AktualityAkviziceModernizace

Armáda zanedlouho převezme trojici nových strojů L-159T2 s upravenými sedačkami

Dvoumístné spárky L-159T2, které modifikuje výrobce Aero Vodochody Aerospace z jednomístných strojů na základě smlouvy s ministerstvem obrany, uzavřené v září 2016, měly být původně podle smluvních podmínek předány do konce roku 2018. Armáda pro tuto modifikaci vybrala trojici dlouhodobě uložených strojů ev. č. 6028, 6031 a 6038, dodaných původně v roce 2002 na 32. základnu taktického letectva v Náměšti nad Oslavou, které byly následně dlouhodobě uložené přímo ve Vodochodech. Jako první byl už 2. srpna 2018 zalétán L-159T2 ev. č. 6028, o čemž jsme Vás informovali v aktualitě „Aero Vodochody úspěšně zalétalo první modifikovaný L-159T2 „6028“ pro Vzdušné síly AČR“. Po úspěšném záletu se letoun u výrobce zapojil do vývojových a typových zkoušek, kdy absolvoval denní i noční lety včetně použití NVG, na něž navázaly pozemní a letové zkoušky v gesci dozorujícího Vojenského technického ústavu letectva a PVO. Poté byl letoun přesunut do lakovny, kde získal standardní šedou kamufláž a následně byl předán k vojskovým zkouškám, které na podzim probíhaly na 21. zTL v Čáslavi.

Bohužel právě v průběhu vojskových zkoušek v Čáslavi došlo dne 7. listopadu 2018 k mimořádné události, při které byla nechtěně iniciována jedna z katapultážních sedaček VS-20 nového stroje L-159T2 ev. č. 6028, podrobněji v aktualitě ZDE. Tato událost měla bohužel zásadní vliv na zdržení celého programu a dopad to mělo samozřejmě i pro samotnou firmu Aero Vodochody, která nemohla ministerstvu obrany vyfakturovat koncem roku 2018 platbu za modifikaci těchto strojů. Ačkoliv výrobce zatím nesdělil přesnou příčinu mimořádné události, vyšetřování ukazuje na lidský faktor.

„Příčinou vystřelení sedačky nebyla technická závada, ale lidská chyba, konkrétně nesprávný technologický postup pracovníka Aero Vodochody“, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Jak před časem uvedl v jednom z rozhovorů pro Hospodářské noviny dnes již bývalý prezident a předseda představenstva společnosti Aero Vodochody Aerospace Giuseppe Giordo, na nových sedačkách bylo nutné provést některé úpravy, aby se podobná věc už neopakovala. Sedačky VS-20 tedy byly koncem února po úpravách opět implementovány do letounu 6028, tak aby mohl být dokončen celý certifikační proces a vojskové zkoušky, po dobu šetření mimořádné události samozřejmě přerušené. Samotné vojskové zkoušky byly následně ukončeny 2. dubna, koncem května by měla být dokončena certifikace a 21. zTL by si měla nové stroje oficiálně převzít v červnu letošního roku. Koncem února 2019 byl již podle zveřejněných záběrů z pořadu Snídaně s Novou dokončen druhý letoun ev. č. 6031, který již v lakovně získal i novou kamufláž. Zároveň byl dokončován poslední z trojice L-159T2, stroj ev. č. 6038, který měl být zalétán v průběhu března.

L-159T2 ev. č. 6028 během jednoho ze zkušebních letů na 21. zTL v Čáslavi. K obnovení letů nového T2 po listopadové mimořádce došlo začátkem letošního února. Na dvoumístných Alcách je nyní aplikována kamufláž, která je velmi podobná odstínům prvních vyrobených L-159 z let 2000-2001. (foto: Jan Hrbáč)

Přední pilotní prostor nového L-159T2 ev. č. 6031 v definitivní podobě s dvojicí nových barevných MFD o rozměru 5 x 7 palců a s rozlišením XGA 1024 x 768 pix od amerického výrobce IEE (Industrial Electronic Engineers). Dobře je vidět nově přidaná obrazovka RWR a panel CHAFF/FLARE pod levým MFD. Kokpit je již plně připraven pro použití NVG. (foto: Jiří Tyrner)

 

Trojice nových strojů L-159T2 bude zařazena k čáslavské 213. výcvikové letce, kde v průběhu roku nahradí poslední tři dosluhující Albíky verze L-39ZA ev. č. 5015, 5017 a 5019. Všechny stroje T2 disponují kokpitem s celkově čtveřicí velkých MFD o rozměru 5 x 7 palců, instalovaných přímo výrobcem. Kabina je plně kompatibilní s NVG včetně vnitřního a vnějšího osvětlení, které lze poznat například podle nového typu formačních světel s duálním režimem, umístěných na trupu, SOP a koncových vřetenech křídel. Nová formační světla se skládají z klasického elektroluminiscenčního (EL) proužku, který je doplněn tenkým černým proužkem, jež emituje zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelném pouze přes NVG. Stejný duální mód mají i poziční a antikolizní světla. Tyto úpravy mají souvislost s plánovaným zahájením výcviku v použití NVG u taktického letectva, kdy ministerstvo obrany poptává v rámci výběrového řízení 20 ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 pro piloty L-159. Podrobněji o celé problematice v aktualitě „Armáda připravuje nákup NVG typu AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva“.

Od prvopočátku je také do letounu instalován radar Grifo-L a výstražný radiolokační přijímač (RWR) typu Sky Guardian 200, včetně kazet Vinten Vicon 78. Na přední palubní desce tak přibila obrazovka RWR a ovládací panel integrovaného systému vlastní ochrany s nastavením chaff/flare, čímž je téměř identická s jednomístnými stroji L-159A. Obdobnou zástavbou nyní procházejí všechny původní Téčka v rámci revize PP2000 a modernizace na standard T1+. Výrobce Aero Vodochody má nyní rozpracované dva poslední stroje ev. č. 6046 a 6047, které by měly být dodány zpět do Čáslavi v tomto roce. Nové L-159T2 se však budou od původních Téček přeci jenom trochu odlišovat, například centrálním tlakovým plněním paliva včetně přídavných nádrží a již zmiňovanými katapultážními sedačkami VS-20. Ty konstrukčně vycházejí z původního sedadla VS-2, použitého na strojích L-159A a L-159T1, ovšem umožnují celkově čtyři režimy katapultáže, z nichž dva jsou nové a vznikly na základě speciálního požadavku Vzdušných sil AČR. Kvůli rozšíření režimů katapultáže bylo nutné změnit systém odpalu. Namísto části pyropatron, které jsou u staršího typu VS-2 iniciovány mechanicky, byly instalovány elektricky iniciované pyropatrony. Nové sedadlo má plně elektrický systém spuštění katapultáže a díky integraci termální baterie disponuje záložním módem. Vlastní výroba sedaček VS-20 probíhá ve společnosti Zlín Aircraft.

Nově dodané stroje L-159T2 a modernizované L-159T1+ výraznou měrou zkvalitní bojový výcvik u 213. výcvikové letky a umožní snazší přechod mladých pilotů na nadzvukové Gripeny. Zároveň jejich dodání znamená ukončení provozu jedné legendy Vzdušných sil AČR, strojů Aero L-39ZA Albatros.

Jedna z modernizovaných spárek L-159T1+ ev. č. 6077, kterou Aero Vodochody předalo armádě společně se strojem ev. č. 6078 v loňském roce. Dobře je vidět „černý“ kokpit včetně záhlavníků vystřelovacích sedaček VS-2 a nová formační světla s duálním režimem osvitu. (foto: Jan Hrbáč)

Přední kokpit modernizovaného L-159T1+ ev. č. 6077, u kterého je provedena příprava na pozdější instalaci velkých MFD 5 x 7 palců, jež by se měla uskutečnit do konce letošního roku. Do nových otvorů je zatím vložen vymezovací plech s výřezem pro původní MFD 4 x 4 palců od výrobce Honeywell, který je vidět nainstalovaný vlevo. Stejně tak jako u L-159T2 i kokpit T1+ disponuje přidanou obrazovkou RWR a panelu CHAFF/FLARE. (foto: Jiří Tyrner)


 

 

(úvodní foto: Jan Hrbáč)

(zdroj: článek „Chyba zpozdí dodávku dvoumístných L-159“, autor Oldřich Danda, deník Právo 9. 4. 2019; registr smluv, https://smlouvy.gov.cz/; pořad „Snídaně s Novou dne 25. února 2019“, https://novaplus.nova.cz/porad/snidane-s-novou; článek „Měníme Aero z dodavatele komponent na leteckou firmu, říká ředitel Giuseppe Giordo v době, kdy firmu trápí výpadek dodávek pro Black Hawk“, autoři Petr Zenkner a Jan Richter, Hospodářské noviny, https://archiv.ihned.cz; článek „Aeru chybí objednávky, došly mu peníze. Hlubší finanční potíže odvrátila Penta, která do firmy nalila odhadem až stovky milionů“, autoři Petr Zenkner a Jan Richter, Hospodářské noviny, https://archiv.ihned.cz)

(aktualizace: 9. 4. 2019)