AktualityAkviziceModernizace

CLV Pardubice rozšířilo flotilu vrtulníků Enstrom o další dva stroje

Ve čtvrtek 27. května 2021 pardubické Centrum leteckého výcviku rozšířilo z důvodu navýšení požadavků na letový výcvik svou mini flotilu čtyřech vrtulníků Enstrom 480B-G o další dva stroje, které původně provozovala společnost DSA Aviation Company z Hradce Králové. Oba „staronové“ bílé Enstromy si tak převzal státní podnik LOM PRAHA a po zapsání do vojenského leteckého rejstříku nově nosí ev. čísla 0484 (bývalý OK-VRG) a 0485 (bývalý OK-LPT).

Vůbec první stroje Enstrom 480B-G pro základní výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky  zamířily k pardubickému CLV , kde nahradily velmi oblíbené, avšak morálně zcela zastaralé vrtulníky Mi-2. Dva Enstromy ev. č. 0473 (Pernštejn) a ev. č. 0474 (Arnošt) si CLV oficiálně převzalo ve čtvrtek 21. června 2018 a v úterý 14. srpna 2018 pak proběhlo na letišti v Hradci Králové přebírání dalších dvou strojů Enstrom 480B-G ev. č. 0459 (Kašpar) a ev. č. 0460  (Taxis). Tyto čtyři vrtulníky disponují klasickou NATO Standard kamufláží a žlutými barevníými doplňky CLV.

Další dva „civilní“ stroje Enstrom 480B-G poznávacích značek OK-CLV a OK-LPT byly objednány společností LOM PRAHA TRADE a.s. v rámci kontraktu pro výcvik  zahraničních studentů, který tehdy realizovala hradecká společnost DSA Aviation Company. Do Hradce Králové však přišly až na závěr roku 2018, kdy se už tento kontrakt přehoupl do závěrečné fáze, jejich provoz zde navíc poznamenala tragická nehoda vrtulníku OK-CLV dne 22. března 2019, při které zahynuli zahraniční pilotní žák a český instruktor. Jako náhrada za zničený stroj byl později dodán další vrtulník poznávací značky OK-VRG.

Vzhledem k ukončenému kontraktu na výcvik zahraničních studentů tak v poslední době oba stroje prakticky nelétaly. U pardubického CLV však vznikla úplně opačná situace, neboť vzhledem k počtu nových studentů Univerzity obrany se specializací vojenský pilot a požadavkům armády, která nyní potřebuje především piloty vrtulníků, by mohl vzniknout problém s nedostatečnou kapacitou techniky, určené k výcviku. Aby CLV dokázalo splnit budoucí požadavky armády v základním výcviku pilotů Vzdušných sil AČR na vrtulníkové technice, došlo k rozhodnutí převést oba „civilní“ Enstromy pod státní podnik LOM PRAHA a oba stroje zapsat do vojenského leteckého rejstříku. Bývalé „civilní“ Enstromy z Hradce Králové tak doplní flotilu stejných vrtulníků v Pardubicích.

S provozem vrtulníků Enstrom 480B-G v pardubickém CLV zatím panuje spokojenost.  Nový typ umožnil provádět od počátku výcvik s využitím moderního glass-cockpitu, a tím připravit mladé piloty na jiný styl zobrazování letových a navigačních údajů, který později využijí při přeškolení na techniku v podobě amerických strojů UH-1Y a AH-1Z. Na novém typu mohou být pilotní žáci cvičeni na rozdíl od starších Mi-2 i s využitím brýlí nočního vidění NVG a v létání s nákladem na vnějším podvěsu. Tyto úkoly nebyly doposud v žádné škole cvičící piloty AČR prováděny. Významným pokrokem je i zahájení samostatných sólo letů, kdy jsou mladí piloti vrtulníků po dosažení odpovídajícího stupně výcviku na palubě zcela sami, a získávají tak ve významně vyšší míře důvěru ve vlastní schopnosti.

Pardubické Centrum leteckého výcviku navíc nedávno oslavilo velmi důležitý milník, když čtveřice jeho původních Enstromů 480B-G dosáhla celkového náletu 3000 hodin.  K dosažení tohoto čísla došlo pouhého 2,5 roku od zavedení typu v CLV, což ukazuje na poměrně vysoké vytížení pardubických Enstromů, kdy jen za rok 2019 bylo nalétáno téměř 1000 letových hodin. Jubilejní třítisící hodinu pak dosáhl v pondělí 22. února 2021 student Univerzity obrany  por. Jiří Šášek společně s instruktorem Radkem Mičulkem na vrtulníku Enstrom 480B-G ev. č. 0459. Flotila celkově šesti pardubických Enstromů by tak mohla v budoucnu vygenerovat klidně až 1500 letových hodin ročně, což je na takto malý počet vrtulníků jistě úctyhodné. Každopádně základní výcvik mladých pilotů Vzdušných sil AČR na vrtulníkové technice je zdá se do budoucna plně zabezpečen.

Velké poděkování patří Petru Kolmannovi z redakce AeroHobby za svolení použít jeho fotografie z předání Enstromů v Hradci Králové.

Enstrom ev. č. 0484 byl vyroben v roce 2019 a u výrobce v USA absolvoval zálety s registrací N546HE. Následně létal od března 2020 s poznávací značkou OK-VRG u provozovatele DSA Aviation Company v Hradci králové. LOM PRAHA TRADE a.s. jej objednal jako náhradu za Enstrom OK-CLV, zničený během tragické katastrofy 22. března 2019 na poli u obce Blažkov na Náchodsku. (foto: Petr Kolmann, AeroHobby)

 

Druhý Enstrom ev. č. 0485 byl vyroben už v roce 2018 a ještě v USA nesl u výrobce registraci N832DQ. Po dodání do ČR v prosinci 2018 byl zapsán do českého rejstříku jako OK-LPT a létal opět u provozovatele DSA Aviation Company v Hradci. Na obou vrtulnících bylo během slavnostního předání pardubickému CLV dne 27. května už aplikováno logo Centra leteckého výcviku, nápis LOM PRAHA, nová evidenční čísla na ocasním nosníku a praporové znaky. Podle vyjádření představitelů státního podniku LOM PRAHA by oba stroje měly v dohledné době získat i typické žluté doplňky. (foto: Petr Kolmann, AeroHobby)


 

 

(úvodní foto: Petr Kolmann, AeroHobby)

(zdroj: úžasná databáze Romana Svobody Helidat.cz,  https://helidat.cz/vrtulnik.php?ID=1248; https://helidat.cz/vrtulnik.php?ID=1249; vlastní archív)