kontejneru Litening lze provádět údery na pozemní cíle v podstatě za jakýchkoliv světelných podmínek. Vylepšená verze kontejneru s označením Litening 4i je vybavena modernizovanou infračervenou kamerou (FLIR) s rozlišením 1024 x 1024 pixelů a barevnou denní televizní kamerou s velkým rozlišením pro přesnější identifikaci pozemních cílů. Oproti monochromatickému obrazu infračervené kamery poskytuje denní kamera mnohem lepší schopnosti pro identifikaci cíle. Obrázky z obou senzorů (FLIR, kamera) mohou být zobrazeny samostatně, nebo složeny dohromady – v závislosti na elektronickém a softwarovém vybavení letounu.
V souvislosti s nákupem kontejnerů Litening 4i začnou české Gripeny opět používat závěsník č. 4 pod pravým vstupem vzduchu k motoru, který byl z našich Gripenů svěšen na přelomu let 2012-2013 z důvodu jeho nevyužití a zbytečného aerodynamického odporu.

Terminál MIDS-LVT (1)

Samostatnou kapitolou je zavedení aliančního datalinku formátu Link 16, které se ovšem netýká pouze letounů Gripen. Stroje JAS-39 jej budou mít integrovaný společně se softwarem MS20 s tím, že 15ks palubních terminálů MIDS-LVT (Multifunctional Information Distribution System) amerického výrobce Viasat Inc. pořídí naše letectvo samostatně a jejich integraci a instalaci realizuje vlastními silami. 14 kusů bude integrováno do letounů, jeden bude sloužit jako záložní. Terminály MIDS budou pořízeny a zavedeny do AČR jako vlastní majetek. Po skončení pronájmu a vrácení letounů JAS-39 Gripen zůstanou ve vlastnictví Armády ČR a mohou být využity na jiných vhodných platformách. Součástí zakázky je rovněž prvotní nastavení integrované logistické podpory provozu systému včetně výcviku v letech 2018-2020. Logistická podpora systému zahrnuje dodávku diagnostického vybavení, speciálního nářadí a spotřebního materiálu pro používání. Jelikož se jedná o speciální technologii, musí být opět pořizována výhradně v režimu FMS (Foreign Military Sales) na základě kontraktu uzavřeného s vládou Spojených států amerických. Předpokládaná hodnota zakázky je 150 mil. Kč bez DPH.

Šifrátor hlasu CM-107E

Obdobná situace bude i v případě integrace kryptomodulů pro utajené hlasové spojení od italského výrobce Leonardo S.p.a. České Gripeny zatím používají radiostanice pracující v režimu HAVE QUICK II (spojení odolné proti rušení), kde se kóduje pouze frekvence, na které se vysílá, ale ne hlas. Využívá se tzv. frekvenčního hopingu, při kterém se několik předem daných frekvencí během komunikace mění, a to několikanásobně za sekundu v různém pořadí a podle klíče, který mají všichni zúčastnění. Teď tedy přibude zakódování hlasu samotného. Celkem bude zakoupeno 30 šifrátorů hlasu CM-107E a 15 kontrolních jednotek CP-107E. Gripeny by měly být vybaveny šifrátory do konce listopadu 2018, při jejich instalaci ale bude ještě nutná menší úprava software. Ministerstvo obrany má za zakázku zaplatit asi 26,5 milionu korun bez DPH a její součástí je garance zajištění logistické podpory, technických a finančních parametrů po dobu provozu systému, minimálně do roku 2027. Jak již bylo uvedeno v úvodu článku, v polovině března zahájili švédští zkušební piloti z úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets Materielverk) v Linköpingu sérii kontrolních záletů a testů letounů s nově nainstalovaným software a školení pilotů. Jako poslední byl software MS20 nainstalován u strojů v ostré hotovosti a k 26. březnu byl proces instalace u celé flotily českých Gripenů kompletně dokončen. Není bez zajímavosti, že ve skupině švédských zkušebních letců z úřadu FMV byl například pilot Stefan W. (nick „ZEALOUS“), který velel švédskému kontingentu s označením FL01, jež s osmi Gripeny působil v roce 2011 ze sicilské základny Sigonella a účastnil se průzkumných misí nad Libyí v rámci operace Unified Protector, a nebo pilot Joakim W., který se v roce 2006 účastnil s Gripeny cvičení Cope Thunder / Red Flag Alaska.

Jak se zdá, život letounů Gripen verze C/D stále nekončí a výrobce SAAB slibuje jejich plnou podporu a další modernizace i v příštích letech, po zavedení strojů verze JAS-39E/F.

 

(Podrobnější informace o přechodu na softwarovou edici MS20 naleznete v aktuálním článku Tomáše Souška „České Gripeny přešly na MS20“, publikovaném v dubnovém čísle Letectví + Kosmonatika 4/2018, http://www.aeromedia.cz . Tomášovi bych chtěl rovněž poděkovat  za jeho ochotu a možnost publikovat informace z jeho odborných článků, poděkování si rovněž zaslouží i Martin Smíšekwww.valka.cz za odborné komentáře)

Nový software MS20 byl nejprve nainstalován do jednomístného stroje „9234“ a spárky „9820“, na kterých proběhly důkladné zkoušky funkčnosti všech systémů a následně také kontrolní zálety, které uskutečnili švédští zkušební piloti z FMV. Na snímku přistává hotovostní „9234“ jako „Charlie Foxtrot 02“ na čáslavskou dráhu 31 po ukončení podvečerní cvičné mise Tango Scramble, listopad 2016. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto: Aleš Hottmar)

(zdroje: zpracováno na základě článku Tomáše Souška „Gripen C stále modernizován“, publikovaného v ATM 2/2017; vlastní archiv; článek Edwina Borremanse a Stefana Degraefa „Mistři Gripenu“, LK 2/2018; článek Jana Grohmanna „Nejnovější zaměřovací kontejner Litening 5“, www.armadninoviny.cz ; článek Jana Wirnitzera  „Nový Gripen: ochrana pilota před radiací, lepší radar i chytré bomby“, iDNES.cz, https://zpravy.idnes.cz ; Aero Vodochody a.s.  www.aero.cz)

(aktualizace: 4. 10. 2018)