AktualityCvičení

České letouny L-159 na cvičení Adriatic Strike 2018 ve Slovinsku

Ve dnech 3. až 9. června se na letecké základně Cerklje ob Krki a dalších místech Slovinska konalo již posedmé mezinárodní cvičení Adriatic Strike 2018. Vzdušné síly AČR se jej tentokrát účastnily pouze s dvěma letouny L-159 ALCA. Hlavním cílem cvičení, jehož se tentokrát zúčastnilo sedm stovek vojáků z 22 členských a partnerských států Severoatlantické aliance, bylo prověřit schopnost spolupráce všech účastníků cvičení při nácviku procedur a postupů při provádění přímé letecké podpory (CAS – Close Air Support) a výcviku předsunutých leteckých návodčích FAC (Forward Air Controller) a týmů JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Již podruhé se do cvičení zapojilo také velitelství Allied Air Command’s Deployable Air Command and Control Centre se sídlem v italském Poggio Renatico.

Samotné slovinské vojenské letectvo se do cvičení Adriatic Strike 2018 zapojilo s vrtulníky Bell 206, Bell 412, AS 532AL Cougar a letouny PC-9M, z dalších států pak Albánie s vrtulníkem AS 532AL Cougar, Černá Hora s dvojicí vrtulníků, SA 341 Gazelle, Makedonie s vrtulníkem Mi-17, Chorvatsko s letouny PC-9, Rakousko s PC-7, Itálie s bitevníky AMX, Maďarsko s JAS-39 Gripen a nakonec USA se čtyřmi letouny F-16C ze 140th FW Colorado Air National Guard (Buckley AFB), které do Cerklje přilétly ze svého deploymentu v dánském Skrydstrupu. Letouny a vrtulníky podporující výcvik FAC/JTAC byly dislokovány na leteckých základnách Cerklje ob Krki a Brnik, zatímco italské stroje AMX a maďarské Gripeny podporovaly cvičení ze svých mateřských základen. Školení FAC/JTAC probíhalo na šesti různých místech po celém Slovinsku. Na hlavním polygonu slovinského letectva Postojna (střelnice Poček) letouny poskytovaly podporu za použití ostré munice, zatímco v lokalitách Korošica, Primoži a v obcích Celje, Črnomelj a Trbovlje letouny simulovaly pouze leteckou podporu.

Vzdušné síly AČR, jak už bylo napsáno v úvodu, se do cvičení zapojily s dvojicí letounů L-159, a to konkrétně s jednomístným L-159A ev. č. 6063 a spárkou L-159T1 ev. č. 6047. Oba letouny odlétly do Slovinska už v pátek 1. června a po hodinovém letu přistály na základně v Cerklje. V neděli 3. června byl v Cerklje uspořádán malý den otevřených dveří, během kterého byl na statické ukázce předveden stroj ev. č. 6063, který si mohli diváci dopodrobna prohlédnout. Oba letouny L-159 létaly mise cvičení Adriatic Strike 2018 ve stejné konfiguraci se čtyřmi přídavnými nádržemi 350 litrů a kanónem ZPL-20 Plamen na centrálním pylonu, ze kterého se střílelo na střelnici Poček na jihozápadě Slovinska, a jejich piloti používali ve Slovinsku svůj standardní volací znak „BUTCHER“. Cvičení se odehrávalo v pracovních prostorech s odlišnými taktickými scénáři a různými terénními podmínkami, díky čemuž měli Čeští piloti například možnost plnit úkoly přímé letecké podpory ve specifickém kopcovitém terénu. Obě Alcy se měly vrátit zpět do Čáslavi v sobotu 9. června.


 

(aktualizace 14.6. 2018)

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „International military exercise Adriatic Strike 2018“, oficiální webové stránky slovinského ministerstva obrany, http://www.slovenskavojska.si, článek Tomáše Maruščáka „Piloti českých bitevníků se vrátili z mezinárodního cvičení Adriatic Strike“, http://afbcaslav.cz)