AktualityCvičeníTechnika

Gripeny doplňovaly palivo z amerického tankeru KC-135R

Ve středu 26. května realizovali čeští piloti taktického letectva opět důležitý výcvik v procedurách doplňování paliva za letu, který se tentokrát odehrál v německém vzdušném prostoru za pomoci amerického tankeru KC-135R. Do určeného prostoru nedaleko Lipska se podle údajů z webu adsbexchange.com nakonec vydalo rekordních pět strojů JAS-39 od 211. taktické letky z Čáslavi, z nichž dva byly hotovostní letouny s klasickým volacím znakem CF01, zatímco zbylá dvojice jednomístných strojů JAS-39C plus jedna spárka JAS-39D používaly mezinárodní volací znaky CEF315/316 a jednalo se o letouny z běžné letové akce.

Jako platforma k výcviku doplňování paliva ve vzduchu tentokrát posloužil americký stroj KC-135R (reg. 62-3551) ze 100th Air Refueling Wing / 351st Air Refueling Squadron s domovskou základnou v britském Mildenhallu, komunikující s volacím znakem „QUID 33“. Stratotanker létal zhruba hodinu na orbitě mezi městy Chemnitz a Lipsko, a využíval letovou hladinu cca 19.000 feetů. Po ukončení výcviku se všechny letouny v pořádku vrátily na své domovské základny.

Současný výcvik v procedurách tankování za letu AAR (Air-to-Air Refueling)  navazuje na loňské mezinárodní cvičení AAR Conversion Training 2020, které proběhlo ve dnech 2. až 6. listopadu 2020 ve Švédsku na letecké základně křídla F17 „Blekinge“ v Ronneby, kam se vydala čtveřice českých Gripenů. Doplňování paliva za letu si tehdy piloti z 211. taktické letky trénovali na švédském tankeru Tp.84T. Udržení schopnosti tankování za letu je jednou z důležitých podmínek našeho plnohodnotného zapojení do aliančních cvičení či operací typu Baltic/Island Air Policing. Podmínky „Air-to-Air Refueling“ však platí u každého pilota jen 6 měsíců a proto je nutné vždy před jejich vypršením tyto podmínky prodloužit cvičným letem s tzv. „wet contact“ neboli „mokrým“ spojením, což v praxi znamená, že dojde k vlastnímu přečerpání paliva z tankeru do letounu.

V posledních letech je dostupnost tankerů na evropském nebi stále velmi problematická a praktické využití nové mnohonárodní flotily MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet), jejíž součástí je také Česká republika, je závislé na certifikaci letounů JAS-39 Gripen pro nový tanker A330MRTT. Hromadná certifikace byla původně plánována na letošní rok, kdy mělo zároveň dojít k náběhu přidělených hodin, což v případě Gripenů představuje cca do 30 letových hodin. Podle posledních informací je však certifikace pro letošek z několika příčin odložena a je tedy otázkou, kdy bude evropský tanker pro české piloty Gripenů vůbec k dispozici.

Do německého vzdušného prostoru se nakonec vydalo celkově pět Gripenů, což představuje třetinu našeho nadzvukového taktického letectva! Jako tankovací platforma tentokrát posloužil americký stroj KC-135R z britské základny RAF Mildenhall, vybavený dvěma kontejnery pro doplňování paliva metodou „probe and drogue“. Výroční marking Stratotankeru EP-B představuje letoun B-17F Flying Fortress reg. 42-30086 od 100th BG / 351st BS, pojmenovaný ‚Black Jack‘, který během 2. světové války působil z britské základny RAF Thorpe Abbotts. Tento bombardér byl 8. srpna 1943 poškozen při náletu na Regensburg. (foto: 211. Taktická letka, www.afbcaslav.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. Základny taktického letectva v Čáslavi, https://www.facebook.com/21.zTL/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498436 ; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842b; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842e; https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae05a8&lat=50.044&lon=0.256&zoom=5.9&showTrace=2021-05-26)

(aktualizace: 5. 6. 2021)