AktualityCvičeníPilotiVelitelé

Evropský TOP GUN v Albacete: Čeští piloti Gripenů opět mezi elitou

Na přelomu ledna a února se dva naši stíhači účastnili jednoho z nejprestižnějších evropských výcvikových kurzů Tactical Leadership Programme, který se odehrává ve španělském Albacete a je zaměřen na vyškolení nových velitelů leteckých operací. Pro taktické letectvo AČR jde o poměrně zásadní krok, neboť po několika letech určité stagnace se čeští piloti znovu zapojili do tohoto elitního programu aliančních letectev. Oba stíhači jsou navíc v historii českého letectva vůbec prvními piloty Gripenů, kteří tento náročný kurz absolvovali.

Výcvikový kurz TLP (Tactical Leadership Programme) patří už několik desetiletí mezi nejdůležitější evropské výcvikové programy, jehož hlavním cílem je nejen zvýšení efektivity spojeneckých a partnerských vzdušných sil v oblasti taktického plánování vzdušných operací, tak zároveň definování nejnovějších koncepčních či doktrinálních postupů při jejich vedení. Letové kurzy TLP jsou primárně zaměřeny na přípravu nových velitelů leteckých operací (tzv. Mission Commanderů) a hlavním cílem výcviku je především plánování a příprava komplexních misí typu COMAO (Composite Air Operations). Výcvikový program se zároveň nezaměřuje pouze na školení létajícího personálu, ale mentoringem procházejí i důležití zpravodajští důstojníci (Intel) a letovodi GCI (Ground Control Intercept).


Čeští piloti na TLP – pohled do historie

Taktické letectvo AČR patřilo v minulosti k pravidelným účastníkům kurzu TLP a v letech 2006 až 2009 absolvovalo program v belgickém Florennes několik pilotů L-159 od 212. taktické letky. Další část pilotů Alek a Gripenů zároveň prošla kurzem alespoň v roli nepřátelských sil Red Air. Prvotní cesta našich pilotů do elitního programu TLP však nebyla rozhodně jednoduchá a v podstatě šlo o několikaletý složitý proces, při kterém museli čeští piloti nejprve dokázat své schopnosti a dovednosti účastí na řadě velkých aliančních cvičení, přičemž další podmínkou byla i prvotní účast na TLP pouze ve formě pozorovatelů.

Po přesunu programu do Španělska v roce 2010 však následovalo určité období útlumu a vzhledem k chybějícím finančním prostředkům v období po „Bílé knize“ na podobné aktivity AČR zcela rezignovala. Velení vzdušných sil se snažilo tento nepříznivý trend zvrátit alespoň účastí našich pilotů v rámci oponentů Red Air, za které se nemusí platit. Plnohodnotné zapojení do kurzu TLP jako součást hlavních síl Blue Air je totiž spojeno pro státy mimo program s poměrně vysokými finančními náklady za vyškolení každého pilota.


Flying Course 2024-1 – zpátky v elitním klubu

Účast za „červené“ tedy nedala šanci přímo na plnohodnotnou certifikaci pilotů jako Mission Commanderů, ale přinesla alespoň neocenitelné zkušenosti z možnosti podílet se na plánování a realizaci náročných leteckých operací v mezinárodním prostředí. Vzhledem k budoucím ambicím českého taktického letectva naštěstí postupně dochází k potřebným pozitivním změnám. Ty se projevují realizací jinak dříve neprůchozích aktivit, mezi které je možné zařadit například právě vyškolení nových velitelů leteckých operací. Po mnohaleté přestávce se tak do vůbec prvního letošního kurzu TLP 2024-1 mohli vrátit i dva vybraní piloti českých Gripenů, kteří by tak v případě konfliktu byli schopní vést mezinárodní leteckou misi NATO.

Pohled do učebny virtuálních misí TLP se simulátorem, který se skládá z několika vzájemně propojených přenosných modulů PTMT (Part Task Mission Trainer) společnosti MVRsimulation, běžících na software MACE od vývojářů Battlespace Simulations. Samotný obraz je promítán na 34 palcový zakřivený herní monitor s rozlišením 3K, zatímco palubní desku s MFD a ovládacími panely imituje 22 palcový dotykový monitor.  Kokpit je vybaven nastavitelným joystickem pro pilotáž na boční nebo středové poloze, a celý modul může být zároveň vybaven headsetem mixované reality Varjo XR-3. Instalace simulátoru na základně Albacete proběhla v srpnu 2021 a vůbec poprvé byl operačně využit při letovém kurzu 2021-3. (foto: TLP)

 

Úvodní letový kurz nového roku byl organizován v termínu od 22. ledna do  9. února a jeho středobodem se stala španělská základna v Albacete, odkud působily bojové letouny z České republiky, Itálie, Španělska, Francie, Řecka a Švýcarska. Celý třítýdenní program začal pro „modré“ klasickou úvodní akademickou fází, v průběhu které všichni účastníci získají důležité teoretické či obecné doktrinální základy. V této učební fázi se rovněž využívá specializovaného simulátoru MACE (Modern Air Combat Environment), který umožňuje letovým posádkám nejen výcvik ve virtuálním prostředí, ale také interakci se skutečnými letadly v reálných misích prostřednictvím komunikačních protokolů. V průběhu prvního týdne se podařilo uskutečnit celkem tři mise na leteckém simulátoru, které jsou plánovány úplně stejně, jako skutečné letové mise.

České Gripeny létaly na TLP v netradiční a velmi zřídka používané „trojbakové“ konfiguraci, která však zabezpečuje nadstandardní výdrž ve vzduchu. Jedním z požadavků na letové mise kurzu TLP je mít opravdu dostatečnou zásobu paliva na případný divert. Jeden z dvojice „letových“ Gripenů pak byl ještě vybaven průzkumným a zaměřovacím kontejnerem Litening 4i. (foto: JoséAntonio DF)


Do Albacete na jeden zátah

Druhý a třetí týden kurzu už je věnován realizaci skutečných letových misí, které se plánovaly od 29. ledna a jejich dějištěm se staly rozsáhlé vzdušné prostory jihovýchodního Španělska. AČR nakonec do Španělska vyslala trojici jednomístných letounů JAS-39C od 211. taktické letky, které na Pyrenejský poloostrov dorazily už ve čtvrtek 25. ledna. Samotný přelet do 2.000 km vzdáleného Albacete byl realizován tzv. „na jeden zátah“ a po přibližně 2 hodinách a 25 minutách letu trojice českých Gripenů s mezinárodním volacím znakem CEF346 v pořádku přistála ve Španělsku. Přeletová trasa vedla přes Německo, Rakousko, Itálii a Francii, kde piloti v oblasti Marseille pokračovali přes Středozemní moře nad Mallorcu a poté až do oblasti Alicante na pobřeží východního Španělska, odkud již zamířili přímo do Albacete. Celou letovou trasu piloti absolvovali převážně v letové hladině 28.000 feetů s průměrnou rychlostí 480 knotů.

V této věci si nelze nevzpomenout na „drsné Devadesátky“ a přelet dvojice Migů-29, pilotovaných plk. Václavem Vaškem a mjr. Petrem Tichým, ze Žatce do španělského Torrejonu v květnu 1992, který „Double Wendy“ popisuje ve svých Etudách. Kvůli malému doletu Fulcrumů se tento přelet realizoval s mezipřistáním ve francouzském Dijonu a za nutného doprovodu kbelského Tu-154B-2 kvůli chybějícím civilním radionavigačním přístrojům na Fulcrumech. Začátky byly opravdu těžké, naštěstí doba se změnila a dnes už jsou podobné přelety v rámci Evropy pro české stíhače naprosto standardní záležitostí.

Přelet trojice českých Gripenů do španělského Albacete se uskutečnil na jeden zátah bez nutnosti mezipřistání. Na druhém snímku je posádka transportní Casy 0454, která do Španělska dopravila pozemní personál čáslavské základny, při sestupu k RWY 27 základny v Albacete. Samotný let z Čáslavi do Španělska trvá turbovrtulovou Casou necelých 5 hodin. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav a 211. taktická letka)


Letové mise za podpory Awacsu

Jednotlivé letové mise TLP se uskutečňovaly v odpoledním čase mezi 15. a 18. hodinou, přičemž pro piloty taktických letadel šlo v průměru o 1,5 hodiny trvající lety. Delší tříhodinové mise naopak absolvovala posádka aliančního Awacsu, která jako první vzlétala a jako poslední i přistávala. Letové dny TLP jsou pro piloty „Blue Air“ mimořádně náročné a představují v podstatě 12 hodin nepřetržité činnosti. Pro instruktory programu TLP jde o ještě obtížnější dny, neboť se svou přípravou začínají už dvě hodiny před účastníky kurzu.

Letový den TLP začíná v 10 hodin dopoledne úvodním briefingem, jenž trvá asi 30 minut a kde se řeší veškeré důležité informace. Kromě meteorologických a zpravodajských informací se zde probírá především scénář konkrétní mise, kdy instruktor odpovědný za tuto misi představuje její hlavní cíle a zároveň vybere velitele mise, který je mimochodem každý den jiný, včetně tzv. lídrů dílčích úkolů. Po úvodním briefingu začíná intenzivní plánovací proces, vycházející z alianční doktríny, ve kterém účastníky vede a instruuje velitel mise. Mission Commander sice sám neplánuje, neboť jde o týmovou práci, ale celý proces řídí a vkládá do něj své zkušenosti. Má také právo rozhodnout o finální podobě mise a je plně zodpovědný za časový průběh plánování tak, aby všech 24 účastníků letové mise bylo připraveno přijít okolo 14. hodiny na letovou stojánku ke svým letounům.

Třítýdenní cvičení TLP, které zahrnovalo celkově 12 misí (3 virtuální, 9 letových), kladlo na létající personál mimořádně vysoké nároky. Zatímco perfektní ovládání strojů či bezvadná angličtina byly pro české piloty samozřejmostí, nejvíce potrápilo spíše rozhodování pod stresem. Každopádně oba příslušníci 211. taktické letky absolvovali kurz úspěšně, což znamená, že české letectvo má po několika letech opět dva nové Mission Commandery, kteří budou v případě konfliktu schopní vést leteckou misi NATO. (foto: JoséAntonio DF a prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

Během několika hodin tak musí být kompletní plán pod vedením velitele mise připraven. „Mluvíme zde o smíšených vzdušných operacích COMAO, jichž se účastní čtyři desítky různých letounů, jednotky na zemi, bezpilotní prostředky. To vše musíte do plánu zahrnout a každému po jednotlivých krocích sepsat, co má dělat,“ vysvětluje český stíhač. Po kompletním naplánování mise se ještě uskuteční závěrečná instruktáž, kde každý z účastníků probere svou část mise, jakou taktiku použije a domluví se na společném postupu, tak aby bylo dosaženo všech hlavních cílů mise. Po přistání následuje důležitý debriefing a vyhodnocení celé mise.

Podle jednoho z českých pilotů Gripenu se cvičení TLP od ostatních liší náročností, velkým rozsahem různých druhů misí i přítomností zkušených instruktorů, kteří se podílejí na zpětných rozborech plánování a provedení úkolů. Na všechny účastníky je navíc vyvíjen extrémní tlak, když během jednoho dne musí operaci nejen naplánovat a provést, ale navíc i vyhodnotit. „Zatímco na jiných cvičeních se jede ve dvoudenním cyklu, kdy jeden den plánujete a druhý létáte, zde je vše zhuštěno do jednoho dne. Začínali jsme brzy ráno a končili pozdě večer, což bylo i vzhledem ke kumulující se únavě náročné zejména psychicky,“ říká český pilot s tím, že obtížnost zvyšovala i různorodost úkolů – žádná mise nebyla podobná té předchozí. „Náročnost se stupňovala, žádný úkol se neopakoval. Organizátoři vždy přidali něco, co si vynucovalo jiný postup a jiný proces plánování,“ dodává pilot Gripenu.

Do letových misí prvního letošního kurzu TLP se zapojilo celkově 34 bojových letounů různých typů. Nejzajímavější byly zcela určitě řecké letouny F-16 Block 52+ od 337. letky ze základny Larissa a 340. letky z letiště Souda na Krétě, které se vyznačovaly značně opotřebenou „loupající se“ kamufláží. Obecně bylo znát, že jde o provozně často používané letouny, kde pozemní personál řeší trochu jiné věci, než mít vše naleštěné jako Dánové či Belgičané. (foto: JoséAntonio DF)


Dobré počasí umožnilo odlétat veškeré mise

První letošní kurz provázelo po celou dobu příznivé počasí, které dovolilo uskutečnit všech devět plánovaných letových misí. Celkem bylo provedeno 306 letů a nalétáno 490 letových hodin. Modří účastníci (spojenecká strana) provedli konkrétně 214 bojových letů s 24 zúčastněnými letouny ze Švýcarska, České republiky, Itálie, Francie, Španělska a Řecka. Červená strana (nepřátelé) provedla celkem 72 bojových letů s 10 zúčastněnými letouny ze Švýcarska, Itálie, Francie, Španělska a Řecka.

V rámci jednotlivých misí TLP bylo zároveň provedeno 20 podpůrných letů, které zahrnovaly činnost taktických transportních letadel, Awacsu, tankeru KC767, vrtulníků a bezpilotního prostředku MQ-9 Predator španělského letectva. Do celého kurzu se zapojilo na 650 osob, přičemž 40 z nich získalo potřebnou certifikaci. Z tohoto počtu bylo 28 pilotů, 6 zpravodajských důstojníků a 6 letovodů GCI. První letošní kurz proběhl přesně  podle plánu a bez jakýchkoli mimořádných událostí, souvisejících s bezpečností letového provozu.

Do letových misí se zapojil přímo z Albacete i letoun včasné výstrahy E-3A Sentry, který operoval s volačkou „NATO 05“ na orbitě severně od Albacete. Jednu misi TLP podpořil i italský tanker KC767, který naopak létal na orbitě nad Středozemním mořem jihovýchodně od Alicante. (foto: JoséAntonio DF)


Úspěch českého kontingentu

Celou účast našeho kontingentu ve Španělsku je možné hodnotit rovněž velmi pozitivně. Přesto, že se některé úkoly nepodařilo v plném rozsahu splnit, byl český tým s výsledkem na TLP spokojený. Díky zpětné vazbě od instruktorů i dalších kolegů totiž byli schopni vzít si z každé chyby cenné ponaučení do budoucna.

Příslušníkům čáslavské základny se dařilo i mimo letecké operace. Celý kontingent byl jako jediný oceněn za podporu pilotům, jazykovou vybavenost a přístup technického personálu k životnímu prostředí. „Naše letadla byla vyhodnocena jako nejlépe připravená, zahraniční kolegové ocenili i naši dobrosrdečnost a vstřícnost. Byli jsme jediní, kteří celé cvičení odlétali bez závad na technice,“ prozradil zástupce velitele 211. taktické letky pro inženýrsko-leteckou službu ILS, major Jan Koudelka, který českému týmu na cvičení velel.

Velkou raritou bylo zapojení dvou amerických námořních vrtulníků MH-60R Seahawk amerického námořnictva. Oba stroje patřily letce HSM-79 „Griffins“ z námořní letecké základny Rota a během misí zaměřených na Combat SAR používaly volací znak „SENTINEL“. K operacím CSAR se připojily rovněž italské vrtulníky Leonardo HH101 a španělské NH90. (foto: JoséAntonio DF a prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


Návrat zpestřily hotovostní Gripeny

Samotný odlet českých Gripenů se nepatrně zpozdil kvůli pozdějšímu příletu dopravního letounu pro pozemní personál. Původně totiž měla do Španělska odstartovat turbovrtulová CASA, nakonec však do Albacete vyrazil „vládní“ Airbus A319CJ, což kvitoval zejména pozemní personál, který tak nemusel trávit 5 hodin na palubě Casy. Jako určité poděkování za skvělou práci celého kontingentu na TLP a reprezentaci Vzdušných sil AČR pak vládní Airbus doprovodily nad územím ČR hotovostní Gripeny z čáslavské základny. Jejich piloti tento let zároveň využili k nočnímu nácviku zákroku na letoun podobné kategorie za spolupráce směny GCI na 26. pluku velení, řízení a průzkumu ve Staré Boleslavi.

Pro celé Vzdušné síly AČR je znovu zapojení do kurzu TLP obrovským přínosem, jehož benefity se projeví už v blízké budoucnosti. Podle velitele programu TLP, plukovníka Alberto Martíneze Ruize, projevuje Česká republika velký zájem přistoupit do celého programu a očekává se, že v roce 2024 tento záměr potvrdí a v průběhu roku 2025 podepíše Memorandum o porozumění, čímž by se ČR stala jedenáctou zemí vybraného klubu, který v současnosti tvoří Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Španělsko, Spojené království a Spojené státy americké. Zda tomu tak opravdu bude se dozvíme již zanedlouho.

České Gripeny byly vyhodnoceny jako nejlépe připravená letadla na TLP 2024-1 a český kontingent byl jediný, který celé cvičení odlétal bez závad na technice. Pro pozemní personál to někdy představovalo i podvečerní šichtu při motorové zkoušce, tak aby byl letoun plně připraven k letové misi na druhý den, nebo oblíbenou výměnu opotřebované pneumatiky na hlavním podvozku. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

Tactical Leadership Programme / Flying Course 2024-1, Albacete, Španělsko
StátTechnikaPočetRegistrace
Česká republikaJAS-39C Gripen3ks9236, 9238, 9244
FrancieRafale B6ks311/4-HD, 325/4-HX, 330/4-IE, 338/4-IO, 341/4-FH, 343/4-FJ
Rafale C3ks113/30-IR, 132/30-GK, 146/30-CY
ItálieF-2000A6ks37-11, 36-44, 4-46, 4-66, 36-42, 36-51
TF-2000A1ks37-33
HH-101A2ks9-12, ????
ŘeckoF-16C Block 52+4ks519, 528, 534, 539
F-16D Block 52+2ks606, 608
ŠpanělskoEF20007ksC.16-22, C.16-23, C.16-25, C.16-36, C.16-64, C.16-66, C.16-71
EF-18M6ksC.15-16, C.15-27, C.15-39, C.15-53, C.15-61, C.15-70
NH90-TTH1ksHD.29-21/803-21
MQ-9 Predator1ks????
ŠvýcarskoF/A-18C5ksJ-5003, J-5004, J-5019, J-5020, J-5023
USAMH-60R2ks166555/HG-721, 166579/HG-726
NATOE-3A1ksLX-N90454

 

 

(úvodní foto: 211. taktická letka)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek FIRST FLYING COURSE OF THE YEAR ENDS AT TLP, https://www.tlp-info.org/first-flying-course-of-the-year-ends-at-tlp/; článek El curso del TLP finaliza con 490 horas de vuelo en 9 misiones, autor Josechu Guillamón, https://www.latribunadealbacete.es/noticia/zcbd3557c-91a8-bee1-a5f975a242a20546/202402/el-curso-del-tlp-finaliza-con-490-horas-de-vuelo-en-9-misiones; článek Portugal muestra su interés por sumarse al Programa del TLP, autor Josechu Guillamón, https://www.latribunadealbacete.es/noticia/zcbf57c64-e6d6-060c-b97fb087f585f645/202402/portugal-muestra-su-interes-por-sumarse-al-programa-del-tlp; článek Συμμετοχή της 337 και της 340 Μοίρας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του TLP 2024, https://www.haf.gr/2024/02/symmetochi-tis-337-tis-340-moiras-stin-1i/; článek „ČR získala dva velitele mise, v případě konfliktu by mohli velet vzdušným operacím NATO“, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cr-ziskala-dva-velitele-mise–v-pripade-konfliktu-by-mohli-velet-vzdusnym-operacim-nato-249394/)