AktualityKonfliktyMimořádné události

Armádní speciály zajistily repatriaci českých občanů z Izraele

V souvislosti s aktuálním děním v Izraeli a pásmu Gazy, vyvolaném brutálními útoky palestinské teroristické organizace Hamás, se Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Ministerstvem obrany dohodly na repatriaci českých občanů, kteří si přáli za současné vyhrocené situace Izrael opustit. Pro české letectvo a konkrétně kbelskou „dopravku“ šlo o logisticky nejnáročnější akci v poslední době, kdy musela do Tel Avivu vypravit během tří dnů celkem šest repatriačních letů, jež přivezly do Česka na 228 osob.

Do celé evakuační akce bylo zapojeno jak ústředí ministerstva zahraničí, tak diplomaté ze zastupitelských úřadů v Tel Avivu a Ramalláhu, kteří dávali dohromady seznamy lidí a organizovali jejich dopravu na letiště v Tel Avivu. Vůbec první Čechy dopravila armáda zpět do vlasti v noci z úterý na středu, kdy přiletělo 34 osob s vládním speciálem ministra zahraničí Jana Lipavského, jenž Izrael navštívil při cestě z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. Vzhledem k vysokému zájmu českých občanů o evakuaci bylo ve spolupráci s ministerstvem obrany rozhodnuto o další pomoci, kterou zajistila AČR prostřednictvím dalších letů vládních letadel.

Druhý repatriační letoun s více než 44 občany přistál v Praze ve čtvrtek ráno, zatímco v pořadí třetí repatriační let dorazil na kbelské letiště ve čtvrtek 12. října odpoledne se zhruba 40 českými občany. V noci ze čtvrtka na pátek následně do Prahy přilétly další Airbus se 43 osobami a letoun CASA C-295M, kterým se vrátilo 23 lidí a jeden dobrman. Poslední letoun Airbus přistál na kbelském letišti v pátek 13. října 2023 dopoledne a na jeho palubě bylo opět zhruba 40 osob. Tímto šestým letem ukončilo Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Ministerstvem obrany repatriaci českých občanů z Izraele.

Ve výsledku armáda do Izraele vypravila celkem šest letů, přičemž pětkrát letěl vládní dopravní Airbus a jednou transportní CASA, které v celkovém součtu přivezly domů 228 lidí. Nejmladšímu cestujícímu bylo několik měsíců, nejstarší pasažérce, spisovatelce Evě Erbenové, pak 92 let. Některými vládními speciály, určenými pro evakuaci českých občanů, se do Izraele z České republiky zároveň vrátili i tamní občané. Ministr zahraničí Jan Lipavský totiž vyhověl žádosti izraelské strany, abychom umožnili při letech do Izraele, které by byly jinak zcela prázdné, cestovat Izraelcům, kteří potřebují zpět do vlasti. V celkovém součtu se nakonec jednalo o 76 izraelských občanů, kteří se vydali zpět domů bránit svou vlast.

Za zvládnutí logisticky náročné operace samozřejmě patří obrovský dík všem příslušníkům 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích a mnoha dalším vojákům za plánování a skvělou organizaci letů, která nebyla jednoduchá i s ohledem na poruchu jednoho z letadel. S realizací repatriačních letů měl totiž původně vypomoci druhý Airbus A-319CJ ev. č. 3085, který umožňuje převoz až 100 pasažérů. S tímto letounem se proto už ve středu 11. října předčasně vrátil z cesty s podnikatelskou misí v Uzbekistánu ministr zemědělství Marek Výborný. Krátce po příletu však byla u tohoto letounu zjištěna blíže nespecifikovaná závada  a bylo nutné čekat na dodávku náhradního dílu. Hlavní tíhu repatriačních letů tak paradoxně nesl prezidentský „Czech Air Force One“, neboli A-319CJ ev. č. 2801, který má však omezenou přepravní kapacitu 44 pasažérů. I z tohoto důvodu v budoucnu projde modernizací interiéru a především zvýšením celkové přepravní kapacity až na celkově 78 osob.

Za porouchaný stroj tak armáda musela najít bleskově náhradu a do Izraele nakonec letěla transportní CASA C-295M ev. č. 0454, která se však na podobné úkoly příliš nehodí. Důvodem jsou jak výkony turbovrtulového stroje, tak vnitřní uspořádání nákladové kabiny, kdy cestující během zhruba 6-7 hodinového letu musí sedět na běžných sklopných výsadkových lavicích podél trupu, což při délce letu není samozřejmě příliš pohodlné. Na podobný úkol by se samozřejmě více hodila novější „wingletová“ verze C-295MW s nepatrně vyššími výkony a především nainstalovanými pasažérskými sedačkami, tento letoun ev. č. 0481 však od středy 11. října pobýval v belgickém Bruselu a do ČR se vracel až ve čtvrtek odpoledne.

Dalším důvodem pro použití letounu ev. č.  0454 mohla být skutečnost, že u něho byl aktuálně instalovaný systém vlastní ochrany DAS a během příletu do Kbel měla tato Casa prokazatelně odmontované krytky senzorů MAWS. Lety do Tel Avivu byly sice vyhodnoceny jako relativně bezpečné, na druhou stranu není žádným tajemstvím, že Hamás disponuje i ručními protiletadlovými střelami odpalovanými z ramene (MANPADS) a armáda tak patrně nechtěla nic riskovat. Ostatně, americké transportní C-17A, které vozí do Izraele vojenskou pomoc, mají podobný systém rovněž aktivovaný a existují videa, na kterých je vidět jeho iniciace zřejmě během odpalu izraelských střel systému Iron Dome.

V této věci je dobré připomenout, že vládní Airbusy podobnou ochranu stále nemají, ačkoliv armáda pořízení podobného externího systému vlastní ochrany plánuje již několik let. V dané kategorii se zvažovalo řešení v podobě externího zařízení C-MUSIC  od izraelské společnosti Elbit Systems či podobný systém AeroShield od konkurenčního Birds Aerosystems, ani jeden systém však doposud nebyl zakoupen. Integrace podobného systému, založeného primárně na technologii DIRCM (Directional Infra Red Counter Measure), není z technického hlediska nijak složitá a možnost vybavit české vládní Airbusy podobným ochranným systémem tak v budoucnu stále dává smysl.

Veškerá tíha repatriačních letů tentokrát padla na bedra prezidentského Airbusu ev. č. 2801, který je ovšem vzhledem k uspořádání kabiny cestujících schopen pojmout maximálně 44 pasažérů. V rámci plánované modernizace interiéru by mělo dojít k výrazné rekonfiguraci kabiny cestujících a následně by měl být schopen pojmout až 78 cestujících. (foto: MZV ČR a 24. zDL Praha-Kbely)

 

Zkušené posádky kbelské „dopravky“ zvládly všechny repatriační lety z Izraele na jedničku. Na snímku posádka velitele 241. dopravní letky pplk. K., jenž původně létal Jaky-40 a po přeškolení na Airbusy se v srpnu 2021 podílel na evakuačních letech z chaosu zmítaného Afghánistánu. (foto: 24. zDL Praha-Kbely)

 

Brzký ranní přílet transportní Casy do Kbel si nenechala ujít ani ministryně obrany Jana Černochová, která se chtěla setkat s repatriovanými občany. Nasazení Casy bylo určitou improvizací kvůli poruše druhého Airbusu, neboť samotný let z izraelského Tel Avivu do Prahy trvá tímto turbovrtulovým strojem prakticky 7 hodin, zatímco rychlejší Airbus jej zvládne za čtyři. Na letounu jsou dobře vidět odkrytované senzory MAWS. (foto: 24. zDL Praha-Kbely)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Radim Koblížka, LKMT Spotters

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „Česko ukončilo repatriaci občanů z Izraele“, https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/cesko_ukoncilo_repatriaci_obcanu_z.html)