AktualityCvičení

Cvičení průzkumných jednotek CLEAR SIGN 2019 zahájeno výsadkem z letounu Casa

V Centru výcviku Lešť na Slovensku bylo dne 28. října 2019 zahájeno třítýdenní mezinárodní cvičení průzkumných jednotek Clear Sign 2019 (CS19), kterého se účastní společně se slovenskými kolegy z praporu ISTAR i průzkumníci prostějovského 102. průzkumného praporu AČR včetně vybraných příslušníků průzkumné roty aktivních záloh.

Zatímco část cvičících jednotek Armády ČR se přesunula do Centra výcviku Lešť pozemním přesunem, příslušníci hloubkového průzkumu a průzkumná skupina AZ byly dne 29. října v ranních hodinách zasazeny bojovým seskokem z transportního letounu CASA C-295M od 242. transportní letky. Ten vzlétl ze své domácí základny v Praze-Kbelích, zhruba po hodině letu vysadil skupiny hloubkového průzkumu na neznámou doskokovou plochu v prostoru Lešť na Slovensku, a následně přistál na letišti Sliač.

„Skákalo se s kompletní výzbrojí a výstrojí na 14 dnů plnění úkolů. Tedy zhruba se 60 kilogramy,“ prozradil major Gustav Lakoš, zástupce velitele 102. průzkumného praporu.

Seskokem s materiálem a zbraněmi cvičení zahájila nejen skupina aktivních záloh 102. pzpr společně s velitelem praporu, ale i dva týmy hloubkového průzkumu, které byly zasazeny seskokem z velké výšky s následným přeletem na stanovenou doskokovou plochu. Všechny zasazené jednotky začaly ihned po přistání plnit úkoly v souladu s plánem provedení cvičení.

Jednou z dalších epizod cvičení bylo i následné zasazení jednotek hloubkového průzkumu praporu ISTAR Ozbrojených sil Slovenské republiky z letounu CASA C-295M Vzdušných sil AČR, který za tímto účelem opětovně vzlétl ze Sliače a po provedení výsadku nad Centrem výcviku Lešť se vrátil zpět na domovskou základnu ve Kbelích.

Cvičení Clear Sign 2019 svým zaměřením napomáhá komplexnímu rozvoji schopností průzkumných jednotek při plnění úkolů v mezinárodním prostředí. Jeho cílem je procvičení celého spektra průzkumných úkolů jednotlivých druhů průzkumu, kterými obě jednotky disponují. Důraz je položen na procvičení jednotek pozemního průzkumu zastoupeného týmy hloubkového a bojového průzkumu, vzdušného průzkumu za využití bezpilotních prostředků či elektronického průzkumu za využití moderních informačních a komunikačních systémů.

Ze zhruba šedesáti příslušníků AČR, kteří se cvičení na Slovensku účastní, je jedna průzkumná skupina z průzkumné roty AZ (aktivních záloh) 102. průzkumného praporu. Pro ně se jedná o zahraniční premiéru.

„Cvičení za hranicemi ČR, navíc v mezinárodním prostředí, se účastníme poprvé a je to pro nás skvělá příležitost vyzkoušet si naši činnost v odlišném terénu a náročných klimatických podmínkách, navíc detekovat technikou, která se běžně u nás nenachází. Nejvíc se mi líbí skutečná realita celého cvičení, včetně seskoku z letounů Casa, který odstartoval v Praze a výsadek proběhl až po hodině letu na Slovensku,“ uvedl velitel průzkumné skupiny aktivní zálohy.

Záložníci z průzkumné roty 102. pzpr provádějí v rámci cvičení Clear Sign 2019 průzkum ve stanoveném prostoru, kde mají za úkol detekovat nepřítele a předávat informace o jeho činnosti a pohybu.

Výsadek skupiny hloubkového průzkumu z letounu CASA C-295M na neznámou doskokovou plochu v Centru výcviku Lešť na Slovensku, mezinárodní cvičení průzkumných jednotek Clear Sign 2019. (autor: mjr. Gustav Lakoš)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Radim Špalek)

(zdroj: oficiální FB stránka 102. průzkumného praporu, https://www.facebook.com/102pzpr/posts/1393240110831651; článek „Mezinárodního cvičení Clear Sign se vůbec poprvé účastní i aktivní záložníci 102. průzkumného praporu“,  autor: redakce www.army.cz s přispěním majora Gustava Lakoše, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/mezinarodniho-cviceni-clear-sign-se-vubec-poprve-ucastni-i-aktivni-zaloznici-102–pruzkumneho-praporu-216772/)