AktualityCvičení

Čáslavská základna zve na cvičení Sky Avenger 2018

Jak jsme Vás již informovali, v termínu od 18. do 29. června 2018 bude probíhat na 21. základně taktického letectva v Čáslavi mezinárodní cvičení pod názvem Sky Avenger 2018. Za Vzdušné síly Armády ČR se do cvičení zapojí letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z čáslavské základny, dále vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Spojené státy americké do České republiky vyšlou šest strojů F-16C/D Fighting Falcon od 182nd FS/149th FW ze základny Lackland AFB (Kelly Field) u San Antonia v Texasu, přislíbena je také účast dvou tankerů KC-135R, které budou pravděpodobně od 173rd ARS/155th ARW z letiště Lincoln IAP v Nebrasce.

„Přílety letounů F-16 a tankerů KC-135 jsou plánovány na pátek 15. června, v pondělí 18. června zahajujeme cvičení úvodními briefingy a v odpoledních hodinách budou první letové akce,“ prozrazuje zástupce řídícího cvičení major Tomáš Merta.

V rámci dvoutýdenního cvičení budou k leteckému výcviku využívány primárně prostory na jihu a severovýchodě Čech. Základna se také otevře příznivcům letecké techniky v rámci akce Spotters Day. Akce se bude konat ve středu 20. června 2018. Od rána budou moct základnu navštívit registrovaní spotteři, focení bude organizováno 100 metrů od vzletové a přistávací dráhy, registrovat se můžete ZDE. Fotografové se mohou těšit na vzlety a přistání amerických strojů F-16 Fighting Falcon Texaské národní gardy, dále pak na cvičná přiblížení tankeru KC-135 Nebraské národní gardy. Z mateřské základny se do misí zapojí také české nadzvukové stroje JAS-39 Gripen a lehké bitevníky L-159 ALCA. Zástupci sdělovacích prostředků pak budou mít možnost akreditovat se na středu 27. června 2018 na Media Day. V průběhu návštěvy jim bude umožněno nahlédnout do zákulisí cvičení. Během dopoledne bude možné realizovat rozhovory s řídícími cvičení a funkcionáři Armády ČR i samotnými cvičícími.

Sky Avenger 2018 se bude konat na základě dlouholeté spolupráce s Nebraskou a Texaskou národní gardou. Celkem 6 letounů F-16 se do společného výcviku zapojí z čáslavské základny.

„Kromě manévrových vzdušných bojů a spolupráci s předsunutými leteckými návodčími bude cvičení zaměřené také na mise s komplexními scénáři,“ doplňuje mjr. Tomáš Merta.

Právě tankery KC-135, které budou působit z pardubického letiště, využijí stíhači v rámci misí podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (Composite Air Operations – COMAO) k doplňování paliva za letu. Program cvičení je plánován ve dvou blocích. V dopoledních hodinách se budou létat mise podle komplexního scénáře, v odpoledních hodinách pak budou následovat mise zaměřené na manévrové vzdušné boje a úkoly přímé letecké podpory. Obdobné cvičení se na čáslavské základně konalo naposledy v roce 2009. Čeští stíhači s kolegy z letky Lone Star Gunfighters ze San Antonia sváděli rovněž vzdušné souboje a simulovali údery na pozemní cíle.

Zástupcem řídícího cvičení na Sky Avenger 2018 bude mjr. Tomáš Merta, zachycený na zadní sedačce F-16D během cvičení Squadron Exchange 2009. Tomáš začínal svou kariéru na typu Su-22M4 u 321. taktické letky v Náměšti nad Oslavou, po vyřazení Súček se v roce 2002 přeškolil na L-159 a v říjnu 2004 byl vybrán do první šestičlenné skupiny pilotů přeškolujících se na JAS-39 Gripen ve Švédsku. Následně se stal historicky prvním českým display pilotem Gripenu a v roce 2014 dosáhl náletu 1000 hodin na typu. (foto: Aleš Hottmar)


 

(úvodní foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: text kpt. Ing. Tomáše Maruščáka, tiskového a informačního důstojníka 21. základny taktického letectva v Čáslavi, www.afbcaslav.cz)