AktualityAkviziceModernizaceTechnika

LOM PRAHA dokončil generálku dalšího Mi-17V-5 letectva Ghany

Státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA právě v těchto dnech dokončil další důležitý kontrakt na generální opravu vrtulníku Mi-17V-5, určeného pro vzdušné síly Ghany. Stroj s trupovou registrací GHF 697 prošel kompletním procesem pozemního a letového ověření v závodu letadel v pražských Kbelích a následně přelétne na letiště Pardubice. Tam bude demontován do stavu umožňující přepravu a transportním letounem Il-76 dopraven do hlavního města Ghanské republiky Akkry.

„Šestsetdevadesátsedmička“ (rok výroby 2012) není prvním strojem z výzbroje vzdušných sil Ghany, jenž prošel generálkou v LOM PRAHA s.p., který je významným českým opravárenským podnikem se specializací pro ruské vrtulníky řady Mi. Tím vůbec prvním byl vrtulník Mi-17V-5 s registrací GHF 690 a zákazník si jej převzal dokončený v únoru 2019. Stávající smlouvu na opravu stroje GHF 697 pak podepsali obchodní zástupci dceřiné společnosti LOM PRAHA TRADE na ghanském ministerstvu obrany koncem loňského roku.

Vrtulník Mi-17V-5 reg. GHF 697 se vyznačuje některými odlišnostmi proti strojům Mi-171Š, které provozují Vzdušné síly Armády České republiky. Jde například o rozměrné přídavné nádrže, dále absenci kerosinového ohřívače vzduchu (topení) a zejména elegantní tzv. delfíní příď vrtulníku, která ukrývá povětrnostní radar. V nákladové kabině je oproti vrtulníkům VzS AČR možné umístit až čtrnáct doplňkových míst pro cestující. Na základě požadavku zákazníka pak LOM PRAHA změnil „livery“ z bílé na šedou.

„Provedli jsme technickou přejímku vrtulníku na zemi, následně motorovou zkoušku a několik testovacích letů. Vše proběhlo v pořádku a s pracemi, které LOM PRAHA odvedl, jsme velice spokojeni. Na základě našich pozitivních zkušeností se státním podnikem bychom s ním i v budoucnu rádi spolupracovali,“ řekl při podpisu akceptačního protokolu, kterému byl přítomen i velvyslanec Ghanské republiky v ČR James Komla Nyasembi, zástupce ghanských vzdušných sil a kapitán letectva Richard Kwadjo Danso. Tato slova jsou tak příslibem další budoucí spolupráce vzdušných sil Ghany a státního podniku LOM PRAHA.

Z podkladů Martina Kulicha (LOM PRAHA TRADE) a Lukáše Syrového (závod letadel LOM PRAHA s.p.) připravili: Pavel Lang a Jitka Šuláková – redakčně upraveno

Série fotografií z průběhu generální opravy vrtulníku Mi-17V-5 reg. GHF 697 vzdušných sil Ghany a následného procesu  pozemního a letového ověření v areálu závodu letadel LOM PRAHA s.p. v pražských Kbelích a v prostorech kbelské 24. základny dopravního letectva. Na záběru ještě nedokončeného stroje je velmi dobře vidět původní bílý nátěr. (foto: Lukáš Syrový, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: Lukáš Syrový, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: článek „Generálka GHF 697 v LOM PRAHA, https://www.lompraha.cz/news/generalka-ghf-697-v-lom-praha)