AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Ministerstvo obrany jedná o nákupu dvou letounů C-390 Millennium

Ministerstvo obrany zahájilo jednání s brazilskou společností Embraer o potenciálním pořízení dvou letounů C-390 Millennium. Jedná se o vojenský střední transportní letoun se schopností plnit široké úkolové spektrum. Rozhodnutí zahájit jednání o možném pořízení těchto strojů vychází z průzkumu trhu a analýz Ministerstva obrany, které identifikovaly dané letouny jako nejideálnější řešení pro splnění požadavků jednotlivých složek Armády ČR.

V případě úspěšného výsledku jednání o pořízení Embraeru C-390 Millennium se zvýší schopnosti naší armády v zabezpečení letecké přepravy materiálu, těžké vojenské techniky i osob, doposud jsme se museli spoléhat na naše spojence. Armáda ČR v současné době nevlastní letoun na střední a velké vzdálenosti s dobou doletu minimálně 12 hodin, který by byl zároveň schopný vzletu a přistání na letištích s nezpevněnou dráhou.

Nákupem Embraeru bychom získali další nástroj pro zvládání situací, jako je například evakuace z krizových oblastí. Může sloužit také jako prostředek zdravotnického odsunu osob MEDEVAC a díky systému vzdušného hašení ho lze využít i v boji s rozsáhlými požáry. Z paluby C-390 lze mimo jiné provádět všechny druhy vzdušných výsadků osob i padákového shozu nákladu.

Letoun musí dle požadavků disponovat systémy vlastní ochrany, které zajistí komplexní ochranu při přistání i vzletu v krizových oblastech se zvýšeným rizikem, například při působení v zahraničních operacích.

V několika členských zemích NATO nyní probíhají akviziční procesy k pořízení letounů Embraer C-390. Jedná se o Maďarsko a Nizozemsko a letoun se chystá pořídit i sousední Rakousko. V současnosti letouny C-390 provozuje nejen Brazílie, domovská země společnosti Embraer, ale také Portugalsko.

„Konkrétním krokem bylo zahájení jednání s cílem dosáhnout co nejnižší ceny a zároveň co nejkratšího termínu dodání. Zároveň mě těší, že na výrobě komponentů pro letouny Embraer C-390 se podílí již několik let česká společnost AERO Vodochody AEROSPACE,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. „Ministerstvo obrany se dlouhodobě snaží o zapojení českého obranného průmyslu do všech strategických projektů. Podpora tuzemského průmyslu patří mezi jeden z bezpečnostních zájmů ČR a zároveň koresponduje s novou Obrannou strategií ČR. Dobré zdrojové zajištění armády nám zajistí silnou a spolehlivou obranu. Chceme, aby z armádních zakázek profitovala nejen armáda, ale i naši občané – třeba právě tím, že dojde k rozšíření pracovních příležitostí,“ dodala.

Autor textu: Barbora Popovová, www.army.cz, popiska redakce czechairforce.com

Po téměř třech desetiletích se Vzdušné síly AČR konečně dočkají plnohodnotného středního transportního stroje, který je nezbytným předpokladem efektivního plnění přepravních úkolů na větší vzdálenosti. Po vyřazení posledního An-12 v polovině devadesátých let armáda nejprve zvažovala pořízení trojice transportních An-70 z deblokace ruského dluhu vůči ČR, jenže kvůli různým vývojovým problémům nového typu ruská strana vzápětí nabídla velkokapacitní Il-76MF, což AČR realisticky neakceptovala a raději pořídila vrtulníky Mi-35 a Mi-171Š. Následně byl těsně před uzavřením kontrakt na dodávku čtyř použitých KC-130R Hercules z USA, jež se měly stát doplňkem menších dvoumotorových strojů CASA C-295M, pořizovaných jako přímá náhrada za vyřazené An-26, ani tento záměr však nevyšel. V posledních letech pak byl za velkého favorita považován právě brazilský Embraer C-390 Millennium, který výrobce intenzivně prezentoval na řadě akcí v ČR. V případě dohody s brazilským výrobcem by armáda měla získat první z dvojice objednaných C-390 již koncem roku 2024. Z toho je možné usoudit, že půjde o letoun, určený původně pro brazilské letectvo, který se už nachází na výrobní lince. Armáda zároveň deklaruje, že pořízením dvojice C-390 dojde k citelnému navýšení doposud zcela nedostatečných přepravních kapacit a zajímavý je rovněž požadavek na schopnosti pro vzdušné hašení požárů či tankování za letu. (foto: Embraer, https://embraer.com)


 

 

(úvodní foto: Embraer, https://embraer.com)

(zdroj: článek „Ministerstvo obrany zahájilo jednání se společností Embraer o pořízení letounů C-390 Millennium“, autor Barbora Popovová, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministerstvo-obrany-zahajilo-jednani-se-spolecnosti-embraer-o-porizeni-letounu-c-390-millennium–246937/)