AktualityCvičeníPilotiTechnika

Čáslavští „tygři“ odlétli na Tiger Meet do německého Schleswigu

Ve dnech 3. až 13. června se uskuteční jedno z nejprestižnějších aliančních leteckých cvičení NATO Tiger Meet (NTM 24), jehož hostitelem je tentokrát jednotka TLG-51 ze severoněmeckého Schleswigu. Cvičení proběhne ve vzdušném prostoru Německa, Holandska a nad rozsáhlým mezinárodním vzdušným prostorem Severního moře, kde se do něj zapojí více než 50 strojů různých typů ze 13-ti zemí. Mezi pravidelné účastníky Tiger Meetu patří samozřejmě i české letectvo, které letos na sever Německa vyslalo trojici Gripenů. 

Hlavním cílem letošního NTM 24 bude společný výcvik vzdušných sil NATO s mezinárodními partnery v plánování, řízení a provádění operací typu COMAO s důrazem na procvičení a sladění taktiky, technik a procedur použití jednotek vzdušných sil, prvků velení a řízení včetně integrace nasazení všech těchto prvků. Během misí budou piloti střídavě přebírat roli agresorů a obránců, přičemž každodenní fiktivní scénáře vzdušných bitev se budou s postupem času stávat stále složitějšími. Během cvičení se realizují i doplňkové mise Shadow Wave, v rámci kterých bude cvičena technika blízkého vzdušného boje DACT s jednotkami s odlišnou leteckou technikou partnerských států.

Do cvičení Tiger Meet se kromě Německa jakožto hostitelské země zapojí deset aliančních letectev – Belgie, Francie, Nizozemsko, Polsko, Spojené království, Maďarsko, Řecko, Česká republika, Turecko a USA, které doplní Švýcarsko a Rakousko jako partneři mimo NATO. V celkovém součtu půjde o více než 50 letounů a vrtulníků různých typů a 1.100 členů personálu. Cvičení Tiger Meet samozřejmě zahrnuje nejen taktický výcvik vzdušných sil, ale jde zároveň o úžasnou přehlídku letounů a vrtulníků členských zemí NATO ve speciálním tygřím designu.

Za AČR se letošního NTM 24 zúčastní tři letouny JAS-39C/D Gripen z výzbroje 211. taktické letky a zhruba 40 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu z 21.zTL Čáslav. Příslušníci čáslavské základny si zároveň pro letošní ročník Tiger Meetu připravili nový tygří motiv na letounu JAS-39C ev. č. 9242 a tento letoun se tak stane novou vlajkovou lodí 211. taktické letky. Ke cvičení se později vrátíme podrobnějším článkem.


Účastníci NATO Tiger Meetu 2024 v Schleswigu
  • TaktLwG 51, Schleswig AB, Tornado IDS & ECR (Německo)
  • 335 Mira, Araxos AB, 4x F-16C/D Fighting Falcon (Řecko)
  • 11F, BAN Landivisiau, 6x Rafale M (Francie)
  • 192 Filo, Balikesir AB, 3x F-16C/D Fighting Falcon (Turecko)
  • Staffel 11, Meiringen AB, 4x F/A-18C/D Hornet (Švýcarsko)
  • EC3/30, Mont-de-Marsan AB, 5x Rafale B/C (Francie)
  • 211. taktická letka, Čáslav AB, 3x JAS-39C/D Gripen (Česká republika)
  • 12° Gruppo, Gioia Del Colle AB, 4x EF2000 Eurofighter (Itálie)
  • 6 ELT, Poznań-Krzesiny AB, 6x F-16C/D Fighting Falcon (Polsko)
  • TaktLwG 74, Neuburg AB, 8x EF2000 Eurofighter (Německo)
  • 3eRHC, Etain-Rouvres, 4x SA-342M Gazelle + 1x NH90TTH (Francie)
  • 1eRHC, Phalsbourg, 2x Tigre (Francie)
  • MFG 5, Nordholz AB, 1x Sea Lynx Mk.88A (Německo)

 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalinawww.czechairspotters.com)

(zdroj: https://mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=7855)

(aktualizace: 9. 6. 2024)