AirshowsAktualityPiloti

Display pilot kpt. Ondřej Španko zahájil přípravu na sezónu 2023

Jarní měsíce bývají na čáslavské základně taktického letectva tradičně spojené se zahájením přípravy display pilotů taktického letectva AČR a ani letošní rok není žádnou výjimkou. Právě v tomto týdnu totiž zahájil svůj první nácvik příslušník 211. taktické letky a display pilot na typu JAS-39 Gripen, kpt. Ondřej „Probe“ Španko.

Ondra je mezi příslušníky Vzdušných sil AČR poměrně známou personou, a to nejen kvůli své originální „filmové“ vizáži, ale především díky své pilotní kariéře, během které se mu poštěstilo předvádět na veřejnosti všechny tři hlavní typy novodobého českého taktického letectva, tedy Albatros, Alku a Gripen. Ondřej Španko je tak v historii Vzdušných sil AČR nejen jediným „trojnásobným“ display pilotem, ale zároveň jde s trochou nadsázky o možná největšího „display smolaře“ čáslavské základny a pravděpodobně i celého letectva.

Když Ondra začínal na konci léta 2010 jako mladý display pilot s mimořádně efektní sólo ukázkou typu L-39ZA Albatros, jejíž součástí byl například i náročný pád po ocase, určitě netušil, že jeho vystoupení na legendárním Albíku se omezí jen na pouhé dvě akce v ČR. V prosinci 2010 totiž došlo k havárii armádního L-39ZA z důvodu technické závady na motoru, která následně na několik měsíců kompletně uzemnila celou flotilu českých Albatrosů, včetně letounů pardubického CLV. S dalšími display ukázkami Albíka tak byl nenávratně konec.

Dlouhodobé uzemnění všech L-39 nakonec vedlo v roce 2011 k převelení několika perspektivních pilotů náměšťské 222. výcvikové letky do Čáslavi, kde se všichni následně přeškolili u 212. taktické letky na podzvukové útočné letouny L-159 ALCA. Jedním z nich byl i Ondřej Španko, a když v roce 2013 končil u „Peřinovy“ letky jako display pilot Alky npor. Pavel Švec, volba s výběrem nového předváděcího pilota typu L-159 padla jednoznačně na Ondru, který následně předváděl Alku na veřejnosti během celé sezóny 2014.

V kokpitu Alky se však Ondra příliš dlouho neohřál, protože již v roce 2015 došlo k rozhodnutí omladit a doplnit létající personál u letky nadzvukových Gripenů, a k přeškolení ve Švédsku byla vybrána dvojice pilotů z L-159 – por. Onřej Španko a por. Radek Z. Ondrovi se tak splnil sen, který se ještě v roce 2010 zdál téměř nedosažitelný, neboť přeškolení na nadzvukovou techniku je určitě vytouženou metou každého pilota taktického letectva. V roce 2019  zároveň končil po třech odlétaných sezónách dosavadní předváděcí pilot Gripenu kpt. Ivo Kardoš a otázka jeho nástupce byla vcelku jasnou záležitostí. Ondřej Španko se tak stal v pořadí pátým display pilotem letounu JAS-39 Gripen v AČR.

Ještě na jaře 2020, kdy se už v celé Evropě rozšiřovala celosvětová pandemie Covid-19, zahájili čáslavští display piloti L-159 a JAS-39 prvotní nácviky svých vystoupení. Bohužel epidemická situace se krátce po zahájení výcviku stále zhoršovala, což nakonec vedlo ke zrušení prakticky všech veřejných akcí v Evropě. Z tohoto důvodu byl výcvik display pilotů ještě před závěrečnou certifikací přerušen a k představení nového display pilota na typu JAS-39 tak vlastně ani nedošlo.

Ani začátek roku 2021 nevypadal z pohledu epidemické situace vůbec růžově, i přes to „staronoví“ display piloti v půlce dubna opět zahájili nácviky a přípravu na sezónu 2021. Bohužel Ondra musel kvůli zranění své prvotní nácviky posunout až na začátek června a z tohoto důvodu stihl do konce roku pouze několik domácích a zahraničních akcí. Následující sezónu 2022 pak samozřejmě ovlivnil rozsáhlý konflikt na Ukrajině a display piloti AČR se účastnili pouze velmi omezeného počtu akcí v závěru celé sezóny leteckých dnů.

Pro letošní rok si 211. taktická letka přichystala vystoupení svého display pilota na celkově osmi akcích, z nichž tři budou v ČR a pět v zahraničí. Aktuální nácviky nad čáslavskou základnou jsou nutné nejen k procvičení celé sestavy, ale především k závěrečné certifikaci pilota, která je zásadním předpokladem možnosti předvádět pilotní umění na veřejnosti. Své náročné vystoupení si display piloti musí doslova nadrilovat, neboť pro jakékoliv improvizace není během vystoupení místo. Každé chybné rozhodnutí či nepatrné zaváhání v průběhu ukázky může mít v nízké výšce fatální následky, o čemž se vloni v září přesvědčil jeden z maďarských display pilotů Gripenu při vystoupení v Debrecenu, když při jednom z manévrů, započatém s malou zálohou výšky, vybíral Gripen pod velkým úhlem náběhu jen cca 30-50 metrů nad zemí. Takové události jsou naštěstí poměrně ojedinělé a většina display pilotů se do podobné situace nikdy nedostane právě díky řadě nácviků a nadrilování celé ukázky.

Každopádně Ondrovi nezbývá než popřát vše nejlepší do jeho poslední předváděcí sezóny na veřejnosti, neboť display pilot letounu JAS-39 Gripen 211. taktické letky obvykle stráví na této pozici tři roky. Během své dosavadní kariéry vojenského pilota Ondřej dosáhl zhruba 2.000 letových hodin, z toho na JAS-39 Gripen cca 800 hodin, 500 hodin na útočném L-159 a zbylých cca 650 na letounech L-39 Albatros. Velké poděkování patří zároveň i celému týmu 211. taktické letky, který zabezpečuje vystoupení českého Gripenu na veřejných akcích.

Přehled veřejných vystoupení v sezóně 2023, na kterých je plánována sólo ukázka letounu JAS-39 Gripen českého letectva. Display pilot kpt. Ondřej „Probe“ Španko už v tomto týdnu zahájil přípravu na letošní sezónu vůbec prvním nácvikem své sestavy nad čáslavskou základnou. Pro Ondru bude tento rok bohužel posledním na prestižním postu display pilota Gripenu a pro příští rok se předpokládá vycvičení nového předváděcího pilota. Že by šance pro pana „Hardyho“? (foto: 211. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com a oficiální FB profil 211. taktické letky)