AktualityCvičeníTechnikaZahraniční mise

Nová vlajková loď 211. tygří letky pro letošní Tiger Meet představena

Po dlouhých pěti letech se čáslavská 211. taktická letka účastní jednoho z nejprestižnějších evropských leteckých cvičení, kterým je známé setkání tygřích letek NATO Tiger Meet 2023. Do italského Gioia del Colle na jihu Itálie zároveň čáslavská letka vyrazila s úplně novým tygřím motivem na jednom z Gripenů, který se tak stane novou vlajkovou lodí 211. tygří letky.

Zatím posledním ročníkem známého setkání tygřích letek, kterého se mohli čeští stíhači účastnit, byl NATO Tiger Meet 2018 na polské základně Poznań-Krzesiny. Vlajkovou lodí čáslavské tygří letky byl tehdy letoun JAS-39C ev. č. 9234, který dostal před odletem do polské Poznaně speciální zbarvení k výročí 100 let letectva a PVOS. Nátěr ale zároveň obsahoval i tygří prvky. Na levém křídle totiž byla tygří symbolika 211. letky a na pravém naopak upomínka na výročí 100 let od založení československého a potažmo českého vojenského letectva a PVOS. To samé rozdělení platilo pro zbarvení předních kanárdů. Na levé straně SOP byly navíc vyobrazeny některé z význačných typů letounů, které prošly za 100 let službou u československého a později i českého vojenského letectva.

V dalších letech účast na prestižním Tiger Meetu znemožnilo buď plnění operačního úkolu při zahraniční misi v Pobaltí, nebo celosvětová pandemie Covid-19, která má na svědomí úplné zrušení či značné omezení řady podobných akcí v letech 2020-21. Protože pro letošní rok nebylo plánováno žádné zahraniční nasazení a letka se mohla opět naplno věnovat výcviku, byl jako jedna z mnoha zahraničních výcvikových aktivit letošního roku vybrán i NATO Tiger Meet 2023 v Itálii. Tradiční setkání tygřích letek je již dávno plnohodnotným aliančním cvičením, na kterém participuje obrovské množství různorodé techniky, od vrtulníků přes taktické letouny různých kategorií, včetně strojů REB, nebo letounů včasné výstrahy AWACS.

Protože u posledních dvou Gripenů ev. č. 9234 a 9241 se speciálním „livery“ již dávno došlo ke kompletnímu odstranění polepů, padlo rozhodnutí připravit pro letošek úplně nový tygří motiv. Z mnoha návrhů nakonec zvítězila myšlenka přímo jednoho z pilotů 211. taktické letky, jehož návrh následně zpracoval Petr Marek. Po materiální stránce návrh zabezpečil švédský výrobce Saab, zatímco samotnou výrobu speciálního polepu a jeho aplikaci na letoun dostala opět na starost liberecká společnost KB design reklama s.r.o., která je u výroby polepů pro české Gripeny prakticky od začátku a má s jejich aplikací na povrch letounů obrovské zkušenosti.

Pro samotnou aplikaci polepu byl nakonec vybrán letoun JAS-39C ev. č. 9244, který v pátek 29. Září krátce po obědě zamířil společně s dalšími čtyřmi letouny do italského Gioia del Colle. A přestože odlet na jih Itálie provázely drobné patálie a jeden z letounů se musel krátce po startu vrátit zpět do Čáslavi, příslušníky 211. letky to v žádném případě nerozhodilo a okamžitě připravili záložní stroj, který ještě v pozdních odpoledních hodinách odlétl do Itálie. Každopádně ke cvičení NATO Tiger Meet 2023 se zřejmě ještě vrátíme samostatným článkem a na to, jak se nový tygří motiv povedl, se můžete podívat díky nádherným snímkům dvorního fotografa 211. taktické letky, prap. Martina Krále.


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)