AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Ministryně zahraničí Ghany s delegací navštívila Aero Vodochody

V pondělí 14. února navštívila českého výrobce Aero Vodochody delegace ghanské ministryně zahraničí a regionální integrace, paní Shirley Ayorkor Botchwey, která byla na pracovní návštěvě České republiky. Při své zastávce ve Vodochodech ministryni zároveň doprovázel i velvyslanec Ghany v České republice, pan James Komla Nyasembi.

Ghana v současnosti projevuje zájem o pořízení celkem šesti nových cvičných a lehkých útočných strojů L-39NG z produkce Aera Vodochody, které by měly nahradit problematické čínské letouny Hongdu K-8G Karakorum. Celou akvizici již 17. prosince 2021 schválil přímo ghanský parlament a to včetně způsobu financování kontraktu, jehož výše dosahuje 111,4 milionu eur (zhruba 2,8 miliardy Kč). Český výrobce je tak už jen malý krůček od uzavření celého obchodu a finálního podpisu závazné kupní smlouvy, o čemž svědčí i nedávná frekvence návštěv zástupců Aera Vodochody v Ghaně a současná pracovní cesta ministryně zahraničí Ghany do ČR.

Ghanská ministryně si mohla se svou delegací prohlédnout nejen samotný letoun L-39NG v podobě druhého létajícího prototypu ev. č. 0476 (výr. č. 7004), jenž nedávno získal efektní šedý nátěr, ale i výrobní linku, na které probíhá montáž strojů určených pro Vietnam. Ministryně zároveň  vyjádřila přesvědčení, že připravovaný kontrakt na dodávku cvičných a lehkých útočných strojů L-39NG významně posílí obranné schopnosti Ghany a dovolí úspěšně čelit vzrůstajícím bezpečnostním hrozbám v regionu širšího Sahelu.

Ministryně zahraničí a regionální integrace Ghany, paní Shirley Ayorkor Botchwey se svou delegací před letounem L-39NG ev. č. 0476 během pracovní návštěvy u výrobce ve Vodochodech.  (foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika a Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Pracovní cesta ghanské delegace do Aera nebyla v poslední době jedinou důležitou návštěvou u českého výrobce, neboť již v úterý 8. února navštívil Vodochody uruguayský vojenský přidělenec pro Českou republiku, plukovník José Pedro Nozar Tabárez. Ten si mohl rovněž prohlédnout výrobní linku L-39NG a zároveň mu byl představen celý program nového „engéčka“.

Uruguayské vojenské letectvo FAU (Fuerza Aérea Uruguaya) se v současné době potýká s nedostatkem finančních prostředků, které jsou potřeba na jeho modernizaci, a to především bojové složky. Útočné letouny FMA IA-58 Pucará z výzbroje Escuadrón Aéreo No. 1 Ataque byly totiž uzemněny již v roce 2017 kvůli nedostatku náhradních dílů a jedinou bojovou sílu uruguayského letectva tak dnes v podstatě představuje pouze několik letitých strojů A-37B Dragonfly od Escuadrón Aéreo No. 2 Caza a turbovrtulové PC-7U, jež mohou nést rovněž lehkou výzbroj. Proudové Dragonfly jsou udržovány v letuschopném stavu už jen díky získávání náhradních dílů a uzavíráním smluv s externími dodavateli ze sousedních států a je tak otázkou, jak dlouho bude možné tyto legendární stroje ještě udržet v provozu.

Z tohoto důvodu FAU hledá moderní lehký útočný stroj, který by nahradil všechny zastaralé platformy v inventáři uruguayského letectva. V roce 2016 prosákly informace o plánu na pořízení čínských útočných strojů Hongdu L-15, které si mohla přímo v Číně prohlédnout a vyzkoušet delegace FAU. Tehdejší uruguayský poslanec Sněmovny reprezentantů a člen Komise národní obrany Guillermo Facello uvedl, že čínské způsoby financování jsou flexibilnější než metody jiných dodavatelů a že uruguayské vojenské letectvo chce pořídit osm letounů L-15. Do dnešních dnů však k dohodě nedošlo, možná i proto, že Čína vždy požaduje „něco za něco“. V hledáčku FAU byl i další dvoumotorový útočný stroj IA-63 Pampa z Argentiny, ovšem i z tohoto nadějného obchodu nakonec sešlo.

Nynější návštěva uruguayského vojenského přidělence plukovníka José Pedro Nozar Tabáreze v Aeru Vodochody tak dává tušit, že FAU stále hledá moderní lehkou cvičnou a útočnou platformu s přijatelnými pořizovacími a provozními náklady. Právě pro státy jako Uruguay by nový L-39NG mohl být takřka ideálním řešením.

Uruguayský vojenský přidělenec pro Českou republiku, plukovník José Pedro Nozar Tabárez během návštěvy českého výrobce Aero Vodochody. V uruguayském letectvu nyní dosluhují legendární stroje Cessna A-37B Dragonfly, které představují po vyřazení útočných letounů FMA IA-58 Pucará společně s turbovrtulovými PC-7U jediné letouny, schopné nést výzbroj. Ačkoliv se FAU potýká s akutním nedostatkem financí, snaží se stále realizovat kvalitní výcvik pilotů A-37B, kteří tak procvičují například operace ze silničních úseků či noční létání s NVG.  (foto: Aero Vodochody a 5x  Fuerza Aérea Uruguaya)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kouba, Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: https://mobile.twitter.com/AERO_Vodochody; článek „Náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák přijal ministryni zahraničních věcí a regionální integrace Ghanské republiky Shirley Ayorkor Botchwey“, https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/namestek_ministra_zahranicnich_veci_jiri.html; článek „Uruguay Interested in Chinese L-15 Trainer“, autor Chen Chuanren, https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2018-03-07/uruguay-interested-chinese-l-15-trainer; oficiální web a facebookový profil Fuerza Aérea Uruguaya)