AktualityAkviziceTechnika

Aero rozšiřuje spolupráci s Leteckými opravovnami Trenčín

Český letecký výrobce AERO Vodochody AEROSPACE a slovenská státní akciová společnost Letecké opravovne Trenčín (LOTN) podepsaly memorandum o porozumění, které specifikuje detaily budoucí průmyslové spolupráce obou firem. V případě pořízení letounů L-39NG slovenskou armádou by spolupráce zahrnovala nejen výrobu částí nového letounu L-39NG, ale také spolupráci na logistické podpoře těchto letounů na Slovensku či na zajišťování pozemního výcvikového systému.

Rozsáhlé zapojení slovenského leteckého průmyslu je jednou z klíčových předností nabídky strategické spolupráce na výcviku vojenských pilotů Vzdušných sil SR a dodávku letounů L-39NG od Aera Vodochody.

„Státní společnost LOTN je tradičním partnerem Aera Vodochody. Náš nový letoun L-39NG, jenž získal v loňském roce certifikaci, otevírá širokou škálu možností, jak na tuto spolupráci navázat. Nabízíme přesunutí výroby některých částí letounu na Slovensko, konkrétně ocasní části trupu, špičky letounu, brzdících štítů a palivových nádrží. Tím by se LOTN staly jedním z nejvýznamnějších dodavatelů pro L-39NG. Podepsané memorandum ale specifikuje i další oblasti, jako je poskytování služeb spojených s provozem letounů L-39NG i zapojení do dalších vývojových projektů Aera,“ upřesnil Jakub Hoda, viceprezident pro obchod Aera Vodochody.

Nové NATO 14” hardpointy určené pro verzi „Light Attack“ s navěšeným pouzdrem Herstal FN HMP-250 a střelou AIM-9M během pozemních vibračních zkoušek v Aeru.

„Společnost LOTN je otevřená další průmyslové spolupráci s Aerem Vodochody. Pokud si slovenské ministerstvo obrany v rámci akvizičního procesu vybere český letoun L-39NG, máme podepsané společné memorandum, které obsahuje konkrétní oblasti rozšíření vzájemné spolupráce. Přineslo by to LOTN nové zakázky a pracovní místa i zajímavé projekty z pohledu zavádění nových technologií v letectví,“ sdělil Ľubomír Galko, generální ředitel a předseda představenstva LOTN.

Plánované rozšíření spolupráce mezi Aerem a LOTN je podmíněné akvizicí letounů L-39NG Vzdušnými silami SR. Aero Vodochody nabízí Slovensku strategické a ekonomicky výhodné řešení výcviku pilotů stíhaček F-16, jehož součástí je pořízení 10 proudových letounů L-39NG ve vyzbrojené verzi (Light Attack) a s integrovaným systémem virtuálního výcviku, který přináší nové funkce a významnou úsporu nákladů při cvičení taktických situací.

Zobrazení izraelského systému VTS na displeji letounu L-39NG.

Systém VTS (VirtualTrainingSystem) od izraelské společnosti IAI je technologickou špičkou v oblasti moderních systémů pro výcvik pilotů, v kombinaci s vhodným layoutem digitálního kokpitu tak L-39NG představuje ideální cvičnou platformu pro přípravu pilotů na letouny F-16.

I po certifikaci letounu L-39NG se nabízí navazující vývojové projekty od dalšího vylepšování avioniky, rozšiřování zbraňových systémů po implementaci dalších technologií z oblasti simulace a virtuální reality. „Už nyní se rýsují zajímavé možnosti spolupráce také v oblasti výzkumu a vývoje, potenciál pro zapojení slovenských firem působících v leteckém odvětví vidím jako velmi reálný a oboustranně přínosný z pohledu rozvoje hi-tech odvětví v Česku a na Slovensku,“ doplnil viceprezident Aera Jakub Hoda.

Letoun L-39NG má otevřenou architekturu a je možné ho dále rozvíjet po celou dobu jeho životnosti, která na základě provedených únavových zkoušek dosahuje až 15 tisíc letových hodin po dobu až 40 let provozu.

Tisková zpráva AERO Vodochody AEROSPACE, popisky k fotkám redakce czechairforce.com

Nový L-39NG disponuje pokročilou avionikou od amerického výrobce Genesys Aerosystems, která je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace. Modernímu kokpitu tak dominuje dvojice barevných multifunkčních displejů (MFD) s vysokým rozlišením typu IDU-680 o rozměru 6” x 8”, dále sdružený zobrazovač ESIS  a průhledový displej HUD-39 od české firmy SPEEL Praha s ovládacím panelem UMU (Universal Management Unit). V zadní „instruktorské“ kabině je pak místo HUD umístěn opakovač (HUD Repeater).  (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Aero Vodochody nabízí Slovensku pořízení 10 letounů L-39NG ve vyzbrojené verzi „Light Attack“ s integrovaným systémem virtuálního výcviku VTS od izraelské společnosti IAI. Ozbrojená verze bude disponovat celkově pěticí nových NATO 14” hardpointů, na které bude možné navěsit výzbroj o maximální hmotnosti 1.650 kg. Výrobce chce v první fázi certifikovat základní balíček výzbroje, který se bude skládat z kulometného pouzdra Herstal FN HMP-250/400, pumové výzbroje Mk.81/82/GBU-12, raketových bloků LAU-32 pro 70 mm neřízené střely FZ90, protiletadlových řízených střel AIM-9L/M Sidewinder, lehkého nosiče cvičných bomb BDU-33 typu CBLS-2000 či přídavných nádrží na 350 litrů paliva. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/aero-se-dohodlo-na-rozsireni-spoluprace-s-lotn/)

(aktualizace: 27. 6. 2021)