AktualityCvičení

V českém vzdušném prostoru se konalo cvičení elektronického boje Ramstein Guard 2019

Ve dnech 24. až 28. června se ve vzdušném prostoru České republiky opět po roce uskutečnilo již tradiční mezinárodní cvičení Ramstein Guard 19, zaměřené na výcvik převážně příslušníků Vzdušných sil AČR ve vedení bojové činnosti při rušení radiolokačních, rádiových a GPS prostředků. Cvičení Ramstein Guard se koná v rámci programu NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Programme) a je v průběhu roku organizováno v různých státech aliance.

Celé cvičení Ramstein Guard je tradičně řízeno z Centra kombinovaných vzdušných operací CAOC v německého Uedemu prostřednictvím řídícího a koordinačního centra CTC, které se nachází v prostorách 261. Střediska řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre). V rámci CTC působí zástupci dalších podílejících se zahraničních součástí – například soukromé společnosti Cobham Aviation, která spolupracuje s NATO v oblasti výcviku elektronického boje a poskytuje specializované letouny DA-20 Falcon, a příslušníků JEWCS, což je skupina elektronického boje velitelství NATO, která poskytuje podvěsné rušící kontejnery pro letoun DA-20 Falcon.

Letošního Ramstein Guard 19 (NEWFIP 2019) se za českou stranu účastnili především příslušníci 21. zTL z Čáslavi, 25. plrp ze Strakonic, 26. pVŘPz ze Staré Boleslavi a 53. pPzEB z Opavy. Cílem cvičení bylo seznámit příslušníky AČR s účinky rušení na činnost systému velení a řízení, bojeschopnost prostředků PVO (radiotechnického vojska, protiletadlového raketového vojska, taktického letectva), analyzovat druh plus intenzitu tohoto rušení a dále vycvičit obsluhy radiolokační techniky, palebných prostředků a prostředků rádiového spojení ve vedení bojové činnosti v podmínkách elektronického rušení.

21. základna taktického letectva vyčlenila pro letošní Ramstein Guard opět letouny JAS-39 Gripen od 211. taktické letky a podzvukové L-159A od 212. taktické letky. Piloti si procvičili vedení bojové činnosti za podmínek rušení palubního radiolokátoru, rádiové komunikace, palubních GPS prostředků a vyzkoušeli si i použití systémů vlastní ochrany. Čáslavské letiště bylo během Ramstein Guardu rovněž dočasným působištěm rušícího letounu DA-20 (G-FFRA) od společnosti Cobham Aviation, který sem přilétl na týden z britského Bournemouthu.

Cvičení Ramstein Guard je v rámci Armády České republiky jediné, kdy mohou být jednou ročně využívány prostředky NATO pro rušení našich rádiových sítí a radarů.

Ilustrační záběr na rušící letoun DA-20 společnosti Cobham Aviation, který působil z čáslavského letiště. Jeho posádka používala při misích ve vzdušném prostoru ČR svůj tradiční volací znak „GHOST 11“. (foto: Radim Špalek)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Radim Špalek)

(zdroj: sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/; www.adsbexchange.com; článek „Vzdušné síly cvičily pod taktovkou elektronického boje“, autor kapitánka Lucie Machorková – TID 26. pVŘPz, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vzdusne-sily-cvicily-pod-taktovkou-elektronickeho-boje-132760/; www.flightradar24.com)