AktualityMimořádné událostiPiloti

Armádní piloti nad Hřenskem a tři týdny létání na hraně možností

Celkem 19 dní nepřetržitě pomáhala Armáda ČR hasit obří požár v Českém Švýcarsku. Od neděle 24. července zde postupně nasadila nejprve jeden, následující den už dva vrtulníky W-3A Sokol s bambi vaky. Po zapůjčení závěsného hasicího zařízení s trojnásobným obsahem byl jeden stroj vyměněn za silnější Mi-17. Celkově vojenští piloti nad Hřenskem nalétali téměř 226 letových hodin, provedli 2 422 shozů a plameny zalili téměř čtyřmi tisíci tunami vody. Armáda na místě pro potřeby vlastních i cizích hasicích letounů poskytla rovněž jednotku s vozidlem pro doplňování leteckého paliva.

Vojáci zasahovali v Národním parku České Švýcarsko do čtvrtka 11. srpna jako podpůrná složka jednotek Integrovaného záchranného systému, kterými jsou Policie ČR, Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba. „V rámci mimořádných a krizových situací, jako je tato, mohou být síly a prostředky armády aktivovány a nasazeny pouze na základě oficiálního požadavku velitele zásahu nebo statutárního orgánu,“ upozornil generálporučík Josef Kopecký, velitel velitelství pro operace, který nasazení vojáků řídil.

Pro lokalitu Hřensko byla armáda takto požádána o vrtulník se závěsným hasicím zařízením a vojáci jej na místo vyslali hned první den 24. července. Kbelská letecká základna už následující den nasadila další stroj W-3A Sokol, který po zapůjčení bambi vaku s obsahem 3 000 litrů vyměnila za silnější vrtulník Mi-17. „Za 19 dní nasazení strávily posádky armádních vrtulníků ve vzduchu 225 letových hodin a 55 minut a provedly 2 422 shozů, což představuje celkový objem vody 3 982 m3 vody,“ sdělil generál Kopecký.

Podle brigádního generála Petra Lančiho, zástupce velitele vzdušných sil, zde nejen piloti, ale i další členové posádky denně zasahovali na maximální hranici svých fyzických sil a také technických možností strojů. „Je to náročné psychicky i fyzicky. Po celou dobu se musíte soustředit, abyste vrtulníkem do něčeho nenarazili, proudem vody strefili správné místo nebo nezasáhli hasiče dole na zemi. Od požáru navíc stoupá obrovské teplo, všude je dým,“ popsal situaci, kdy v Hřensku hořelo nejintenzivněji, kapitán Antonín Petrů, letecký instruktor a display pilot 243. vrtulníkové letky.

Armáda ČR k hašení v Hřensku poskytla maximum možného. Z celkových 10 vrtulníků W-3A Sokol je nyní pět v Polsku na plánovaných údržbách, dva nemohly být nasazeny kvůli hotovosti pro Leteckou záchrannou službu v Plzni-Líně. Zbývající vrtulníky W-3A byly podle armády postupně k hašení plně využity.

Autor textu: redakce www.army.cz, redakčně upraveno, popisky czechairforce.com, velké poděkování za krásný záběr z ústeckého letiště patří opět Matyáši Lučanovi.

Armádní vrtulníkáři během 19-ti denního nasazení nad Hřenskem nalétali téměř 226 letových hodin, provedli 2 422 shozů a na plameny shodili skoro čtyři tisíce tun vody. Kbelská 243. vrtulníková letka do hašení nasadila prakticky veškerou aktuálně dostupnou vrtulníkovou techniku, což ve výsledku znamenalo čtveřici menších strojů W-3A Sokol ev. č. 0709, 0711, 0712 a 0719 plus trojici větších vrtulníků Mi-17 ev. č. 0834, 0849 a 0850. Pro kbelské piloty a české vrtulníkové letectvo je hašení požáru v NP České Švýcarsko určitě největším nasazením pro tento typ úkolů v novodobé historii ČR, které pravděpodobně vyústí v některé systémové změny. V budoucnu se tak dá očekávat nákup větších bambi vaků a zahájení výcviku v jejich použití i u 22. základny vrtulníkového letectva, tak aby pro podobnou činnost bylo v případě nouze možné použít i výkonnější stroje Mi-171Š z Náměšti nad Oslavou. (foto: Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, https://www.hzscr.cz, 24. zDL Praha-Kbely a Matyáš Lučan)

 

Jedním z mnoha kbelských vrtulníkářů, kteří se aktivně zapojil do hašení nad Hřenskem, byl i mjr. Marek Bohuněk, zástupce velitele 243. vrtulníkové letky na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích. Major Bohuněk nastoupil do armády v roce 1994 na pozici instruktora a kontrolora balení padáku. Po absolvování vysoké školy sloužil jako starší zástupce vojenské správy oddělení zkušebních pilotů. V roce 2003 se stal starším pilotem osádky bitevních vrtulníků 33. základny vrtulníkového letectva v Přerově, poté byl zástupcem velitele 243. vrtulníkové letky. Zúčastnil se i zahraničních operací v pozici velitele skupiny Mi-17 v Kábulu. V prosinci 2016 jako pilot salónního vrtulníku Mi-8S zachránil život celé osádce včetně velitele speciálních sil jedné ze spojeneckých zemí. Ve výšce 1.130 metrů za velmi špatných povětrnostních podmínek vysadily kvůli námraze oba motory. Tehdy kpt. Marek Bohuněk přesto dokázal stroj dostat do autorotace a bezpečně dokončit nouzové přistání. V únoru 2017 mu byl udělen Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně. (foto: 24. zDL Praha-Kbely)

 

Poměrně unikátní záběry na plnění a shozy z bambi vaku pohledem druhého „palubáka“ vrtulníku Mi-17 od kbelské 243. vrtulníkové letky, včetně záběru na klasickou práci věčně vykloněného palubního technika prap. Zdeňka Poláška a detailu na zapůjčený velký bambi vak na 3.000 litrů vody před vrtulníkem Mi-17 ev. č. 0849. Zatímco u stroje W-3A Sokol malý bambi vak ovládá přímo pilot tzv. pilotním tlačítkem, u vrtulníku Mi-17 ovládá bambi vak palubní technik pomocí ovládacího zařízení, přičemž komunikuje s pilotem a posádkou. Nejvíce letových hodin nalétal nad Hřenskem zkušený kbelský vrtulníkář major Zdeněk Heuschneider, který se zároveň podílel na certifikaci zapůjčeného bambi vaku na Mi-17. (6x foto: kpt. Kristýna Kosatíková, 24. zDL Praha-Kbely)


 

 

(úvodní foto: Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, https://www.hzscr.cz/hzs-usteckeho-kraje.aspx)

(zdroj: článek „19 dní pomoci armádních vrtulníků v Hřensku: Bez přestávky, přes 2 tisíce shozů a téměř 4 tisíce tun vody“, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/19-dni-pomoci-armadnich-vrtulniku-v-hrensku:-bez-prestavky–pres-2-tisice-shozu-a-temer-4-tisice-tun-vody-237825/; článek „Příslušníci 24. základny dopravního letectva převzali vyznamenání za pomoc při hašení požáru v Hřensku“, autor kpt. Kristýna Kosatíková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/prislusnici-24–zakladny-dopravniho-letectva-prevzali-vyznamenani-za-pomoc-pri-haseni-pozaru-v-hrensku-238062/)