AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Ministerstvo obrany podepíše smlouvu na nákup 3D mobilních radiolokátorů MADR

Již zítra, tedy ve čtvrtek 5. prosince 2019 se na Ministerstvu obrany uskuteční podpis dlouho připravované mezivládní česko–izraelské smlouvy o dodávkách osmi kusů nových 3D mobilních radiolokátorů kategorie MADR (Mobile Air Defence Radar) typu EL/M-2084 MMR pro Armádu ČR v hodnotě 3,5 miliardy korun. Smlouvu podepíší zástupci resortu obrany a izraelské vládní agentury pro vyzbrojování. Zároveň při této příležitosti dojde k podpisům dohod o průmyslové spolupráci s podniky českého obranného průmyslu, které se na plnění zakázky budou podílet v rozsahu nejméně 30% z její celkové hodnoty. Tímto krokem tak bude ukončen náročný akviziční proces, který bohužel provázely dlouhodobé komplikace a samotný nákup tolik potřebných radarů MADR má několikaleté zpoždění. Dosud používaná technika v podobě radiolokátorů P-37 a radiolokačních výškoměrů PRV-17 ruské výroby totiž dávno překročila svou životnost a je na hranici funkčnosti.

Radiolokátor MADR EL/M-2084 MMR (Multi Mission Radar) izraelského výrobce Elta Systems je 3D radar s aktivním elektronickým snímáním AESA s technologií polovodičů na bázi galliumnitridu (GaN), který představuje senzorovou jednotku izraelských systémů Spyder-MR, Iron Dome a David’s Sling. Radar EL/M-2084 pracuje v pásmu S (frekvenční rozsah 2 – 4 GHz) a používá se ve dvou základních režimech. V režimu vyhledávání a sledování vzdušných cílů (AD – Air Defence) dokáže podle údajů výrobce sledovat až 1100 cílů na vzdálenost 474 km (256 NM), v případě nízkoletících cílů pak na vzdálenost zhruba 350km podle reliéfu terénu. V tomto režimu pokrývá ve stacionární pozici 120° azimut, nebo se může otáčet kolem své osy (360°) rychlostí 30 otáček za minutu. V  režimu ochrany před dělostřeleckou a protizemní municí (WLR – Artillery Weapon Location) dokáže detekovat přilétající minometné a dělostřelecké granáty, nebo odpálené protizemní rakety na vzdálenost zhruba do 100km, sledovat pak může až 200 cílů. V tomto režimu pracuje pouze ve stacionární pozici s pokrytím 120°. Mezi další vlastnosti patří vysoká mobilita, schopnost přepravy transportním letounem kategorie C-130 Hercules, pokročilé schopnosti elektronických protiopatření ECCM (Electronic counter-countermeasures) a možnost ovládání ze vzdáleného místa.

Izraelské radary EL/M-2084 budou v Armádě ČR používány s největší pravděpodobností  na platformě podvozku Tatra T815-7 8×8. Celá dodávka by se měla uskutečnit do roku 2023 a nové radary zajistí české armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů. Předpokládá se, že pět radiolokátorů MADR EL/M-2084 bude poskytovat neustálý obraz vzdušné situace nad územím České republiky a tato pětice bude zařazena do sestavy 26. pluku velení, řízení a průzkumu s velitelstvím ve Staré Boleslavi, respektive budou používány jednotlivými rotami radiolokačního průzkumu (Remote Radar Posts) 262. radiotechnického praporu. Nové 3D radary by tak měly získat následující jednotky:

  • 2. radiotechnická rota Polička (nyní radiolokátory P-37, PRV-17)
  • 3. radiotechnická rota Stará Ves nad Ondřejnicí (nyní radiolokátory P-37, PRV-17, ST-68, RL-4AS)
  • 5. radiotechnická rota Třebotovice, (nyní radiolokátory P-37, PRV-17, ST-68U CZ)
  • 6. radiotechnická rota Kříženec, (nyní radiolokátory P-37, PRV-17, ST-68U CZ, RL-4AS)
  • 7. radiotechnická rota Hrušovany, (nyní radiolokátory P-37, PRV-17)

Další dva mobilní radary EL/M-2084 MMR získají rovněž bojové jednotky a vojáky mají chránit při válečných operacích nebo na zahraničních misích. Zároveň budou vyčleněny pro případy krizových situací v rámci aktivace Národního posilového systému NaPoSy a za této situace budou radary spolu s komplety protivzdušné obrany a letectvem plnit úkoly spojené se zvýšenou ochranou strategických objektů, tzv. ODOSů (objekty důležité pro obranu státu) a velkých měst. Poslední osmý radiolokátor bude zřejmě sloužit jako provozní záloha v případě poruch aktivních jednotek a k výcviku obsluh. První radary MADR by měly být dodány zhruba v roce 2021, jak ostatně naznačil velitel radiotechnického praporu Armády ČR Josef Ordelt:

„Nové radary dostane jednotka v Hrušovanech nejdřív v průběhu roku 2021. Do té doby se budou muset přeškolit operátoři i technická obsluha. Nějakou dobu budeme provozovat oba typy radiolokační techniky s tím, že se technický personál zaškolí na novou techniku a starou budeme postupně vyřazovat,“ popsal plán Ordelt.

Zároveň s tím probíhá i výstavba potřebné infrastruktury v areálech jednotlivých radiotechnických rot, tak aby bylo vše připraveno na dodávky nové techniky a zároveň se zlepšily pracovní podmínky obsluh, které v mnoha případech využívají již nevyhovující objekty z dob Varšavské smlouvy.

 

Pět radiolokátorů EL/M-2084 bude poskytovat neustálý obraz vzdušné situace nad územím České republiky ve výškách od 100 do 3000 metrů a v Armádě ČR budou zřejmě používány na platformě T815-7 8×8 od společnosti  Tatra Trucks. (foto: Elta Systems, www.iai.co.il)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Elta Systems, www.iai.co.il)

(zdroj: článek „Nové izraelské radiolokátory EL/M-2084 pro AČR a Tatra Trucks – ověřené spojení“, autor Martin Šiška, https://www.czdefence.cz/clanek/nove-izraelske-radiolokatory-el-m-2084-pro-acr-a-tatra-trucks-overene-spojeni; článek „Armáda koupí nové radary. Přesluhující ruské stroje nahradí technika z Izraele“, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2977640-armada-koupi-nove-radary-presluhujici-ruske-stroje-nahradi-technika-z-izraele; webové stránky výrobce Elta Systems, https://www.iai.co.il/p/elm-2084-mmr; informační servis MO ČR – kalendář akcí, http://www.mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6675; článek „Nákup mobilních radarů z Izraele za 3,5 miliardy bude završen na začátku prosince“, https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/nakup-mobilnich-radaru-z-izraele-za-3-5-miliardy-bude-zavrsen-na-zacatku-prosince.A191114_071909_firmy-trhy_ele; článek „Armáda se u Poličky chystá na izraelské radiolokátory, investuje 70 milionů“, autor Radek Latislav, https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/policka-armada-radiolokator.A190701_486661_pardubice-zpravy_mvo)