AktualityZahraniční mise

8. letecká jednotka mise MFO na Sinaji zpět v ČR

Po šesti měsících se zpět do České republiky vrátila 8. letecká jednotka CASA, která na Sinajském poloostrově působila v rámci pozorovatelské mise MFO (Multinational Force and Observers). Vojenský letoun CASA C-295M evidenčního čísla „0455“ z výzbroje 242. transportní a speciální letky přistál na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích ve středu 15. listopadu.

Letecká jednotka zabezpečuje monitorovací lety nad egyptsko-izraelskou hranicí a přepravu osob a materiálu mezi stanovenými destinacemi dle požadavku MFO. Konkrétně 8. letecká jednotka CASA během svého půlročního působení ve prospěch mise MFO přepravila 4123 osob a 108 tun materiálu. Ve vzdušném prostoru letci strávili 300 letových hodin. Na jejich práci v zahraniční operaci bude dalších šest měsíců navazovat  9. letecká jednotka.

„Nesmírně si cením práce našich pilotů a technického personálu, která je a byla doposud velmi pozitivně hodnocena z nejvyšších míst velení mise MFO. Zasloužené uznání sklízí nejen letoun CASA, ale zejména naše posádky díky dobrému výcviku a profesionálnímu a zodpovědnému přístupu. Věřím, že si naše posádky udrží tento kredit i nadále,“ řekl velitel letecké základny plk. David Klement.

Letoun CASA C-295M působí na Sinajském poloostrově pravidelně od 4. listopadu 2013. V současné době tak na Sinaji působí celkem 18 českých vojáků, 3 ve štábu mise MFO a 15 příslušníků letového a pozemního personálu s letounem CASA. 8. letecká jednotka CASA úkolového uskupení Armády České republiky MFO Sinaj sloužila pod velením kpt. Víta Maliny, velitele 1. roje 242. tslt / 24. zDL v Praze-Kbelích.

(s využitím textu tiskové a informační důstojnice kpt. Zuzany Špačkové, www.army.cz)

8. letecká jednotka mise MFO na Sinaji využívala letoun CASA C-295M evidenčního čísla „0455“. V současné době začínají první dodané letouny CASA procházet revizí po 8 letech provozu v polském opravárenském centru PZL MRO na letišti Waršava-Okecie. První stroj „0452“ již touto revizí prošel, další „0453“ je v současné době v Polsku a dokončení se předpokládá v září 2018. (foto Radim Špalek)