AktualityAkviziceTechnika

Enstrom Helicopter Corporation – král je mrtev, ať žije král

V lednu letošního roku přišla ze Spojených států amerických překvapivá a poměrně znepokojivá zpráva o bankrotu a ukončení činnosti malého výrobce vrtulníků, společnosti Enstrom Helicopter Corporation. Ta byla založena již v roce 1959 skupinou obchodníků okolo legendy vrtulníkového průmyslu Rudyho Enstroma a do dnešních dnů vyprodukovala více než 1 300 vrtulníků, létajících ve více než 50 zemích světa.

Tohoto v podstatě „rodinného“ výrobce z michiganského Menominee získala v prosinci roku 2012 čínská skupina CGAG (Chongqing General Aviation Industry Group), která však v poslední době čelila mnoha finančním problémům. Tyto problémy, umocněné pandemií Covid-19, nakonec přiměly čínské majitele uzavřít všechny dceřiné společnosti skupiny CGAG, včetně výrobce Enstrom Helicopter Corporation. Enstrom ještě v prosinci 2021 dodal poslední dvojici objednaných vrtulníků peruánským vzdušným silám a následně společnost přestala od 7. ledna 2022 přijímat veškeré nové objednávky na své produkty. Ve středu 19. ledna ukončila veškerou technickou podporu domácím i zahraničním uživatelům a vyhlásila bankrot, v jehož důsledku se 21. ledna po více než 60 letech uzavřely brány továrny v Menominee.

Zpráva o bankrotu Enstromu pochopitelně rezonovala především v České republice, neboť pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM Praha používá k základnímu vrtulníkovému výcviku flotilu šesti strojů Enstrom 480B-G. V současné době jsou pardubické Enstromy (jde o stroje ev. č. 0473 „Pernštejn“, ev. č. 0474 „Arnošt“, ev. č. 0459 „Kašpar“, ev. č. 0460  „Taxis“, ev. č. 0484 (bývalý OK-VRG) a 0485 (bývalý OK-LPT) velmi intenzivně využívány v souvislosti s potřebou výcviku nových pilotů pro vrtulníkové letectvo AČR a například už v březnu 2021 dosáhla čtveřice původních E480B-G náletu 3.000 hodin.

Právě z těchto důvodů informace o bankrotu a ukončení servisní podpory způsobila v pardubickém CLV značné znepokojení a znovuotevřela otázku, zda byl výběr Enstromů v roce 2018 tou nejideálnější volbou. Pořízení tohoto poměrně málo rozšířeného typu jakožto nejlevnějšího řešení je však nutné chápat především ve světle tehdejší ekonomické situace a platební schopnosti státního podniku LOM PRAHA, což nakonec vedlo v únoru 2021 k příchodu krizového managementu v čele se současným ředitelem Jiřím Protivou.

Samotná služba typu v ČR bohužel nezačala příliš šťastně, neboť už 22. března 2019 došlo k tragické katastrofě vrtulníku OK-CLV, vlastněného hradeckou DSA Aviation Company, při které zahynuli afghánský pilotní žák a český instruktor. Přímo v pardubickém CLV se pak řešily dvě vážnější poškození, které však bylo možné díky dodávkám náhradních dílů úspěšně opravit. Je tak nasnadě, že ukončení servisní podpory by mělo zcela zásadní vliv na zajištění dalšího provozu českých Enstromů, i když skladové zásoby náhradních dílů by pravděpodobně umožnily několikaměsíční provoz bez jakékoliv podpory výrobce.

Každopádně začátkem března dorazila z USA mimořádně pozitivní informace o záchraně tohoto tradičního amerického výrobce, jehož pohledávky odkoupila společnost MidTex Aviation, LLC z Texasu. Nový investor MidTex tak získal veškerý majetek Enstromu včetně skladových dílů, provozovaných či rozpracovaných vrtulníků, výrobních nástrojů a přípravků, materiálu, výkresů, duševního vlastnictví či továrních budov, a plánuje znovuotevření výrobního komplexu v Menominee. MidTex bude na trhu vystupovat prostřednictvím nového subjektu s názvem Enstrom Aerospace Industries a zároveň plánuje rozšířit své portfolio o nové produkty a finančně podpořit budoucí rozvoj společnosti.

Uzavření transakce a samotný restart Enstromu samozřejmě ještě chvíli potrvá, společnost MidTex však již nyní oznámila, že její bezprostřední prioritou je obnovení podpory stávající flotily a opětovné navázání vztahů se zavedenými zákazníky. V reálu to znamená, že současným provozovatelům těchto lehkých víceúčelových vrtulníků budou nejenže poskytovány náhradní díly, ale také zabezpečena technická podpora životního cyklu. Pro státní podnik LOM PRAHA jde o velmi důležitou zprávu, neboť potřeba Enstromů bude v následujících letech enormní.

Velké poděkování patří Martinu Šabatkovi za nádherný podvečerní snímek vrtulníku Enstrom 480B-G. Martinovu tvorbu můžete sledovat na jeho fotogalerii www.airplane-pictures.net

K náhradě morálně a technicky zastaralých vrtulníků Mi-2 za nové Enstromy 480B-G došlo v roce 2018 a tento krok umožnil pardubickému CLV plnění zcela nových úkolů, jež nebylo možné s Mi-2 realizovat. Jde například o létání s nákladem na vnějším podvěsu, či výcvik nočního létání s využitím brýlí nočního vidění NVG. Významným pokrokem bylo i zahájení samostatných sólo letů, kdy jsou mladí piloti vrtulníků po dosažení odpovídajícího stupně výcviku na palubě zcela sami, což se u Mi-2 taktéž neprovádělo. Jen za rok 2019 pak čtveřice Enstromů nalétala cca 1.000 letových hodin a v únoru 2021 bylo dosaženo celkového náletu 3.000 hodin. V květnu 2021 pardubické Centrum leteckého výcviku zároveň rozšířilo z důvodu navýšení požadavků na letový výcvik svou flotilu čtyřech vrtulníků Enstrom 480B-G o další dva stroje, které původně provozovala společnost DSA Aviation Company z Hradce Králové.  (foto: CLV Pardubice a Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto: Martin Šabatka, www.airplane-pictures.net)

(zdroj: článek „New owner to reopen former Enstrom Helicopter facility“, https://verticalmag.com/press-releases/new-owner-to-reopen-former-enstrom-helicopter-facility/; článek „Enstrom má nového majitele a opět začíná fungovat“, autor Václav Novotný, https://www.aeroweb.cz/clanky/7648-enstrom-ma-noveho-majitele-a-opet-zacina-fungovat; článek „Enstrom vyhlásil bankrot. Jeho vedení věří, že se najde nový investor“, autor Václav Novotný, https://www.aeroweb.cz/clanky/7607-enstrom-vyhlasil-bankrot-jeho-vedeni-veri-ze-se-najde-novy-investor; článek Konec nejistých časů u „enstromů“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/konec-nejistych-casu-u-enstromu)