AktualityCvičení

Gripeny se utkaly s německými Tajfuny v rámci cvičení Cross Border

Přesně před týdnem proběhlo další ze společných česko-německých leteckých cvičení pod názvem „Cross Border“. Zhruba jednou za dva týdny realizují naši piloti Gripenů z 211. taktické letky z Čáslavi se svými německými kolegy – piloty letounů EF 2000 Typhoon od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) ze základny v bavorském Neuburgu, procvičování různých scénářů vzdušného boje za hranicí viditelnosti a manévrových vzdušných bojů. Tento společný výcvik se realizuje jak v českém vzdušném prostoru, tak v německém.

Ilustrační záběr ze záznamového zařízení HUD Gripenu na zachycení cíle v režimu gun.(zdroj: Stejsy, www.armyweb.cz)

Ve čtvrtek 1. března se procvičovaly scénáře manévrových vzdušných bojů nad územím České republiky s využitím letových prostorů v oblasti jižních Čech. „Bojů“ se účastnila dvojice Gripenů (volací znaky MAIDEN) a dvojice strojů EF 2000 (registrace 31+00 a 30+07, volací znaky GAFN 69A/B), které létaly v konfiguraci s dvojicí přídavných palivových nádrží, cvičným registrem střely IRIS-T a kontejnerem ACMI, používaným pro analýzu dat při simulaci bojové akce. Piloti Gripenů se zavázali celkem čtyřikrát do soubojů ve variantách 2 versus 1 a následně 1 versus 1. Vzdušné boje v rámci cvičení Cross Border mají za cíl zdokonalit piloty v provádění  Air-to-Air operací a létání ve prospěch NATINAMDS (systém integrované protivzdušné a protiraketové obrany NATO), stejně tak jako zdokonalení směn CRC (centrum řízení a uvědomování vzdušných sil) v postupech navádění na cíl. Veškeré lety jsou realizovány z mateřských základen.

Není to však jediná spolupráce českého a německého letectva. Vzdušné síly AČR v posledních letech využívají k výcviku tankování ve vzduchu stále častěji německého tankeru A.310MRTT. Tankování probíhá nejčastěji v prostorech ED R207/307 nad územím jižního Bavorska, které jsou k tomuto účelu určené. Cílem tohoto výcviku je připravit a zdokonalit piloty taktického letectva v doplňování paliva za letu (Air-to-Air Refueling) pro operace Air Policing a pro účast na mezinárodních cvičeních.

Screen obrazovky ze serveru CZADSB.CZ, zachycující letovou trasu obou Tajfunů GAFN 69A/B z Neuburgu do českého vzdušného prostoru s podrobným reportem druhého z Tajfunů 30+07 . (screen: www.czadsb.cz)

Screen dvou map ze serveru ADSBEXCHANGE.COM, zachycující manévrový vzdušný boj obou Tajfunů GAFN 69A/B s našimi Gripeny  v prostoru jižních Čech. (screen: www.adsbexchange.com)


 

speciální poděkování patří Jardovi z týmu CZADSB.CZ za poskytnutí reportu z www.czadsb.cz a Lukášovi za poskytnutí dvou screenů z www.adsbexchange.com )

(úvodní foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: facebookový profil 21. základny taktického letectva Čáslav; www.flugzeugforum.de; Přehled plánovaných cvičení ozbrojených sil České Republiky na vojenských cvičeních mimo území ČR a ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území ČR v roce 2018, www.psp.cz)