AktualityAkviziceModernizace

Armáda připravuje nákup NVG typu AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva

Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na nákup brýlí nočního vidění NVG (Night Vision Goggle) pro piloty taktického letectva, létající na typech JAS-39 Gripen a L-159 Alca, termín otevírání nabídek je stanoven na 20. března 2019. Ministerstvo konkrétně poptává 10 ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 společně s 10 kusy přilbového úchytu pro použití v letounu JAS-39C/D Gripen, a dále 20 ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9, kompatibilních s přilbovým úchytem pro přilby HGU-55P, které musí zabezpečit plnou funkčnost v celém rozsahu povolené letové obálky letounu L-159 i při použití vystřelovacího sedadla typu VS-2B(C) a VS-20. V případě letounu Gripen se armáda nebrání ani použití jiného systému, ten ale musí být certifikován švédským úřadem pro vyzbrojování FMV (Forsvarets Materielverk) pro použití na letounu Gripen. Z hlediska logistiky a výcviku by však bylo samozřejmě ideální provozovat jeden a tentýž přístroj na obou typech letecké techniky.

Součástí výběrového řízení je i požadavek na dodání kontrolně měřící techniky v podobě měřicího přístroje pro defektaci, kalibraci a systém kontroly pro předletovou přípravu, dále speciálního nářadí pro opravu a seřízení binokuláru, napájení a výměnu konektorů, plus dodávku náhradních dílů doporučených výrobcem pro zabezpečení provozu a drobných oprav systému nočního vidění, to vše na zajištění provozu minimálně po dobu 2 let a do 500 letových hodin na každém typu letecké techniky (tj. na letounu JAS-39 a L-159). Součástí výběrového řízení je i požadavek na školení personálu v provádění údržby v úrovni zajišťující provoz po dobu min. 2 let.

 

Brýle nočního vidění NVG musí pro piloty taktického letectva VzS AČR splňovat tyto minimální požadavky:

  • musí být určeny pro použití v letounech taktického letectva, tj. L-159 a JAS-39;
  • binokulár musí být připevňován k přilbovému závěsu pomocí standardizovaného kulového čepu, který zapadne do lůžka v přilbovém závěsu;
  • binokulár musí být fixován na otočném uchycení ve dvou polohách – sklopené pracovní
    a odklopené pohotovostní;
  • závěs brýlí musí jít snadno odpojit od přilby, aby šlo přilbu použít i pro lety bez brýlí nočního vidění, kdy se na přilbu instalují ochranná hledí;
  • součástí závěsu na přilbě musí být ovládání vertikálního posunu binokulárních brýlí, který slouží k seřízení polohy binokuláru vůči očím nositele;
  • ostatní seřizovací prvky musí být součástí sestavy vlastního binokuláru;
  • musí být zabezpečeno napájení binokuláru elektrickou energií;
  • umístění odlehčeného napájecího zdroje musí být kompatibilní se záchranným systémem
    a musí splňovat požadavky na neomezený pohyb hlavy;
  • musí být zabezpečeno automatické odpojení binokuláru během katapultáže.

 

AN/AVS-9 je standardním noktovizním prostředkem nočního vidění, pracující na principu zesilování jasu světla. V současné době se zřejmě jedná o nejrozšířenější a nejpoužívanější noktovizor, který je oblíben především pro svou jednoduchost a malou hmotnost, a se kterým mají piloti Vzdušných sil AČR bohaté zkušenosti, neboť jej už používají piloti vrtulníků Mi-24/171 a transportních strojů CASA C-295M. Brýle nočního vidění AN/AVS-9 (F4949 SERIES) byly původně navrženy americkou firmou ITT Defense & Electronics (dnes součást Harris Corporation) pro piloty vrtulníků amerického námořnictva US NAVY, dnes jsou pro své vlastnosti ovšem používány nejen na vrtulnících, ale rovněž na stíhacích, bombardovacích a transportních letounech. Současný model AN/AVS-9 Gen 3 je osazen zdokonalenými mikrokanálkovými zesilovači jasu 3. generace a je dodáván ve dvou základních verzích – pro piloty vrtulníků nebo transportních letadel a ve verzi pro letouny s vystřelovací sedačkou. Verze NVG brýlí kompatibilních s vystřelovací sedačkou má vpředu pouzdro na jednu lithiovou baterii 3 V, která zabezpečuje nepřetržitý provoz po dobu 10 hodin. Vrtulníková verze má dvě alkalické baterie typu AA a pro déletrvající mise může být využíváno pouzdro na 4 baterie stejného typu, umístěné vzadu na přilbě. Obě verze brýlí AN/AVS-9 mohou využívat širokou škálu zesilovačů jasu firmy ITT, včetně vysoce výkonných zesilovačů třetí generace s vysokou rozlišovací schopností od 45 do 64 řádků na mm. Zrovna tak mohou v objektivech typu EFL 27 mm F/1.23, T/1.35 používat modrého nebo zeleného filtru pro optimalizaci zobrazení ve spojení s čelním průhledovým displejem HUD (Head-Up-Display). Tyto filtry zamezují oslnění pilota v důsledku vyzařování světla z displejů a umožňují nerušené odečítání dat. Binokuláry se zorným polem 40° a průměrem koncové čočky 14 mm umožňují vnitřní zaostření, 25 mm oční reliéf zase dovoluje současné použití dioptrických brýlí. Využít lze i vlastní individuální zaostřování objektivu v rozsahu od -6 do +2 dioptrií. Hloubka ostrosti objektivu je od 25 mm do nekonečna. Brýle pracují v infračervené části elektromagnetického spektra v pásmu 0.90 μm. Upevňovací příslušenství umožňuje nastavit vzdálenost od očí v rozsahu 27 mm a náklon v rozsahu do 10°. Binokulár má hmotnost 550 g a je uchycen k přilbě pomocí speciálního úchytu o hmotnosti 250 g u verze kompatibilní s vystřelovací sedačkou (330 g verze pro vrtulníky). Tento úchyt obsahuje baterie, a dále umožňuje odklopení brýlí nahoru (pokud nejsou používány) a zajišťuje automatické odpadnutí brýlí v počáteční fázi katapultáže.


Současná situace a připravenost pro použití NVG u taktického letectva

České letouny JAS-39C/D Gripen už jsou po modernizaci a přechodu na softwarovou edici MS20 v loňském roce plně připraveny pro použití brýlí nočního vidění NVG, které například domácí švédské letectvo používá cca od roku 2007 a v poslední době tento výcvik na svých Gripenech provádí i maďarské letectvo. V kabině Gripenu by měl být instalován držák pro odložení NVG, pokud by je chtěl například pilot během letu sundat z přilby. Čeští piloti 211. taktické letky už navíc používají i nové švédské přilby „Flyghjälm“ type 116H2, které umožnují připevnění NVG. Tato přilba se od původní typ 116E odlišuje středovým držákem pro připevnění úchytu NVG a v zadní části přílby je možné instalovat protizávaží.

Trochu jiná situace je s letouny L-159. Asi nejdále jsou v kompatibilitě dvoumístné stroje 213. výcvikové letky. Trojice nových L-159T2, které měla letka původně získat do konce loňského roku a celý program je bohužel v časovém skluzu, mají kokpit plně kompatibilní s NVG včetně vnitřního a vnějšího osvětlení přímo od výrobce Aero Vodochody. Zkoušky NVG probíhaly po celé loňské léto z čáslavského letiště na továrním stroji L-159T2X ev. č. 6073,  což je vlastně přestavěný původní L-159B, který nyní slouží jako zkušební letoun modelu T2 a má rovněž plně kompatibilní pilotní kabiny pro použití NVG včetně vnitřního a vnějšího osvětlení. Pětici původních strojů L-159T1 od 213. výcvikové letky je kokpit upravován pro použití NVG postupně během revizí PP2000 a modernizace na standard T1+. V současné době už je dokončena trojice strojů ev. č. 6067, 6077 a 6078, které již mají nainstalováno i vnější osvětlení kompatibilní s NVG. To lze jednoduše poznat například podle nových formačních světel na trupu, SOP a vřetenech na koncích křídel. Nová formační světla mají tzv. duální mód a skládají se z klasického elektroluminiscenčního (EL) proužku, který je doplněn tenkým černým proužkem, jež emituje zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelném pouze přes NVG. Stejný duální mód mají i poziční a antikolizní světla. Poslední dva modernizované stroje ev. č. 6046 a 6047 by měla letka převzít do konce letošního roku.

České Gripeny jsou plně přizpůsobené k použití NVG po modernizaci ve Švédsku v letech 2016-18 a čeští piloti už používají i přilbu typu 116H2 s držákem pro NVG. Použití brýlí nočního vidění na Gripenech je nutno chápat v souvislosti se zahájením výcviku A2G u 211. taktické letky. (foto: Radim Špalek)

 

U 212. taktické letky je situace taková, že v loňském roce byla realizována prototypová zástavba na jednomístném stroji L-159A ev. č. 6070, která spočívá v přizpůsobení vybavení kabiny pro použití NVG včetně provedení úpravy vnitřního a vnějšího osvětleni letounu (pozičních, antikolizních a formačních světel) a to na základě smlouvy mezi ministerstvem obrany a výrobcem Aero Vodochody v celkové hodnotě 24,7 mil Kč bez DPH. Letoun měl být nasunut k výrobci již počátkem února, tento plán však nakonec zhatila mimořádná událost s motorem F-124-GA-100 na jiné jednomístné Alce ev. č. 6057, která vyústila v několikatýdenní uzemnění celé flotily L-159 českého letectva. Tím pádem nebylo možné letoun nasunout k výrobci v původním terminu a do Vodochod musel být nakonec převezen pozemní cestou v druhé polovině února. Úpravy letounu podle zpracovaného a schváleného bulletinu probíhaly do května 2018, poté následovaly podnikové zkoušky a v letních měsících zkrácené voskové zkoušky. V listopadu měl být letoun předán zpět do Čáslavi. Armáda zatím neupřesnila, jestli úpravy kokpitu pro použití NVG včetně úprav vnitřního a vnějšího osvětlení zrealizuje na všech jednomístných strojích L-159A od 212. taktické letky. Vzhledem k počtu poptávaných sad NVG pro piloty L-159 se to však zdá velice pravděpodobné a tato úprava by se mohla realizovat během revizí PP4000, kterými budou Alcy procházet od letošního roku.

S plnohodnotným zahájením výcviku v použití NVG se u taktického letectva počítá pravděpodobně od roku 2020. Českým pilotům by měl v přechodu na novou technologii výrazně pomoci speciální simulátor NightFox VTIGS (Virtual Terrain Image Generation Systém) od rakouské společnosti AMST, který byl na začátku prosince 2015 instalován v prostorách Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze a který dokáže věrně nasimulovat pracovní prostředí při použití NVG. Každopádně dodávkou brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 a zahájením výcviku v jejich použití se čeští piloti taktického letectva posunou opět o stupeň výše a zařadí se k vyspělým letectvům NATO, které tento systém již delší dobu používají. Jejich použití umožní českým pilotům taktického letectva zvýšit možnost vizuální identifikace cíle a provádění podpory pozemních jednotek před použitím zbraní v noci a zvýší situační povědomí o prostoru působení.

Dvoumístné spárky L-159T1+ získaly v loňském roce i nové sady vnějšího osvětlení, čímž jsou konečně plně kompatibilní s NVG. Při testovacích letech továrního L-159T2X z čáslavské základny v létě 2018 si mohli NVG vyzkoušet i někteří instruktoři 213. výcvikové letky. Na snímku je spárka 6046 v podobě z podzimu 2016 ještě před modernizací a zástavbou nového osvětlení. (foto: Aleš Hottmar)

 

Alca ev. č. 6070 od 212. taktické letky byla vybrána k prototypové zástavbě pro přizpůsobení v použití NVG a v říjnu 2018 se stále ještě nacházela u výrobce Aero Vodochody, kde ji bylo možné spatřit během letové ukázky v rámci rolloutu L-39NG pro zaměstnance a rodinné příslušníky v sobotu 13. října 2018. Fotografie zachycuje Alcu 6070 v podobě z léta 2017 ještě před realizací prototypové zástavby. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar, poděkování Martinu Smíškovi, www.valka.cz)

(zdroj: článek „Brýle pro noční vidění pro bojové vrtulníky“, autor Stanislav Kaucký, Vojenské letectvo č. 1/2004; Harris Corporation, www.harris.com; Národní elektronický nástroj (NEN), https://nen.nipez.cz; článek „Posádky C-295M létají s NVG, autor Tomáš Soušek, Ročenka Vzdušných sil AČR 2016; článek „Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění“, autor Ondřej Stratilík, www.euro.cz)

(aktualizace: 10. 3. 2019)