AktualityModernizaceTechnika

Poslední CASA „0455“ dostala nový kamuflážní nátěr

Letošní rok byl pro celou flotilu českých transportních strojů CASA C-295M důležitý nejen z pohledu desátého výročí jejich provozu ve Vzdušných silách AČR, kde doposud čtveřice strojů nalétala zhruba 16.000 letových hodin, ale zároveň i dokončením velmi důležitých „osmiletých“ revizí, díky kterým bude možné Casy provozovat i v následujících letech.

Revize po osmi letech provozu na českých strojích C-295M ev. č. 0452, 0453, 0454 a 0455 z výzbroje 242. transportní a speciální letky na 24. zDL Praha-Kbely zajistilo polské opravárenské středisko PZL Warszawa-Okecie, jež má jako jediné v Evropě oprávnění a certifikaci od španělského výrobce k provádění tohoto typu údržby, kterou je možné svým rozsahem přirovnat k malé generální opravě.

Jako první byl už v březnu 2017 do Polska nasunut letoun ev. č. 0452, který byl dokončen zhruba po sedmi měsících a na přelomu září a října se vrátil na svou domovskou základnu ve Kbelích, kde se ale moc dlouho neohřál, neboť byl vzápětí nasazen na Sinaji pro podporu mise MFO. V listopadu 2017 jej následoval druhý letoun ev. č. 0453, jež byl dokončen začátkem června 2018. V pořadí třetí Casa ev. č. 0454 byla nasunuta do střediska PZL v červenci 2018 a zpět do ČR se vrátila 28. února 2019. Zatímco trojice prvních strojů prošla údržbou v Polsku bez nějakých větších obtíží, poslední čtvrtá Casa „zamrzla“ ve Varšavě na dlouhých 16 měsíců.

Letoun ev. č. 0455 byl do opravárenského střediska PZL Warszawa–Okecie přelétnut již v únoru 2019 a původně se předpokládalo jeho dokončení někdy v listopadu 2019, tedy po standardních osmi měsících prací. Jenže v průběhu revize bylo zjištěno větší opotřebení podvozku a z toho plynoucí rozsáhlejší oprava této části konstrukce, která prodloužila práce o několik dalších týdnů.  Koncem února a začátkem března však v Evropě naplno udeřila pandemie Covid-19, která značně omezila fungování celého opravárenského střediska PZL Warszawa–Okecie, respektive především jeho subdodavatelů. Po obnovení prací se v květnu a červnu z blíže nespecifikovaných důvodů nepodařilo letoun dvakrát převzít od polské strany a Casa ev. č. 0455 se tak zpět do ČR vrátila až v pátek 3. července.

Letoun však přilétl do Kbel v původní matné „španělské“ kamufláži, která byla po deseti letech provozu značně vybledlá a opotřebovaná. Na rozdíl od předchozích letounů tak Case ev. č. 0455 nebyl v Polsku během revize obnoven nátěr v lakovně společnosti LOTAMS (LOT Aircraft Maintenance Services), která smluvně zajištuje jejich aplikaci pro letouny C-295M, procházející údržbou ve středisku PZL ve Varšavě. Důvodů, proč se tak stalo bylo zřejmě několik, ale jedním z hlavních byla skutečnost, že s aplikací nových pololesklých nátěrů u polského dodavatele nepanovala na české straně řečeno s politickou korektností úplná spokojenost, a na již dříve „generálkovaných“ Casách bylo údajně zaznamenáno dokonce určité popraskání nového barevného nátěru.

Z tohoto důvodu byla finální kamufláž na stroji C-295M ev. č. 0455 aplikována až u výrobce ve španělské Seville, kam letoun přelétl v úterý 6. října letošního roku. Po dokončení prací v lakovně španělského výrobce se ve dnech 13. a 16. listopadu uskutečnily v okolí Sevilly dva zálety, při kterých posádka stroje používala tovární volací znak „CASA 975“. Ve čtvrtek 19. listopadu se pak letoun vrátil zpět na svou domovskou základnu ve Kbelích. Každopádně kamufláž poslední opravované Casy je tvořena opět do jisté míry pololesklými barvami, které by však měly vykazovat větší životnost, než původní čistě matný nátěr. Zda tomu tak skutečně bude se ukáže až za několik let.

Kbelská základna tak konečně disponuje plným počtem kompletně dokončených strojů a příští rok na jaře mají navíc dorazit dva nově objednané stroje C-295MW, čímž se počet letounů Casa v AČR rozšíří na celkových šest. Čtveřice starších strojů ev. č. 0452, 0453, 0454 a 0455 zároveň projde modernizací avionického a radionavigačního vybavení, při které získají i nejnovější letový software SW10+.

Transportní letouny CASA tedy čeká v AČR ještě dlouholetá služba a po úvodních porodních bolestech jde o vcelku spolehlivé stroje, které se ve službě osvědčily a důstojně nahradily svého předchůdce An-26. Ostatně několikaleté permanentní nasazení v rámci mise MFO na Sinaji je toho důkazem.

Casa C-295M ev. č. 0455 v novém kamuflážním nátěru přistává jako „SMUGGLER 43“ na dráhu 27 pardubického letiště, zatímco v pozadí na „Alfě“ vyčkává L-39C Albatros pardubického CLV na povolení vstoupit na dráhu. Aplikaci kamuflážního nátěru Casy tentokrát prováděl přímo výrobce ve španělské Seville. (foto: Roman Vích, www.planes.cz)


 

 

(úvodní foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: archív redakce a články na czechairforce.com, https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1313388070624952320; https://globe.adsbexchange.com/)