AktualityCvičeníOstré střelbyTechnika

Agresorské L-159E z Draken Europe schváleny pro provoz v Británii

Britská společnost Draken Europe, která je zapojená do výcvikového projektu Red Air Aggressor Training Service (IRAATS) Královského letectva RAF, nedávno oznámila, že získala od britského úřadu pro civilní letectví důležité povolení k letovému provozu prvního L-159E, určeného k plnění služeb tzv. Agresorů.

Tímto prvním letounem, jež se vznesl z mezinárodního letiště Teesside na severu Anglie, je známá „Arctic Alca“ evidenčního čísla 6034, která  byla 1. července 2022 nově registrována pro službu na ostrovech jako G-DKNA. Tato Alka původně sloužila na 32. zTL v Náměšti nad Oslavou a posléze byla první ze 14-ti uložených „Stopadesátdevítek“, kterou převzala americká společnost Draken International. Oficiální předání proběhlo 30. září 2015 v továrně Aero Vodochody a letoun při této příležitosti obdržel efektní „arktickou“ kamufláž, tvořenou nepravidelnými poli černé, světle šedé a bílé barvy, kterou následně v USA doplnila registrace N159EM.

Výsadu uskutečnit první cvičný let s L-159E reg. G-DKNA z letiště Teesside měl pilot Philip Roberts, jenž zastává funkci vedoucího flotily Alek u společnosti Draken Europe. „Pro mě byl vzlet z dráhy zde v Teesside směrem na východ do oblasti Severního moře skutečnou výsadou. Tato letadla jsou výjimečně schopná a sám jako bývalý pilot RAF, létající na strojích Typhoon, jsem si 100% jistý, že až začneme pravidelná cvičení proti RAF, dostojí L-159E „Honey Badger“ plně své přezdívce Medojed – tedy že jde o malý, hbitý, agresivní a nebojácný stroj. Je to perfektní letadlo, které připraví piloty RAF na přežití a vítězství ve vzdušném boji“, uvedl Philip Roberts.

Na letišti Teesside jsou kromě „Arctic Alky“ umístěny ještě další tři stroje L-159E, jež se v britském rejstříku objevily dne 27. října 2022 jako G-DKNB (ev. č. 6019, v USA reg. N264EM ), dále G-DKNC (ev. č. 6020, v USA reg. N265EM) a G-DKND (ev. č. 6039, v USA reg. N267EM). Jde opět o letouny přelétnuté z USA od společnosti Draken International, které v prvopočátcích své služby u AČR krátce používala 32. zTL v Náměšti nad Oslavou. Nyní jsou tyto Alky registrována u společnosti FR Aviation z Bournemouthu, která provozuje své agresorské služby pod obchodním názvem Draken Europe. Ve středu 2. listopadu posílila čtveřici Alek v Teesside další dvojice L-159E, určených pro Draken Europe. Jde o letouny evidenčních čísel 6030 (ex N259EM)  a 6029 (ex N269EM), které původně sloužily na 32. zTL v Náměšti a pocházejí opět od americké společnosti Draken International. I tato dvojice Alek získá ve Velké Británii v dohledné době novou registraci.

Společnost Draken Europe uzavřela v letošním roce důležitý tříletý kontrakt na pokročilý bojový výcvik pro britskou RAF v rámci programu IRAATS (Interim Red Air Aggressor Training Service), jehož součástí je i případná tříletá opce. Přílet českých letounů L-159E do britského Teesside je vyvrcholením mnohaměsíčních příprav na zahájení služby ve Velké Británii. Dlouhodobější působení českých letounů na britských ostrovech je navíc spojeno s výraznými investicemi do výstavby potřebné infrastruktury na mezinárodním letišti v Teesside, včetně úplně nového hangáru pro L-159E. U Draken Europe zároveň pokračuje nábor nových členů létajícího, pozemního a operačního personálu.

Britská společnost zároveň výrazně prohlubuje spolupráci se subjekty v České republice. Jde jak o výrobce Aero Vodochody, jenž se zaměří na rozvoj možností dlouhodobé údržby, modernizace a logistické podpory letounů L-159E u Draken Europe, tak o státní podnik LOM PRAHA, který zajišťuje přeškolení britských pilotů na simulátoru L-159. Spolupráce mezi Draken Europe a českými podniky je tedy poměrně intenzivní a přispívá k úspěchu celého projektu IRAATS.

Známá „Arctic Alca“ již s novou registrací G-DKNA během svého prvního letu z mezinárodního letiště v Teesside na severu Anglie. V kokpitu L-159E seděl zkušený pilot Philip Roberts, jenž dříve létal u RAF na stíhacích Typhoonech. (foto: Draken Europe, https://www.draken.aero/)


 

 

(úvodní foto: Draken Europe, https://www.draken.aero/)

(zdroj: https://www.facebook.com/drakeneurope; článek „Draken Europe’s agressors are go!“, https://www.scramble.nl/military-news/draken-europe-s-agressors-are-go, archív redakce czechairforce.com)