AktualityAkviziceModernizace

LOM Praha cvičí piloty z Nigérie, kteří možná jednou usednou do nových JF-17 Thunder

Zhruba před měsícem byl v pardubickém Centru leteckého výcviku zahájen výcvik další skupiny nigerijských studentů, kteří se zde přeškolují na typ L-39 Albatros. Po úspěšném zvládnutí náročné pozemní přípravy a teorie v délce čtyř týdnů pak v úterý 14. července zahájili letový výcvik absolvováním prvního vývozního letu na L-39C se zkušenými instruktory CLV.

Současný výcvik nigerijských pilotů navazuje na přeškolení první čtyřčlenné skupiny nigerijských pilotů v CLV, které proběhlo už v roce 2018 a bylo při něm na strojích L-39C  nalétáno celkově 92 hodin. Nynější přeškolení nigerijských studentů je možné dávat do souvislosti s akutní potřebou nigerijského letectva vygenerovat další nové piloty pro typy F-7NI, Alpha Jet či L-39ZA, které jsou stále více nasazovány do akcí proti skupinám teroristického hnutí Boko Haram. Nigerijské letectvo zároveň reaktivuje část dlouhodobě uložené techniky a i z tohoto důvodu vzniká potřeba nových pilotů.

Tento trend se týká i velmi rozšířeného cvičného a lehkého bojového stroje L-39ZA Albatros z produkce Aera Vodochody. Ačkoliv je hlavním a nejvýkonnějším bojovým typem Nigeria Air Force (NAF) v současnosti stále čínský nadzvukový F-7NI, jeho použití při úderech proti skupinám Boko Haram není příliš ideální a efektivní. V akcích na severu země tak jsou spíše používány podzvukové Alpha Jety a v poslední době stále více i letouny L-39ZA, které se pro podobné úkoly hodí podstatně více. Albík je navíc v Nigérii velmi oblíben pro svou nenáročnost, jednoduchost a přijatelné provozní náklady.

Ve skupině nigerijských studentů je i jedna dívka, která se chystá ke vzletu na L-39C se zkušeným instruktorem CLV Radovanem Cingelem, bývalým velitelem 2. taktické letky na Sliači, který přišel do Pardubic v lednu 2018 ze Slovenska. Tito nigerijští studenti možná v budoucnu usednou do moderních strojů JF-17 Block II Thunder, které objednalo nigerijské letectvo. (2x foto: CLV Pardubice, https://www.facebook.com/CLVPardubice)

 

Nigerijské letectvo v posledních třech letech nasazuje své L-39ZA při úderech proti skupinám Boko Haram. Nejúčinnější výzbrojí jsou stále staré a osvědčené neřízené rakety S-5 ráže 57mm, odpalované z bloků UB-16. (foto: Nigeria Air Force)

 

Nigérie pořídila Albíky již v letech 1986 až 1987a nahradila jimi stárnoucí flotilu osmi cvičných proudových L-29 Delfín a deseti vrtulových Piaggio P.149D. Celkem 24 letounů L-39ZA bylo do Nigerie dodáno ve dvou etapách po 12 kusech, první letouny z 38. série v roce 1986 a dalších 12 kusů ze 40. série v roce 1987. Další dodávku 27ks letounů dohodla s Nigerií československá vláda těsně po listopadové revoluci v roce 1990. Než však byly letouny vyrobeny, došlo v Nigerii k převratu a nová vláda letouny neodebrala, částečně i kvůli tlaku Mezinárodního měnového fondu. Tyto ex- nigerijské Albíky byly v roce 2001 prodány české společnosti PAMCO int., která je nechala u výrobce opravit a poté je dodala do Alžírska.

Jeden z úderů L-39ZA proti Boko Haram. (zdroj: Nigeria Air Force)

Po 33 letech velmi intenzivního používání, kdy na nich bylo vycvičeno několik generací nigerijských pilotů, zůstala v provozu už jen hrstka strojů. V únoru 2017 začaly být zbylé nigerijské L-39ZA používány do útočných operací proti Boko Haram na severu země a při těchto misích jsou vyzbrojené raketovými bloky UB-16 pro neřízené rakety S-5 ráže 57mm, nebo pumovou výzbrojí 100/250kg. Současně však vzrůstala potřeba výcviku dalších nigerijských pilotů taktického letectva, který však nebylo možné realizovat kvůli nedostatku letadel na základně Kano. Nigerijské letectvo proto na základě kontraktu s výrobcem Aero Vodochody vybralo tři původně vyřazené stroje k rychlému zprovoznění. Smlouva byla podepsána v září 2018 a první práce byly zahájeny již na přelomu listopadu a prosince, kdy technici z Albíků vymontovali avioniku a odeslali ji do ČR na opravu. Vlastní opravy letounů byly zahájeny v únoru 2019 a po celou dobu probíhaly u zákazníka na základně Kano. Tři reaktivované stroje L-39ZA reg. NAF 352, 354 a 364 pak byly slavnostně předány během ceremoniálu 21. června 2019 uživateli v podobě 403. Flying Training School (403 FTS) na základně Kano v severní Nigérii.

Reaktivace byla zvolena jako přechodné řešení pro výcvik nigerijských pilotů na překlenutí období, během kterého budou z provozu staženy další stroje a odeslány na generální opravu a modernizaci. Ta se již bude provádět přímo u výrobce ve Vodochodech a celkově by se podle velitele nigerijských vzdušných sil Air Marshala Sadique Abubakara mělo jednat o 6 strojů. Pro první tři rozložené Albíky vyrazil 1. července 2020 na základnu Kano velkokapacitní An-124 Ruslan, který do Nigérie zároveň dopravil český humanitární dar zdravotnického materiálu Nigérii v jejím boji proti pandemii COVID-19. Zpět do ČR již odlétl s naloženými Albíky, které dopravil na letiště v Pardubicích, odkud byly pozemní cestou dopraveny do Vodochod.

Ačkoliv výrobce zatím nezveřejnil žádné podrobnosti k plánovaným generálním opravám a modernizacím nigerijských L-39ZA, podle afrického tisku či známého webu africanmilitaryblog.com by se modernizace měla týkat především upgrade starého analogového kokpitu za nový, vybavený avionickým systémem GenesyS Aerosystems. Ten by měl být vybaven rozměrnými displeji IDU-680 a dalším vybavením, které výrobce implementuje na základě vývoje a zkoušek L-39NG, jež disponuje stejnou sadou avioniky. Kontrakt na prodloužení technické životnosti a modernizaci nigerijských Albíků je možné v současné době považovat za mimořádný úspěch a nezbývá než výrobci Aero Vodochody držet palce v jeho dalších aktivitách na africkém kontinentu.

Oficiální předání trojice L-39ZA registrací NAF 352, 354 a 364 se odehrálo 21. června na základně Kano. Ačkoliv africký tisk uvádí, že modernizací prošly už tyto stroje, není tomu tak. Trojice reaktivovaných strojů byla pouze uvedena do provozuschopného stavu na základě urgentního požadavku velení nigerijského letectva. (foto: Nigeria Air Force)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jakub Jirásek, www.planes.cz)

(zdroj: https://www.facebook.com/lompraha; článek „Nigeria’s L-39ZA Albatros aircraft gets Genesys avionics upgrade“, autor Ekene Lionel, https://www.africanmilitaryblog.com/2020/05/nigerias-l-39za-albatros-aircraft-gets-genesys-avionics-upgrade?v=65d8f7baa677; článek „Aerovodochody reactivates three Nigerian L-39ZA Albatross in-country“, autor Ekene Lionel, https://www.africanmilitaryblog.com/2019/06/aerovodochody-reactivates-three-nigerian-l-39za-albatross-in-country?v=65d8f7baa677; úžasné stránky o Albíku http://l-39.cz/L-39_uzivatele.html#nigerie; článek „Aero zprovoznilo nigerijské armádě tři letouny L-39. Čeští technici je opravovali přímo v Africe“, https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/aero-zprovoznilo-pro-nigerijskou-armadu-tri-letouny-l-39-cesti-technici-je-opravovali-primo-v-africe.A190627_125218_firmy-trhy_vag; článek „Do Nigérie dorazila česká pomoc pro boj s pandemií“, https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/x2020_07_02_ceska_pomoc_nigerii_v_jejim_boji_proti.html; článek „NAF breaths new life into Albatros“, https://www.africanaerospace.aero/naf-breaths-new-life-into-albatros.html)

(aktualizace: 23. 7. 2020)