AktualityModernizaceTechnika

CASA C-295W nově jako létající tanker, zajímavé řešení i pro AČR?

Vzdušné síly AČR se v posledních letech potýkají s problémem zabezpečení výcviku pilotů nadzvukových Gripenů taktického letectva v tankování za letu, neboli AAR (Air-to-Air Refueling). Důvodem je obecný nedostatek létajících tankerů v Evropě, jejich velká vytíženost vlastními uživateli a z toho vyplívající častá nedostupnost pro ostatní členy aliance, kteří si rovněž potřebují zajistit výcvik a udržení certifikace svých pilotů pro úkoly AAR. Každou výcvikovou aktivitu AAR je tak nutné plánovat na dlouhou dobu dopředu a ani to mnohdy nezaručí dostupnost konkrétního „nasmlouvaného“ tankeru v požadovaném termínu, o čemž se už AČR několikrát přesvědčila.

Česká republika se snaží tento dlouhotrvající problém samozřejmě řešit, a proto se v říjnu 2019 oficiálně připojila do projektu Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet), jehož členy jsou kromě ČR ještě Nizozemí, Belgie, Německo, Lucembursko a Norsko. Projekt MMF by měl zajistit díky pevně přiděleným hodinám podstatné zkvalitnění výcviku AAR za použití nejmodernějších tankovacích strojů v Evropě v podobě 8ks letounů Airbus A330 MRTT, které budou primárně určeny k tankování za letu, ale dají se zároveň využít pro transport materiálu, osob i evakuaci zraněných (MEDEVAC). Odhadované náklady resortu ministerstva obrany ČR představují jednorázový akviziční poplatek ve výši cca 594 mil. Kč a roční provozní náklady cca 32,6 mil. Kč, to vše za předpokládaného využití asi 100 letových hodin za rok. Nejedná se tedy zrovna o malé částky.

Je zřejmé, že státy velikosti ČR si nikdy nebudou moci dovolit pořízení specializovaných tankovacích strojů, jako jsou již zmiňované A330 MRTT či letouny kategorie KC-130. Společnost Airbus Defense and Space však nabízí jedno zajímavé řešení, vhodné i pro státy jako je Česká republika. V rámci neustálého vývoje a zdokonalování platformy taktického transportního stroje CASA C-295W* společnost vyvinula odnímatelnou soupravu pro doplňování paliva metodou „Probe and Drogue“, čili pomocí hadice a koše, která po instalaci do nákladové kabiny transportního letounu C-295W umožňuje doplňovat palivo jak transportním letounům či vrtulníkům, tak i nadzvukovým taktickým letounům.

Odnímatelná souprava doplňování paliva pro letouny C-295W váží zhruba 1 500 kg a sestává se až ze tří přídavných palivových nádrží, ovládací konzole a jednotky hadicového bubnu. Ten odvíjí či naopak navíjí celkově 30m dlouhou hadici s tankovacím košem na konci hadice, který slouží k „přisátí“ letounu vybaveného tankovacím nástavcem se sondou AAR. Celá operace odvíjení hadice a samotného tankování probíhá při zavřené nákladové rampě a díky kamerovému systému s dálkovým ovládáním může obsluha tankeru C-295W sledovat celou operaci plnění paliva z nákladové kabiny.

Poznámka* – Společnost Airbus Defense and Space nyní používá pro tyto stroje označení Airbus C295W. Autor však upřednostňuje původní označení výrobce, tedy CASA C-295W.

Ostré doplňování paliva transportnímu C-295M španělského letectva probíhalo ve vyšší letové hladině při rychlostech od 100 do 130 knotů. (foto: Airbus Defence, www.airbus.com)

 

První testovací lety z továrního letiště ve španělské Seville s takzvaným „suchým“ připojením se uskutečnily v prosinci 2019, následně v lednu 2020 proběhlo i první ostré tankování mezi továrním letounem C-295W výrobního čísla 171 v konfiguraci s kompletní soupravou AAR v nákladové kabině a transportním letounem C-295M (reg. 35-42) španělského letectva, a to při rychlostech mezi 185 – 240 km/h. Celkem se uskutečnilo pět „mokrých“ připojení, během kterých se přečerpalo celkem 1,5 tuny paliva. Tyto testy byly prováděny za denního světla. Program letových testů rovněž zahrnoval i noční lety a úspěšný test přiblížení se španělským stíhacím letounem EF-18M Hornet do polohy těsně před koš, při rychlosti letu skoro 400 km/h.

„Stupeň obtížnosti v letové zkoušce je vždy vysoký, protože zahrnuje provedení manévrů, které nikdo předtím nedělal. Je třeba poznamenat, že vzhledem k dobrému chování letadla byla celá operace úspěšná a bezpečná“, uvedl Kapitán Gabiña, pilot španělského letectva, který se účastnil testovacího programu.

Je pochopitelné, že podobné řešení by v případě Vzdušných sil AČR sloužilo především k výcviku. Jeho operační použití vzhledem k letovým parametrům a výkonům platformy C-295M/MW je totiž značně problematické. Jde především o relativně malou zásobu paliva k přečerpání, možnost doplňovat palivo pouze jednomu stroji současně, v případě proudových taktických letounů je to pak nízká rychlost Casy a nižší letová hladina při doplňování, než která by byla ideální pro taktické proudové stroje. Zároveň je potřeba si uvědomit, že instalace podobného zařízení a jeho demontáž není otázkou pár minut, a je tak nutno počítat s tím, že jeden stroj z celé flotily transportních C-295M/MW bude po určitou dobu nedostupný k plnění přepravních úkolů.

Na druhou stranu je současná aktivita společnosti Airbus Defence určitě zajímavým počinem, hodným k zamyšlení. V případě pořízení tankovacího modulu by tak bylo možné realizovat výcvik AAR podle vlastních potřeb a mnohem intenzivněji. Zároveň by bylo možné zahájit i plnohodnotný nácvik AAR v nočních podmínkách a tím opět posunout dovednosti pilotů nadzvukových Gripenů o level výše.

Záběr z širokoúhlé kamery na přiblížení španělského EF-18M Hornet do tzv. předkontaktní polohy, kdy ještě k samotnému spojení sondy s košem nedošlo. Zajímavá je asymetrická konfigurace Hornetu, který má pouze jednu přídavnou nádrž pod levým křídlem a na trupovém pylonu pak zaměřovací kontejner Litening. (foto: Airbus Defence, www.airbus.com)


 

 

(úvodní foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Airbus C295 successfully performs wet contacts as a tanker“, https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/01/airbus-c295-successfully-performs-wet-contacts-as-a-tanker.html; článek „Air-to-air refuelling broadens the C295 tactical airlifter’s operational versatility“, https://www.airbus.com/newsroom/stories/Air-to-air-refuelling-broadens-the-C295-tactical-airlifters-operational-versatility.html; aktuality na czechairforce.com)