AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Česká republika dostane od USA osm použitých vrtulníků H-1

V prosinci 2019 podepsal tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar se svým americkým protějškem Markem Esprem přelomovou mezivládní dohodu na nákup 12-ti amerických vrtulníků systému H-1 pro AČR, která ve svém důsledku znamenala definitivní konec výhradní orientace na ruskou vrtulníkovou techniku a její postupný útlum v českém letectvu. Velké kontroverze však budil již od počátku především nesystémový počet pouhých čtyřech bitevních strojů AH-1Z Viper, objednaných s osmi víceúčelovými vrtulníky UH-1Y Venom, který dostačoval spíše k pouhému udržení schopností. Podle nejčerstvějších informací od ministryně obrany Jany Černochové však bude tato flotila nově vyrobených vrtulníků doplněna dalšími osmi použitými stroji, které nám americká administrativa poskytne jako dar.

Vzdušné síly AČR mají v současné době podle oficiálního vyjádření stále ve výzbroji 8 bojových vrtulníků Mi-35/24V, dodaných v rámci deblokace ruského dluhu již v letech 2003-2005. Tento počet odpovídá aktuálnímu stavu, kdy z celkově 11-ti generálkovaných Hindů ve státním podniku LOM PRAHA byl stroj ev. č. 7357 odepsán ze stavu kvůli poškození a další dva Hindy byly darovány Ukrajině. Ačkoliv jde u posádek stále o mimořádně oblíbené „létající tanky“ s mohutnou výzbrojí a pancéřováním, jejich avionické vybavení, výzbroj či systémy vlastní ochrany bohužel odpovídají konci 80. let minulého století a jejich současné efektivní nasazení v jakémkoliv konfliktu na  evropském bojišti je prakticky nemyslitelné. Ostatně válka na Ukrajině a způsob nasazení vrtulníků na obou bojujících stranách vypovídá za vše a ztráty vrtulníkové techniky jsou zde obrovské.

Z tohoto pohledu jsou americké stroje H-1 vybavené nejen účinnější řízenou či neřízenou výzbrojí, ale především podstatně modernějšími optoelektronickými prostředky či sofistikovanějšími  systémy vlastní ochrany, což by při použití správné taktiky mělo poskytnou posádkám přeci jenom větší šance na „přežití“ na současném evropském bojišti. Už v době podpisu mezivládní dohody o nákupu systému H-1 bylo ovšem zcela jasné, že původně objednaných 12 vrtulníků nebude pro jakékoliv smysluplné operační použití stačit. Armáda proto již krátce po uzavření kontraktu tajně doufala v budoucí rozšíření celé flotily o další kusy, tak aby byl celý systém H-1 v AČR smysluplně použitelný. V armádních kruzích se tehdy spekulovalo nejen o možnosti přiobjednání nově vyrobených kusů, ale především o získání starších a již použitých strojů z přebytků USMC či kusů vyrobených pro zahraničního zákazníka.

Rozsáhlý konflikt na Ukrajině následně celý plán nečekaně urychlil. Díky významné pomoci České republiky ukrajinské armádě dodávkami bojové techniky a munice se ministryni obrany Janě Černochové podařilo během letošní dubnové návštěvy Washingtonu vyjednat převod nadbytečných vrtulníků, které USMC aktuálně vyřazuje v důsledku reformy z výzbroje. Podle americké administrativy dostaneme darem 6 útočných vrtulníků AH-1Z Viper a 2 víceúčelové stroje UH-1Y Venom, čímž by měl celkový počet amerických strojů u 221. vrtulníkové letky v Náměšti nad Oslavou dosáhnout celkového a smysluplného počtu 20 ks.

Ačkoliv ministerstvo obrany zatím nesdělilo k darovaným vrtulníkům příliš podrobností, z vyjádření Jany Černochové je zcela zřejmé, že půjde o použité stroje ze základny na Havajských ostrovech, což inklinuje k předpokladu, že se bude konkrétně jednat o vrtulníky rušené letky HMLA-367 (Marine Light Attack Helicopter Squadron 367) ze základny Marine Corps Air Station (MCAS) v Kaneohe Bay. Americká námořní pěchota totiž v rámci rozsáhlé reformy Force Design 2030 plánuje snížit flotilu útočných vrtulníků AH-1Z Viper a víceúčelových UH-1Y Venom o celou pětinu a ve výsledku tento proces znamená například deaktivaci všech jednotek provozujících konvenční vrtulníky na Havaji. Tento záměr postihl nejen letku HMLA-367 s vrtulníky H-1, ale stejně tak i letku HMH-463 s těžkými CH-53E Super Stallion. HMLA-367 v Kaneohe Bay přitom obdržela své první Vipery teprve v prosinci 2017, kdy u letky začaly nahrazovat starší typ AH-1W Super Cobra, přičemž úplně poslední AH-1W byly definitivně vyřazeny teprve v loňském roce!

Převod 6-ti vrtulníků AH-1Z a dvou strojů UH-1Y se uskuteční v rámci programu Excess Defense Articles a díky němu Česká republika zaplatí pouze cenu nutných oprav, přestavby dle požadavků AČR, dopravu do České republiky a další související náklady. Ty v tuto chvíli nejde ještě přesně vyčíslit a více jasno bude až po návštěvě odborného technického personálu na Havaji, který na základě skutečného stavu a konfigurace darovaných vrtulníků zjistí, jaké opravy či upgrady je potřeba na strojích konkrétně udělat, a zda se tak stane v Česku nebo ještě v USA. Může se jednat o náhradu některých starších systémů, nebo výměnu vytipovaných dílů s větším opotřebením, či potenciálně zasažených korozí. Cílem ministerstva obrany každopádně je, aby darované stroje byly opravované již ve státním podniku LOM PRAHA.

První kusy nově vyrobených vrtulníků AH-1Z a UH-1Y by měla armáda dostat již v příštím roce, což bude zároveň znamenat definitivní konec provozu zbývajících bitevních vrtulníků Mi-35/24V. Podle vyjádření ředitele Sekce rozvoje sil MO brigádního generála Petra Čepelky mohou být vyřazované Hindy postupně v případě potřeby využity jako zdroj náhradních dílů pro stroje Mi-171Š, případně mohou být také nabídnuty k odprodeji. První darované „havajské“ vrtulníky by mohly do Česka následně přiletět už koncem příštího roku.

Vrtulníky AH-1Z a UH-1Y od letky HMLA-367, umístěné na Marine Corps Air Station v Kaneohe Bay na Havajských ostrovech. Tato mariňácká letka na ostrově Oahu se může pochlubit svou historií a nasazením již v průběhu 2. světové války, kdy se účastnila bojových operací na Peleliu a Okinawě. Dále nechyběla ani u války ve Vietnamu, kde její příslušníci létali se stroji AH-1G Cobra a UH-1E Huey, nebo v operaci Pouštní bouře, kde používala bitevní AH-1W Super Cobra. Později byla HMLA-367 nasazena v Iráku a Afghánistánu, kde v roce 2009 porvé použila i nové vrtulníky UH-1Y Venom a v roce 2011 se stala první operační letkou USMC, která používala společně „čtyřlisté“ Yankee a Zulu. Po své redislokaci na MCAS Kaneohe Bay na Havaji v roce 2012 však své Zulu Cobry odevzdala jiné letce a vrátila se k používání starších AH-1W. Nové Vipery obdržela HMLA-367 následně až v prosinci 2017, kdy ve výzbroji letky začaly definitivně nahrazovat značně olétané AH-1W Super Cobra. HMLA-367 byla nakonec deaktivována na jaře letošního roku jako následek rozsáhlé reformy Force Design 2030. (foto: Lance Cpl. Jacob Wilson, Marine Corps Base Hawaii)

 

Vrtulníky americké námořní pěchoty ze stavu letky HMLA-367 se připravují ke vzletu během cvičení s ostrou střelbou ve výcvikovém prostoru Pohakuloa na Havaji, únor 2019. HMLA-367 měla ve své výzbroji jak starší Zulu Cobry, přestavěné z původních AH-1W, tak nově vyrobené AH-1Z. Minimálně dvě repasované Zulu Cobry byly již v loňském roce odeslány na uskladnění do Arizony na Davis-Monthan AFB, zbylé stroje HMLA-367 zatím zůstávají pravděpodobně uložené v Kaneohe Bay. Jaké darované vrtulníky nakonec dostane Česká republika je zatím otázkou. (foto: Sgt. Jesus Sepulveda Torres, Marine Corps Base Hawaii)

 

Vrtulník AH-1Z Viper ze stavu HMLA-367 vyfocený nad typickou havajskou krajinou během přeletu z Kaneohe Bay na Hickam Joint Base u Pearl Harboru, domova havajských F-22 Raptor. Letecká základna americké námořní pěchoty v Kaneohe Bay se nachází na poloostrově Mokapu, na východním pobřeží ostrova Oahu, přičemž oba konce její hlavní vzletové a přistávací dráhy končí těsně u mořské hladiny. V minulosti byla známa především jako základna pro útočné stroje F/A-18 Hornet letectva námořní pěchoty či protiponorkové a námořní hlídkové letouny P-3C Orion amerického námořnictva.  (foto: Sgt. Alex Kouns, Marine Corps Base Hawaii)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl. Samuel Ruiz, Marine Corps Air Station Miramar)

(zdroj: článek „ČR dostane od USA darem osm vrtulníků H1“, autor redakce www.army.cz, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cr-dostane-od-usa-darem-osm-vrtulniku-h1–238060/; článek „Marines Reportedly ‘Decommissioning’ AH-1Zs As They Shutter Helicopter Operations In Hawaii“, autor Joseph Trevithick, https://www.thedrive.com/the-war-zone/39777/marines-reportedly-decommissioning-ah-1zs-as-they-shutter-helicopter-operations-in-hawaii)