AktualityModernizaceTechnika

Gripeny se po úpravách certifikují pro noční tankování z KC-135R

Švédský úřad pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk) nedávno uskutečnil důležitý recertifikační proces schopnosti nočního doplňování paliva letounů JAS-39C/D Gripen z amerických tankerů KC-135R Stratotanker.

Samotné tankování ve vzduchu metodou „Probe and Drogue“, čili systémem hadice-koš je pro piloty obecně poměrně náročný proces, který je u letounu JAS-39 umocněn ne úplně šťastným umístěním tankovacího nástavce až v prostoru za kabinou, v místě levého „sacáku“. Především u dvoumístné verze Gripenu způsobuje toto umístění problémy při zachycení koše sondou na teleskopickém nástavci, kdy je koš unášen vlivem aerodynamického proudění těsně kolem překrytu kabiny a jeho zachycení sondou je především o perfektním odhadu a zkušenostech každého pilota. Nezřídka se zachycení nepovede na první pokus a jsou známy i případy, kdy se koš svezl do mezery mezi teleskopickým nástavcem a sacákem. Noční tankování je pak ještě minimálně o jeden řád složitější a tuto velmi náročnou proceduru zvládají pouze nevyspělejší světová letectva, která podobným operačním schopnostem věnují patřičnou pozornost a jsou schopny zajistit náročný výcvik v procedurách Air-to-Air Refueling.

Švédské letouny JAS-39C/D byly pro noční tankování z amerických strojů KC-135R certifikovány prakticky od prvopočátku, ovšem někdy v letech 2018-19 došlo na švédských letounech k určitým úpravám, jež si vyžádaly nutnou recertifikaci. Ačkoliv výrobce rozsah úprav nijak nespecifikoval, s největší pravděpodobností půjde o instalaci úplně nového osvětlení tankovací sondy, které by mělo zajistit lepší nasvícení tankovacího koše a tím usnadnit celý proces nočního doplňování paliva z tankeru. Švédský Flygvapnet na celý recertifikační proces spěchal, neboť po příslušných úpravách platilo omezení nočního tankování až do vyzkoušení celé procedury. Samotná certifikace se tak měla uskutečnit již začátkem roku 2020, ovšem vypuknuvší celosvětová pandemie Covid-19 tento záměr zhatila a recertifikační proces se podařilo zrealizovat teprve až nyní.

Certifikační lety  byly prováděny ze základny Luleå–Kallax na jihu Švédska, která je domovem Gripenů křídla F21 „Norrbottens“. Testovací kampaně se standardně účastnily stroje JAS-39C/D (takt. č. 250 a ???) patřící švédskému úřadu pro vyzbrojování FMV, respektive jeho zkušební jednotce TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39), sídlící na letišti Linköping-Malmen. Jako tankovací platforma pak posloužil americký KC-135R reg. 59-1486 od 92nd ARW, který 31. ledna 2022 přelétl ze své domácí základny Fairchild AFB ve státě Washington na švédské letiště v Luleå. Samotné certifikační lety pak probíhaly ve dnech 1. a 2. února a zahrnovaly jak zkušební tankování za dne či soumraku, tak pochopitelně i přímo celou noční proceduru Air-to-Air Refueling.

Po dokončení testovací kampaně musí úřad FMV sepsat závazné předpisy celé procedury nočního tankování za letu, aby získal schválenou certifikaci. Schválení se následně vztahuje na všechny uživatele Gripenů, včetně exportních zákazníků v Maďarsku, České republice a Thajsku, kteří se podílejí na rozvoji celé platformy JAS-39 a spolufinancují ji prostřednictvím stávajících smluv o podpoře.

Recertifikační proces švédských Gripenů pro obnovení možnosti nočního tankování zajistil americký KC-135R reg. 59-1486 od 92nd ARW ze základny Fairchild AFB, který při zkušebních letech v okolí švédské základny Luleå–Kallax používal volací znak „ARRIS49“. Testovací Gripeny patřily zkušební jednotce TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39), sídlící na letišti Linköping-Malmen a její letouny lze snadno rozeznat podle oranžových pruhů a bílo-černých testovacích obrazců na trupu. (2x foto: Nils Lundqvist, FMV)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: FMV genomförde lufttankningsprov i mörker, https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-genomforde-lufttankningsprov-i-morker/)