AirshowsAktualityCvičení

Cross Servicing cestou na legendární RIAT 2023 ve Fairfordu

O uplynulém víkendu se na britské letecké základně RAF Fairford uskutečnila celosvětově asi nejznámější airshow, která je široké veřejnosti známá pod zkratkou RIAT, neboli The Royal International Air Tattoo. Mezi tradiční účastníky statických či letových ukázek na této prestižní akci patří v posledních desetiletích pochopitelně i Vzdušné síly AČR. Letošního RIATu 2023 se tak účastnili příslušníci čáslavské 212. taktické letky s letounem L-159A ALCA, kteří přeletu do Fairfordu zároveň využili k dalšímu zaškolení německého pozemního personálu v obsluze českého letounu.

Alianční program Aircraft Cross Servicing (ACS) klade důraz na schopnost přijmout a obsloužit zahraniční leteckou techniku, což pochopitelně vyžaduje mít k dispozici odborně vyškolený a certifikovaný personál. Tento druh výcviku v aliančních letectvech v posledních letech poněkud uvadal, ovšem nedávná ruská agrese na Ukrajině znovu akcelerovala školící kurzy ve schopnosti odbavit alianční techniku na cizích základnách. Hlavním partnerem Vzdušných sil AČR v provádění Aircraft Cross Servicingu je německá Luftwaffe, jejíž pozemní personál se proškoluje v procedurách ACS českých Gripenů a L-159, zatímco český personál se naopak školí na německé letouny EF2000 a Tornado.

Minulý týden pobývalo několik příslušníků čáslavské 212. taktické letky v německém Nörvenichu, kde se rámci programu Aircraft Cross Servicing učili pod dohledem německého personálu z TLG-33 (Taktisches Luftwaffengeschwader 33) obsluhovat letoun Panavia Tornado IDS. TLG-33 je v současné době v Nörvenichu na výluce, neboť její domovská základna v Büchelu nyní prochází kompletní rekonstrukcí dráhových systémů a výstavbou nové infrastruktury, tak aby byla schopna za několik let přijmout letouny F-35A německé Luftwaffe.

Vzhledem k tomu, že se ve stejném termínu 212. letka chystala s Alkou na přelet do Fairfordu, který je na hranici přeletového doletu L-159, padlo rozhodnutí využít situace a naplánovat mezipřistání přímo v Nörvenichu, který je zhruba v půlce přeletové trasy. Během přípravy k opakovanému vzletu se podařilo na základní úroveň obsluhy vyškolit 2 německé techniky. Zpět na čáslavskou základnu se zároveň vrací 5 certifikovaných techniků 212. letky, proškolených na německé letouny Tornado IDS.

Jinak pro úplnost  se sluší uvést, že na letošním The Royal International Air Tattoo se v sólo display ukázce představil kpt. Ondřej „Probe“ Španko s letounem JAS-39C ev. č. 9242 od 211. taktické letky, zatímco na statické ukázce české letectvo prezentovalo již zmiňovaný L-159A ev. č. 6063 od 212. taktické letky a vrtulník Mi-171Š ev. č. 9868 ve speciálním výročním nátěru od 222. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou.

Několik momentek z výcviku Aircraft Cross Servicing u TLG-33 v německém Nörvenichu, kde se příslušníci pozemního personálu 212. taktické letky školili na základní úroveň obsluhy letounů Tornado IDS. Mezipřistání L-159A ev. č. 6063 v Nörvenichu, což je zhruba na půli cesty z Čáslavi do Fairfordu, pak bylo využito k vyškolení dvou německých techniků v procedurách Aircraft Cross Servicing na českém stroji. (foto: 212. taktická letka, Čáslav>


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: oficiální FB 212. taktické letky)